|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
HTPC
Evo da podjelim s vama svoje iskustvo vezano uz sastavljanje HaTePiSi-ja..... Sve je pocelo prije godinu i pol kad sam vidio nekoliko HTPC-a na netu i zazelio sam si sastavit komp u dnevnom boravku koji ce mi sluzit za gledanje filmova, slusanje muzike, pregledavanje slika sa digitalca... Prvi pokusaj se sastojao od ASRock-ove P4I65G ploce, 512MB Ram-a, Northy-a 2,4, Ati 9550 graficke, sve upakirano u neko MSI mATX kuciste, unutra je jos bio i TV-tuner, i Seagateov 7200.9 S-ATA disk od 80GB... HTPC je bio spojen Wirelessom sa mojim kompom u sobi na katu sa kojeg sam vukao filmove i muziku... Nakon nekog vremena, na trznici mi je za dobru lovu uletilo dosta zgodno Silverstoneovo LC-03 kuciste pa je sve preseljeno u njega..... ![]() Nakon nabavke C2D kompa, odlucio sam svog starog Prescott-a 630, Zalmana 7700Cu, Asus-ovu P5GD1 plocu i Gigabyte-ovu X600XT VIVO graficku preseliti u HTPC. Tad sam odustao od Wireless-a zbog pucanja veze i sporosti i otad su kompovi spojeni gigabitnim LAN-om. To je isto dosta dobro funkcioniralo, al je bilo malo teze ohladiti tog preskija..... I tako nakon dva vise manje uspjesna ili neuspjesna pokusaja izrade HTPC-a odlucio sam prodati gore navedenu plocu, proc i zalmana i sastaviti nesto puno ozbiljnije.... Osnovu svega cini Asus N4L VM-DH s479 mATX ploca za mobilne CoreDuo procesore koju sam nabavio na rasprodaji PCE testnog hardvera za smjesnih 200kn. ![]() Sto se tice procesora, to je vec bilo malo teze... Cijene C2D procesora za laptope se krecu od 900 kn nadalje...a jos k tome ploca ne podrzava Pentiume M koje sam razmatrao kao nekakvo privremeno i prelazno rjesenje dok ne naletim na nesto bolje...... Na cjeniku jedne Zg firme (necu reklamirati) nadjoh CoreDuo T2300E za smjesnu lovu (600tinjak kn). Prvotni plan je bio i OC te konfiguracije...ali u biosu nazalost nema vCore opcije.... Max. FSB koji sam postigao je 182 MHz...znaci nista pretjerano...steta...uz plocu dolazi i maleni Asus-ov cooler sa nekim cudnim sistemom montaže (metalne kvacice kao na Intel plocama na NB-u)....komp je bio poprilično tih, ali jedino se ta zujalica od coolera na procu čula....i tad dobih ideju da bi gore mogao staviti nekakav NB cooler.... ![]() Kupljen je Thermalright HR05-IFX, i na njega je montiran 80mm Arctic Cooling Pro TC... U idle-u se cooler ni ne vrti, tek pod opterecenjem se zavrti i sto je najbolje, potpuno je necujan... ![]() ![]() Graficka je Gigabyte X600XT ViVo hladjena sa Arctic Cooling VGA silencerom kojem je prvo poravnata baza sa vodobrusnim papirom, a kasnije i ispolirana. ![]() Napajanje je nekakvo srotex LC Power 400W koje ce tu biti kao privremeno rjesenje dok ne nabavim nesto bolje. Cak me i iznenadjuje s time sto se uopce necuje (nekakav 80mm vent je na njemu). Vjerojatno ce ga zamjeniti Fortron 350 ili 400W. ![]() Od ostalih komponenti tu je i 2*512 MB Kingmax-a DDR2 667, nekakav stari DVD-rom sa Coolermasterovom aluminijskom prednjom maskicom, Leadtekov DTV1800H DVB-T tuner sa daljinskim, i BTC wireless tipkovnica. Iza na kucistu su 2 Sharkoon 60mm ventilatora, ali ih nisam spajao jer nema potrebe otkad sam izvadio Prescott-a iz kucista. ![]() Od software-a isprobao sam sve i svasta i na kraju sam zakljucio da su mi Windowsi MCE nekako najbolje legli.... Bilo je tu puno prtljanja po registryju i raznoraznih hack/patch-eva (u prvom redu da bi istovremeno mogao koristi digitalnu TV i analogni radio). HTPC je spojen na Samsungov 72cm CRT TV putem TV-out-a, kvaliteta slike u MCE aplikaciji i filmovima je dosta dobra (stavit cu slike kasnije) dok je u Windowsima dosta losa. Komp je moguce upaliti putem daljinskog i MCE je takodjer potpuno upravljiv preko daljinskog. Trenutacno jedini problem mi stvara DVD zbog toga sto molex od njegovog napajanja dodiruje CPU cooler. To cu vjerojatno rjesiti ubacivanjem Sony-evog DVD-a iz svojeg kompa koji je kraci za nekakvih 1,5cm. ![]() Sve u svemu nakon dugo vremena uspio sam sastavit racunalo koje je hladno, tiho (najglasnija komponenta je motor od HDD-a, cak se vise cuje cvrcanje u TV-u od HTPC-a) i u potpunosti zadovoljava vecinu mojih potreba.... Eventualno u buducnosti mozda uleti jos i nekakav iMon VFD, al jos razmisljam o tome i neznam dal bi to stalo u kuciste zbog prednjih vratasca.. Evo i temperature u Idle-u i nakon sat i pol Orthos-a.. Evo jos par slika.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Disconnected. 24.11.2007. u 01:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Dobro slozeno .. uredi si softver (jednostavnost) + daljinac i pravi media centar ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
Stvarno super (zvucim a i zgledam ko klinac kad je videl da njegov sused ima novi ljepi bicikl a on ima stari romobil). A koliko si dal za kuciste ak se smije znat?
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Kuciste je kupljeno tu na forumu, cijena je bila 500kn ak se dobro sjecam |
![]() |
![]() |
|
|