|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Problem sa optickim uredjajima, cim se spoji na ATA ili SATA utor zazece CPU je 50%
Frend mi ima problem i zamolio me da postam na forum za pomoc Nedavno je kupio novi komp: C2D E6750 Gigabyte DS3P, P35 (tak nes otprilike) 2GB OCZ meme (Kit) 6800GT (grafa je stara) HDD 320GB SATA2 Chieftek 400W (nije novo) ASUSova Sata PRZA DRW-2014L1T (nova), te stara, isto neka ASUSova ali IDE Ima WinXP sa svim updateovima Pri ulasku u Win, zazece jednog proca je uvijek na 100% (znaci zazece cijelog CPU mu je na 50%) i nikad se nespusta, nego uvijek skace, npr. kada je CPU0 na 70%, CPU1 je na 30%, cim se CPU0 spusti na 10% CPU1 skace na 90% i tako neprestano. U igrama mu trza i kada pokusa instalirati bilo koji program, drivere (npr. mjenjali smo driver za grafu) ili igru.. javi mu poruku da Windows hardware instalacija je u tijeku te da je ili iskljucimo ili zavrsimo tako da setup moze nastaviti sa radom... no tu navodnu win hard instl. nevidimo na ekranu niti je mozemo raspoznati u task manageru. Problem smo rijesili tako sto smo odspojili IDE kabal iz ploce... zazece proca se vratilo na normalne vrijednosti, igre mu rade dobro i nema poruka da je neka instalacija u tijeku Jucer je kupio novu SATA przu i cim udje u win, isti problem.. zauzece CPUa je na 50%, u igrama mu trza Pa, ako itko moze pomoci bili bi zahvalni |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Koliko su friški Windowsi, kad je zadnji put radio instalaciju? Jesu svi driveri od matične ploče instalirani? (Konsolidiraj se Device Managerom - Desna tipka My Computer - Propeties - Hardware - Device Manager) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ima li instaliran kakav CD/DVD emulacijski softver tipa Alcohol 120%, Daemon Tools,...? Jeste li probali novu instalaciju Windowsa?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Instalacija je "svjeza": formatirana je C particija na kojoj je bio prijasnji winxp i instalirana je nova Svi driveri su instalirani (nema upitnika u device manageru) Nema nikakvih CD/DVD emulacijskih programa instaliranih Problem se pojavio, cim su se instalirali driveri (sa cda koji smo dobili uz plocu), komp smo restartirali i kada smo pokusali instalirati novu verziju messengera, setup je stao na 80%... to smo rijesili onak slucajno, iskljucili smo jedan proces u task manageru koji nam je bio sumnjiv i instalacija je bila zavrsena.. ali tada smo probali instalirati cod 4, ali ovaj put nam je pisala poruka da je win hardware instalacija za neki driver u tijeku te da je ili pustimo da zavrsi ili da je iskljucimo... ali, ta navodna instalacija nam je nevidljiva.. jednostavno je nema... u task manageru vise nema onog procesa kojeg smo ugasili pa smo uspjeli instalirati messenger... a niti jedan drugi proces nije vezan za win driver setup... i to se dogadja gotovo svaki put kada pokusamo instalirati bilo koji drugi software (uspio je instalirati maple story.. ali kada udje u igru koja je 2D.. trza mu) Ovaj gore problem je rijesen tako sto smo odspojili IDE kabal iz maticne ploce (znaci imao je samo SATA2 HDD disk spojen) na kojoj je bila spojena przilica (koja je radila kada je bila spojena).. tada je sve radilo okey.. CPU load normalan.. nema trzanja.. niti poruka da je neka instalacija u tijeku Ali problem se vratio kada je kupio SATA przilicu... ali ovak mi je nes rekao: probao je spojiti na utore iste boje na koje je bio spojen HDD.. rekao je da mu ovako neradi... zatim je ustekao u utor druge boje i ovaj put pri ulasku u windows pojavi mu se onaj setup za instaliranje drivera i kada odemo u device manager upitnik je pod PCI device... ali nemozemo ga instalirati... i przilica ne radi Dali neku postavku u biosu moramo iskljuciti ili pak ukljuciti... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
|
Skini program po nazivu "EndItAll" klikni da ubije sve procese i probaj onda. |
![]() |
![]() |
#6 |
EMP moderator
|
Smrdi mi na to da nisi kako treba namjestio SATA/IDE kontroler ili imaš krive drivere. Za početak odi u BIOS, stisni CTRL+F1, uđi u Integrated Peripherals i namjesti ovako: SATA RAID/AHCI Mode > Disabled SATA Port 0-3 Native Mode > Enabled Onboard SATA/IDE Device > Enabled Onboard SATA/IDE Control Mode > IDE Disk zajedno sa snimačem ubodi u žuti konektor (Intelov kontroler), a ako ne radi, probaj još u ljubičastom (JMicronov kontroler) iako ne vidim razloga zašto ne bi radilo sve na Intelovom. Barem je kod mene sve u redu, još su na istom kanalu... Napravi opet svježu instalaciju Windowsa i od drivera instaliraj redom: 1. Intel INF Update Utility http://downloadmirror.intel.com/1452...inst_autol.exe* 2. drivere za grafu 3. Realtek High Definition Audio ftp://202.65.194.212/pc/audio/WDM_R185.exe** 4. drivere za mrežnu karticu (NIC) pokupi sa CD-a 5. ostalo što imaš od PCI kartica i/ili periferije Ništa drugo ti ne treba. Poslije svake instalacije resetiraj komp. __________________ * driveri za Windows Vistu i XP ** driveri samo za Windows XP
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 26.01.2008. u 18:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Jucer sam bio kod frend i pokusao sam mu to srediti, ali nisam uspio: Na ploci ima 8 SATA2 utora od kojih su 2 na Gigabyte SATA2 chipu, a za ostale nisam siguran.. mislim da su Jmicron ali neznam, nisam siguran.... koju god kombinaciju probao: HDD i prza u Gigabyte SATA2 utore; HDD u Gigabyte a prza u one druge SATA2 utore i obratno; te HDD i prza u druge utore (ne Gigabytove) uvijek se ista stvar dogadja... prza radi ali zazece proca je uvijek 50% i neki nevidljivi setup je pokrenut... cim se prza odspoji od ploce, sve se vraca u normalu Ove postavke sto si naveo, ak se dobro sjecam, sve je bilo po defaultu namjesteno, bas tako kako si i napisao... ali i tu sam isto probao prckat... ali uvijek isti rezultat Pri paljenu racunala, pokaze se prozor u kojem se detektiraju SATA uredjaji.. i on pokaze da su oba 2 SATA uredjaja prisutna (HDD i prza) Frend je rekao da ce nanovo instalirat windowse hmm.. no mozda je problem u samoj przi... ima dvije ASUSove przilice, jedna je IDE druga je SATA i sa oba dvije se dogadja ista situacija... mozda ASUS nesto sere... ono.. mozda :S |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
|
Probajte i drugu instalaciju Windowsa. Jeste li istestirali na Visti? Prža i disk moraju raditi na bilo kojem kontroleru s onim postavkama kako god okreneš.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Mislim da zeza plug&play koji je pronašao neki, samo njemu znani, hardver i zbog bogznakojeg razloga ga još uvijek pokušava instalirati. Friški windowsi su rješenje.
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
ili probati drugačije chipset drivere, tipa najnovije, starije i slično. Edit: jesi probao u safe modu pogledati? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Spiderpig
Datum registracije: Jul 2005
|
probaj sa vistom ako nije problem, ona instalira svoje drivere i meni uredno radi na P35 gigabyteovim matičnim. Isto kao šta je neko rekao instaliraj starije ili novije drivere ako već nisi(ako ti uopće dopušta). Jel ti zauzeće procesora 50% i kad distableaš u device manageru cd/dvd rom? Probaj to napravit pa onda uninstaliraj taj driver i stavi da ti pokuša on nać sam na internetu ili ti nešto skini s neta pa vidi. I na kraju krajeva također probaj drugi brand pržilice, iako nema razloga da je do asusa |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|