|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
AM2 maticna i chipseti?
Daklem, prešao bih sa svoje s.754 na AM2 platformu i sada gledam malo matične ploče. Da li mi je svejedno ako uzmem bilo koju od sljedećih chipseta: nForce 520/560/630a, GeForce 6100...? Gore bi išao procesor 5000+ (koja je razlika između običnog 5000+ i Black Edition?), nemam nekih zahtjeva za overclockom. Daklem, koja je razlika između gore navedenih chipseta? Hvala na pomoći. ![]()
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Vidim da koristiš tražilicu, ali čudno da nisi našao odgovor (a siguran sam da su već 100 puta bila odgovorena ista pitanja). Al ajde, ukratko. Što se tiče chipseta, ako gledaš samo Nvidia chipsete, onda si gledaj šta ti treba od opreme na ploči. Brzina je jednaka. Pogledaj si također i matične sa AMD 690G chipsetom. Hladnije su, ako ništa drugo. Imaš veliki thread o Gigabyte-ici jednoj sa 690G. Pod opremu spada - integrirana grafa (vrsta konektora za monitor npr.), broj PCI utora, broj PCI-E staza (što znači i broj PCI-E utora i njihova propusnost), broj USB utora, broj SATA konektora, broj IDE konektora, mogućnosti zvučne integrirane (5.1/7.1, digitalni izlazi), broj DIMM utora (za memoriju), Firewire utori, eSATA utori i ostalo... Black edition procesori imaju otključan množitelj na više i na niže (ostali imaju samo na niže). Znači, ne treba ti matična koja ide na opak HTT, već samo koja ima mogućnost podešavanja množitelja procesora. To ti je sve važno ako OC-aš, ako ne - zaboravi na ikakve razlike. x2 6400+ Black Edition očito nema otključan množitelj (ne pitaj me zašto; to pitaj AMD), no on sam po sebi ima visok množitelj (16x) pa ti i ne treba ploča koja ide na 300Mhz. A i sam po sebi je proc užasno brz. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
5000+ BE se pokazao boljim za klokanje od 6400+, a da ne spominjem da je jeftiniji. Ako ne misliš klokati, 4000-4200 su ti dovoljni za sve današnje aplikacije i igre i sve iznad njih je bacanje para jer su razlike vrlo male.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|