Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.08.2007., 19:27   #1
M4rc3ll1u5
Registered User

M4rc3ll1u5's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Preporuka software-a za vistu

eto ako mi mozete pomoc pa da mi napisete FREE software za vistu i ostalo sta mi preporucujete, a ako na nekom podrucju nema dobrog free programa preporucite mi neki koji se placa , vazno je samo da radi dobro na visti

unaprijed zahvaljujem i pozdravljam ekipu sa foruma
M4rc3ll1u5 je offline   Reply With Quote
Staro 03.08.2007., 19:37   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Velika većina starih programa (npr. neki bez čestog update-a) sa XP-a ti radi bez problema na Visti, a oni koji nisu radili, dobili su novije verzije te i one rade. Eventualno bi mogao imati problema sa profesionalnim programima.

Al svejedno, ovako tražiti software, a ne reći kategorije koju tražiš, je malo bedasto.

Kaži što ti treba sve, pa ćeš dobiti i više nego dovoljno preporuka
Vuco je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.08.2007., 19:59   #3
M4rc3ll1u5
Registered User

M4rc3ll1u5's Avatar

ok
treba mi samo osnovni software npr, antivirus, neki spyware destroyer, koji media player i takve osnovne stvari da ja ne instaliravam neke gluposti
Staro 04.08.2007., 04:47   #4
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ok - kad si već spomenuo "gluposti", ja ću ti preporučiti nešto:

http://www.sandboxie.com/

Ta aplikacija služi kao kontejner (odnosno "pješčanik") za druge aplikacije. Što to znači - nađeš neku aplikaciju koja te zanima, ali ne znaš kakva je, a ne da ti se instalirati sr*nja na računalo - nema problema: pokreneš je preko Sandboxie-a i proučiš je odnosno normalno radiš u njoj, te na temelju toga odlučiš hoćeš li je instalirati ili ne. Nakon toga samo prekineš proces u Sandboxu, te počistiš sadržaj Sandboxa i to je to. Kao da nikad nisi ni instalirao tu aplikaciju.

Sandboxie možeš koristiti i u druge svrhe - npr. za sigurniji web browsing: ako Firefox otvoriš preko Sandboxa nikakvi fajlovi se ne mogu zapisivati na komp i sl.

Izvrsna aplikacija, "VMware Workstation u malom" (naravno da nije, ali odlično služi za jednu od funkcija zbog koje mnogi uopće i koriste VMware).

Što se pak tiče basic softvera, imaš gomilu threadova na ovom subforumu (većina ih se uostalom bavi upravo takvim aplikacijama), prouči ih malo (uostalom postoji cijeli thread s preporukama raznih freeware programa).

Na brzinu rekao bih ovako nešto:

browser: Firefox (to bi ionako već morao koristiti)
mail klijent: Thunderbird
firewall: Comodo Firewall
anti virus: NOD32 (nije besplatan dodše, ali je izvrstan AV - ja godinama i godinama nemam nikakve infekcije)
music player: foobar2000 ili MediaMonkey
video player: VLC Player (izvrstan video player, IMHO daleko najbolji - ne trebaju ti codec packovi, može vrtiti incomplete i corrupted fajlove, ima zgodne mrežne mogućnosti itd.)
file manager: Total Commander (izvrstan file manager, jako ubrzava rad na računalu..nije besplatan)
ftp klijent: FileZilla (jako dobar bespaltan FTP klijent)
P"P: uTorrent / eMule / Soulseek
pdf reader: Foxit (odlična zamjena za Acrobat Reader, pogotovo ako imate slabiji komp)
text editor: NotePad 2 (zamjena za Notepad s code highlightingom)
messanger: Miranda (ICQ, MSN, Yahoo itd itd.)
preglednik slika: XNView ili IrfanView (meni je XNView draži)

IMHO ovo navedeno su obavezne aplikacije, a pored njih bi naveo i neke korisne stvari poput:

Launchy - keyboard file launcher, jako korisno nekome tko voli većinu vremena provoditi u radu s tipkovnicom

System Info - odlična aplikacija za detaljne informacije o sistemu (slično Everestu)

Process Explorer - detaljniji task manager od onog u Win

Ima još dosta toga, sve ovisi o tome što radiš na kompu, no ovo su neke basic stvari. Besplatne su, a uz Sandboxie ih možeš isprobavati do mile volje, tako da...
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2007., 11:00   #5
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

dobra fora Naravno, jos ne podrzava vistu x64
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2007., 22:37   #6
M4rc3ll1u5
Registered User

M4rc3ll1u5's Avatar

hvala gorluk puno si mi pomogao i da jos pitam koliko da ostavim mjesta za particiju di ce vista bit instalirana , hd je od 160 gb
Staro 04.08.2007., 22:49   #7
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Ovisno koju Vistu imaš/instaliraš, a gledaj da Ultimate uzme oko 15GB prostora sa svime i svačime. Ja trenutno doma imam primarnu particiju od 25GB (isto imam HDD od 160GB) i non stop imam oko 9,5GB slobodnog, s time da SVE instaliravam u poseban direktorij na drugu particiju.

Tako da mislim da će ti 20-25GB biti čisto dovoljno. Al puno je to bilo kako bilo...
Staro 04.08.2007., 23:07   #8
M4rc3ll1u5
Registered User

M4rc3ll1u5's Avatar

imam windows vista ultimate x86
Staro 04.08.2007., 23:10   #9
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Ako ne misliš nista stavljat na tu particiju, mislim da ti je 20GB taman. 4-5GB je slobodno ako ikad zatreba za neki temp file etc.
Staro 04.08.2007., 23:19   #10
M4rc3ll1u5
Registered User

M4rc3ll1u5's Avatar

ok hvala stavit cu onda 20 gb
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori