|
![]() |
#1 |
Lost soul still wondering
Datum registracije: Nov 2004
|
PhysX
Prije jedno tjedan dana sam se sjetio velike bure koja se nekad digla oko PhysX kartica. Tako sam malo odlučio istražiti što se zapravo događa sa ovim hardverom. Vjerujem da većina zna da je PhysX zasebna kartica koja obrađuje te omogućava upotrebu napredne fizike u igrama. Između ostalog kartica omogućava i: eksplozije koje uzrokuju prašinu te krhotine, kompleksne modele združenih geometrija koje omogućavaju uvjerljivije kretanje te interakciju, realno ponašanje odjeće, gust dim te maglu, takva magla se recimo može micati oko objekta u pokretu. Kartica također donosi povećanje frejmova u igrama jer rasterećuje grafičku karticu. Naišao sam na dva vrlo zanimljiva članka. Ryan Smith (Anandtech) daje vrlo korisne informacije i to većinom sa tehnološkog gledišta. Dobra stvar je u tome što objašnjava situaciju na tržištu, te se ne drži samo PhysX kartice, nego spominje da su ATI i nVidija ignorirajući PhysX odlučile implementirati izračunavanje naprednije fizike pomoću samih grafičkih kartica. Link na cijeli članak: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3048&p=1 Smatram da je ovo vrlo zanimljivo iz članka: "When ATI and NVIDIA launched their first physics initiatives in 2006, they rallied behind Havok, the physics middleware provider whose software has powered a great number of PC games this decade. Havok in turn produced Havok FX, a separate licensable middleware package that used Shader Model 3.0 for calculating physics on supported GPUs. Havok FX was released in Q2 of 2006, and if you haven't heard about it you're not alone. So far not a single game has shipped that uses Havok FX; plenty of games have shipped using the normal Havok middleware which is entirely CPU-powered, but none with Havok FX." Veliki problem za PhysX je taj što jako malo developera interesira te odlučuje implementirati njihova rješenja. UT3 je sigurno jedna od najzvučnijih igara koje podupriu PhysX na Ageia stranici. PhysX čini samu srž UT3 fizike. Ali pravo je pitanje koliko će UT3 iskoristiti PhysX. Samo malo ili će stisnuti do kraja? Evo za kraj opisi dvije igre koje podupiru PhysX. Prva je GRAW 2 link: http://www.xsreviews.co.uk/reviews/m...ysx-in-graw-2/ Izgleda vrlo obećavajuće, posebica kad se pogleda posebni nivo koji je izrađen samo za PhysX te koristi hardver puno više nego na ostalim levelima. Impresivno. Druga igra je Warmonger (FPS baziran na UT3 enginu). http://www.frictionlessinsight.com/a...ger_opera.html Zanimljivo je napomenuti da će ova igra služiti kao tehnološki demo za PhysX kartice da se pokaže njihova snaga. Također igra će biti besplatna. Forumaši kakvo je vaše mišljenje o dotičnoj kartici te situaciji? Mislim da je ova kartica dostupna u jednoj trgovini u HR ali je cijena paprena oko 1300 kn. Za sada je ovo svakako neisplativa invensticija jer uz cijenu nema dosta igara koje podupiru ovu tehnologiju.
Da nije nas bile za grabu bi spal ![]() Zadnje izmijenjeno od: Red_Dragon. 13.08.2007. u 14:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
Dobra ideja. Šteta što je tako završilo. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 | ||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
IMHO, još jedan način za izvlačit lovu iz gaymera, pogotovo ako isti spadaju u kategoriju "višak para i manjak pameti".
Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 14.08.2007. u 10:00. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
jednostavno preskupo za to što (za sada) nudi |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Lako zato što je preskupo, nego brzinom kojom se razvijaju novi GPU-i, nije PhysX niti izašao na tržište, a već su se bile pojavile glasine o riješenjima od strane nevidije i ati-a, koje će ofkors biti integrirane na kartušama, a tako će se na kraju i cijela priča oko zasebnog čipa za fiziku i riješiti. Ofkors da će se cijela stvar pojaviti u financijski najpovoljnijem trenutku po glavne igrače na polju grafike. Šanse da će navedeni dvojac dozvoliti da im netko treći uzme komad financijskog kolača, odnosno možda sa svojim proizvodom i diktira lidera na tržištu (malkice se optimiziraju driveri za recimo nevidiju, jel) su ravne nuli. Ali to je samo moje skromno mišljenje o cijeloj stvari. Dakle da rezimiramo, PhysX čip je jedan totalno beznačajan proizvod, kojeg će (u najboljem slučaju) ili netko od igrača otkupit, ili će kao i brojne druge promašene tehnologije jednostavno "prdnut u čabar" i nikad zaživit na tržištu. Jedino što je taj proizvod napravio je dao eventualno novi pravac u razvoju grafike za igrače, a to je fizika u igrama...
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Čiča s tamića
Datum registracije: Jul 2006
|
cool.... to mi se sviđa što put na koji ćeš proći level nije predviđen nego možeš zid srušit i tu onda proć (toga fali u igrama) i na koju foru možeš stražare ubit.... no preskupo je ipak to, mogu ja i zaobić taj zid ![]()
moj komp no2: Intel Pentium 4 Prescott 2.8GHz @ 3.4GHz, 1GB RAM 400 MHz @ 450 MHz, ASUS P4S800, Club 3D 7600GS AGP @ 470/450, 80GB WDC , 400W MS Industrial moj komp3: Intel Pentium 3 800MHz, 20GB HP HDD, 256 MB SDRAM, 200W CODEGEN PS, NvIdia TNT RIVA 32, MBO:MS-6309 LITE |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|