Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 18.07.2007., 15:55   #1
Nemir
Premium

Datum registracije: Nov 2005
ABIT AB9 Pro i Intel core 2 cpu

Nadoo sam se da mi netko može pomoć da overclokam proc, nisam jos to nikad radio pa bi mi dobro došle sitne upute šta odraditi u biosu.

sada radi na standardnih 2.13...

Valda če se naći netko dobre volje kebab
Staro 18.07.2007., 17:16   #2
BladeRunner
Type R
Moj komp

BladeRunner's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
da... krasan post..sigurno će ti netko pomoć..
Oglas

Oglas
Staro 18.07.2007., 17:21   #3
maX
Banned
Moj komp

maX's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
imas gore opciju -> Traži

i snadji se sam...

eto, tolko od mene
maX je offline  
Staro 18.07.2007., 18:32   #4
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Nemir Pregled postova
nisam jos to nikad radio pa bi mi dobro došle sitne upute šta odraditi u biosu.
Onda ni nemoj, jer kolko god to bile samo-tri-opcije-u-BIOS-u veće su šanse da buš syebal sve, prije nego sclockal na danas popularnih 3.0+GHz.
Nije sramota imati neclockanu mašinu. Bar tak piše u Cosmu.
McG je offline  
Staro 18.07.2007., 23:22   #5
Nemir
Premium

Citiraj:
Autor McG Pregled postova
Onda ni nemoj, jer kolko god to bile samo-tri-opcije-u-BIOS-u veće su šanse da buš syebal sve, prije nego sclockal na danas popularnih 3.0+GHz.
Nije sramota imati neclockanu mašinu. Bar tak piše u Cosmu.
super ste dečki , svaka čast!
osobno sam u dosta subkultira i posječujem mnoge forume al vi ovdje ste najjači.
hvala puno.
Staro 19.07.2007., 16:24   #6
Poggiali
Rocker
Moj komp

Poggiali's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
A stvarno ste mu objasnili. Ko da sam ja prije klokao ili kaj znao. Došo tu pital, sad se ne sječam ko mi je reko kaj da napravim i kloknuo i sve radi. Kaj je tak teško stavit par natuknica kaj da digne. Ja bi mu objasnio, al imam asus ploču, pa je drukčiji bios nego na abitu.

Inače njegov proc je E 6420, a i ima i zalmana, nisam ziher jel 9500.
Konfa: Intel Core 2 Duo E 6400, 2.72GHz || Asus P5B Deluxe || 8800 EVGA GTS 320 mb || Super Talent 2x1 gb 800MHz CL5 || Seagate Barracuda 7200.10 320 GB 16 mb || Samsung Spinpoint F1 750 GB 32mb || Seasonic S 12 430W || A+ X-Blade || Logitech Z 5500 || CL X-Fi Xtreme Game || Logitech G500 || Logitech UltraX Flat Desktop || Canon Pixma iP4300 || Samsung ML-2510 || Toshiba Regza 32XV733G
Poggiali je offline  
Staro 19.07.2007., 16:34   #7
maX
Banned
Moj komp

maX's Avatar

a ono, mozda da je napisao koji tocno proc ima, memu, plocu, hladjenje, PSU... mozda bi mu i netko pomogao
maX je offline  
Staro 19.07.2007., 16:37   #8
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Problem je što ima takvih "natuknica" pun forum od zadnjih par tjedana samo od kad su djeca dobila od staraca obećane darove za završetak škole sa xx prosjekom...

Ljudima dosadi jedno te isto non stop pisati, a treba mu cca 15s da nadje x postova gdje x teži beskonačnosti sa tom temom preko searcha, kada i ako naiđe na konkretan problem onda nek se javi sa problemom i dobit će konkretan odgovor, ako ga neko zna, a obično ga neko zna...
Staro 19.07.2007., 16:45   #9
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Poggiali Pregled postova
Kaj je tak teško stavit par natuknica kaj da digne. Ja bi mu objasnio, al imam asus ploču, pa je drukčiji bios nego na abitu.
Naravno da nije teško, a bome nije ni teško s tražilicom najti sve kaj ti treba, jer tema o clockanju C2D mašina ima kolko hoćeš na ovom forumu. Svaka druga tema na Intel podforumu je kak i kolko sclockati određeni procesor. S druge strane ljudi su masovno nafčeni na komociju i sve hoću odma i to servirano kak ima biti - do zadnjeg detalja. Nikome se ne da čitati vodiče i stare teme u kojima se sve to već debelo, naširoko i detaljno objasnilo. Zakaj da čitaju kad je jednostavnije otvoriti novu temu i čakati da neko servira sve kaj te/ih zanima.

Osim toga većina ljudi na ovom i sličim forumima se smatra entuzijastima/overclcokerima, a zapravo clockaju samo zato jer je to sad popularno, jer su vidli kak Wolverine, masni i slični ruše razne rekorde. Hej, ako mogu oni morem i ja. Samo kaj su oni proveli masu dana i noći u proučavanju i podešavanju najsitnije postavke u cijeloj jednadžbi, dali su si truda i raspitali se kak i zakaj. Znali su (znaju) točno zakaj clockaju i koje komponente im trebaju i ne delaju to zato jer je to sad u modi ili zato da mogu reći da i oni vrte SuperPi.

Većina tih brutalnih mašina je i na tvorničkim postavkama dovoljna za sve i svašta - od audio/video obrade, pa to igranja na bolesnim rezolucijama. Ali ljudi nikad zadovoljni, vođeni raznim screenshotima, stranim forumima i imaginarnim potpisima, jednostavno moraju (jer im "treba") naclockati boga i vraga, ali ne da im se čekati i gubiti vrijeme na testiranje. Svi bi promijenili te tri opcije odma. Kad se poslije otvara 101 tema o problemima s pregrijavanjem i krepavanjem komponenti, onda je: pa niste rekli da se nekaj more syebati i da se s tim gubi garancija ili bolje bi mi bilo da sam sve ostavil kak je bilo.
McG je offline  
Staro 19.07.2007., 16:50   #10
Poggiali
Rocker
Moj komp

Poggiali's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Uf, nebi ni bila tema, da nije bio search po overclock podforumu, i nađena je jedna tema o e 6420 i ds3 ploči, al u ovom slulčaju je abit ploča, pa je zato i nova tema. Ak to nije pod overclock podforumom, onda neznam kaj če taj podforum, ak su teme po svikud.
Konfa: Intel Core 2 Duo E 6400, 2.72GHz || Asus P5B Deluxe || 8800 EVGA GTS 320 mb || Super Talent 2x1 gb 800MHz CL5 || Seagate Barracuda 7200.10 320 GB 16 mb || Samsung Spinpoint F1 750 GB 32mb || Seasonic S 12 430W || A+ X-Blade || Logitech Z 5500 || CL X-Fi Xtreme Game || Logitech G500 || Logitech UltraX Flat Desktop || Canon Pixma iP4300 || Samsung ML-2510 || Toshiba Regza 32XV733G
Poggiali je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.07.2007., 16:54   #11
maX
Banned
Moj komp

maX's Avatar

mislim da je glupo sad ovdje raspravljat, ali:

o bilo kojoj ploci da je rijec uvijek se moraju dizat iste stvari, pazit na iste napone, e sad samo ovisi, neke ploce mogu slabije potegnut, neke jace, neki procevi se ne OC-aju isto tako kao i drugi... sve je to stvar igranja i za***ancije, nema sad tu neke sablone, ovo i ovo treba za 3.4ghz, a ovo i ovo treba za 3.6ghz... nek prouci malo forum, ima jako puno tema o OC-anju C2D proceva, a bogme i ploca, a postoji i uvijek dobar prijatelj

maX je offline  
Staro 19.07.2007., 17:00   #12
zlikovski
Mutant Year Zero
Moj komp

zlikovski's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor McG Pregled postova
Većina tih brutalnih mašina je i na tvorničkim postavkama dovoljna za sve i svašta - od audio/video obrade, pa to igranja na bolesnim rezolucijama.
E to je točno ono kaj i ja tvrdim. Overclocking je za zezanciju, da pokažeš kaj stroj može u sintetičkim testovima - 3dmark,super pi,si soft sandra.
Brojke u sintetici vrište koliko su visoko, a realno u igrama dobiš 3 frejma.
Ja kad se zguštam sa overclockom držim komp na stock vrijednostima jer mi je sve nakon pentiuma 1 na 133 mhz dovoljno brzo za ono kaj radim većinu vremena(net,word).
zlikovski je offline  
Staro 19.07.2007., 17:09   #13
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Gle recimo ja klokam svoje stvari na ziheraške vrijednosti, ne previsoke ali da mi se isplate bar malo, u biti više iz principa nego iz potrebe, pravi klokeri koji tjeraju do kraja stvari - respekt ali meni osobno je to ipak sporedna stvar, ali da se baš ne osjeti ništa nije točno recimo mmeni proc oblivion na default taktu osjetno slabije tjera nego klokan kad nafrljim maks detalje, posebno sa soft zvukom, a nekad zna bit odlučujuće dal će ti neka igra loadati proc 96% ili 101% ak me kužiš...
Staro 19.07.2007., 17:26   #14
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

gle moj E4400 ide na 3,7, na 3,6 stabilno ali zakaj da ga koljem naponom i da mi plače tu u kanti kad mi na praktički def naponu ide na 3GHz uz minimalno zagrijavanje a opet dodatni 1GHz mi je dobro došao kad renderiram ili slično.

sve je to sindrom koji je pobuđen raznim temama sa XS-a i sl.
ljudi tam vide velke brojke pa misle sa svi mogu tako.

OC nije 5min posla i nema neke šablone jer komponente nisu iste pa čak i onda kada se radi o nazivno istim stvarima.

Također nije mi teško nekom pomoć ali daj mi onda barem dovoljno informacija a ne ja imam proc, ploču i ram i hoću klokat

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline  
Staro 20.07.2007., 16:58   #15
qbone
Premium
Moj komp

qbone's Avatar

Datum registracije: May 2007
da ne otvaram novi post bezveze, pa ću tu pitati. već kad sam kupovao svoj Core2Duo sam ga mislio Overclockirati, ali kako mi je stara kupovala novi komp na kredit kupio sam sve komponente u istom dućanu i grdo se zaje**o s intelovom pločom koja je super stabilnam ali nemožeš niti jedan MHz pomaknut. Sada mi dolazi rodendan pa ću napokon dobit nešto para pa me zanima dali da kupujem novu ploču Gigabyte 965P-DS3 (jel postoji kakva vidljiva razlika kad se OC ili je to sve nešto sitno, znam da je velika razliku u tim sintetičkim testovima, mene zanima normalna upotreba, dizanje Windowsa, loadanje programa, ripanje cd-a, encodiranje itd.) ili da kupujem grafičku tipa GeForce 7900 GS i da odustanem od clockanja?
Staro 20.07.2007., 17:06   #16
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Evo pa pogledaj i razmisli dal ti se isplati ili ne
http://sobitza.com/portal/index.php?...d=17&Itemid=32

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline  
Staro 21.07.2007., 12:44   #17
Nemir
Premium

Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
gle moj E4400 ide na 3,7, na 3,6 stabilno ali zakaj da ga koljem naponom i da mi plače tu u kanti kad mi na praktički def naponu ide na 3GHz uz minimalno zagrijavanje a opet dodatni 1GHz mi je dobro došao kad renderiram ili slično.

sve je to sindrom koji je pobuđen raznim temama sa XS-a i sl.
ljudi tam vide velke brojke pa misle sa svi mogu tako.

OC nije 5min posla i nema neke šablone jer komponente nisu iste pa čak i onda kada se radi o nazivno istim stvarima.

Također nije mi teško nekom pomoć ali daj mi onda barem dovoljno informacija a ne ja imam proc, ploču i ram i hoću klokat
ja od svog kompjutera ne očekujem čudo i nisam jedan od onih koj si brije da može probit svjetlosnu brzinu ako sjedne u kučište od kompa...jednostavno želim da mi bar trunku smanji exportanje preradjenog materijala u Premieru ili AfterEffectima, nit sam gamer nit sam ludjak samo sam film artist

Koje ti informacije sve trebaju da mi mozes odgovoriti?
Staro 23.07.2007., 09:47   #18
Z-man
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Moj komp

Z-man's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor Nemir Pregled postova

Koje ti informacije sve trebaju da mi mozes odgovoriti?

Napiši sve komponente, procesor, matičnu, memoriju, napajanje ......
za početak.....
Staro 23.07.2007., 10:06   #19
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Ta ABITova matična je praktički isti drek ko 90% ostalih matičnih, ima svega par stvari o ćemu trebaš pazit kad klokaš Konroja, sve to je lijepo objašnjeno, tema ima puno, a sad ako je razlika negdje u velikom slovu ili to što se treba promjenit u BIOSu je na mjestu 1 umjesto na 2 je sitnica, bitno je da se zna što se radi.
Iskreno meni je muka sa svim tim novim temama kako klokat ovo ono, mogu bit a možda ću i bit bezobrazan pa ću reć da vam onaj koji vam je složio taj komp i rekao da se može klokat neka vam on objasni kako se to radi, ako ste si sami slagali onda se malo i potrudite oko vašeg klokanja i naučite i više će vam znači ako ga kloknete sami 1 MHz nego ako vam netko sve napiše u detalje i kloknete 500MHz.
Istina lako je nama pričat koji znamo, ali bilo je vrijeme kad ni mi nismo znali a neki su išli sami prčat bez uputa, bez pomoći, čisto isprobavanje (osobno ja sam) i udario se po džepu, čitaJ: SPALIO nešto.
Ako sam ja mogao bez ičije pomoći sam sve skužit onda bome možete i vi sa 50 tutorijala na vašem rodnom jeziku.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline  
Staro 25.08.2007., 11:24   #20
Nemir
Premium

Sami smo slagali komp...i ktome ovo je novi komp i dosta novaca sam dao za njega i ne planiram ici ništa raditi ako mi neko ne pomogne. moram bit siguran u to šta radim

radi se o

MBO ABIT, 775, AB9, DDR2
IntelCore(TM) 2 Duo E6420 2.13 GHz, bus 1066MHz
RAM 2gb DDR 2, PC-6400, 800 MHz, GEIL ULTRA
Napajanje 430W supersilent coolermaster rs 430pcap
Grafička GeForce 8800 GTS 320mb
Staro 25.08.2007., 12:40   #21
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

1) Onda nemoj ništa klokat pa si siguran...

2) NE diži pradrevne postove iz mrtvih nepotrebno, ako dosad nisi skužio što treba radit vrati se na točku 1...

3) Većina nas je sama slagala i kupila svojim novcima kompove, što god ti mislio o tome, prema tome nastup da "neko ko eto ima bogate starce" na svojoj mašini radi eksperimente i onda tebi ide servirati gotove recepte, je u najmanju ruku smješna... Da stvar bude gora onda ti još niti to nije dosta (jer stvarni ima pun forum, da ne govoriom o punom netu toga) nego bi da mi valjda svi odma damo pismene garancije na tvoj komp da ako ti nešto odapne plaćamo nove komponente...

Kujiš ono - igraj se malo, nauči nešto, činjenica da ti neko sad veli stavi FSB na XXX i latenciju na YYY i Strap na z:j ti neće ništa pomoći jer em to što radi njemu nemora značit da će radit tebi, generalni princip je da saznaš što više o svojim komponentama i njihovim mogućnostima i (ne)mogućnostima...

Inače ako ne dižeš napone preko 10% i imaš adekvatan hladnjak na procesoru i čipsetu šansa da nešto uprskaš je vrlo mala, staviš postavke i ili će radit ili neće radit komp s njima, treće nema...

Sad ako ideš voltmodati i sl to je nešto drugo ali enkako sumnjam da to namjeravaš, budeš li se malo potruio saznati više o svemu tome i naučit malo kako se kloka stvarno umjesto da čekaš gotovo servirane stvari možda (ali samo možda) ti budeš jednog dana nekome pisao ovakav post kakav ja sad pišem tebi i razumio zašto ti ovo pišem...

No hard feelings, nemam ništa protiv tebe, da ne misliš da te oću odbit od sudjeluvanja u raspravama, ali ako oćeš konkretan odgovor moraš prvo postavit konkretno pitanje...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno