Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.06.2007., 23:27   #1
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Problem sa starim računalom

ovako, pošto imam doma punu radnu sobu starijih komponenata (matične, hardovi, kučišta, napajanja...) odlučio sam da to ne bacim nego da probam složiti i pokloniti nekome koje je lošijeg imovinskog stanja. Za igrice (Super Mario,...), pisanje u wordu i sl.su dobri. Ali sam zapeo kod jednog kompa. cpu:166 Mhz, 128 mb rama, hard 5 gb, grafička neka phoenix S3,...kad složim komp, upalim ga i dobim ovu poruku: "Insert bootable media in the appropriate drive". Uđem u bios i vidim da mi uopće ne prepoznaje drive. Primary IDE master: NOT INSTALLED, i tako redom...znači ne prepoznaje ni hard ni cd rom, probao sam promijeniti komponente i kablove al nema promjene. Samo prepoznaje floopy...na ploči je AmiBios version 1.00.07.DQOT..(GATEWAY 2000)..vadio sam bateriju...Pa me zanima dal postoji neka novija verzija tog biosa, dal bi ga možda trebalo flashati da se to popravi ili jednostavno nema pomoći...? znam da su u pitanju prastare komponente....
Mr.Black je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2007., 01:36   #2
Zyklon
Premium

Zyklon's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Jesi promjenio bateriju? Autedetect u biosu? Hard ispravan? Boot sequence?

Inače pojma nemam.... Imam stari p133 i isto katkada neće bootat, ali iz nekog pokušaja upali...
Zyklon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.06.2007., 11:10   #3
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

Citiraj:
Autor Zyklon Pregled postova
Jesi promjenio bateriju? Autedetect u biosu? Hard ispravan? Boot sequence?

Inače pojma nemam.... Imam stari p133 i isto katkada neće bootat, ali iz nekog pokušaja upali...
promijenio sam i bateriju, autodetect je uključen, hard ispravan...sve živo sam probao al' bezuspješno..
Staro 21.06.2007., 11:41   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Da ti nije problem u ploči tj. IDE kontrolerom?
Staro 21.06.2007., 19:10   #5
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

cijeli dan se za***avam s time i uspio sam naći grešku...na ploči je otišel primary ide kontroler, secondary radi i na njega sam stavil hard...al sad imam još jedan problem...stavim memoriju 64 mb (sdram) i prijavljuje je kao 16 mb, stavim 128 prijavljuje kao 8 mb... ...sad sam stavil dva keksa 256 mb i 128 mb (...sdram...) prijavljuje kao 49 mb....?? dal treba negdj nešto u biosu uključiti, isključiti il' sl??
EDIT: stavil sam u biosu na defult al se niš nije promjenilo..
Staro 26.06.2007., 18:52   #6
Xizor
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Kod sdrama treba paziti na single ili double sidedness i density (single, double ili quad ako se dobro sjecam). Ploca je IMHO prestara da bi podrzavala novije kekse, pa ih ocitava kao manje. Koja je ploca? Imas mozda manual? Sto pise o densityu za kekse, koliki je po banku?
Xizor je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2007., 19:28   #7
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Flash BIOS-a bi možda pomogao.
Staro 26.06.2007., 21:09   #8
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

ploča je Intel Corporation MA430VX..ak mi može netko dati link s kojeg bi mogo skinuti bios..na Intelovim stranicama nema..
Staro 26.06.2007., 23:00   #9
Xizor
Premium
Moj komp

To je 430VX chipset koji cacheira do 64 mb rama a podrzava do 128 (noncache sto znaci da je sporiji s vise rama od 64) tako da cisto sumnjam da bi ti flash pomogao i ako nadjes noviji bios
Staro 27.06.2007., 12:19   #10
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

Citiraj:
Autor Xizor Pregled postova
To je 430VX chipset koji cacheira do 64 mb rama a podrzava do 128 (noncache sto znaci da je sporiji s vise rama od 64) tako da cisto sumnjam da bi ti flash pomogao i ako nadjes noviji bios
a zašto mi prijavljuje 49 mb? a ne recimo 64?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.06.2007., 16:36   #11
Xizor
Premium
Moj komp

Ovisno o broju modula na samom keksu i njihovom densityu i maksimalnoj velicini keksa po banku ploca ce prijavljivati drukciji broj mba nego sto jest. Npr za onaj keks od 64 bi mogla biti situacija sljedeca, keks je single sided quad density, ploca podrzava single density 64/4=16, ili ploca podrzava single sided double density, a keks je double sided quad, 32mb po strani/2=16. Ali jedini problem je sto mi bas ne pada na pamet kombinacija iz dva keksa da ispadne 49mb. Ako ti se da zezat progooglaj svoj chipset i single i double density pa se igraj s kombinacijama.
Staro 27.06.2007., 17:01   #12
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Isti problem. Nažalost, bez rješenja.
http://www.computing.net/hardware/ww...rum/39790.html

I ovdje ista stvar, ali imaš i linkove za BIOS na str. 2. Mislim da neće pomoći flashanje. Koliko sam skontao, moguć je problem s brzinom meme jer ploča ima 66MHz, a ti sigurno više pa ti je neće prepoznati kako treba.
http://forums.extremeoverclocking.com/t184756.html

Tvoja je namjera dobra i hvale vrijedna, ali mislim da je ploča za smeće i predlažem da komponente upotri***iš za neku drugu konfu.
Staro 27.06.2007., 20:44   #13
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

situacija je ovakva...instalirao sam Win 98 SE, officeXP 2000, klite codec pack, winamp, neke igrice...i mogu reći da komp dosta dobro radi...još me zafrkaval Internet, instaliral sam dial-up adapter, tcp/ip, modem, al nisam se mogo spojiti, to sam reko da budem riješil kad budem stigel..uglavnom, poklonil sam ga jednome tati koji ima sina i kćerku..malo prije sam se čul s njime i vele da su mu djeca presretna, uče office (excel, word,..), igraju igrice,...znači ako ima doma starije komponente nemojte baciti probajte složiti i nekoga razveseliti...mogu reći da se i ja osjećam na neki način ponosan...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno