|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
ABIT AN8 32X SLI Overclock (visoka temperatura MOSFET-a)
Ovako. Imam Athlon X2 3800+ (Manchester) S939 i AN8 32X SLI matičnu ploču koja ima OTES pasivni sustav hlađenja. Uglavnom, sa overclockom sam bio na 250x10, 1.3V što se procesora tiča. Mema na 2.8V. Prošla je ploča normalno 10 sati rada dual primea 95. Nakon toga sam krenu na 2.6 ali nije išlo, pa sam dignuo napon procesora na 1.350V. U prvoj rundi od 10 sati uGuru i Everest su pokazivali temperaturu za PWM oko 68-69, pa nakon toga i do 75 C. Nakon puno surfanja, pokazalo se da je taj PWM zapravo temperatura mosfeta koji se brine za napon na procesoru i da su dizajnirani da rade do kojih 80 C. Potom sam uzeo 80 mm venitlator, te sam ga mogao postaviti na najmanje 3 cm udaljenosti od pasivnog hladnjka tog mosfeta. Nakon toga i 10 sati rada dula primea 95 temperatura mosfeta se kretala u početku do 66, potom se spustila i stabilizirala na koji 60-63 C. Da li bi još profitirao na sniženju temperature da stavim 40mm ventilator na sami pasivni hladnjak? Taman bi pasao, iako znam da bi se buka povećala. Ako sam u čemu u krivu pojasnite mi, znate li možda do koliko može ići ta temperatura mosfeta? Trenutno procesor radi na 260x10 na 1.35V i memorija na 430 MHz na 2.8V 2.5.-4-4-8 i sve je OK, ali bi ja išao i više. Jedino me brine temperatura tog mosfeta. Procesor nije prelazio 50 C, a ploca je stalno na kojih 30-32 C. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
MOSFET-i u principu mogu izdržati do 100°C, no kako temperatura raste, tako struja koju isporučuju pada ![]() Ali to te ne treba brinuti, ako je računalo stabilno. Trebao bi skinuti taj OTES hladnjak, pročitati što piše na MOSFET-ima i pronaći njihov datasheet na Internetu. Tako ćeš sa sigurnošću znati do koliko je °C sigurno.
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Problem je ako skidam OTES hladnjak, moram i southbridgea ga skinuti jer su heatpipeom povezani. A i dosta ekipe je reklo da je zezancija ga skinuti. Northbridge se hladi posebnim pasivcem. I na Abitovom forumu su rekli da za normalan rad ne treba ici preko 75. Tako je i temperatura upozorenja postavljena u BIOS-u od ploče. U Idleu se temepratura mosfeta kreće na 40-41 C i onda kako se procesor optereti, raste. Ipak, ja bi temperaturu mosfeta volio drzati ispod 70 C. Znači, ako napon procesora ne dižem više, neće ni tempertura mosfeta rasti, uslučaju da još dižem takt? Uglavnom, znači bilo bi OK staviti cooler od 40 mm na mosfet pasivac? I jedan bi stavio na northbridge kad nije heatpipom spojen na ostale pasivce, čisto reda radi. Jedino, da li je bolje staviti da sa pasivaca odvode zrak ili ga upuhuju. Sada mi taj 80 mm vent puše zrak u pasivca. Taj na mosfetu ima rupu u sredini, pa mi se to činilo OK... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Nemoj dizati napon, pa neće ni previše rasti temperatura MOSFET-a ![]() Doduše...i dizanjem takta se podiže potrošnja procesora, no ne bi se trebali MOSFET-i značajnije grijati. Postavi ventilatore, pa će biti niže temperature - staviš ih tako da pušu u rebra hladnjaka ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Hvala, budem. Ići ću danas uzeti 2 komada pa ću vidjeti kako će to ići. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Čudno, postavio sam 40 mm ventilator da puše na rebarca od pasivnjaka na MOSFET-u, ali uopće nije utjecalo na temperaturu. Još dok se sjetim da sam morao skidati cooler sa procesora i ponovo ga stavljati... Bi li možda morao skinuti OTES sustav, staviti termalnu pastu na MOSFET, Northbridge i Southbridge? Je li OK za 3800+ (Manchester na 2.0 GHz), da na 2.6 GHz @ 1.350V temperatura pod full loadom za vrijeme Dual Primea95 (kojih 12 sati) ne prelazi 50 C pod BigTyphoonom VX? Mislim jedna jezgra ode na 51 najviše, a druga 43-44. Zajednička temperatura se kreće oko 46. Koja je najbitinija? I da, na 2.8 radi tek na 1.425V (smijem ići na tu voltažu?), ali jedna jezgra ide onda čak do 60 C, a PWM bez pardona na 69 C. Doduše između proca i coolera je ona Zalamanova pasta (oko 50 kn u Linksu), ali piše da joj treba do 8 dana da počne optimalno djelovati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
Ajd probaj prstom mosfete možda te zeza program za očitanje temperature...
![]() |
#10 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Oko 100C bi se mogao početi brinuti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Kad ili bolje rečeno ako ti taj "senzor" bude pokazivao 120C i/li ti se ploča počne čudno ponašati u smislu BSODova ili "čudnih" varijacija napona proca/čipseta/rama u Everstu ili BIOSu (ili u čemu već gledaš) onda skini cjeli SOTES s ploče i promjeni pastu i ponovo ga namjesti gore da sve legne kako treba i to je to...
![]() |
#13 | |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Odlučio sam maknuti OTES s ploče, staviti termalnu pastu na Northbridge, Southbridge i na MOFSET-e (na tome svemu su pasivni cooleri). Vezano uz sikdanje OTES-a i vraćanje, par pitanja? 1. Na dnu pasivnih hladnjaka, barem na onome od Northbridge je kao nekakva spužva (recimo to tako), mislim da služi za odvođenje topline. Ako termalnu pastu stavim na chipset na ploči, trebam li tu spužvu makuti sa pasivnjaka ili ju ostaviti? 2. Skidanje OTES-a. Oko pasivnjaka su kao neki bijeli šarafi koji ih drže. Imaju federe na sebi, pa se pasivnjaci daju i lagano podići. Čitao sam kao da se kao prime od ispod (sa stražnje strane ploče) i s gornje strane vrte da se odšarafe. Ako je netko skidao OTES, može li mi potvrditi da je tako. Mislim, da budem siguran, ne bi želio zeznuti nešto dok skidam pasivnjake... Je li normalno da mi na 2.8 GHz @ 1.425V temperatura jedne jezgre ide čak do 60 C? Druga je na 52-53 C. Imam BigTyphoon VX. Možda bi trebao pastu ponovo staviti? Nisam je više imao puno, pa sam je samo lagano razmazao po procu. Malo tanko, ali je tako ispalo... Zadnje izmijenjeno od: mskvorc1. 02.02.2008. u 10:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Ti plasticni tipli se samo stisnu spicangama s donje strane PCB-a i sami iskoce jer su na oprugama. Termalna pasta ti samo treba pokriti neravnine u Heatspreaderu i donje povrsine kulera jer to nikad nije savrseno ispolirano i glatko...zato je i treba sto manje biti i sto je tanje moguce, da se ne raskelji po cijelom slotu, sto sam isto cesto vidjao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
NB SB Link?
Kao što sam naveo. Procesor radi na 9x300, a HT na 3x 300. Ali, gledao sam po netu i svugdje, nigjde nije objašnjen taj NB <-> SB link, tj. kojom brzinom radi i kako ga podesiti do koje vrijednosti. Na AN8-32X ploči imam samo opciju da postavim množitelj za taj link. Kako se računa njegova brzina? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Podesio si sve što se treba podesit i što se može poddesit od stranje usera, ono što ovdje nemožeš mjenjati jedino sa drugom revizijom BIOSa mjenjaju proizvođači ili firmware modderi...
![]() |
#19 |
Premium
|
To kužim. Samo sam po netu tražio za taj NB <-> SB link. Neki kažu da mu multiplier treba podesiti kao i kod HT linka. drugi pak kažu da je lockan na 200, pa da se treba vrtiti do 1000, tipa 5x200, treći pak da se računa kao FSBxmultiplier, te da preko tisuću ne treba ići. U mojem slučaju to bi bilo 3x, a tako sam postavio. Ondnosno HT, NB, SB multiplier-i su na 3x, jer mi je FSB na 300. Doduše, dok je FSB bio na 260, onda je HT bio na 3x, a ostali na 4x. I komp je normalno radio. Čak i dok sam klokao na FSB 250, HT je bez beda radio i na 5x, odnosno na 1250. I zanima me da li brzina tok NB <-> SB linka utječe na njihovo zagrijavanje i sl. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|