|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
(riješeno) Corel pomoc - hitno! :)
ovako, trebao bi nacrtati jedan graf u corelu za faks, moram to predati do danas u ponoc, dakle stvarno je hica. zavaravao sam se da je corel jednostavan, a ocito nije (ili sam ja antitalent). tako da bih zamolio bilo kog da mi malo pomogne, stavit cu tu sliku od tog grafa, slikano s mobom pa se bas ne vidi dobro, ali da dobijete predodzbu. ![]() bilo kakva pomoc je dobrodosla. p.s. ako vam ista kod slije nije jasno, mogu podebljati u paintu il itak nes. unaprijed zahvaljujem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Umpah ne vidim problem u crtanju grafa kao "sličice" u Corelu - to je elementarna stvar ali naravno tebi je jasno da Corel nije matematički software i da to može biti samo više ili manje dobra aproksimacija tog grafa a ne matematički punovrijedna (čitaj idealna) fukncija, tako da ono nije mi jasna baš svrha toga...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Reserved Curator
Datum registracije: Dec 2004
|
Yedwy je u pravu, ali ako taj graf baš moraš napraviti u Corelu, započni sa uključivanjem mreže (View/Grid). Provjeri da je označen i Snap to Grid (Ctrl+Y), a zatim pod Grid and Ruler Setup (također u View meniju ili klikom na ikonu u gornjem lijevom kutu radne površine) pod Spacing stavi 10 mm za horizontalne i vertikalne razmake. Time dobijaš mrežu sa razmakom od 1 cm u kojoj vertikalne vrijednosti možeš staviti na svaki razmak između mreže, a horizontalne na svaka dva. Na taj način sa Freehand (F5) i Shape (F10) alatima potrebno je oko 5 minuta da bi se napravio taj graf. Isprekidane crte ćeš dobiti mijenjanjem Style opcije u Outline Pen Dialog (F12), a boju linija mijenjaš desnim klikom na boje u paleti. U slučaju da ti se plava krivulja nađe ispod crvenih crta, raspored tog elementa promijeniš desnim klikom pa Order (ili pod Window/Dockers/Object Manager). |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Reserved Curator
Datum registracije: Dec 2004
|
Nemoj vući crte sa Free Hand alatom, već samo označi točke (jedan klik), a mreža i Snap to Grid će učiniti ostalo. Shape alat ti je potreban isključivo za korigiranje krivulje (desni klik i Add i To Curve). CorelDraw je doista jednostavan, samo je potrebno malo prakse. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ma povučeš običnu kosu liniju uzmeš subselection tool i zakačiš gornju točku s njim da ti da hanleove i samo ju ikriviš kolko ti treba, onda ćopiš donju točku i odvučeš ju kolko ti daleko desno mora ići i to ti je to...
![]() |
#7 |
Premium
|
http://rapidshare.com/files/86186968...phic1.rar.html jel mi moze netko napraviti plavu krivulju koja ce spajati ove 4 tocke grafa? i da malo ide iznad kranjih tocaka. aj decki, puno hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
[img=http://img137.imageshack.us/img137/7840/corelti3.th.jpg] evo slike na imageshack. gle, ja sam narpavio gotovo sve, samo trebam jos povuci ovu plavu krivulju da prolazi kroz ove tocke, pa ako bi mogao skinuti ovo sto sam ja napravio i na to povuci tu plavu krivulju kak je na slici i onda mi to poslati ili uplodati. jer su bitne i dimenzije, ja sam sve to mjerio i tako sam i crtao, a to ti ne mozes vidjeti na ovom slici, na zalost nemam bolji fotic ili skener, ovo je najbolje sto sam mogao uslikati. ajde PUNO hvala. EDIT: evo napravio sam sve solo, zahvaljujem svima na pomoci, stvarno ste mi pomogli. Zadnje izmijenjeno od: SrKi. 24.01.2008. u 15:55. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|