|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
racunalo se ne boota :(
daklem, konfiguracija u 'moj komp' se nece uopce boota. racunalo pokusa izvrsiti inicijalizaciju i ode u restart odmah nakon 10ak sekundi, do biosa uopce ne dodje. ono sto sam primjetio prije je da procesoru treba vise voltaze da bi uopce radio i vjerojatno je problem sto je CMOS resetiran a na osnovnim postavkama od 1.35V on se uopce nece boota. sto raditi? pokusao sa par reseta cmosa no bez pomoci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
IMHO nosi ploču na reklamaciju ako je nova, ona je izgledan krivac...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
hm, ja sam sumnjao na proc al valjda on ili radi ili ne radi? ploca je nova i pod garancijom ali moram najprije tocno utvrditi u cemu je problem da mogu normalno reklamirati. imaš li možda savjet kako zaobići problem sa bootom najprije? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
|
Hmm gle ako ti je ploča ispravna ona mora davati procu nominalnu voltažu a on definitivno mora na njoj početi postati ako nije debelo klokan ili ploča nije defektna, kad je CPU neipravan to izgledda tako da gledaš u mrak na ekranu jer se niti ne upale "više funkcije" tako da on nije neispravan, eventualno možeš pogledati da nije oštećen/savijen koji od pinova na ploči u socketu ili koja pločica na procu i dal ti je cooler dobro sjeo... Inače nisam sad skužio kako si to ustanovio da procu treba dodatna voltaža ako ti ne dođe niti do biosa?
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
napominjem i da je za normalan rad i prije trazio visu voltazu no nikad nije bilo problema sa bootom. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
|
Gle ajde da mi sad nekaj razjasnimo - ako si ga prvi put kad si pokretao tu konfu upalio sa stock voltažama onda ga moraš i sad - jel jasno do sad? Nadalje to što si ti spuštao na neke bolesne napone je nebitno za stock postavke - jer ako ti na procu piše npr. da radi na 1.25V to što "svima na forumu" radi na 1.1 ne znači da mu je to postala nova stock voltaža - ok do sad? E sad - u priči postoji nešto što se zove voltage drop iliti vdrop iliti po naški - pad napona a uzroko vano je lošim regulacijama na ploči (makar to u pravilu imaju sve ploče manje ili više izraženo, barem desktop segment) i kad u biosu podešenu da procu daje npr 1.3V a ono ti na senzoru vidiš da je vcore 1,25 to ne znači da je to viša voltaža koja je potrebna procesoru, nego njemu i dalje treba njegovih 1.25V, samo da bi ih dobio od ploče ti moraš staviti na 1,3 radi vdropa (isto tako i moja npr. daje 1,35 stabilnih tj. da je napon uvjek iznad toga tek kad je postavljen na 1.37V napon u biosu) i to je vjerojatno ta viša voltaža... E sad kad smo to apsolvirali ti ljepo napravi jumperom Clear CMOS (imaš priručnik pa vidi di je jumper ako trebaš) i počni opet od početka štelati, a ako niti tada ne radi onda je očito kaput nešto a ja i dalje velim da je u tom slučaju ploča meni prvi izbor, jako jako rijetko se dešava da se išta mrdne kad je proc defektan kao što sam rekao, tad obično gledaš mrak...
![]() |
#7 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Slažem se, čini se da je ploča riknula, nije ni prva ni zadnja ![]() Ako nije ploča, onda je memorija. Procesor 99% nije. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
Eto onda sam ja upravo to dobio zadnji put ![]() No, slažem se, ''nepokretnu'' memoriju dobiješ samo ako ju kuriš naponom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Beskorisna bitanga...
|
Da ili ako slot rukne ali to je opet matične u užem smislu... ![]() Mislim nije apsolutno nemoguće niti da je ram naravno, ali definitivno mi je mobo prrvi izbor proc tek na kraju lanca...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
.
|
Pogađaš sve vidim ![]() Baš htjedoh napisati, da je zadnji put, po nekoj laičkoj logici, otišao upravo DIMM slot zbog prevelike voltaže, a time, naravno i memorija ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
hvala obojici na pomoci. procesoru nisam smanjivao voltazu na 'bolesne' vrijednosti. cak i uz vdrop sustav bi se rusio cim bi u easytune aplikaciji spustio voltazu proca ispod 1.5. racunalo sam uspio upaliti nakon sto sam ga ostavio bez struje i baterije neko vrijeme. prvi pokusaj je bio staviti sve na optimized defaults - ništa. opet ista stvar. nema sanse bootat. opet hlađenje i ponovno do biosa i tek kad sam dignuo voltazu proca u biosu na 1.5 uspio sam podici windowse. cpu-z ocitava 1.488v a procesor je postavljen na 333x8. mislim da ni uz bolesno velik vdrop ne bi trebao postavku od 1.5v da bi dobio potrebnih 1.35v ili grijesim? izvrtit cu memtest sad kada je racunalo gore da budem siguran u memoriju (iako mislim da nije u tome problem, jer je ovo drugi par modula koji sam promjenio a nista nije otislo na bolje sto se tice napona koje je zahtjevao procesor). Memorija nikad nije imala preko 2.30V tako da sumnjam da sam ista spalio u dimm slotovima. nakon testa cu znati vise. pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Jesi li uštekao sve kabele od napajanja u ploču?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Beskorisna bitanga...
|
Mda gle vdrop može biti i ekstreman ako je ploča u banani, možda je od starta u komi jbga ja bi na tvom mjestu taj proc kod nekoga probao st varno sumnjam da mu treba 1.5V da bi radio posebno ako ga nisi duuugo pržio na jako velikim naponima (jer nekad znaju procevi otegnuti papke odd toga pa im više nije dosta stock ali ne od starta ko tebi da im treba napon za bootanje) a sad neznam - to je ogroman napon za C2D stock i definitivno ili ti je ploča od starta u banani ili fakat imaš defektan proc od starta ali ovo drugo mi je nakako malo vjerojatno jer procevi rijetko kad tako odlaze... I ko što rekoh ni ja ne mislim da je u pitanju mema, btw domy ti dobro veli provjeri dal su 24pin i EPS na mjestu i pukni i molex isto u ploču, za svaki slučaj iako on ne kumuje procu sa strujom baš previše, mislim vjerojatno jesi ali za svaki slučaj... Svakako bi trebalo kod nekoga provjerit taj proc...
![]() |
#16 |
Premium
|
luda kuca... nakon premjestanja keksa i memtesta utvrdio da jedan od keksa nije ispravan (hrpa errora). pokusao sve moguce kombinacije i dok jedan keks radi uredno u svim utorima ovaj prijavljuje greske u bilo kojem a greske su tu i kad su u paru sto je normalno. ono sto me sad zivcira da se racunalo uredno bootalo na 'normal' postavkama napona za CPU sa ispravnim, neispravnim i dual channel keksima... sve tri kombinacije... iako mi je lakse jer cu reklamirati samo keks a ne cijelu plocu izmaltretirat cu sustav sa zdravim keksom i orthosom na nekoliko sati da budem siguran... EDIT: zbog vdropa cpu-z ocitava 1,296V za CPU |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|