|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
Memorija: zašto 667, a ne 800?
Razmatram kupovinu nove konfiguracije, naišao sam jučer na forumu nečiji prijedlog (Razor čini mi se?), koji je napisao sljedeće: P: Intel Core 2 Duo E6750 MBO: Gigabyte GA-P35 DS3R Mem: 2x1GB Kingmax 667 Još na par mjesta sam naišao da - za konkretno ovu ploču i procesor, ljudi preporučuju memoriju 667Mhz, a ne 800Mhz. Moje pitanje je zašto? Je li 667Mhz kao neki "optimum" za ovu ploču i procesor? Razlika u cijeni u odnosu na 800 je minimalna, pa ne vjerujem da to može biti razlog. U čemu je stvar? U taktu, pogodnostima za clockanje, nešto treće...? Hvala na odgovorima, pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
To je ista memorija sa istim čipovima. Po defaultu rade na drugim frekvenkcijama.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Yup, memorije s istim čipovima, a različitim SPD vrijednostima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.
|
A ja mislio da smo to utvrdili za vjeke vjekova... 800Mhz memorija neće raditi na 800MHz ''out-of-box'', već ćeš za dotične postavke morati dizati djelitelj, tj clockati. A isto tako možeš clockati i 667Mhz. Nevažno sad što je 800MHz mema npr. skuplja od ove 667 za 7kn ili jeftinija od potonje za 10kn...čisto da čovjek zna ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
Datum registracije: Jan 2007
|
ako tako stvari stoje onda uzmi 667, vjeruj kolegima..imaju oni u glavi nesto.... kada bolje pomislim, Filip, ima Crucial B. 800MHz i nemoze nikako na 1000 CL4 na neke normalne V...trebalo mu je 2,7V a onda nekako je uspio na manje V a ja ima 667MHz i na 1000CL4 mi zahtjeva 2,2-2,3V |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Citiraj:
Kod mene je sa Ballistixom stvar u ploci sigurno i mnozitelju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Sorry ako pitam stara pitanja, ali nije lako pročitati OVOLIKO poruka na forumu, čak niti pretražiti... Ako se negdje o tome ranije pisalo, slobodno pasteajte link... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
Iako, samo da nadodam da sam ja uzeo Ballistixe 1066MHz (nije bilo od 800) i out-of-box su radili na 1066, bez ikakvoga prčkanja sa latencijama koje su bile 5-5-5-18. (potonji postavio na 15). Kada pogledam da su neki imali problema dizati memoriju preko 1000MHz (uz neku normalnu voltažu), nekako mi je drago što sam uzeo memoriju koja po SPD-u ide brže pa mogu trgovcima skočit za vrat ako ne ide preko 1000 ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
.
|
Vjerojatno prije podešene postavke u BIOS-u, jer koliko sam isprobao memorija (667/800/1066...) na def. postavkama u BIOS-u, nijedna nije radila na deklariranim SPD vrijednostima (na Intel čipsetima) prvi put. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
Uglavnom... jel ima netko ideju zapravo zašto su takve razlike u cijenama, zar je stvarno samo zbog SPD-a? Postoji li najmanja mogućnost da su čipovi testirani i da postoji određena šansa za ove 667 i 800 u granicama normalne voltaže neće ići preko 1000mhz-a? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
aka Edo, aka Syncros
Datum registracije: Mar 2005
|
Evo uzeo neki dan 2x1 GB Kingmaxa 667 i iz prve rade na 900 4-4-4-12 sa 2.1V |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
Pozz all Evo ubo sam si nove komponentu p35-ds3 e2160 i sad proc mi se kloka okej do 3.3-3.4, ali kingmax nikako ??? uzeo sam 2x1gb 667, do 750 jos nekako preko nista probao sam 5 5 5 , 4 4 4 2.0V 2.1V nista Mislim nemoguće da neide na 800 bar probao sam i stavit omjer 1:1 dakle 400fsb-a 400 memaili 800 nece, imam tko jos kakvu ideju? Stavio sam novi F10 bios jos gore Pa nije valjda da sam ubo tako loše primjerke, dajte utješite me s nekom kombinacijom ![]()
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
probaj stavit memoriju u druge utore. S druge strane postoji vjerojatnost da je neki od modula los pa nece jednostavno (isprobaj, prvo s drugim utorima, ak nece isprobaj svaki modul pa prodaj jednoga i kupi novi).
![]() |
#19 |
Ultrabitchinfast
Datum registracije: May 2006
|
E da te utjesim, i ja imam probleme s kingmaxom, ddr800. nikako da ga potjeram na 800. izgleda da je jeftina mema na trzistu nekako srot u ovo doba dosla kod nas.
![]() |
#20 |
Premium
|
Update: Evo natjero sam ga na 800, problem je bio u biosu i nekim musicama, ali kolko vidim max je negdje 830 gdje je tih 900-950 o cemu svi pricaju ![]()
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
nisam siguran al mi se nekak cini da svi koji s tim kingmaksom pricaju o 950 idu na 5-5-5-15 i 2.2 ili 2.3 V ali nisam siguran jer od kad sam na DDR2 presao koristim Ballistixe 667 koji su moja preporuka jer dat 450 kn za 2 gige pre brutalnog rama ili 300 za nekog dosta losijeg pa cak bi reko low end ja bi rade ovo prvo |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
digni im voltazu, nece se pregrijavat ni nist, ja sam imao kod sebe frendove i isli su 2.2V 5-5-5-15 na 1050mhz (a na 2.2V su bili i dugo prije nego sam ih isao overclockat, ostala voltaza od ballistixa na koju sam zaboravio pa im nist nije bilo, hehe) s druge strane drugi frend ima iste kekse koji nejdu na 900 s 2.2V, al tu je uglavnom ogranicenje pojedini keks koji eto bas i nije u najboljoj formi. uostalom, whats the cache, odakle ocekivanje da memorija moze podnjet neke enormne taktove?! Pa to je very low end memorija. Samo su 667 i 800 plocice iste, a u prosjeku se cak i daju overclockat na 900-950mhz ![]()
![]() |
#23 |
KozajeZakon.
Datum registracije: Apr 2007
|
ziva lutrija sa tim ddr2 IC. ja sam kupovao odvojeno (skajlao se) , kex po kex geila i razlika je tu:1.sa 2.3v cl4 1066+ a 2.posustaje taman pred 980. sa cl5 slicna situacija.Zar nije prije cca pola godine tu netko na forumu imao neke magicne kingmaxe koji su isli cl3 900?priznajmo si to u lice-sto vrijeme vise protice to je hardver vise u qurcu,cesce se mijenja i jos cesce opada u standardu u odnosu na famu i renome koju im pomazemo izgradjivati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
ma memorija je super za tu lovu. od povecanih frekvencija i smanjenih latencija amd platforma ima koristi kao da sam za kuciste zavezao bijesnog hrcka tako da me to nije previse zanimalo. uzeo ovo jer je bilo jeftino, sad je jos jeftinije. za 266kn dobiti 2gb rama koji ce se cak dati i nesto OCati (nek se djeca vesele malo ali ipak nesto)....mislim da ne moze bolje. tko misli da se za memoriju isplati dati duplo ili troduplo vise od toga....e tu mu ja ne mogu pomoci. IMO, a i benchmarci u real-life aplikacijama (koga zavaravamo - igrama ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Premium
|
Citiraj:
jos1 stvar, komp mi je stabilan u orhosu, 3dmarku01se 1150 loopova (cijela noc) ali kad disk radi seek neki ili kad surfam samo se restarta sam od sebe Firefox mi je izgubio bookmarks onda, hm...slicna stvar je bila kod frenda kad je imao losu memu corruptalo mu podatke, memtest isto prolazi. Probao sam drugi bios, zamjenit slotove meme, nista sve moguce kombinacije i cim radim nesto uvijek neki random restart, ima ko kakvu ideju?
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
potpisujem razlika je minimalna i jako je neisplativo uzimat takvu memu al sta ces vecina ljudi ovdje voli OC'at meni osobno je to neki gust jer se volim igrat s tim postavkama i trazit maxove pa taman i da dobijem 2 FPS-a rade cu kupit memu s kojom se mogu igrat nego kingmaksa kojeg nemrem s mjesta maknut |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Može li mi netko step-by-step objasniti kako da u biosu natjeram memoriju da radi na 800, sa nekim normalnim postavkama. Ne želim ništa previše clockati, kupio sam 667 samo zato jer sam vidio da se preporućuje ovdje. Unaprijed hvala... |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
CPU Host Clock Ratio Enable CPU Host Frequency 400 PCI Ex. Freq. 100 CIA Disabled System memory Multi 2.0 (ona prva jer je ta strap 800 kolko se kuzim u OC na gigabyte) Dram Timing Manual 5 5 5 15 Ostale timinge ostavi kak jesu. Napon proca stavi 1.375 napon meme 1.8 FSB Overvoltage +0.1 sad ce svi rec da na 800 ide i na 4-4-4-12 al u real life je razlika premizerna da bi se iso s tim za***avat onda vjerovatno moras i napon dizat itak |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
gdje je tu logika proizvođača? ja bi uzeo 2x1gb Kingmaxa, al ne mislim clockat (bar ne previše)...kojeg da onda uzmem? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
.
|
|
![]() |
![]() |
|