Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.01.2008., 16:57   #1
tihomir2
Premium

Datum registracije: Sep 2007
adsl sharing

Prvo se ispičavam ako već ovakva tema postoji, ali već sam tražio pa nisam našao nešto slično..možda nisam vidio, al ok.

dakle. frendu bi omogućio da može na net, i on bi koristio samo za surfanje, znači nikakvo skidanje tako da nece biti nekog zagušenja veze..a i ako bude, to se da riješiti netlimiterom na njegovom kompu

umreženi smo wirellesom, ad-hoc način.
doma imam kasdu preko koje idem na net.
može li to ikako funkcionirati zajedno?
ima netko volje napisati što točno postaviti na oba kompa?

EDIT: na oba kompa XP.
tihomir2 je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2008., 17:28   #2
Ranma 1/2
Anything Goes Martial Art

Ranma 1/2's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Pa kao prvo moraš znati da Net limiter neće riješiti ništa jer ga on jednako tako može isključiti. Ono što je važnije jest da imaš flat promet da ti frend ne nabije račun. A ako si na 2 Mbit linku onda sumnjam da će doć do zagušenja čak i da istovremeno cuclate torrente.

Šta treba postavit pitaš. Pa tvoje računalo, koje ima vezu na Net, mora biti postavljeno kao gateway i on će se preko njega spajati na Net. Imaš ovdje na forumu kako ih umrežiti i što podesiti. (pogledaj sticky-ije) Problem će jedino biti u tome kad ti ugasiš svoj komp on više nema pristup. Možda bi vam bilo pametnije da svaki da po 100 kn i kupite si polovnog Siemsna i složite WLAN.

Ranma 1/2 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.01.2008., 18:07   #3
tihomir2
Premium

ma nece ga isključiti, ne razumije se on u takve stvari pa.. mogu mu reci da to tako mora bit torrente ne koristimo. ovo je samo privremeno rješenje jer mi je komp upaljen po cijele dane ionako kad nisam doma. imam flat da.

wlan router je u planu, ali zasada još ništa od toga. najvjerojatnije pod kraj mjeseca

pogledao sam vec sticky-ije, i znam otprilike da moram kasdu u router prebacit. imam negdje na HDD-u gotov config koji samo treba loadat i stvar je riješena, samo neznam što dalje?
Staro 04.01.2008., 18:55   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ako nabaviš neki siemensov modem, kasda ti neće biti potrebna. Prebacit ćeš siemensa u router mode i tvoj će se frend moći spajati najobičnijom wlan pci karticom. Stavite si wep enkripciju radi zaštite i deri.
Staro 04.01.2008., 19:10   #5
Ranma 1/2

Ranma 1/2's Avatar

Citiraj:
Autor tihomir2 Pregled postova
ma nece ga isključiti, ne razumije se on u takve stvari pa.. mogu mu reci da to tako mora bit torrente ne koristimo. ovo je samo privremeno rješenje jer mi je komp upaljen po cijele dane ionako kad nisam doma. imam flat da.
Pa onda nemaš frke. Bitno je da je flat, a možete si podjeliti i račun svaki mjesec.
Citiraj:
wlan router je u planu, ali zasada još ništa od toga. najvjerojatnije pod kraj mjeseca
Pa ako je tako možda je bolje da pričekaš da nabavite taj WLAN router. Nije ni ovo nešto komplicirano ali je WLAN puno praktičnije rješenje. Prije svega zato što ne moraš imati jedan komp stalno upaljen da bi se drugi spojili.

Citiraj:
pogledao sam vec sticky-ije, i znam otprilike da moram kasdu u router prebacit. imam negdje na HDD-u gotov config koji samo treba loadat i stvar je riješena, samo neznam što dalje?
Kasda ne mora biti u router modu jer je bitno samo da spaja tvoj komp na Internet. Drugi kompjuter se spaja preko tvojeg i nema više veze sa Kasdom.

Staro 04.01.2008., 20:10   #6
tihomir2
Premium

Citiraj:
Autor Ranma 1/2 Pregled postova
Pa onda nemaš frke. Bitno je da je flat, a možete si podjeliti i račun svaki mjesec.
pa i o tome smo razmišljali već.

Citiraj:
Pa ako je tako možda je bolje da pričekaš da nabavite taj WLAN router. Nije ni ovo nešto komplicirano ali je WLAN puno praktičnije rješenje. Prije svega zato što ne moraš imati jedan komp stalno upaljen da bi se drugi spojili.
znam da je puno bolje, bit ce u dogledno vrijeme. mislio sam kupit dlink 684t pa ga nisam uspio naći, a nisam iz ZG još. u zg idem jednom u mjesec - dva. što bi uopće bilo bolje. SE555 ili DLINK 684t

bez obzira na frenda, trebat će i meni zbog laptopa u dogledno vrijeme.

Citiraj:
Kasda ne mora biti u router modu jer je bitno samo da spaja tvoj komp na Internet. Drugi kompjuter se spaja preko tvojeg i nema više veze sa Kasdom.
to nisam znao. što onda točno moram napravit? to je samo za probu jer on nema dsl pa reko da on to malo isproba ali doma kad vec ima priliku. kao sto sam rekao nije neki problem jer mi je komp cijeli dan upaljen.

@coconut znam da onda mogu kasdu dat psu nek se igra s njom jedino za to može i poslužit. ionak mi samo probleme radi.
Staro 04.01.2008., 20:29   #7
Ranma 1/2

Ranma 1/2's Avatar

Je li bolji Siemens ili D-Link ti ne znam reći, jer naći ćeš i ZA i PROTIV argumenata za oba. Recimo da je bolji onaj kojeg možeš nabaviti po nižoj cijeni. (ovako na pamet bih rekao da je to ipak SE555)

Kasda može biti u bridge modeu, ne vidim razloga zašto bi bila podešena kao router ako je samo jedno računalo spojeno na nju. U router mode stavljaš kad imaš 2, ili više, računala uštekana kabelom u Kasdu. To u tvom slučaju ne vrijedi jer je prištekano samo jedno. Je li Kasda u router ili bridge modeu tebi nije faktor.

Staro 04.01.2008., 20:58   #8
tihomir2
Premium

to sam si i mislio
koliko sam vidio dlink684t se po usenetu prodaje za 200kn, dok je SE 250kn.

znaci kod sebe onda moram samo ICS odradit i to je to? ili još neke perverzije trebaju
Staro 05.01.2008., 11:13   #9
Xan
networking wannabe guru
Moj komp

Xan's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
znaci kod sebe onda moram samo ICS odradit i to je to? ili još neke perverzije trebaju
ne trebaš više ništa, za ICS napravit imaš upute ovdje

Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon.

"Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone."
Xan je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2008., 14:06   #10
tihomir2
Premium

tnx, budem probao malo pa javim rezultat
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja