Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.08.2007., 22:29   #1
TIHI
Premium

Datum registracije: Oct 2006
Video nadzor-ADSL ili WLAN

Htio bih se napraviti video nadzor objekta udaljenog oko 2 km. U objektu bi se nalazile minimalno 2 kamere. Bio bi to nadzor na 24 sata. Razmišljam o dvije solucije, WLAN ili ADSL.

Što se tiče WLAN-a da li bi mi bio dovoljan protok podataka na toj udaljenosti, a i između se nalazi par stabala sa gušćom krošnjom, a znamo da lišće jako dobro apsorbira signal. Po zimi imam optičku vidljivost. Što bi mi preporučili od hardwarea?

A što se tiče ADSL-a, brine me da li ću moći dobiti dovoljnu brzinu za za video na uploadu. A i cijena za flat je za sada malo previsoka, ali svjedoci smo da cijene padaju pa bi mi i to u budučnosti bilo prihvatljivo.
TIHI je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2007., 23:19   #2
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
kod dsla je definitivno brzina minus...no, racunaj da flat moras imati na 2 lokacije...wlan bi mozda bio jeftiija/kvalitetnija solucija...a, da probas vidjeti da se nekako pomaknes(do 100m utpkabel moze se razvuci) i onda trazis signal?..
walbandon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.08.2007., 00:09   #3
TIHI
Premium

Još uvjek nemam WLAN u objektu koji će se nadzirati. Prvo teorija pa onda praksa i nabava hardwarea.
Staro 13.08.2007., 01:16   #4
newalss
Raindrops keep fallin'...
Moj komp

newalss's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor TIHI Pregled postova
Htio bih se napraviti video nadzor objekta udaljenog oko 2 km. U objektu bi se nalazile minimalno 2 kamere. Bio bi to nadzor na 24 sata. Razmišljam o dvije solucije, WLAN ili ADSL.
A što se tiče ADSL-a, brine me da li ću moći dobiti dovoljnu brzinu za za video na uploadu. A i cijena za flat je za sada malo previsoka, ali svjedoci smo da cijene padaju pa bi mi i to u budučnosti bilo prihvatljivo.
Biti će ti sasvim dovoljna brzina ADSL-a. Neće biti kao uživo ali mali trzaji nisu problem kod ovakvih stvari. Ionako je bitna jedna dobra slika za ne daj bože.
Koje kamere planiraš kačiti i na koji način ćeš arhivirati sliku? Komp+kartica ili DVR?
Staro 13.08.2007., 09:15   #5
TIHI
Premium

Biti će to video nadzor pilića u peradarniku, tako da mi je važna čistoća slike i bez trzaja, jer po ponašanju pilića vidim da li je sve u redu. Snimannje i arhiviranje mi nije važno. Mislim da bi mi komp+kartica bilo jeftinije rješenje. Razmišljao sam i o nekim kvalitetnijim web kamerama ili ne? Profi kamere su dosta skupe ali bih i njih kasnije ugradio. Bilo bi to postepeno ulaganje, jer toliko novaca odjednom nemam.
Staro 13.08.2007., 10:15   #6
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Znači kaj, to bi trebalo ovako nekako izgledati?

Nisam neki veliki fan wirelessa, ali ako se pokaže da ti je signal dovoljno jak - zašto ne? U svakom slučaju bi to trebalo testirati, pogotovo zbog onih par stabala koja si spomenuo. Doduše, ja bih razmislio i o flate rateu na obje lokacije. To je parsto kuna, a poštedio sam se razmišljanja i brige o jačini wireless signala. No, flat rate mi opet povlači pitanje sigurnosti budući će oba računala biti na netu 24/7. I tu bi onda morao razmišljati o firewallu i drugim načinima zaštite.
Cataphract je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2007., 11:25   #7
Boopsy
Premium
Moj komp

Boopsy's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Imao sam isti zahtjev samo je udaljenost bila nekih 500m. Iz linksa sam kupio http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=490.000.008 sad za taj uredaj mi je jos trebala tv kartica kako bi mogao snimati sliku na komp, a da bi signal bio bolji na reciver uredaja (odvojiva antenica) sam namontirao jagicu. Samo pazi uredaj ima nezasticeni wireless.
HDD Hitachi 80Gb
4x1Gb DDR2 800
Corsair 450
Boopsy je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2007., 11:45   #8
Xan
networking wannabe guru
Moj komp

Xan's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
a kolika je temperatura i vlaga u peradarniku? pretpostavljam da vlaga nije problem, al pripazi na temperaturu da ne stavis pokraj peći ili kako je već riješeno grijanje...

sto se tiće wlana, mozda bi mogao ici iznad drveća? recimo da na obje lokacije stavis stup na objekte? to bi trebalo vidjeti kolko bi se moralo ici u visinu... naravno, ovisi i o konfiguraciji terena...

u vezi ADSL-a, da li je dostupan samo T-Com?

Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon.

"Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone."
Xan je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2007., 20:41   #9
TIHI
Premium

Odlično Cataphract, baš si si dal truda. Kaj se hardwarea tice to je to 100%, ali si malo fulal broj piceka. Po mojoj ti se farmi šeće 30 000 kljunova.

Što se tiče vlage i temperature tu nebi trebalo biti problema, jer svu elektroniku bi smjestio u ured koji se nalazi u peradnjaku, jer tu imam smještenu i ostalu elektroniku, to jest specijalna računala Viper od www.bigdutchman.de .

Što se tiče sigurnosti na wlanu nebi trebao biti problem, jer mi smo na selu i nema puno fanova koji bi mi se mogli ubacivati, ali na netu ko što veli Cataphract moglo bi biti problema. Ali stavit ćemo neki firewall.

Teren je ravan i razmišljao sam o nekim stupovima. To bi čak i išlo. Razmišljao sam i o izradi nekih kantena odnosno o omnicama sa sat tanjurima. Inače sam i dobar majstor i imam dosta alata tak da bi sve to mogao i izraditi. Ili yagi?

Čak sam razmišljao da bi u budučnosti nabavil laptop i uzeo neku bezžičnu mrežu pa da imam sve pod kontrolom gdje god da sam.
Staro 13.08.2007., 20:45   #10
TIHI
Premium

E, zaboravio sam reći da je negdje na polovici puta postavljen AP, pamislim da bi mi to bilo od velike koristi. Ali još uvjek ga nisu pustili u pogon. Ali radi se na tome.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.08.2007., 21:05   #11
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
hm, ova kamera nije po mnogoćemu bolja od web kamere, osim što ima IR night vision, rezolucije su im iste. Minus joj je što treba napajanje od 8 V, mislim da je bolje rješenje kvaletetnija web kamera, ir može i naknadno kupiti(www.chipoteka.hr). Ova kamera treba i karticu na koju je možeš spojiti, dok web kameru pukneš u usb i to je to. A moj finger up za wireless je zbog toga što je to postrojenje, a ako gledaš u budućnost možda poželiš nekakvu automatizaciju procesa preko računala, barem neka osnovna upravljanja preko lpt porta za što ti je potrebna investicija od par kuna i program koji skineš sa neta. Udaljenost je velika, ali sve se da uz malo truda i dobre antene, kartice. I ovo je jako veliki + što imaš na pola puta ap.

btw kameru sa reciverom kao ovu u linksu možeš kupiti u metrou za 200-300 kn.
wlcasemodding je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno