|
![]() |
#1 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Razmišljam o HTPC
Pozdrav. U nedostatku kvalitetnih programa, razmišljam da u dnevni boravak "instaliram" jedan HTPC. Od funkcija koje želim da mi HTPC zadovoljava, mogu navesti sljedeće: 1. Televizija, programi. Dakle, želim digitalni satelitski signal (to je zapravo trenutno najbolje za televiziju, je li tako?). 2. Snimanje televizijskog programa. 3. DVD player i pržilica. 4. E sad ne znam, razmišljao sam o spajanju 5.1 zvučnika na komp, ali imam neke zvučnike koji nemaju konektora, nego samo dvije žice vire. 5. Pohrana i puštanje muzike. 6. Gledanje divx-a, ako zatreba. Zanima me kakva mi konfiguracija za to treba te koliko bi otprilike koštala ukoliko budem uzimao rabljeno. Usto, zar su tako loša ona jeftinija desktop kućišta do nekih 400-500kn? I, koja od navedenih funkcija troši najviše sistemskih resursa? Zahvaljujem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
all you need is freeware
Datum registracije: Dec 2006
|
Budući da ide u dnevnu sobu, nećeš baš uzet obično pc kućište jer bu nagrđivalo sobu a i vjerojatno će biti preglasno.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Imaš u ve-mulju par ECS i Gigabyte ploča bazirane na AMD690 chipsetima i integriranom ATI grafikom koje su se pokazale dosta zahvalne za takve stvari, a koštaju oko 400kn. Čitao sam vani da se Gigabyte MA69G-S3H koja ima i HDMI port, pokazala odličnom za tu namjenu (http://www.giga-byte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=2554&ProductName=GA-MA69G-S3H),. Malo je skuplja (520 kn), ali još ne preskupa. Dodaš nekog Semprona, 1Gb 667 Kingmaxa, Samsung ili WD AAKS hard i imaš bazu za HTPC.
![]() |
#6 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Možda bi i 1.8 GHz Northwood bio dovoljan za to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
I previše. Gledanje telke (bilo DVB-T ili DVB-S) nije zahtjevno, a niti snimanje njihovo (snima se čisti MPEG2; tako je na DVB-T-u, a valjda i na DVB-S-u - ono što želim reći da ne opterećuje puno procesor). Gledanje filmova moš odraditi i na Pentijumu 3. Pošto se nigdje ne spominje HD i takve stvari, već je realno napisao za što ćemu služiti - u najjeftinijem slučaju, neki hladni procesor (Swarm je naveo isti) i isto takav chipset, DVB kartice, zvučna neka obična, prža, veći HDD i eventualno puno više novaca potrošiti na kučište, što radi izgleda što radi kvalitete. Uglavnom, na kučište ćeš najviše ostaviti novaca i tu baš i nemoj štedit osim ako nije pod mus. Naravno, ako se misli u budućnosti nadograđivati onda će to sve skupa malo više koštati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Akutna lijenčina
Datum registracije: Aug 2006
|
moja stara konfa je bila ujedno i HTPC komp spojen na TV i vrtila je svaki mogući video format i bez problema je snimao sa skystar 2 kartice, jedino je bila malo preslaba za analognu/digitalnu zemaljsku TV. ako misliš gledati samo programe sa satelita onda ti je dosta i celeron od 1,5Ghz, a ako ćeš gledati i zemaljsku tv onda obavezno neki proc. od 2,2G naviše od ostalih komponenta dosta ti je neka jeftikaner ploča sa integriranom grafičkom(na netu se nađe shema za spajanje sa VGA > scart),disk od 10 giga, 512mega rama, dvd pržilica, neka 5.1 zvučna ako misliš koristiti surround, neki bežični komplet miš/tipkovnica i to je to sve ovo se da nabaviti rabljeno dosta jeftino |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Digitalna zemaljska televizija niti kod gledanja niti kod snimanja ne troši resurse procesora. Analogna telka kod snimanja troši dosta, ali digitalna ne jer se sprema u MPEG2 ili *.ts (u pravilu isti dreq ko MPEG2 ali malo veći), bez ikakve kompresije. ![]() EDIT: DVB-T je zemaljska digitalna telka DVB-S je satelitska televizija. DVB-T ima malo programa, HRT 1/2, Nova, RTL i pokoji lokalni program. DVB-S ima više programa i više mogućnosti, no ujedno treba i puno više i skuplje stvari (tanjur npr.). Digitalnu spojiš na običnu riblju kost ili sobnu antenu i ako nisi u nezgodnom položaju, hvataš sve bez problema. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
all you need is freeware
|
![]() |
#13 |
all you need is freeware
|
za to ti treba DVB-t kartica. S druge strane, imaš all-in-one kartice poput ovih: Hauppauge WinTV HVR-3000 Analog, DVB-T, DVB-S - cca 1000kn Hauppauge WinTV HVR-4000 Analog, DVB-T, DVB-S, DVB-S2 HDTV - cca 1500kn sam ne znam kak rade.
![]() |
#14 |
Banned
Datum registracije: Feb 2006
|
Preskupo. Disk najmanje 120gb jer ako budeš snimao...hmmm i 120gb će ti biti malo. Sad ja imam pitanje... ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|