|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
Bios flash
Da doslo je do toga trebam flashat biose nakon dugog razmisljanja mislim da ce tako biti najbolje Razlozi: nakon stavljanja druge grafe i rama komp treba par puta resetirati da bi se bootali winsi! Overclocking koji ploča podrzava te i ima opciju za dizanje samo što u biosu nemože sačuvat kad promjenim takt vec stalno vraca na staro default Dakle komp je iz 2003 ( nema veliku vrijednost ) i ploča mu je gigaybte ga-8sdx--- Link sa informacijama i biosima za tu ploču http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...34&ClassValue= procesor je intel 4 northwood I dakle shvacam da je vrlo rizicno i da samo mala greska i sve se za***e mogu si zabit gavu u šupak i znam da postoji flashanje iz winsa ali nije bas sigurno po procitanim postovima sa forum-a Te da postoji manualno flashanje koje je sigurnije! ali teže I sad znam da je mogu naci kak to napravit na tisucu stranica samo proguglam ali eto mislim da je ovako bolje! 1. sto mi je sve potrebno za flash? 2.što sve trebam znati o tome i što ne ? 3.par savjeta 4.kako obavit flash sto jednostavnije i sigurnije ,korak po korak? na stranicama od gigaybta nema nikakvog manualna za to vec samo manual za flashanje biosa putem njihovog @bios writera koji to radi iz winsa i i prvo sam se ja s tim slozio i napravio i kao sve uspjesno samo ga jos trebam resetirat nakon restarta morao sam ga resetirati jos jednom da bi usao u nista se nije dogodilo! biosi se nisu flashali uz to pise stara verzija f2 a trebala bi nakon update-a biti f6 pomoc! sta da radim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Gle mislim da nema razloga da ne fleshas iz wndowsa ako ti gigabyte samo takvu opciju nudi, makar ja osobno ne volim fleshanje iz windowsa izgleda da ti je to najbolja opcija ako se "ne želiš zamarati" s čitanjem niti jedne od tih "tisuću stranica" a što se neuspjelog flasha tiče - možda na ploči treba u biosu enablati flash (neke ploče se lockaju tako) ili prebaciti kakav jumper da bi se uključio, možda ti ploča ima dual bios a ti si kresnuo krivi gore pa ti je ona vratila origigi (više sreće nego pameti sindrom) ako ideš fleshati bios (bilo iz windowsa ili dosa) imam ti reći dvije stvari 1) NE fleshaj ga kad ti komp treba par puta resetirati da proradi - očito je nešto zasrano i samo se sranje iz tog može izrodit, ako ga traba flashati onda složi natrag stabilno i onda to napravi i nakon toga nove komonente stavljaj jer ako ti okine ploča nema teorije da si nađeš više takvu i ne gine ti mjenjenje kante... 2) obavezno loadaj setup deafultes (ili kako ti se već to zove na tvojoj ploči) i obavezno ugasi System BIOS Cachable opciju u biosu tj stavi na DISABLED inače imaš veliku šansu da ti se ploča ne probudi...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Valjda si dl. ovaj file: http://europe.giga-byte.com/FileList...ga-8sdx_f6.exe Raspakiraj ovaj file (arhiva) i kopiraj na dos boot floppy. U arhivi su tri file - a (flash program, slika novog biosa i autoexec u kome autom. starta flash proceduru). Preporučam da najprije pokreneš samo flash program i vidi jel možeš najprije napraviti rezervnu kopiju postojeće verzije biosa, a tek onda da upucaš novi. Na stranici piše da nakon što flesh - aš, prvo u Biosu odabereš "Load Optimize Defaults" opciju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
Da to sam skinuo i stim sam flashao iz ovog njihovog programa jednim klikom tocno po uputama ali to ne radi pa sam se odlucio za manualni flash da imam backup starog biosa stavim sve ono na disketu ukljucujuci i ovaj stari bios i što dalje....? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
yedwy gle nisi skuzio taj program od gigabyta sam sebi nađe bios i sve sam uradi ti samo trebas imat internet i napravit 3 klika mišom ali iz nekog razloga to meni ne djeluje nista se nedogodi bios mi se ne updat-a i sve normalno radi normalno mi boota i ostalo! zato idem na manual jer mi ovaj program ne radi dakle možete li mi objasniti postupak dalje nakon ovog mog gornjeg posta |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
U tom slucaju ukljucena ti je opcija "Bios flash protection" u bios-u. Iskljuci i mozes flashati iz wina.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
nope tolki noob nisam vec sam provjerio i da nemogu je bas skroz iskljucit odnosno imam opcije auto--- ne dozvoljava svemu i svacemu da prcka sa biosom a valjda necemu i da i enable--- nicemu ne dozvoljava da dira po biosu disable---nema te postavke |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Beskorisna bitanga...
|
@Bubba Neznam ali sam čitao na jako jako puno mjesta nakon što mi je potpuno neobjašnjivo propao jedan flash (naravno bilo je zahlen sie zahlen za fleshanje) da ta opcija kad je upaljena ima tendenciju sprcati flashanje na velikom broju ploča, sve prođe normalno bios ti veli da se napucao ali nakon reboota imaš prazan ekran, inače nakon što mi se ploča vratila s flashanja ponovo sam je morrao flashati istim tim biosom s iste diskete kao i prvi put (konji u serrvisu su mi napucali krivi bios na ploču - od verzije bez LANa pa mi nije bilo mrežne) ali sam ovaj put ugasio u biosu tu opciju (mislim da je čak bila kao default upaljena ali više se niti ne sjećam) i sve je prošlo kako treba - bolji dokaz meni netreba da ta opcija bolje da je ugašena jer svakako nema koristi neke od nje za flesh prema tome... Inače valjda netreba komentirati ono sa loadanjem defaulta radi OCanja i mogućih grešaka u flashu radi toga...? @Cluth Pa u biti nema velike pameti na DOS boot floppy iskopiraš awdflash.exe (ili kako ti se već zove aplikacija) i bios koji dolazi kao neko_ime.rom ili bin ili što već i bootaš s diskete sistem pogledaš si komande u dosu od flashera i natipkaš mu parametre (budeš vidio kakve opcije imaju sa -? ili nekom sličnom naredbom u dosu) i čekaš dda se napuca i moliš se bogu da ne nestane struje ako nemaš UPS inače bilo bi ti dobro napravit kopiju biosa prije flasha a na jako jako puno stranica imaš sve o tome detaljno pa mislim čak i tu po forumu...
![]() |
#10 |
Registered User
|
ok budem prvo ovo gore navedeno probao iskljucit pa cu probat jos jednom s tim @bios programom ak ne stima sutra idem u ducan po disketu jer sam sad skuzio da nemam ni jedne ![]() e da jel trebam ja cistit ono neko sranje kad flasham biose? ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Beskorisna bitanga...
|
Koje sranje? Misliš Clear SMOS? Netrebaš samo napravi Load Setup defaults i to je to iako bi ti preporučio da si odspojiš hard i povadiš sve iz optike da ti nebi boot order poblesavio jer vrag zna kako to ploča po defaultu slaže, mislim obično je floppy prvi ali jbga...
![]() |
#12 |
Registered User
|
Ok javim se sutra sa rezultatima( nemojte lockat u međuvremenu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
E Pluribus UNIX
|
Vidim. ![]() Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Beskorisna bitanga...
|
Hmm gle vjerujem ti ipak imaš iskustva u tim stvarima ali znaš kako je - lako se igrati kad ti je EEPROM programator na stolu pored tebe... ![]()
![]() |
#15 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
stavio potrebne stvari na disketu bootao ju usao u program za flash namjestio sve potrebne opcije za flash, flashao, komp se automatski resetirao krenuo bootati i onda poruka bios cheksum eror i onda nesto programira pa se resetira i opet pise stara verzija biosa,i ostala stara verzija biosa isto to se dogodi sa onim njihovim programom @ bios koji sve sam radi! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|