|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
kako spojiti: Wlan
poštovani, imam dva Adsl modema D-link G684T (wlan), jedan na kojega sam sad spojen se nalazi na drugome katu i tu su mi spojena dva kompa jedan preko lana i jedan preko wlana, ali kompjuteri koji su mi u prizemlju i na trečem katu nemaju baš dobar signal, nedavno sam dobio još jedan d-linkov wlan modem i sad me zanima dali mogu kako na ovaj modem spojiti još jedan d-link koji bih stavio u prizemje tako da doli imam dobar signal, znam da nešto ovaj drugi modem mora biti u Bridge modu, i da mu moram promijeniti onu početnu ip, i da svi kompovi po kuči (ima ih 4) moraju imati stalnu ip, samo me zanima kako uštelati ovaj drugi d-link i kojim kabelo njih dva povezati... hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Definirao si da je "prvi" uređaj D-Link DSL-G684T, koji tip točno je "drugi" uređaj? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
isti je i drugi uređaj D-Link 684T hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Obzirom da planiraš ta dva uređaja spojiti žično (bolje i pouzdanije nego bežično) a obzirom da na "ulaznoj" WAN strani uređaja ima adsl modem (D-Link DSL-xxx serija) koji za funkciju 2. uređaja u tvojoj mreži samo "smeta". Primjerenije bi bilo nabaviti uređaj (D-Link DI-xxx serije) koji je router ali bez adsl modema. Ova gornja opaska samo objašnjava "ispravni princip" a niže ću objasniti kako ipak konfigurirati uređaj kojeg imaš za funkciju 2. uređaja u tvojoj mreži. Pretpostavljam da su ti poznate osnove i da znaš podesiti fiksni IP na računalu, . . . Postupak bi bio slijedeći: - Podesi fiksni IP na računalu (192.168.1.10), Gateway 192.168.1.1 (vjerojatno je sada to IP adresa 2. uređaja) - spoji komp sa kojeg radiš konfig uređaja žično (nepisano je pravilo da se uvjek osnovni konfig uređaja radi tako da sa žično spoji na uređaj, a samo završne finese konfiguriranja kada je uređaj već konfiguriran može se napraviti i preko bežične veze) - Otvori web konfig uređaja - Otvori Home - WAN karticu Za Pvc0 ostavi postojeće stanje (između ostalog, Enabled) Za Pvc1-Pvc7 posebno postavi Virtual Circuit na Disabled. Ukoliko isto nebude moguće za pojedini PvcX razlog je što je vjerojatno uređaj isporuka T-Coma sa njihovom verzijom firmware - a, a "zaštićena" konekcija se odnosi na MaxTv. Ovo se može rješiti postavljanjem originalnog firmware - a proizvođača, linkove imaš tu na forumu ili dl. direktno ali pazi da izabereš De (Germany) support stranice zbog verzije adsl AnnexB modema. O samom postupku sav potreban info imaš tu na forumu - Otvori Home - Lan karticu i postavi novu IP adresu uređaja (pretpostavka je da je 1. uređaj sa adresom 192.168.1.1, onda 2. uređaj postavi na 192.168.1.2). Nezaboravi da nakon promjene IP adrese uređaja isto promjeniš Gateway adresu na kompu kako bi mogao pristupiti web konfig - u uređaja - Otvori Home - DHCP i tu isključi DHCP servis (isti servis na 1. uređaju bi trebao odraditi taj posao ako se u mreži pojavi naki kompjuter sa Obtain IP auto...). Na istoj kartici obavezno manualno unjeti DNS servere (T-Com 195.29.150.3 i 195.29.150.204) - Home - Wireless karticu i postavi: a) Enable AP - uključuje bežičnu funkciju routera b) SSID - Ime AP - a (Postavi neko ime da lakše raspoznaješ svoj AP i različit od 1. uređaja, npr, Ime2) c) Chanel - Radni kanal AP - a (Također postavi različiti od 1. uređaja i to za 2 manji ili veći) d) Samu zaštitu bežične veze sada neću spominjat, za sada dok "stvar" ne proradi ostavi Security na None. Kada sve proradi onda ćeš i Security podesit da bi svoju mrežu zaštitio od upada "padobranaca". Lupanje Apply botuna na pojedinoj kartici se podrazumjeva, a snimanje promjenjenih postavki vršiš na Tools - System kartici sa Save botunom, napravi to i sačekaj da uređaj ponovo izađe na režim rada Sada napokon slijedi spajanje uređaja i to tako da spojiš Lan1 1. uređaja sa Lan1 2. uređaja. Komp sa kojim si radio konfig uređaja sada spoji na Lan2. Sada isprobaj da li možeš otvoriti web konfig 1. uređaja na 192.168.1.1 kao i Internet. Ako budeš imao problema sa pristupom Internetu onda otvori web konfig 2. uređaja i to Advanced - Routing karticu. Tu unesi: a) Destination: 0.0.0.0 b) Netmask: 255.255.255.0 c) Odaberi Gateway i unesi: 192.168.1.1 Sad Apply + Save & Reboot Nakon šta uređaj ponovno izađe na režim rada ponovo probaj otvoriti web konfig 1. uređaja na 192.168.1.1 kao i Internet. Sada bi oboje moralo raditi ok. Ako želiš "osloboditi" Lan3 i Lan4 priključke a imaš T-Com firmware u uređaju (tj. nisi ga mjenjao kako je gore predloženo) onda otvori Advanced - QoS Configuration karticu. Vidi šta piše u Pvc polju za Lan1 i Lan2, istu oznaku postavi i za Lan3 i Lan4. Ako se negdje u svemu ovom negdje izgubiš i nemožeš pristupiti web konfig - u uređaja uvjek možeš napraviti reset uređaja na tvorničke postavke (Tools - System - Restore botun ili dok je uređaj upaljen pritisni reset taster na zadnjoj strani uređaja duže od 7 sekundi). Napomena: Ovo nesmiješ napraviti dok je u postupku firmware update jer će uređaj biti neupotrebljiv!. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
hvala Vam na iscrpnom odgovoru i pomoči: ali prije nego sam pročitao Vaš post pokušao sam to spojiti da proradi i napravio sljedeče: drugi Dlink sam konfigurirao tako da sam mu promijeni ip adresu na 192.168.1.6 stavio sam 6 jel drugi kompovi več imaju postavljene fiksne ip adrese, i spojio sam lan1 prvoga na lan1 drugoda postavio mu drukčije ssid ime i uštekao u struju i dobio novi Wlan na drugom katu, pokušao se spojiti na njega i sve prošlo bez greške. Na oba modema je uključena WAP zaštita i filtracija MAC adresa, dali je to ok...mislim spajam se....ha |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |