|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
fortron blue storm 12v rail
zanima me nekaj,pošto ga imam,kolko vidim njemu je na railu 12v 285w...e sad baš pokrenul atitoools scan for artifacts,i gledam program od ups-a pokaziva stanje potrošnje(jako zgodno)uglavnom meni je u loadu oko 275-305w vuče struje dok je pokrenut attitools..pitanje,ak fortron veli da je 285w na 12v railu http://www.silentpcreview.com/article212-page1.html kak se onda ovo manifestira,ak je kod mene potrošnja iznad tih 285w,u ovom slučaju varira 275-305?on vuče struju s tog raila,i iz preostalog napajanja,tj navedenih 445w?tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pero_Snajper
Datum registracije: Dec 2005
|
Iz razloga sto jedan manji dio potrosnje pada na 5 i 3.3V railove, a i same efikasnosti psu-a jer snaga koju napajanje povuce iz uticnice (ili preko ups-a) se ne isporucuje kompletna i na railove, tj postoje gubici (toplina koju sam psu proizvodi). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Mislim da se 3.3V vise nit ne koristi u njegovom kompu ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
teta Mraz
Datum registracije: Apr 2006
|
ja mislim da ne, ide tako da napajanje (opcenito) daje 300W jer tako i pise (u ovom slucaju ne jer se radi o shitty proizvodu) jel, a pritom vuce 400W iz mreze, te mu je samim time fakor korisnosti (u, tj "mi") 75%, za Ms-shrot i ekipu ovo mislim da ne stoji al za kvalitetnija napajanja trebalo bi biti tako, sta se tice 12V raila, kolko znam ne moze vuci struju "sa strane", tj iz "ostatka" napajanja
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Da, yedwy je u pravu...u racunicu treba uzeti i efikasnost. Zadnje izmijenjeno od: SRV. 22.08.2007. u 13:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
@zvonac To je ujedno i odgovor na tvoje pitanje... OK?
![]() |
![]() |
#9 |
Beskorisna bitanga...
|
A 12V rejl je jedini rejl u računalu jel? Od kad to? Da UPS pokazuje kolko vučeš iz njega tj iz mreže ako na njoj ima struje pa njega netrebaš...
![]() |
#10 |
Agent 0
Datum registracije: Feb 2007
|
A za kaj služe 3.3V i 5V rail? Koji uređaji vuku s tih railova?? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Beskorisna bitanga...
|
Nemoj bit smješan pa kaj ti misliš da su na ATX konektoru ti rejlovi za ukras? Matična vuče fino struje za PCI i ATA sabirnice s njih za razne regulacijske krugova, za memoriju itd, hard diskovi za svoju ekeltroniku... -12V, -5V to ne služi danas ničemu ali +5 i +3.3 itekako, samo su manje ograničavajući od +12V jer se manje vuku danas nego nekad...
![]() |
#13 |
Beskorisna bitanga...
|
Za +3.3 neznam 100% dal se koristi u njegovom kompu ali +5V se sigurno koristi za sve ovo što sam ti nabrojao... A propo frustracija, nisi ti kriv, loš dan mi je danas...
![]() |
#15 |
Premium
|
ok ekipa,ma zanimalo me čisto onak,slučajno bacil oko pa da vidim onda sam usput neku usporedbu napravil...ma malo me mučilo to ak vuče 300w a na rejlu max 285w,pa po mom brzopletom nepromišljenom razmišljanju sam došo do zaključka,da bi se kakti napajanje trebalo mučit s tim komponentama u loadu...al da se muči,opet bi bilo nekih naznaka tj pokazatelj neki nestabilnosti....prije neg kaj sam grafu kupoval pital sam ekipu kaj misli jel dost dost taj fortron za 8800,potvrdno su odgovorili:"DA" ![]() ![]() u zadnje vrijeme ovaj fortron je na meti neljubitelja blue storma ![]() al mene je zanimalo kak kod drugih taj fortron diše,pošto su mu svi več da li ime,"slabić"..možda cijena nije opravdana,al opet... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
evo vrtil prime95 2sata,i komp se samo resetira,kaj vi mislite jel bi moglo napajanje zezat?prije par mjeseci,znal mi se usred surfanja po netu(niš nezahtjevnog,surfanje slušanje mjuze) sam od sebe zgasit?huh,ovo sad kaj mi se dogodilo,sumnjam na napajanje.... pošto navjerojatnije ču uzimat drugo napajanje,mislim da bi onaj corsair od 450w bil i više neg dovoljan? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
čudno?čuj napon nemam potrebe dizat,pošto radi i ovak...čuj,velim,prije par mjeseci mi se komp zgasil iz čistog mira,surfal i slušal muziku to mi se dvaput dogodilo,danas isto al mi se restartal,kod prime-a95,vrtil ga 2h..čuj,vrtil sam prije cijelu noć prime i sve je ok bilo,igral sam besprekidno 4-5h,i sve ok bilo,uglavnom komp opterečen i sve ok,do danas...a kaj je najbolje bez povoda da mi se komp ugasi,hm...neznam,meni je napajanje nekak sumnjivo.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Beskorisna bitanga...
|
Čuj digni napon malo, to što ti misliš da ga nemoraš dizati ti ništa ne znači, vjeruj mi... Malo premali napon se baš tako manifestira kako si ti opisao, ja sam klokao kompova i kompova i znam zašto sam ti rekao, možeš i na ramu dignuti ako si ga dizao iznad nominalnog ali ako nisi nemoraš... Povećanje za jedan "korak" je dosta maksimalno 2 koraka... Poanta je u tome da svako napajanje malo fluktuira napone, neka više, neka manje, isto tako neke ploče bolje reguliraju svojim MOSFETima neke slabije, to i je razlika između dobre i loše ploče, ali svaka može imati problema, a posebno s tim da Fortroni i inače nisu baš uber stabilnih struja... Uglavnom kako napon valovito fluktuira tako nastaje i privremeni pad, sad iznos toga može ništa ne značit ili se blesat komp kad padne, ovisi nekad o stotinki volta dal će sustav past ili neće... Ja sam imao potpuno isti problem na ovom svom Athlonu i čim sam za jedan korak piknuo napon sve je normalno... Vrtio sam 6 sati Prime nakon prvog blesanja i nije pao sustav i onda srugi dan surfam po netu i PAF... Tako da digni malo napon i vidi što će se dešavati, bez brige neće ti kompu ništa bit...
![]() |
#20 |
Premium
|
aha,znači nema pravila? ok,a daj mi reci onda na koji način se manifestira da je napajanje slabo?mislim ovaj moj primjer je "dvosmjerna ulica"..il znači da je slabo il ovo drugo kaj si ti reko... mislim sa istom frekvom i istim naponom sam držal prime prek noći i sve ok....a sad 2h i paff...al znam,nema pravila kod takvih stvari,ma nebi htio da mi radi nedostatka snage napajanja,povuče komponente u "zaborav"... |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Beskorisna bitanga...
|
Bez brige to se sigurno neće desiti... Napravi ovo što sam rekao da vidiš oće li pomoći, ako oćeš svejedno poslje zamjeniti napajanje za kvalitetnije to je ok, ali ako ga već mjenjaš onda bar iz pravih pobuda a ne jel misliš da moraš... ![]() 500w blue storm je dovoljno dobar da neće ništa spaliti osim toga tih par centivolta više neće niti 1W dodati na naprezanje, to je samo tolko da se CPUu i čipsetu pročisti signal... Rekoh već - jedan najviše dva koraka gore digni pa vidi, ako ne radi nemoj dalje ić jer onda nije u tome problem tj rješenje... Edit: Inače slabo napajanje se manifestira na dva načina - padanjem napona ili nepaljenjem računala, ovisno o tome kolko je preslabo i kada... Ovo prvo - padanje napona se manifestira najčešće rušenjem kod pokretanja neke komonente koja žlafa dodatnu struju pri čemu napon paden i stroj s njim... Primjer neko digne igru, grafa ode u 3D mod i BAM... Ili priključiš eksterni hard i tadaaaa... To je kad je napajanje "na granici" iliti "na časnoj riječi" i obično je točno uzročno povezano s nekom od takvih radnji... Nepaljenje nastaje kad je u startu napajanje preslabo ili pak defektno i onda niti nemože bootati mašinu ili ako je udar potrošače velik, npr ako imaš 5-6 hardova u stroju i kad oni kod spinupa povuku struju stroj krene i onda ostane na blaxk screenu...
![]() |
#22 |
Premium
|
aha,a čuj kak se veli,za budučnost i jače napajanje treba ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|