Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.09.2007., 01:41   #1
jabuka
destabilizator provokator

jabuka's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Pitanja oko instalacije Viste i Win XP!

Kažu da ne postoje glupa pitanja nego glupi odgovori pa zato pitam ovo...

Ovako, sad za koji dan kupujem novo računalo. Želio sam instalirati Vistu, no kako sam sad malo čitao ovaj review o njoj na ovom forumu odlučio sam se instalirati i XP i Vistu, jer koliko vidim dosta toga još ne radi u njoj kako treba, uglavnom sitnice, no već vidim da će mi ići na živce ako bude stvarno tako.
Odeja je ovakva:
Želim na glavni disk instalirati XP, a na jedan stari disk od 40GB bi instalirao Vistu, i oba diska bi stavio zajedno unutra (naravno jel)
Ostale diskove bi koristio kao storage za oba OS.

Pitanje je: s obzirom da nisu na istom disku, da li je moguće u takvom sučaju namjestiti da me komp prije bootanja pita koji OS želim pokrenuti????
jabuka je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2007., 01:47   #2
Matth€w
Premium
Moj komp

Matth€w's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Da, to je tako po def. namješteno. Komp prepozna dva OSa i pita te koji oćeš pokrenut. To ti je takozvani dual boot.
Matth€w je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.09.2007., 01:48   #3
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Hm moguce je onda bi trebao prije nego šta se bota uc u BIOS i odabrat koji ce disk bit botabilni odabereš onaj na kojem je XP ili Vista ovisi koji OS želiš
Joke je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2007., 01:53   #4
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ja nikada nisam bio ljubitelj toga dual boota.

Vjerojatno ćeš sa novijom matičnom imati tipku za boot meni kod POST-a, a ako imaš OS-eve na 2 različita diska, moguće je umjesto dual boota, kontrolirati podizanje sustava sa Boot menijem od matične.

Samo što to treba "poseban" postupak kod instalacije, naime, ne smiju biti kod instalacije OS-a biti oba HDD-a uštekana (dobro, kod instalacije prvog OS-a mogu). Ne znam za ostale, ali po meni je to puno bolja opcija od Vistinog ili XP-ovog dual boot-a.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2007., 01:53   #5
jabuka

jabuka's Avatar

znam da u BIOS treba namjestiti koja mi je stavka prva na bootanju

ako odaberem da je to disk na kojem je instaliran XP, jel to znači da će on onda isključivo pogledati njega i odmah ga loadati, i neće me pitati da li žalim Vistu??? Jel svaki put u BIOSu moram predhodno namjestiti šta da mi se boot-a, ovisno o tome koji OS želim koristiti u tom trenutku????
Staro 17.09.2007., 01:56   #6
jabuka

jabuka's Avatar

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Ja nikada nisam bio ljubitelj toga dual boota.

Vjerojatno ćeš sa novijom matičnom imati tipku za boot meni kod POST-a, a ako imaš OS-eve na 2 različita diska, moguće je umjesto dual boota, kontrolirati podizanje sustava sa Boot menijem od matične.

Samo što to treba "poseban" postupak kod instalacije, naime, ne smiju biti kod instalacije OS-a biti oba HDD-a uštekana (dobro, kod instalacije prvog OS-a mogu). Ne znam za ostale, ali po meni je to puno bolja opcija od Vistinog ili XP-ovog dual boot-a.
to sam i mislio, dakle prvo instalirati XP, pa onda maknuti taj disk pa zatim instalirati Vistu na drugi disk? da li bi to trebalo smetati matičnoj sljedeći put kad vratim disk sa XP-om? Inače držao bi XP-disk kao master, a zanima me dal će me on tada svejedno pitati koji OS želim loadati?
Staro 17.09.2007., 02:07   #7
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Šta ima matičnoj smetati ako ti vratiš disk unutra ? Mada, čuo sam od određenih ljudi toliko glupih problema oko diskova sa novim Intelovim matičnim pločama sa P35 chipsetom, da mi je pomalo smiješno. Al dobro, ne imajući to u vidu, trebalo bi sve raditi tip-top.

Ako tokom instalacije drugog OS-a na drugi HDD, izvadiš prvi HDD, onda te nikako neće pitati koji OS želiš. Znači, tebi otpada opcija kao takva. Jer čim ti izvadiš prvi HDD tokom instalacije drugog OS-a na drugi HDD, on neće vidjeti prvi OS na prvom HDD-u te neće onda niti napraviti Dual boot koji bi te eventualno mogao pitati koji OS želiš.

Ovaj drugi način kada nemaš Dual Boota (što znači da si vadio HDD-ove tokom instalacija) boota primarno onaj OS sa onog HDD-a kojega si postavio kao primarnog u BIOS-u. Kada želiš skočiti u drugi OS, onda ili promjeniš u BIOS-u postavke primarnog boot uređaja ili preko boot menija kojeg danas svaka novija matična ima (trebala imati) odabereš HDD po volji.

Tako sam ja imao 2 Windowsa XP na 2 HDD-a. Jedan kao rezervi ako zatreba roditeljima komp, a ja ubio svoje Windowse. Ali zato nisam nikada imao problema sa Dual boot-om koji je postavio Win XP ili Vista u tvojem slučaju. Mislim poglavito kada taj dual boot nestane ili se pak jedan OS zblesira/izbriše/makne/pokvari.

Sve ima svoje prednosti i mane.
Staro 17.09.2007., 02:21   #8
jabuka

jabuka's Avatar

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Šta ima matičnoj smetati ako ti vratiš disk unutra ? Mada, čuo sam od određenih ljudi toliko glupih problema oko diskova sa novim Intelovim matičnim pločama sa P35 chipsetom, da mi je pomalo smiješno. Al dobro, ne imajući to u vidu, trebalo bi sve raditi tip-top.

Ako tokom instalacije drugog OS-a na drugi HDD, izvadiš prvi HDD, onda te nikako neće pitati koji OS želiš. Znači, tebi otpada opcija kao takva. Jer čim ti izvadiš prvi HDD tokom instalacije drugog OS-a na drugi HDD, on neće vidjeti prvi OS na prvom HDD-u te neće onda niti napraviti Dual boot koji bi te eventualno mogao pitati koji OS želiš.

Ovaj drugi način kada nemaš Dual Boota (što znači da si vadio HDD-ove tokom instalacija) boota primarno onaj OS sa onog HDD-a kojega si postavio kao primarnog u BIOS-u. Kada želiš skočiti u drugi OS, onda ili promjeniš u BIOS-u postavke primarnog boot uređaja ili preko boot menija kojeg danas svaka novija matična ima (trebala imati) odabereš HDD po volji.

Tako sam ja imao 2 Windowsa XP na 2 HDD-a. Jedan kao rezervi ako zatreba roditeljima komp, a ja ubio svoje Windowse. Ali zato nisam nikada imao problema sa Dual boot-om koji je postavio Win XP ili Vista u tvojem slučaju. Mislim poglavito kada taj dual boot nestane ili se pak jedan OS zblesira/izbriše/makne/pokvari.

Sve ima svoje prednosti i mane.

čekaj, ako sam dobro razumio, prilikom instalacije drugog OS-a prvi disk mi mora biti unutra???? I on normalno može stati master prilikom paljenja kompjutora ubuduće???
Staro 17.09.2007., 02:27   #9
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Uglavnom, sad idem leć jer je kasno već, pa da skratim.

Ako želiš da te itko pita koji OS želiš podići, onda nema vađenja HDD-ova (tj. ištekavanja pojedinih HDD-ova). S time da, ako sam dobro čitao na forumu, ako želiš imati XP i Vistu, prvo moraš na jedan HDD instalirati Win Xp, a onda na drugi Vistu, kako bi Vista postavila svoj boot loader (taj boot loader je kad te pita koji OS želiš pokrenuti).

Tako da, ako želiš ta ti se postavi pitanje koji OS želiš pokrenuti - ne gledaj dalje od gore napisane opcije.
Staro 17.09.2007., 02:29   #10
jabuka

jabuka's Avatar

ok, hvala, vjerujem da neće biti problema

aj ti lipo spavaj
Oglasni prostor
Oglas

Oglas