|
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
najbolje i po meni najbrzi put da se nauci je tutorial potrazi na netu Lynda com Dreamweaver CS3 Essential Training po meni jedan od najbolji, a i objasnjeno je sve u detalje ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Ja bih ti preporučio da preskočiš Dreamweaver i probaš naučiti pisati što čišći kod - možeš npr. koristiti HTML Kit (besplatan program, odličan HTML editor), a za CSS npr. Top Style (također odličan CSS editor). Problem je u tome što se u gomili tutoriala za Dreamweaver radi s korištenjem tablica za layout, što je pogrešan način (tablice služe za tablične podatke i to je to - iako ponekad postoje iznimke). Preporučujem ti da (pored tutoriala) nađeš nekoliko dobro napravljenih stranica (ne u smislu da ti lijepo izgledaju, iako je to naravno bonus, već da je kod čist, da je sadržaj odvojen od forme, da se pridržava standarda, da je tableless itd.) i onda prouči njihov HTML+CSS (naravno, nakon što naučiš bar neke osnove, kako bi uopće razumio zašto su korišteni određeni tagovi, properties itd.). Obavezno pogledaj kako izgleda stranica kada isključiš CSS, to će ti puno pomoći da bolje shvatiš odvajanje forme i sadržaja, te prednosti i mogućnosti takvog izrađivanja stranica. Preporučio bih ti da obavezno instaliraš "Web Developer Toolbar" ekstenziju za Firefox, ta ekstenizja ti može odlično poslužiti pri učenju HTML / CSS-a (npr. možeš uključiti razne opcije iscrtavanja određenih elemenata, imena tagova itd, što je jako korisno pri analizi stranice / koda). Ovdje ćeš naći sve moguće resurse koji ti trebaju, od početničkih tutoriala, osnova HTML-a i CSS-a, pa sve do AJAX-a i sl: http://www.alvit.de/handbook/ Uglavnom, moj savjet je da za početak preskočiš Dreamweaver, a poslije se uvijek možeš vratiti na njega, a poznavanje osnova će ti biti ful korisno, i moći ćeš raditi bolje i u Dreamweaveru, ili pak pomoću nekog drugog editora. Ne bi trebao potrošiti više vremena učeći na taj način, a dobit ćeš puno čvršću bazu i dublje razumijevanje gradiva. Naravno, i navedeni Lynda tutorial je dobra stvar (a postoje i Lynda tutoriali za HTML odnosno CSS). Ovdje imaš dosta linkova na razne resurse vezane uz HTML / CSS / Flash Uživaj |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Samo pitanje , ovako ja nemam pojma o izradi web-a znam neke naredbe iz C++ programa ali to nema veze bas s webom. pa me zanima kako da naucim raditi web tj. da kupim neku knjigu s naredbama i kodovima i u kojem programu mi je najbolje poceti |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Čovjek
|
Eeeeehm...nisam li upravo na tako nešto odgovorio u prethodnom postu? No, uglavnom, pored Handbooka, gdje možeš naći pregršt resursa, preporučio bih ti http://www.w3schools.com/ - tu ćeš naći tutoriale za html, css itd. IMHO ne isplati ti se kupovati HTML knjige, budući da na netu ima odličnih resursa za učenje, a ionako ćeš sve to raditi na kompu. Moj savjet ti je da skineš HTM Kit, pređeš osnove na W3 Schools, i onda počneš proučavati Handbook linkove. ŽKao što sam već rekao - nađi kvalitetno napisane i strukturiane sajtove, gledaj njhiov source, a pomoću Web Developer Ekstenzije za Firefox iscrtavaj outline oko određenih elemenata, gasi CSS i sl. IMHO to je najbolji način da naučiš HTML / CSS. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
jos jedan problem los engleski ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Čovjek
|
Yep, i moj savjet je da naučiš engleski, to ti je popriličan hendikep. No, ako baš nikako ne želiš, postoje HTML knjige i na hrvatskom - mislim da je i BUG izdao neku takvu knjigu, a i prevođene su neke strane. Kakve su kvalitete ne bih ti znao reći, budući da ih nisam čitao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
evo uskoro krecem u liter ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Što se tiče html-a, ima puno naših tutoriala. Samo treba guglati... http://www.adsoglasi.com/html/html_prirucnik/osnove/
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Čovjek
|
Citiraj:
To je i problem s hrpom takvih sajtova, bili oni hrvatski ili strani - na njima je predstavljen način pisanja HTML-a odnosno dizajniranja web stranica koji je u praksi bio negdje 1998, od od onda se štošta promjenilo. Pisati uredan i standardiziran / validan HTML / CSS je lakše, preglednije, puno lakše se rade globalne / lokalne promjene (budući da su forma i sadržaj odvojeni), a najvažnije - krajnji korisnik i klijent dobivaju kvalitetniji proizvod. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Cijena CD-a je 250 Kn , to nije puno ako ima sve sto treba ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Čovjek
|
Upravo sam to rekao - nema sve što treba - site im je loše napisan, pa sumnjam da su tutoriali dobri. Uostalom - za 250kn možeš kupiti neku prevedenu knjigu koja je bolja od tog CD-a, ili pak neku knjigu za učenje engleskog jezika (a u tom slučaju ti se otvaraju vrata za tisuće i tisuće turoiala, i to besplatnih). Ovdje imaš neke osnove (ali stvarno osnove): http://www.tutorijali.net/html No, ni to baš nije nešto sjajno - em je jako štiro, em je zastarjelo, ali je barem besplatno. Možeš pogledati i ovo: BHWebmasters HTML osnove Ovo: http://solair.eunet.yu/~popsin/tutor.html Pogledaj zatim ovo: http://tutor.blog.hr/arhiva-2005-03.html Kao što sam rekao, pored HTML-a morat ćeš naučiti i CSS, budući da ćeš formatiranje i raspored elemeneata raditi pomoću CSS-a. Ovdje imaš neke CSS osnove: http://web.zpr.fer.hr/ergonomija/2003/anic/index.html Ovo bi ti trebalo pomoći da pohvataš neke osnove, ali i dalje mislim da je najbolji savjet koji ti mogu dati da naučiš engleski jezik. Sve i ako pohvataš osnove pomoću tih tutoriala na hrvatskom, to nije dovoljno - naime web nije mrtva tvar, tehnologija se mijenja (npr. način na koji su se stranice radile 2000 godine se dosta razlikuje od onog koji je danas u praksi), izlaze nove revizije jezika (HTML, CSS itd.). Također ćeš u jednom trenu (valjda) poželjeti naučiti neke naprednije stvari, ili pročitati nešto o teoriji boja, nešto o korisničkom iskustvu itd., i opet će ti trebati engleski. Dakle, ako već namjerqavaš potrošiti lovu, ili kupi neku knjigu za engleski, ili još bolje upiši neki tečaj, a tek onda se baci na HTML, web dfesign i sl. (a tada će ti biti dostupna gomila materijala). Uživaj |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
e to care ma na poslu nemam bas posla pa cu se s ovime zezati puno hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Čovjek
|
Citiraj:
I btw. ne vidim kako je moguće da ti je lakše mijenjati podatke na sajtu koji je napravljen pomoću tablica, naspram sajta koji ima odvojen sadržaj od forme. Na čisto napravljenoj stranici 10x lakše je mijenjati kako sadržaj, tako i formu (dosta ti je unijeti nekoliko promjena u CSS file i imaš potpuno novi layout sajta itd.) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
procitao sam http://www.tutorijali.net/html citao sam i ostale ali svi su slicni tj skoro isti..... a sada problem gdje ja to mogu vjezbati u kojem programo misim mogu raditi u noteboku ali kako cu vidjeti kako mi to ispada |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Čovjek
|
Citiraj:
Kao što sam rekao, to tutorijali ti mogu pomoći da pohvataš osnove, a za nešto više ti preporučujem da nađeš dobro napisane stranice kojima ćeš onda pručavati kod. Skini Web Developer ekstenziju za Firefox i to je to. Na linku koji sam ranije postao - Handbook - naći ćeš gomilu jako dobro napisanih stranica, a tamo su i linkovi na razne galerije sajtova koji koriste CSS za layout (što je ispravan način i stvarno ti savjetujem da naučiš raditi stranice na taj način). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |