Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.12.2007., 23:37   #1
ange
Premium
Moj komp

ange's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Savjet oko procesora

Zamolio bih Vas za savjet oko procesora

trenutno imam AMD Athlon64 4000+ socket 939 San Diego, da li bi dobio i koliko bi mi se isplatilo da kupim AMD Athlon64 X2 4200+ socket 939 Dual Core, konkretno me interesira u igrama ali i opčenito.
ange je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2007., 01:18   #2
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
opcenito dosta. prilicno ugodniji rad u win cak i u stvarima u kojima ne razmisljas da ti trebaju tamo neke dvije jezgre, naravno brze obavljanje procesorski zahtjevnih stvari itd itd....
u igrama onako, ni previse ni premalo. naravno sve ovisi o tome da li igra podrzava vise jezgri ili ne ali i o tome koliko je procesorski zahtjevna. vecinu danasnjih naslova pri nekim nizim postavkama proc ne zanima previse. uvijek volim spomenuti ovima sto su poletjeli na quad da sugavi crysis koristi oko 30% proca kod mene dok ga igram. dakle, mogao bi to i jednojezgreni sasvim ok progurati.

no na tvome bi mjestu dobro proracunao isplativost uzimanja tog procesora. u slicnoj dilemi sam i bio i sam pa je digitron na kraju ipak pokazao samo jedan rezultat - am2.
greg SE je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.12.2007., 07:46   #3
ange
Premium
Moj komp

ange's Avatar

Hvala na odgovoru, da li ima netko još možda neki savjet ili neko svoje vlastito iskustvo da podjeli sa nama u vezi moje dileme.
Staro 09.12.2007., 08:32   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Slažem se sa gregom - kupnja s939 procesora je dosta upitna obzirom da su cijene hardvera na rekordno niskim granama. Za taj X2 4200 vjerojatno možeš nabaviti isti AM2 procesor (ako ne i jači) i bar 1Gb rama. Odličnu AM2 ploču možeš kupiti za manje od 500kn i imaš sve novo. Činjenica je da neke bitne i vidljive razlike u radu između 939 i AM2 baš i nema, ali AM2 je noviji i na njega možeš staviti novije generacije nadolazećih procesora (Phenom).
Staro 09.12.2007., 11:52   #5
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

a to je, nema razlike u radu. stvar je samo nadogradivosti. da sam prodao kao sto nisam staru plocu i proc(nije mi se vise dalo cekati na to da netko ponudi pristojnu lovu, poklonio starcima) kompletan prelazak na x2 bi me kostao nesto malo manje od 200kn. ovako sam pljunio malo vise ali i dalje manje nego sto bi on sada pljunio na s939 x2 procesor.
Staro 10.12.2007., 12:37   #6
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da se uključim u ovu temu jer je vrlo slična mojim pitanjima...

Naime i ja razmišljam o istoj stvari.

Trenutno imam A64 3000+ s939 kojeg vozim na FSB 290 (CPU 2610 MHz) i uspio sam pronaći polovnog 3800+ X2. Isto ga namjeravam probati clocknuti, ali prema iskustvima drugih vidim da mogu očekivati CPU 2400MHz.

E sad mene npr. zanima kodiranje u VirtualDubu koji AFAIK ne podržava dvojezgrene procesore (ili da?), gdje ću dobiti nešto nižu brzinu pojedine jezgre pa bi trebalo biti logično da će i kodiranje biti nešto sporije. A opet na drugu stranu da li se može poigrati sa svojstvom "procesor affinity" u task manageru i jednu kompletnu jezgru dati virtualdubu na korištenje, a sve ostalo od operativnog sustava da se vrti u preostaloj jezgri. Ili je to najbolje ostaviti na automatic?
Verifikacija poštenog trgovca #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9
pogi je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2007., 12:43   #7
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

win ce ti automatski sve slati drugoj jezgri ako je prva na 100%. sto se tice kodiranja nisi ogranicen samo na virtualdub, postoje programi koji ce normalno iskorititi vise jezgri. a to se osjeti
Staro 10.12.2007., 14:57   #8
Tekla
Premium
Moj komp

Tekla's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
a to je, nema razlike u radu. stvar je samo nadogradivosti. da sam prodao kao sto nisam staru plocu i proc(nije mi se vise dalo cekati na to da netko ponudi pristojnu lovu, poklonio starcima) kompletan prelazak na x2 bi me kostao nesto malo manje od 200kn. ovako sam pljunio malo vise ali i dalje manje nego sto bi on sada pljunio na s939 x2 procesor.
a sta ako tip nema dovoljno novaca da predje. onda mu se isplati prec na x2 4200+ 939s.
ja sam za 450kn kupio 4200+ x2 novo. s 939 je.
Staro 10.12.2007., 17:17   #9
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

kao sto rekoh kalkulator ce sve reci. vrlo vjerovatno da ce mu uz prodaju starih komponenti prelazak biti jeftini nego s939 x2. na njemu je da racuna.
nit ja znam koliko on ima u novcaniku nit sam mu rekao da mora preci na am2
Staro 10.12.2007., 22:02   #10
ange
Premium
Moj komp

ange's Avatar

Ma nije do love nego me samo interesiralo, da li jer pretežno igram igre bude neke veče razlike između jednojezgrenog i dvojezgrenog procesora i da li se zbog toga isplati prelaziti.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.12.2007., 22:10   #11
tech
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
Ako se vec ide na sck.939 (u mom slucaju je jedino nedostatak x2, te zbog toga nemislim uzimati am2)isplativije je uzeti 3800+ x2, jeftiniji je a nema tolike razlike, jos ako pogodis dobru Toledo jezgru..
tech je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2007., 07:34   #12
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
sto se tice kodiranja nisi ogranicen samo na virtualdub, postoje programi koji ce normalno iskorititi vise jezgri. a to se osjeti
Koji npr.? Koliko znam Divx codec od neke verzije (6.nešto) podržava više jezgi.
Verifikacija poštenog trgovca #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9
pogi je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno