Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.07.2007., 23:58   #1
malcom
Premium
Moj komp

malcom's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Question izrada site-a how to

kako se radi site u Dreamweaver-u nisam bas neki znalac i ne snalazim se najbolje pa bih molio postupak kako da to napravim ako vam nije tesko hvala unaprijed
malcom je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2007., 01:06   #2
mikimikic
Premium

Datum registracije: Dec 2005
najbolje i po meni najbrzi put da se nauci je tutorial

potrazi na netu Lynda com Dreamweaver CS3 Essential Training po meni jedan od najbolji, a i objasnjeno je sve u detalje

Oglas
Staro 10.07.2007., 03:17   #3
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ja bih ti preporučio da preskočiš Dreamweaver i probaš naučiti pisati što čišći kod - možeš npr. koristiti HTML Kit (besplatan program, odličan HTML editor), a za CSS npr. Top Style (također odličan CSS editor).

Problem je u tome što se u gomili tutoriala za Dreamweaver radi s korištenjem tablica za layout, što je pogrešan način (tablice služe za tablične podatke i to je to - iako ponekad postoje iznimke).

Preporučujem ti da (pored tutoriala) nađeš nekoliko dobro napravljenih stranica (ne u smislu da ti lijepo izgledaju, iako je to naravno bonus, već da je kod čist, da je sadržaj odvojen od forme, da se pridržava standarda, da je tableless itd.) i onda prouči njihov HTML+CSS (naravno, nakon što naučiš bar neke osnove, kako bi uopće razumio zašto su korišteni određeni tagovi, properties itd.). Obavezno pogledaj kako izgleda stranica kada isključiš CSS, to će ti puno pomoći da bolje shvatiš odvajanje forme i sadržaja, te prednosti i mogućnosti takvog izrađivanja stranica.

Preporučio bih ti da obavezno instaliraš "Web Developer Toolbar" ekstenziju za Firefox, ta ekstenizja ti može odlično poslužiti pri učenju HTML / CSS-a (npr. možeš uključiti razne opcije iscrtavanja određenih elemenata, imena tagova itd, što je jako korisno pri analizi stranice / koda).

Ovdje ćeš naći sve moguće resurse koji ti trebaju, od početničkih tutoriala, osnova HTML-a i CSS-a, pa sve do AJAX-a i sl:

http://www.alvit.de/handbook/

Uglavnom, moj savjet je da za početak preskočiš Dreamweaver, a poslije se uvijek možeš vratiti na njega, a poznavanje osnova će ti biti ful korisno, i moći ćeš raditi bolje i u Dreamweaveru, ili pak pomoću nekog drugog editora. Ne bi trebao potrošiti više vremena učeći na taj način, a dobit ćeš puno čvršću bazu i dublje razumijevanje gradiva.

Naravno, i navedeni Lynda tutorial je dobra stvar (a postoje i Lynda tutoriali za HTML odnosno CSS).

Ovdje imaš dosta linkova na razne resurse vezane uz HTML / CSS / Flash

Uživaj
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2007., 08:42   #4
NoBody
Premium

NoBody's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Samo pitanje , ovako ja nemam pojma o izradi web-a znam neke naredbe iz C++ programa ali to nema veze bas s webom. pa me zanima kako da naucim raditi web tj. da kupim neku knjigu s naredbama i kodovima i u kojem programu mi je najbolje poceti
Staro 11.07.2007., 02:35   #5
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Eeeeehm...nisam li upravo na tako nešto odgovorio u prethodnom postu?

No, uglavnom, pored Handbooka, gdje možeš naći pregršt resursa, preporučio bih ti http://www.w3schools.com/ - tu ćeš naći tutoriale za html, css itd.

IMHO ne isplati ti se kupovati HTML knjige, budući da na netu ima odličnih resursa za učenje, a ionako ćeš sve to raditi na kompu. Moj savjet ti je da skineš HTM Kit, pređeš osnove na W3 Schools, i onda počneš proučavati Handbook linkove. ŽKao što sam već rekao - nađi kvalitetno napisane i strukturiane sajtove, gledaj njhiov source, a pomoću Web Developer Ekstenzije za Firefox iscrtavaj outline oko određenih elemenata, gasi CSS i sl. IMHO to je najbolji način da naučiš HTML / CSS.
Staro 11.07.2007., 09:53   #6
NoBody
Premium

NoBody's Avatar

jos jedan problem los engleski , jeli mozda imaju hrv verzije ili cu morati sam prevoditi tekstove
Staro 11.07.2007., 10:59   #7
mikimikic
Premium

Citiraj:
Autor NoBody Pregled postova
jos jedan problem los engleski , jeli mozda imaju hrv verzije ili cu morati sam prevoditi tekstove
kupi onda rijecnik pa si prevodi sta neznas, a gledaj to ovako bez engleskog jezika neces nista napraviti niti nauciti kako treba stoga ces uciti i izradu weba a i engleski i imas dvije koristi
Staro 11.07.2007., 13:57   #8
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Yep, i moj savjet je da naučiš engleski, to ti je popriličan hendikep. No, ako baš nikako ne želiš, postoje HTML knjige i na hrvatskom - mislim da je i BUG izdao neku takvu knjigu, a i prevođene su neke strane. Kakve su kvalitete ne bih ti znao reći, budući da ih nisam čitao.
Staro 11.07.2007., 23:17   #9
NoBody
Premium

NoBody's Avatar

evo uskoro krecem u liter , tako da nece biti problema,ali bi vec sada htio nekao poceti
Staro 13.07.2007., 17:54   #10
LordNitro
Premium

LordNitro's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Što se tiče html-a, ima puno naših tutoriala. Samo treba guglati...

http://www.adsoglasi.com/html/html_prirucnik/osnove/

Kirk: "Spock, you want to know something? Everybody's Human."
Spock: "I find that remark... insulting."
LordNitro je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.07.2007., 18:17   #11
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Autor LordNitro Pregled postova
Što se tiče html-a, ima puno naših tutoriala. Samo treba guglati...

http://www.adsoglasi.com/html/html_prirucnik/osnove/
Da, samo si trebao malo bolje pogledati taj link (em' je to "demo, u biti rekalma za naručiti njihov CD, em' defitivno ne bih preporučio učiti HTML sa sajta koji je tako napravljen napisan - bez ikakvog razloga koristi tablice itd.)

To je i problem s hrpom takvih sajtova, bili oni hrvatski ili strani - na njima je predstavljen način pisanja HTML-a odnosno dizajniranja web stranica koji je u praksi bio negdje 1998, od od onda se štošta promjenilo. Pisati uredan i standardiziran / validan HTML / CSS je lakše, preglednije, puno lakše se rade globalne / lokalne promjene (budući da su forma i sadržaj odvojeni), a najvažnije - krajnji korisnik i klijent dobivaju kvalitetniji proizvod.
Staro 16.07.2007., 08:22   #12
NoBody
Premium

NoBody's Avatar

Cijena CD-a je 250 Kn , to nije puno ako ima sve sto treba
Staro 16.07.2007., 13:48   #13
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Cijena CD-a je 250 Kn , to nije puno ako ima sve sto treba
Upravo sam to rekao - nema sve što treba - site im je loše napisan, pa sumnjam da su tutoriali dobri.

Uostalom - za 250kn možeš kupiti neku prevedenu knjigu koja je bolja od tog CD-a, ili pak neku knjigu za učenje engleskog jezika (a u tom slučaju ti se otvaraju vrata za tisuće i tisuće turoiala, i to besplatnih).

Ovdje imaš neke osnove (ali stvarno osnove):

http://www.tutorijali.net/html

No, ni to baš nije nešto sjajno - em je jako štiro, em je zastarjelo, ali je barem besplatno.

Možeš pogledati i ovo:

BHWebmasters HTML osnove

Ovo:

http://solair.eunet.yu/~popsin/tutor.html

Pogledaj zatim ovo:

http://tutor.blog.hr/arhiva-2005-03.html

Kao što sam rekao, pored HTML-a morat ćeš naučiti i CSS, budući da ćeš formatiranje i raspored elemeneata raditi pomoću CSS-a.

Ovdje imaš neke CSS osnove:

http://web.zpr.fer.hr/ergonomija/2003/anic/index.html

Ovo bi ti trebalo pomoći da pohvataš neke osnove, ali i dalje mislim da je najbolji savjet koji ti mogu dati da naučiš engleski jezik. Sve i ako pohvataš osnove pomoću tih tutoriala na hrvatskom, to nije dovoljno - naime web nije mrtva tvar, tehnologija se mijenja (npr. način na koji su se stranice radile 2000 godine se dosta razlikuje od onog koji je danas u praksi), izlaze nove revizije jezika (HTML, CSS itd.). Također ćeš u jednom trenu (valjda) poželjeti naučiti neke naprednije stvari, ili pročitati nešto o teoriji boja, nešto o korisničkom iskustvu itd., i opet će ti trebati engleski.

Dakle, ako već namjerqavaš potrošiti lovu, ili kupi neku knjigu za engleski, ili još bolje upiši neki tečaj, a tek onda se baci na HTML, web dfesign i sl. (a tada će ti biti dostupna gomila materijala).

Uživaj
Staro 16.07.2007., 14:09   #14
NoBody
Premium

NoBody's Avatar

e to care ma na poslu nemam bas posla pa cu se s ovime zezati puno hvala
Staro 16.07.2007., 14:26   #15
svizac
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2005
znači sve moje web stranice rađene u dreamweaveru su pljuga jer su rađene uz pomoć layout talica?
svizac je offline   Reply With Quote
Staro 16.07.2007., 14:45   #16
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Citiraj:
Autor svizac Pregled postova
znači sve moje web stranice rađene u dreamweaveru su pljuga jer su rađene uz pomoć layout talica?
Hm, da.

Nisu pljuga, ali nisu rađene po standardu i nisu semantički ispravne.
frANZi je offline   Reply With Quote
Staro 16.07.2007., 15:30   #17
svizac
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2005
ja volim nestandardne stvari

btw: po validatorima za css i html imam nešto sitno grešaka, većinom stvari koje su bedaste..tak da meni je ovo OKi a i lakše mi mijenjat sadržaj

mrzim tipkat ak nemoram
svizac je offline   Reply With Quote
Staro 16.07.2007., 16:05   #18
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Autor svizac Pregled postova
Manje-više da. Tablice služe za prikaz tabličnih podataka, i pogrešno je koristiti ih za layout. Naravno da možeš i tako raditi stranice, ali učinio bi sebi veliku uslugu kada bi naučio pisati što pravilniji kod, odvajati formu od sadržaja, poštovati standarde itd.

I btw. ne vidim kako je moguće da ti je lakše mijenjati podatke na sajtu koji je napravljen pomoću tablica, naspram sajta koji ima odvojen sadržaj od forme. Na čisto napravljenoj stranici 10x lakše je mijenjati kako sadržaj, tako i formu (dosta ti je unijeti nekoliko promjena u CSS file i imaš potpuno novi layout sajta itd.)
Staro 17.07.2007., 11:08   #19
NoBody
Premium

NoBody's Avatar

procitao sam http://www.tutorijali.net/html citao sam i ostale ali svi su slicni tj skoro isti..... a sada problem gdje ja to mogu vjezbati u kojem programo misim mogu raditi u noteboku ali kako cu vidjeti kako mi to ispada
Staro 17.07.2007., 11:47   #20
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Pa spremiš kao .html i pogledaš u internet pregledniku. Jednostavno.
frANZi je offline   Reply With Quote
Staro 17.07.2007., 12:23   #21
NoBody
Premium

NoBody's Avatar

Citiraj:
Autor frANZi Pregled postova
Pa spremiš kao .html i pogledaš u internet pregledniku. Jednostavno.
aha , thx :P
Staro 17.07.2007., 18:27   #22
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
procitao sam http://www.tutorijali.net/html citao sam i ostale ali svi su slicni tj skoro isti..... a sada problem gdje ja to mogu vjezbati u kojem programo misim mogu raditi u noteboku ali kako cu vidjeti kako mi to ispada
Pa zašto ne pročitaš ovaj thread od početka? Preporučio sam HTML-Kit (besplatan, odličan HTML editor) za editiranje HTML-a, te Top Style za editiranje CSS-a. Naravno, možeš sve raditi i u Notepadu, samo file sejvaš kao .htm odnosno .html. doduše preporučio bih ti Notepad2 (besplatan, proguglaj), budući da ima code-coloring, što dosta pomaže pri radu s HTML-om.

Kao što sam rekao, to tutorijali ti mogu pomoći da pohvataš osnove, a za nešto više ti preporučujem da nađeš dobro napisane stranice kojima ćeš onda pručavati kod. Skini Web Developer ekstenziju za Firefox i to je to. Na linku koji sam ranije postao - Handbook - naći ćeš gomilu jako dobro napisanih stranica, a tamo su i linkovi na razne galerije sajtova koji koriste CSS za layout (što je ispravan način i stvarno ti savjetujem da naučiš raditi stranice na taj način).
Staro 18.07.2007., 08:24   #23
NoBody
Premium

NoBody's Avatar

Citiraj:
Autor gorluk Pregled postova
Pa zašto ne pročitaš ovaj thread od početka? Preporučio sam HTML-Kit (besplatan, odličan HTML editor) za editiranje HTML-a, te Top Style za editiranje CSS-a. Naravno, možeš sve raditi i u Notepadu, samo file sejvaš kao .htm odnosno .html. doduše preporučio bih ti Notepad2 (besplatan, proguglaj), budući da ima code-coloring, što dosta pomaže pri radu s HTML-om.

Kao što sam rekao, to tutorijali ti mogu pomoći da pohvataš osnove, a za nešto više ti preporučujem da nađeš dobro napisane stranice kojima ćeš onda pručavati kod. Skini Web Developer ekstenziju za Firefox i to je to. Na linku koji sam ranije postao - Handbook - naći ćeš gomilu jako dobro napisanih stranica, a tamo su i linkovi na razne galerije sajtova koji koriste CSS za layout (što je ispravan način i stvarno ti savjetujem da naučiš raditi stranice na taj način).
evo sada sam na poslu imam vremena pa cu to prouciti

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno