|
![]() |
#1 |
ozbiljni crv.
Datum registracije: Sep 2007
|
Laptop za studenta
Pozdrav, ovo mi je prvi post, no dugo vremena sam lurkao po forumu. Brucos sam na FERu, imam dosta jaki stolni komp, no zbog vise razloga osjecam veliku potrebu za laptopom. Sad, pretrazivao sam net uzduz i poprijeko, no jos uvijek mi neke stvari nisu jasne. Zato vas molim za savjet pri kupnji laptopa. Cipset: Cini mi se jako dobra ova nova intelova Santa Rosa, tako da mora biti taj cipset. Ako ima neka bolja alternativa, slobodno recite. CPU: gotovo najmanje bitna stavka; no zbog cipseta ocito ce biti Core2Duo, raspona izmedju 1.5 i 2GHz. Optimalno sto manji, radi manje potrosnje energije. Memorija: Planiram vrtit vistu (eventualno dual-boot sa nekom linux distrom), pa mora biti 1GB, ili 2x1GB ali upgrade 1-2 GB nije uopce problem. Frekvencija takodjer nevazna, no pretpostavljam da ce se vrtiti na 667MHz. Disk: Nista nece ostati na disku previse dugo, nego ce vjerojatno biti preneseno na glavni komp (za sada imam samsunga na 500gb i starog seagatea na 120gb, sasvim dovoljno). Znaci izmedju 80 i 120GB, sto je sad neki standard. Grafika: Potpuno nebitno, posto na glavnom kompu imam Asusovku EN8800GTS 640MB. Gledao sam malo karakteristike, i najbolja mi se cini Intelova GMA3100, tako da bas mora biti ta, nista slabije. U redu mi se cini i nVidijina 8400G, no pretpostavljam da to onda dosta povecava tezinu, grijanje, potrosnju baterije itd. Ekran: Laptop treba biti lako prenosiv, medjutim dvoumim se izmedju 15.4" i 14.1". Widescreen mi je u redu, reza po mogucnosti ne defaultna 1280x800 nego nesto veca (sitna slova su ok ![]() Ekstra: MORA imati card reader (sd mi je dosta, ne trebam ms/cf/itd, za to imam na glavnom usb card reader, a mogu ga i ponijeti sa laptopom ako bas treba), ethernet, standardni dvd+- writer (po mogucnosti lightscribe), barem 3 usb porta, expresscard slot (pc card nije bitan toliko), DVI izlaz. Po mogucnosti bi bila dobra i barem VGA kamera, no nije bitna toliko. S druge strane, OBAVEZNO mora imati jako dobar wireless chip, na zalost cini mi se da sam zbog chipseta osudjen na intelov, posto inace preferiram atheros, no u redu. Takodjer ugradjena antena mora biti dobro pozicionirana; vazan mi je jak signal. Sto se softverske strane tice, po mogucnosti da nema OS-a, jer na FERu imam potpuno besplatnu legalnu Vistu Business. Znaci nesto tipa FreeDOS (ili neka dobra dista linuxa, heh). I za kraj, baterija: Mora imati veliku autonomiju, barem 3 i pol sata deklarirano, po mogucnosti i 4. Znam da se moze kupiti i jaca, sto i planiram, no ova defaultna mora trajati bar toliko na spomenutoj konfiguraciji. Znaci ukratko: prenosivost, wi-fi, autonomija. Procesor, disk, grafika - nebitno, posto nece biti nikakav DTR, nego ekstenzija glavnog kompa. Tezina je takodjer faktor, po mogucnosti izmedju 2 i 2.5kg sa default baterijom. Cijena - koliko bude, no nadam se ispod 7 500kn, moze i do 8 500 ako ima bas sve karakteristike i jako kvalitetnu konstrukciju. -- Takodjer, osim kupnje samog laptopa, zanima me je li sada dobro vrijeme za kupnju, posto cujem da dolazi dosta novih tehnologija za koji mjesec, pa ne znam bih li kupio laptop sada ili pricekao te nove stvarcice. Hvala unaprijed na svim savjetima. Zadnje izmijenjeno od: SeriousWorm. 23.09.2007. u 20:29. Razlog: dodan OS requirement |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
na FERu je prošle godine bila akcija IBM laptopa, dosta povoljno, provjeri da li će biti i ove godine. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
ozbiljni crv.
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
cini se ovaj R61 kao solidan izbor, ali mi par stvari bas i ne stima: - firma: r61 je ciji laptop? ne samo da nije navedeno, nego na siteu firme uopce ne stoji nikakav cjenik, tj. moze se zakljuciti da oni uopce ne prodaju laptope, niti uopce nista vezano za racunala.. tko bi htio kupit laptop kod firme koja uopce ne prodaje laptope? ![]() - cijena: nekako mi se cini previsokom za laptop na akciji.. cijene su "povoljnije" - u odnosu na sto? uglavnom, i dalje stoji originalan post, hvala ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
ja bi preporucio da bacis oko na acer dell i sve je nebitno osim BATERIJE, vjeruj mi, ja sam isto sebi kupio lap za faks pa fulao sta nisam kupio jacu bateriju, jer monotonost je vazna a ne cpu ili nesto drugo, sve se da optimizirat ali baterija ne ![]() btw dell ima najjacu bateriju imas monotonost od 10+h ali koliko para toliko muzike ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
a šta kažeš na ovo, mada nije santa rosa itd, možda se predomisliš http://www.arhiteh.hr/shop/index.php...oducts_id=2397 http://www.notebookcheck.net/HP-Comp...5b.4295.0.html meni osobno je hp najjači ali je to much expensive, 10 k je dosta skupo ,ima iz serija 8 (p) za 10 k, a opet ima za 8 k dobrih 6710b itd..), ali grafika loša, mislim na intel. to je neka alternative, ima njih još ali evo samo dajem kao primjer. Zadnje izmijenjeno od: vita. 24.09.2007. u 23:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
evo ja ču se malo ubaciti. koje su razlike između antiglare ili antireflektivni ekran, i jel se isplati bar po kvaliteti uzet acer lap. kod ekrana mi onako laički rečeno paše kad je sjajniji, kao recimo staklenije da izgleda.e sad jel to antiglare ili antireflektivni ekran |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
Svi studenti fera msilimda bi trebali iskoristiti akciju Lenovo Thinkpada koji su za njih po smiješno niuskim cijenama i na linku http://www.fer.hr/notebook_akcija Što reći o thinkpadu a da nije rečeno...neznam ni sam...ja sam veliki njihov fan i korisnik tako da bio bi presubjektivan |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
|
![]() |
![]() |
|