Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.08.2007., 18:33   #1
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
(riješeno) Neće da boota

Konfa je iz siga. Jutros sam stavio FlashGet da mi nešto skine i ugasi komp nakon toga, te otišao na šljaku. Vratim se, upalim komp, a hardovi ni da mrdnu. Uopće se ne čuju niti radi lampica da se vrte. Komp ne stigne ni do POST-a niti se oglasi buzzer na ploči tj. nema nikakvih beepova.
Svi ventovi u kućištu (1 od 80mm za hlađenje hardova) i na ploči rade (Zalman na grafi + cpu box cooler), kao i optike, a na molexu su naponi 5,06V i 12.19V. Lampica koja pokazuje da je komp upaljen (zelena na front panelu) non stop blinka. Lampica za hardove (crvena), zasvijetli malo kad se komp upali i nakon toga ništa.

Napravljen CMOS, ali stanje i dalje isto.

Promijenjen SATA kabel za disk sa OS-om - 0 bodova. LED-ice na ploči upaljene (ona uz rame tek kada se komp upali, dok druga svijetli čim utaknem kabel od napajanja). Fortron nema mjesec dana.

Pišem ovo s drugog kompa i čekam vaše odgovore.
Staro 29.08.2007., 23:23   #2
Optik
________

Datum registracije: Dec 2006
Da se nije kakav kabel od napajanja olabavio ?
Ako nije to izvadi vanka ,obrisi sve konektor obavezno ,ocisti ga od prasine.
Probaj sa jednom plocicom rama i mijenjaj sve utore pa onda sa drugom
Probaj upaliti bez proca ,grafu naravno pogledaj.Naravno u svo ovo vrijeme hddove ,cd citace i ostalo iskopcaj ,ventilatore isto

najbolje bi bilo kada bi imao jos jednu kantu da neke stvari mozes odma eliminirat u startu

EDIT:Znam da je pnf jako napajanje no ipak ako imas kakvo jace za probat ,mozda je on jednostavno otisao
Optik je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.08.2007., 00:17   #3
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Probaj vratit codegena nazad.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2007., 00:47   #4
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Izvadi 1 keks meme, odspoji hardove di nema OSa, i iskopčaj optiku, ako ne radi onda je možda napajanje vrisnulo.
P.S. Dal ima neki miris na njemu?

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2007., 07:10   #5
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Kad stignem, stavit ću privremeno drugo napajanje (imam 2 na raspolaganju, ali slabija - 'no name' 400W i Codegen 400W). Buni me što nema nikakvog beepa koji bi mi ukazao na problem i činjenica da nema POST-a tj. da komp ni ne stigne do toga. Probao sam sa stavljanjem cd s vindozama i Hiren's Boot CD-a, ali kako nema POST-a, nema ni dizanja sistema s njih.
Jedan hard (onaj s OS-om) je direktno spojen na molex iz napajanja i na toj liniji nema ništa drugo. Druga 2 harda dijele zajednički molex s disketarom. Napon je zericu previsok (12.19V), ali teško da bi sva 3 krepala istovremeno.

EDIT: zaboravih napomenuti da je od prvog dana (cca. 2,5g.) sve na defaultu
Staro 30.08.2007., 10:46   #6
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Daj odspoji sve podatkovne kabele iz diskova i ostavi samo od napajanja pa okini. Ako se diskovi zavrte, vjerojatno je prdnuo njihov kontroler na ploči, a vrlo lako i cijela ploča.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2007., 08:33   #7
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Update.

Na raspolaganju su mi bili drugi rami i psu, kao i druga konfa na kojoj sam mogao isprobati vga i hdd-e.

Situacija (komponenta - beep/POST):
cpu - dugi ponavljajući (greška u memi)/0
cpu+ram - 1 dugi+3 kratka (problemi s vga)/0
cpu+ram+vga - 0/0

S drugim PSU i ramom situacija je identična. PSU, vga i hdd-i probani u drugoj konfi i sve ok. Obzirom na ploča beepa, pretpostavljam da je problem u cpu. Trebala bi mi stići konfa od frenda (DFI LP+A3000@4,5GHz) pa ću rošadom proceva skontati je li zaista problem u cpu ili mbo. Srećom, na sve imam garanciju.

Pri kupnji proc je koštao 3.200kn. Firma u kojoj je kupljen više nema s939 proceva, a pogotovo ne ovoga. Par pitanja vezana za moguću zamjenu:
1. koliko love mi trebaju vratiti - po računu ili zadnja vrijednost proca?
2. uzeti s939 proc (ako ga nabave) ili novu ploču, ram i cpu, a prodati stare komponente? Razmišljam uzeti C2D, ali imam 3 prže, a znam da 99% C2D ploča ima samo 1 IDE dok bi se AM2 ploče sa 2 IDE dale naći.
3. moram li prihvatiti ono što mi nude (npr. ako nađu negdje s939 proc)?
4. može li se po s/n komponente (imam origigi pakovanje) naći datum prodaje?

Sorry na podužem postu.
Staro 02.09.2007., 10:42   #8
Ozy
Spužva Bob Skockani.. :XD
Moj komp

Ozy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Po pravilu oni ti mogu i od sebe iz servisa dati polovan i rabljeni procesor za tvoje ležište; samo da je istih ili jačih performansi. To znam zasigurno. E sad nije bitno šta je on polovan ili šta,bitno samo da radi,a oni ti i garanciju na njega daju opet tj. koliko je ostalo od ovog ako je identični proc. To je neko njima najbezbolnije rješenje. Sad dali moraš prihvatiti neznam,ali nema razloga da ne prihvatiš,jer oni time otklanjaju kvar.

Sad što se samog kvara tiče;ja sam prvo posumnjao na procesor,i onda eventualno i na matičnu (zbog neoglašavanja iste);jer i nedavno je jednom dečku iz Varaždina bio taj slučaj,i rekao sam mu odmah po simptomima da 99% da je proc,a onda tek matična,napajanje...i na kraju je naravno bio proc - isto s.939...

Ovo koliko love ti trebaju vratiti,neznam i nisam siguran,ali mislim pošto je već govoreno i sve,a i sam sam imao jednu reklamaciju,a ti vraćaju po zadnjoj vrijednosti procesora na tržištu - kod njih po cjeniku. Ako robe takve više nema (a zasigurno ima,jer to je CPU; nemora ni biti kod njih na store-u nego općenito),onda ti imaju nakon EOL proizvoda pravo napraviti nekakvu 'zakonsku amortizaciju' kod povrata,na 50% originalne vrijednosti te stvari. E sad dali ćeš dobiti pare u tom slučaju nevjerujem,ili robu te vrijednosti,šta je opet ok...ali ponavljam,to samo ako je EOL proizvoda,pa isti nema >nikakvu postojeću!< tekuću cijenu.

I zadnje,po S/N bi se trebalo moći naći datum prodaje,ali opet ako i nemaš 'kompletnu' ambalažu;a ono bilo bi vrlo vrlo poželjno da imaš račun,ili makar web narudžbenicu sa potvrdom o isporuci tj. da si platio i preuzeo tu robu; jer to je isto važeće po Zakonu o elektronskom potpisu. To ti je ono "ovaj račun je izrađen na računalu i valjan je bez potpisa..." itd...tako ti isto i mail sa dokumentom gdje je pečat od firme vrijedi isto kao i sami pisani račun.

Konačno,ako ponude zamjenu,odi na AM2 ili C2D i sve super.

Eto i ja napisah poduži post,ali da pomognem ako već mogu...lako platiš pivu dolje na rivi kad se vidimo...

Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5
XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz
Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB
Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD
Ozy je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2007., 06:46   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Imam ja negdje račun za cpu s garantnim listom, ali ga moram iskopati. Ambalaža cpu je čitava tako da se s/n može lako očitati, a znam i mjesec/godinu kada je kupljen.
Staro 04.09.2007., 09:04   #10
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Konačni update

Posudio sam konfu od frenda u kojoj je A3200 i 2x512Mb Mushkin RedLine. Napravio rošadu proceva i box coolera (ima Zalman CNPS9700 NT) i njegova ploča proradila s mojim procem, a moja i dalje bez beepa i POST-a. Stavio sam i njegovu memu na svoju ploču, ali sve ostalo isto.
Moj konačni zaključak: riknula ploča.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno