|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Molim objašnjenje o ovim diskovima
Molim vas za objašnjenje, zanima me koja je razlika između ova dva diska te koji je bolji i zašto??? Osobno se ne razumijem puno, al očito nisu isti. HDD SATA300 500 GB WD Caviar 7200rpm, 16MB RAID EDITION 2, WD5000ABYS HDD 500.0 GB WESTERN DIGITAL Caviar, Serial ATA II, 16MB cache, 7200 okr/min Te što mislite o kupnji raptora? Imam love za onog od WD150GB tako da to nije problem, pa me zanima da li ima smisla to kupovati, navodno su bučni. Jel to jedima mana ili? Da li ih netko ima pa da kaže iz prve ruke??? Od ona dva raptora u ponudi, da li se isplati dati 300 kn više za onog sa staklenom stijenkom na vrhu????? Oba imaju 5g garancije u Optimuma. Raptor 1 - Raptor 2 šta znači ovo SATA300 kod prvog diska? Za SATA II (kod drugog) pretpostavljam da je to nova i brža generacija od SATA običnog hvala unaprijed svima Zadnje izmijenjeno od: bedenko. 16.09.2007. u 03:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Mislim da su Raptori neisplativi.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() oprosti, a jel problem objasniti šta je RAID i za što se koristi??? stvarno nemam pojma, a čuo sam 100 puta za to hvala |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Uff puno pitanja... Ovako Raptor ima 10000RPM i time ima najmanje vrijeme seeka na disku (najkraće čekaš da pronađe i počne kopirati nešto) ali s obzirom da ima malu gustoću podataka na pločama bez obzira što je na 10000RPM a Caviari na 7200 oni su u preijenosu podataka brži od njega... Ugrubo rečeno Raptor ti je za desktop računala smislen samo kao sistemski disk ali je bučan, grije se i skup je, RAID je tehnologija koja omogućuje da se 2 ili više hard diskova spoe na poseban kontroler koji onda na sve te diskove istovremeno piše isti set podataka kao što bi jedan disk pisao na sebe, dakle sve se kopira ne cjelo polje kao na jedan disk sa stanovišta sistema i isto tako čita, ali ovisno o tome koja vrsta polja je u pitanju (RAID0, RAID1, RAID3, RAID5, RAID10...) različito izgleda... Neka polja su kreirana za sigurnost (imaš dvostruku kopiju svega pa ako crkne jedan hard ti možeš lako s drugoga skinuti sve, pa čak i na živo bez da gasiš komp što može biti jako bitno nekom serveru) - to je mirroring... Druga su za brzinu (podaci se zapisuju naizmjence na jednog pa drugog pa trežeg ali istovremeno dakle npr 2 diska imaš u RAID0 i 1mb podataka dođe kontroleru na zapisivanje on to razreže na 2x512kb i pošalje jedan blok jednom disku a drugi drugom) ali takva polja su nesigurna i ako ti crkne jedan disk odoše ti svi podaci jer nemaš kopiju - to je stripping... Onda imaš kombinacije kao što su RAID0+1 ili RAID10 koje imaju i mirriring i stripping i neke koje imaju još dodatne diskkove koji nemoraju biti parni brojevi (kao kod o,1 ili 0+1) koji posebne setove podataka za rekreiranje izgubljenih imaju (ako crkne jedan disk a nekad čak i dva) i tako, da sad ne ulazimo dalje u to... DAkle Raptori su WD pokušaj da se neka obilježja SCSI diskova doensu na SATA sabirnicu i derivirani su iz SCSI serverskih diskova i tako i izgledaju - velika brzina rotacija, velika buka i grijanje, velika cjena, velka pouzdanost - takvi diskovi su ti u serverima koji tebaju puno podataka obrađivati kao serveri sa bazama podataka i sl... Veliki storage diskovi su u principu workstation diskovi (kad govorimo o RAID profesionalnoj primjeni) koji u RAID sistemima služe na 3D rendering stanicama ili kompovima za montažu sirovog video i/li audio materijala di trebaš ogromne kapacitete i velik kontinuirani prijenos podataka ali brzina pristupa je manje bitna i jeftiniju su po jedinici kapaciteta od RAptora i jednako velik transfer rate imaju (brzinu kopiranja) ali eto jer su na 7200 rpm imaju uvjek malju brzinu traženja... SATA ima dva standarda - stariji 1,5GB/s (samo SATA ili SATA I) i 3GB/s (SATAII ili SATA300) ovaj drugi je naravno brži jer ima dvostruko veći teorijski limit inače međusobno su legacy kompatibilni i SATA disk može na SATAII kontroler i SATAII disk na SATA kontroler, postoje nekad neke nekompatibilnosti ali to je od modela do modela sa pojedinim kontrolerima uglavnom SATA ti imaju s478, socket A i s754 ploče i mali broj s775 i s939 ploča koje su najranije bile, danas novije ploče i tako sve imaju SATAII čak i one totalno Buget kategorije... Inače Hardovi imaju jumpere ili dolaze programski zaklučani na SATA mod da bi se problemi izvjegli pa ih moraš maknuti (jumpere) ili otključati sa programom koji skineš na stranicama proizvođača da otključaš SATAII - to znači ono SATA300 daje disk SATAII, možda je čak i otključan tvornički na sATAII ako je Raid Edition to neznam... Ako Ti treba za kućno računalo nema ti zapravo velikog smisma kupovati niti jedno niti drugo (niti 2x500GB niti raptora) jer ti je recimo IMO 320GB disk sa perpendicualr zapisom sasvim dosta - to je neki best buy, zapravo IMO dosta je za normalnu kućnu uporabu i 160-200gb ali eto - nek se nađe... ako nemožeš zadržati lovu u rukama ja bi ti preproučio da radije u nešto rugo investiraš ili ako ti trebas tvarno neki disk kupi 320GB AAKS WD caviar i ostalo u drugo uloži...
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
prije svega, puno ti hvala, za ovo je stvarno trebalo truda što si napisao moram priznati da mi je sad ajmo reć malo jasnije to RAID polje, barem okvirno da znam o čemu se radi i sad kad sam ovo pročitao počinjem razmišljati da li ima smisla 150GB raptora s obzirom da sistemskih podataka teško da mogu toliko skupiti, a pogotovo mi se ne sviđa (ako sam dobro skužio) - lošiji prijenos podataka. Jel to znači da je i sporije zapisivanje na njega??? Za čitanje znam da je brži! 500GB ili 2x500GB mi treba jer imam puno muzike i videa, a to mi je sve po DVD-ovima koji su uglavnom u lošem stanju i prijeti ima da svaki dan postanu nečitljivi i nekorisni. nekako razmišljam da uzmem raptora od 74 ili 36GB, a za ostatak još jedan disk od 500GB, šta misliš?? ...ili ja opet srljam negdje u gluposti??? Zadnje izmijenjeno od: igorba. 16.09.2007. u 23:06. Razlog: dp |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Ako vec hoces kupiti Raptora onda kupis ovog od 36GB i na njega stavis sistem, a za ostale podatke (muziku i video kao sto si rekao) uzmes jedan od 500GB. To ti je po meni najisplativija kombinacija.
![]() |
#7 |
Premium
|
jel mi može netko objasniti da li su raptori toliko bučni da se pored njih ne može raditi i da je iritantno i da njihova buka nadilazi ukupnu buku ostalih komponenata računala??? imam Antec 182 kućište sa silionskim izolatorima, da li to može ikako pomoći u smanjenju buke???? Jel zna netko iz prve ruke???? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ja mislim da ako baš oćeš Raptora - uzmi si ovoga od 74 i za ostatak kupi 500GB storage... Raptori od 36 i 74 su čak i slabiji od novih 7200RPM u data transer rateu raptor od 150 je tu negdje ali bolji izbor su ti samo 500gb sa perpendicular zapisom i ako baš ideš na HDD storage - kupi si 2 komada i na jednom napravi sistem i bez RAIDa ih vozi kao obične diskove... I nije Raptor tako bučan da se nemre raditi ali je bučan i to dosta bučan, recimo ja ga nebi kod sebe vrtio, radije bi si kupio 2x250GB sigle platter baracudde (jako brze i hladne) i to u RAID0 stavio...
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Raptor je neisplativ - košta previše za ono što nudi. Pogotovo što su u pitanju mali kapaciteti. Za Raptora od 74Gb možeš kupiti 500Gb SATAII hard. Razlika u kapacitetu je 7x! A razlike u brzini nisu uopće drastične koliko bi se moglo pomisliti. Da stvar bude bolja, ni brzinu prijenosa kod SATAII ne možeš iskoristiti do maksimuma pa je Raptorova brzina još uzaludnija.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|