Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.08.2007., 01:59   #1
hellboy152
Premium
Moj komp

hellboy152's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
zakon on dodatnim svjetlima

Riječ je o autima, motorima i biciklima. Znači smiju li se stavljati dodatna svjetla (npr. neonke) na ta vozila, i ima li kakav zakon protiv toga???
hellboy152 je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 02:23   #2
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Ne smiju i ima zakon protiv toga a sad zašto se ne provodi ne znam.
Veki-os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.08.2007., 03:02   #3
Vejita
Hurr durr
Moj komp

Vejita's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ne nesmiju se stavljati.Auto mora imati samo svijetla koja su po specifikacijama automobila zanci bez neonka i onog smeca na brisacima i ostalih gluposti cak nesmijes vise imati za bozic onaj boric kaj svijetli.

' alt='' border=0>
Vejita je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 08:39   #4
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Ja bi zadavio one koji po mraku voze sa maglenkama, a nema magle. I to je zakonom zabranjeno
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 08:54   #5
speedy-3
Premium
Moj komp

speedy-3's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
da maglenke su uzhasne kad nema magle ali neonke ispod auta, boric u autu,,,,,, i takve forice,,,,,,, to uopce ne smeta a povecava uocljivost vozila u mraku,,,,,, tako da stvarno nekontam zasto je to "zabranjeno"
speedy-3 je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 08:56   #6
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
nazalost, zakon zabranjuje samo zadnju maglenku ako nema magle.
a prednja, koliko znam moze biti upaljena 24/7 i to onda neki zlorabe...

boric? pa to smanjuje fizicki vidljivost vozacu kao prvo,
a kao drugo po noci mu smetaju te lampice dok vozi, ometaju ga, pogotovo ako trepere. a druge sudionike u prometu mogu zbuniti, jer moze misliti da je hitna iza njega ili slicno pa se ici micati u stranu...a nepotrebno i riskantno

probaj vozit po noci pa upali onu lampicu na krovu sto ti tuce u facu i reci jel vidis jednako dobro cestu?
nije to bez razloga donesen zakon....

a glede svjetala, mozes staviti koje god hoces dokle god ispunjava uvjet:
s prednje strane vozila - bijela
sa bocnih strana - zuta/naradnjasta
sa straznje strane - crvena

e sad, tko god da stavlja svjetla, nece ziher neka zuta po autu
one ledice na haubi i slicno su zabranjena dakle iz jednostavnog razloga jer nisu bijele boje.
ispod auta ne smije biti nikakvih neonki, sve to murija moze fino kazniti cim vidi.
osim ako se radi o nekom selu di toga ima vise nego po gradovima a murjak je lokalni, no to su specijalni slucajevi...

ima jedan dobar link o tome i ostalim zakonima,
pa ako nekoga zanima, moze baciti oko...
http://www.mup.hr/128.aspx
klik na ''Zakon o sigurnosti prometa na cestama''

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 09:02   #7
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Ne može, pitaj policajca koji je upozorio mog frenda jer je imao maglenke upaljene!!!
Nemam više lema!!!
Staro 15.08.2007., 09:08   #8
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor LorD ClockaN Pregled postova
Ne može, pitaj policajca koji je upozorio mog frenda jer je imao maglenke upaljene!!!

gle, to pise u zakonu.
link: http://www.mup.hr/142.aspx
prije je bio drugi zakon, sada vec par godina, nazalost, pojedinci mogu 24/7 voziti s njima
meni se isto vise svidjao stari zakon...

evo novi.

Članak 108.

(1) Po magli vozač vozila na motorni pogon mora na vozilu imati upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istovremeno.

(2) Stražnja svjetla za maglu smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti.

(3) Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani – crvene boje.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

kužiš, piše samo za stražne maglenke.
prednje se ne kaznjavaju....ponavljam, nazalost.

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 09:16   #9
speedy-3
Premium
Moj komp

speedy-3's Avatar

bezveze,,,,,,, inace ovi borici,,,, tesko to mozes za hitnu zamjeniti jer hitna ima plave rotirke a ne neka sarena sitna svijetla i definitivno ne tako nisko,,,,,, a boric se cesto nalazi iza a ne naprijed,,,,,,,, a sto se tice ovaga u kabini,,,,,, ako imas posebno odvojeno za vozacevu i cuvozacevu stranu onda je oke

ledice na haubi su totalno gadne to bi i trebalo biti zabranjeno,,,,,,, al kad imas fino sreden auto tesko je NEstaviti mu i malo neonki i ostalih "nepotrebnih" gluposti
Staro 15.08.2007., 10:15   #10
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Ma glupost...
Krivo su formirali taj zakon
Nemam više lema!!!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.08.2007., 10:36   #11
Delta S4
She`s back...
Moj komp

Citiraj:
Ja bi zadavio one koji po mraku voze sa maglenkama, a nema magle. I to je zakonom zabranjeno
Potpis Inače, ako mi netko sa upaljenim maglenkama vozi "na guzici", onda ja upalim stražnje maglenke (a one na Kappi svijetle ko reflektori) Jer ako ima upaljene maglenke, očito čovjek misli da ne vidi dobro, a u tom slučaju ne želim da ne vidi moj auto. Pa ga "dodatno osvijetlim" stražnjim maglenkama koje osljepljuju.

Što se tiče neonki, borića, raznih LED-ica na haubi i u farovima, očito da zakon nije dovoljno jasan kretenima koji upražnjavaju takve stvari. Možda bi trebalo formulirati poseban zakon samo o tim stvarima. I nazvati ga "Antičobanski zakon" ili "Zakon o sprječavanju seljo-beljo tuninga".

Hell, čak i naknadno ugrađivanje xenona u aute koji inače nemaju xenon nije legalno. I na tome bi trebalo poraditi jer vidim da masa rulje stavlja xenon na sve i svašta. Pa ili neka policija takva vozila isključuje iz prometa ili neka svima dozvole ugrađivanje istoga.
Delta S4 je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 10:49   #12
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
I mene iritira ta važnja maglenkama a pogotovo kad je cest mokra a nema magle...e onda te to ubija
evo jučer idem doma, vani sunce prži a tenkre (godište proizvodnje '85.) u svom tuniranom 320 iza mene vozi sa kratkim, dugim i maglenkama...

kaj se tiće xenon-a to bi htio da bude legalno no da se onda provode inspekcije kod ljudi koji to ugrađuju. Jer kvalitetan xenon kit je OK no ima i onih koji bacaju svjetlo po svuda.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 11:53   #13
žile
Banned

žile's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Delta S4 Pregled postova

Što se tiče neonki, borića, raznih LED-ica na haubi i u farovima, očito da zakon nije dovoljno jasan kretenima koji upražnjavaju takve stvari. Možda bi trebalo formulirati poseban zakon samo o tim stvarima. I nazvati ga "Antičobanski zakon" ili "Zakon o sprječavanju seljo-beljo tuninga".
Potpisujem.Bilo kakve gluposti u milijardu boja na cesti bodu u oči i odvraćaju pozornost vozaču,smanjujući sigurnost u prometu.Pa kad prođeš pored plesa po noći i vidiš avion u slijetanju/uzlijetanju baciš pogled gore,a kamoli kad ti ide u susret ili prolazi kraj tebe.Nemam ništa protiv normalnog tuninga npr. dude,pragovi,spojleri,maska farova i sl.,al uživljenje u NFS je debilitet.
žile je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 11:58   #14
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

meni je opet puno lakše voziti s maglenkama kada pada kiša, ovak kad je vrijeme ok mi je to bezveze fora isto kao i ona žuta svjetla i ona kvazi ksenon....
Staro 15.08.2007., 12:02   #15
hellboy152
Premium
Moj komp

hellboy152's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
malo sam čitao te zakone i nisam nigdje ništa vidio o motorima i biciklima nego samo o autima.
hellboy152 je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2007., 12:14   #16
rams
80286
Moj komp

rams's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Citiraj:
Ja bi zadavio one koji po mraku voze sa maglenkama, a nema magle.
Kako se hebeno slazem s tobom, to me ubija kad netko s maglenkama vozi a nema magle, a jos me jedna stvar ubija kad netko po danu vozi sa dugackim svjetlima i ide meni u susret, to bljesti u oci isto kao da je noc, nekad nekuzim neke ljude stvarno.
Staro 15.08.2007., 13:40   #17
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

To da voze dugima po danu kužim jer po danu ne kužiš da li su ti duga upaljena ili ne vidiš plavu lampicu
Nemam više lema!!!
Staro 15.08.2007., 13:47   #18
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Ne kuzim. Opravdanje da se ne vidi plava lampica jer ne svijetli ko halogenka je blesavo. Opravdanja za slampavost u voznji nema.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2007., 10:39   #19
speedy-3
Premium
Moj komp

speedy-3's Avatar

Citiraj:
Autor Darth Vader Pregled postova
meni je opet puno lakše voziti s maglenkama kada pada kiša, ovak kad je vrijeme ok mi je to bezveze fora isto kao i ona žuta svjetla i ona kvazi ksenon....
te "kvazi ksenonke" bi mozda bile ove obicne zarulje koje samo izgledaju kao ksenon??

ako na to mislis stvarno ne kontam sa je tu blesavo jer s njima ti je cesta bolje osvjetljena i full manje zasljepljuju druge vozace od ovog obicnog smeca sa 98% vozila na nasim cestama ima,,,,,,

a voznja s maglenkama po kisi tebi je mozda bolje ali vozacima koji ti idu u susret je to gore nego kad ih imas po danu ili noci kad su vremenski uvjeti savrseni,,,,,,

maglenke su samo za maglu i nista vise
Staro 16.08.2007., 11:08   #20
BmwMPower
Premium

Datum registracije: Jan 2005
Maglenke imam upaljene u 3 slučaja:
Magla
Jaka kiša
Uske seoske cestice

Sva tri slučaja su isključivo zbog vidljivosti i lakšeg primjećivanja mene kao ubojitog sredstva u prometu.

Što se tiče xenona, postoje kitovi sa ISO i TUV certifikatima pa ne bi trebao biti problem takav automobil i homologirati.
BmwMPower je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2007., 11:17   #21
Kvaka22
Registered abuser
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
Hehehe... Ako se bas zeli ostaviti dojam ubercool i nabrijane skode, ili nakog fiata, onda se stave neke zarulje (tipa pozicione) da ne smetaju drugima, a "vozacu" uber cool i nabrijene skode ili fiata daje osjecaj superiornosti na cesti, jer i on ima super auto.

U mom kraju ima dosta seljaka koji odu na buvljak, pa kupe one cetvrtaste reflektore koji se prodaju pod maglenke i stavljaju ih na "aute". Golf kec, ili dvica su duplo brzi s tim neaerodinamickim dodatcima koji zivot znace nekom cobanu s brda. Da niti ne napominjem da takvima obavezno ne radi jedno kratko svijetlo, a ono koji je ispravno je uvijek previsoko.

Kud te zaslijepi sva ta silna ljepota uber cool sredjene skode, jos te zasljepljuje i kvazi ksenon s jednog svijetla...

Kolegica dobila novu opel corsu jer je zavrsila faks i sta ti ja znam. taman tada je dosla moda da se vozi pod maglenkama, pa ce i ona. Kad sam joj rekao da mi to smeta ked se ona vozi iza mene ili kad si idemo u susret, nije vjerovala, jer su svijetla nisko... Zamijenili aute (je nemam maglenke) i da vidimo sto ne smeta! Da vidis kako mala okrece plocu. Vise nikada ih nije upalila, jer to jedostavno smeta drugim sudionicima u prometu.

A sto se tice dugih svijetala po danu, dogodi se i mani i svima da ih imas upaljena. Ljudi blicaju, pa kasnije skuzis da si ih slucajno upalio.
Kvaka22 je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2007., 11:53   #22
Delta S4
She`s back...
Moj komp

Citiraj:
Autor BmwMPower Pregled postova
Što se tiče xenona, postoje kitovi sa ISO i TUV certifikatima pa ne bi trebao biti problem takav automobil i homologirati.
Čisto sumnjam da to ide samo tako. Mislim da ima brdo propisa što se toga tiče. Čuo sam i da je za xenon svjetla obvezno imati i pranje farova. Ako se i može homologirati, sama homologacija košta više od kompletnog kita sa ugradnjom. Znam da npr. homologiranje dimenzije guma koje ti nisu upisane u knjižicu i nikada se nisu serijski isporučivale sa tvojim automobilom stoji 1500 kn

Citiraj:
Autor Kvaka22 Pregled postova
Hehehe... Ako se bas zeli ostaviti dojam ubercool i nabrijane skode, ili nakog fiata, onda se stave neke zarulje (tipa pozicione) da ne smetaju drugima, a "vozacu" uber cool i nabrijene skode ili fiata daje osjecaj superiornosti na cesti, jer i on ima super auto.
Vozači automobila FIAT grupacije su ubercool bez ikakvih seljo-beljo "tjuning" dodataka. Od Una FIRE 45 preko Brere 3.2 V6 do Ferraria 599 GTB Fiorano
Ali, kao i vlasnici drugih marki automobila i vozači FIATa često pretjeraju:

http://hordeofwolves.free.fr/gal/cha...o/fiat_1.1.jpg

Staro 16.08.2007., 12:03   #23
žile
Banned

žile's Avatar

Za ovako nešto moraš bit na drogama.A ponosnog vlasnika odmah ubit,da se ne pati.
Sad ne slažem se baš,talijani nisu ubercool,izuzev alfe (govorim u cjenovnom rasponu gdje se srednja viša klasa može naći).Fiat je imao brdo propalih abortusa glede modela automobila.Ili sam to samo ja-ne volim male aute,prskalice koje fiat uglavnom proizvodi.Iako mi je novi Bravo OK.I alfa 147,naravno,ali to su hatchbackovi.
Staro 16.08.2007., 12:51   #24
Kvaka22
Registered abuser
Moj komp

Citiraj:
Autor Delta S4 Pregled postova
/snip/ Znam da npr. homologiranje dimenzije guma koje ti nisu upisane u knjižicu i nikada se nisu serijski isporučivale sa tvojim automobilom stoji 1500 kn /snip/

Koliko si u ovo siguran? Znam da je kolega stavio i vislje i sire gume na automobil i da je platio 50Kn upis u knjizicu, iako nije niti morao. Kao da murijaci gledaju dimenzije guma, a ovi na tehnickom pregledu jos manje...

Takodjer su mi rekli da se naknadno ugradjene maglenke moraju homologirati, no niti na to se nitko ne osvrce pri registraciji...
Staro 16.08.2007., 12:55   #25
Brown Acid
..dno
Moj komp

Brown Acid's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Mene živciraju one plave ledice na lokalnim krševima od auta..
Staro 16.08.2007., 13:15   #26
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Mene i buraza je htio kaznit.
Izvukli smo se na to da je malo niže brda bila magla.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2007., 14:19   #27
Delta S4
She`s back...
Moj komp

Citiraj:
Autor Kvaka22 Pregled postova
Koliko si u ovo siguran? Znam da je kolega stavio i vislje i sire gume na automobil i da je platio 50Kn upis u knjizicu, iako nije niti morao. Kao da murijaci gledaju dimenzije guma, a ovi na tehnickom pregledu jos manje...

Takodjer su mi rekli da se naknadno ugradjene maglenke moraju homologirati, no niti na to se nitko ne osvrce pri registraciji...
Znam iz iskustva forumaša sa crofiata i foruma hr. Da, prije se je samo stavljala napomena u knjižicu i prometnu, ali sada moraš napraviti nove dokumente sa novim dimenzijama. A to da policajci baš i ne gledaju dimenzije je istina, ali ako žele, mogu te isključiti iz prometa na osnovu nepodudaranja dimenzija guma navedenih u knjižici i dimenzija guma zatečenih na vozilu.
Lijepo vozaš u bunkeru 4 felge sa oriđiđi dimenzijom guma i ako ti ko šta gnoji, zamijeniš nasred ceste
Staro 16.08.2007., 14:38   #28
Kvaka22
Registered abuser
Moj komp

Dobro onda...

No, tko je toliko lud da ide homologirati gume koje su za dvije dimenzije vece, ili jos gore ksenon farove?!? Zasto bih dao 1500Kn, a ne moram? Kad bi me policija zaustavila s vecim gumama ili s nadogradjenim maglenkama, ili s necim trecim, samo bih im rekao da je to s koleginom auta i da je to samo probe i da se ne ljute bla, bla, bla...
Pa ako prodje-prodje...
Staro 16.08.2007., 15:46   #29
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
A ako ne prođe?

1500kn kazne, šlepanje auta do garaže u kojoj će ti skinuti sve te "nadogradnje" zamjeniti originalinim djelovima i to fino naplatiti, osim ako poželiš homologizirati naravno...

Pa si ti procjeni jel ti skuplje homologizirati odma ili riskirati...

Ko oće modati auto treba imati love za takve stvari platiti i to je po meni ok...

Što nije ok je npr mi smo kao "eko" zemlja i potičemo "alternativna goriva" i "eko tehnologije" (plaćamo ekotest na registraciji), a ugradnja i atest plinske boce te košta ko pola polovnog auta i to boljeg...
Staro 17.08.2007., 07:03   #30
žile
Banned

žile's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Što nije ok je npr mi smo kao "eko" zemlja i potičemo "alternativna goriva" i "eko tehnologije" (plaćamo ekotest na registraciji), a ugradnja i atest plinske boce te košta ko pola polovnog auta i to boljeg...

Što ima valjda samo kod nas u državi.U Njemačkoj ako hoćeš stavit plin dobiješ godinu dana besplatnog kasko osiguranja.U Holandiji sve javne službe(policija,sudstvo,hitna,javni prijevoz) furaju plin.A kod nas ako hoćeš vozit na plin ogule ti kožu s leđa.Iako mislim da se ta investicija jako brzo vrati.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno