Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.08.2007., 08:06   #1
plavi
Registered User

Datum registracije: Feb 2006
chieftec 400w i epox 8rda+

Pozdrav!

Molim pomoć ili objašnjenje...

Kupio sam novo napajanje iz naslova i kada spojim onih glavnih 20pinova na ploču sve radi, a kada spojim još ona dodatna 4 koja se nalaze odmah krajem ovih 20 računalo se neće upaliti...
S obzirom da ovo napajanje ima 2x12V ako sam dobro shvatio probao sam uštekati ovaj drugi od 12V (4 pina) koji je odvojen i u tom slučaju radi...(ali je bezveze jer je onaj drugi baš blizu onih 20pinova i sada zjapi sa strane...)

Zanima me jesam možda nešto krivo napravio ili da idem promjenit napajanje s obzirom da je novo i pod garancijom?

Hvala na eventualnim odgovorima!
plavi je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2007., 08:24   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Nisam te baš 100% skužio dali je tvoja ploča 24+4 ili 20+4 ali pogledaj kakva ti je boja žica na ovom s kojim radi i ovom s kojim ne radi...

Jer imam neki osjećaj da ti je neko zamjenio 4pin ATX1.2 (taj treba bit samostalni +12V dakle žute i crne žice) i 1pin ATX 2.0 konektore (tj treba bit sa onih 20 zajevno i +12V, +5V i +3.3V sadržava dakle žuta, crna i crvena i vjerojatno narandžasta moraju bit prisutne) ako ti je na samostalnom (ovom s kojim radi) 4 boje žica onda su ti zamjenjeni konektori...

To je inače opravdan razlog za reklamaciju (ako ti je sleevano posebno jer nemožeš fizički +12V 4pin uštekati jer se na većini ploča on nalazi daleko od 20/24pin) jer je greška u sastavljanju komponenete...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.08.2007., 08:32   #3
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ona dodatana četri pina si krivo okrenuo.Okreni ga obrnuto,za pola kruga i ustekaj i sve ce ti raditi normalno.
Mladenxy je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2007., 08:39   #4
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Nemože ga krivo okrenuti kad su konektori narezani tako da isu samo na jedan način...

Zapravo se čan niti 4pin +12V nemože uštekati u 14pin konektor niti se ATX 2.0 4pin nemože uštekati u +12V 4 pin na ploči iz istoga razlogaa sad mi je sinulo da on ima Epox ploču koje obično imaju zajedno sve ATX konektore pa vjerojatno ima 20+4 što znači da je sve ok i da ona 4 i trebaju visit...
Staro 14.08.2007., 09:04   #5
plavi
Registered User

Datum registracije: Feb 2006
hvala na odgovorima! nisam trenutno doma pa ću detaljnije promotriti situaciju kada dođem kući...

napajanje ima: (20+4(pinovi su odvojeni ali su kablovi "umotani" s kablovima od standardnih 20))) + 4 (odvojeno: žute i crne žice)

matična ploča ima: 20+ 4(ne u istom redu nego malo odvojeno iznad)

nisam krivo spojio jer postoje kvačice s koje strane se treba spojiti...
s obzirom da mogu bez problema spojiti odvojena 4pina (žute i crne žice) tako ću i napraviti...

hvala!
plavi je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2007., 09:04   #6
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Može ih krivo okrenuti.20 pinski nemože fulati jer sjeda samo na jedan način ali dodatnih 4 pina može staviti naopako i tada se mbo ne želi pokrenuti,tipičan problem.Kada ih okrene pravilno sve će normalno proraditi.
Staro 14.08.2007., 10:02   #7
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Meni fakat nije jasno kako vi ljudi nalazite uopće te kombinacije...

Ajde daj si malo pogledaj slike...

Matična...

http://www.imagewoof.com/view_image/...01/24-mobo.jpg

http://www.imagewoof.com/view_image/...4/4pinmobo.gif

I konektori...

http://www.imagewoof.com/view_image/...+4-pin-PSU.jpg

http://www.imagewoof.com/view_image/...08/+12Vpsu.jpg

I sad ajde ti meni objasni KAKO možeš naopako okrenuti?

Dobro pogledaj kako su narezane nogice...

Ajde dobro vjeroajtno i je moguće to krivo spojit samo mi daj reci koji čekić si koristio?
Staro 14.08.2007., 10:10   #8
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Nisi me shvatio.Nisam mislio zamjeniti konektore ,dodatna 4 pina sa glavnog 20 pinskog napajanja i 4 pinski vod koji ide posebno .

Slike koje si postao su jasne kao dan i kod takvog napajnja gdje su 20+4 jasno povezana sa vodilicom i žli***om nema krivog okretanja.Ali nažalost ima napajanja,vidio ih nekoliko,gdje tog žli***a nema te taj dodatni pina ako neznaš raspored boje možeš okrenuti i ukopčati naopako i kom se ne pali tako dugo dik ne ostaviš samo 20 pinova ili dodatnih 4 pina ne ukopčaš ispravno.

Da li sam malo jasniji ili trebam nacrtati?

i kakva je to glupa cenzura da nemožeš napisati okokućni kišo sakupljač.
Staro 14.08.2007., 10:22   #9
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Bojim se da sam ja notorno glup čovjek jer i dalje ne kužim kako nešto što ima poluokrugle pinove gore desno i dolje ljevo možeš uštakati ako ga okreneš za 180° kada onda poluokrugli dio gleda gore umjesto dolje a žetvrtasti dio zapinje za rub okruglog...

Barem ne bez pozamašne sile i to samo ako su konektori od dovoljno meke plastike i imaju lufta...

Da ne spominjem da moraš bit mutav da to izvedeš jer nisi pogledao kako izgledaju profili pinova...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno