Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.06.2006., 12:28   #1
Zond
Rabotnik
Moj komp

Datum registracije: Feb 2003
Kazna za parkiranje

Prije kakvih sat vremena, stara dofurala auto ispred ulaza u zgradu da unesemo stvari, posto ih je poveci broj a i bila je zurba jer je kretala na put za Slavoniju. Dok smo ulazili u stan po robu, stigla patrola da kakti popise aute koji su nepropisno parkirani (iako je logika manjkava, zasto ne dodju oko 8 navecer a ne u 11 kad su svi na poslu) i fino oni nama uplatnicu na 400 kuna zbog nepropisnog parkiranja. U to vrijeme su i smetlari vozili smece pa stara, ja i smetlar se svadjamo sa droljicajcima oko auta. Uglavnom, uplatnica je tu, uzeo sam i brojeve znački, zlu ne trebalo.

Znam ja kako tu na forumu medju starijim forumasima ima "barem" jedan policajac : sweating pa ako ne bio problem da me uputi u ta parkirna pravila, vidjelo se recimo da se utrpava u auto jer je gepek bio otvoren.

I da za kraj .. ACAB

Zond je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2006., 13:02   #2
Srky
Moderator
Moj komp

Srky's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Posalji samo Zamolbu da ti izreknu pisano upozorenje ako nisi u godinu dana imao nikakav prekrsaj sto se parkiranja tice i nadaj se pozitivnom odgovoru, ja sam dobio 500kn za parkiranje i oprostili su mi.
CD-RW/DVD Toshiba SDR1712C & Pioneer DVR-110DLogitech G400 & Ultra-X, G51 on Audigy SE@X-Fi Xtreme
Corsair VX450W@Sharkoon Silvation - 2 x Chieftec 120mm@7VWindows 7 Ultimate 64bit, Iskon ADSL 8192/512kbit@Enkom A1521-I
Srky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2006., 13:07   #3
Zond
Rabotnik
Moj komp

Ma ja nemam ni vozačku , opcenito slabo i stara vozi auto unazad godinu a nikad inace prekrsaja. Sad gledam zakon i taj clanak po kojem me terete navodi:

Članak 82.

(1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo: 4) na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika.

Tu niti nema raskrizja a od ceste do ulaza ima kakvih 3 - 3,5 metra. Kako onda recimo selidbe posluju, oni se vjerojatno parkiraju na parkingu pa onda nosis ormar preko parkinga u zgradu?

Staro 05.06.2006., 13:10   #4
Zond
Rabotnik
Moj komp

Inace po tom zakonu cestovni koridor bi moro biti sirok najmanje 22 metra kako bi se uspjesno rijesilo parkiranje vozila. A krizanje od moje zgrade je udaljeno preko kilometar i pol zračne linije.

Staro 05.06.2006., 13:29   #5
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Po Novom Zagrebu rade takve pizdarije jednom godišnje uredno.
Samo se pojave (prijepodne) i popišu sve aute koji su parkirani na pločniku.

Kod mene nema parkirališta i SVI se moraju parkirati na pločniku (onak, pol auta na cesti-pol na pločniku)
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2006., 13:37   #6
Zond
Rabotnik
Moj komp

A ista je pjesma ovdje (i ja sam Novi Zagreb , juzno od Sopota, istocno mi Dugave ) .. parking je prekrcan doslovno .. a jos nam se parkiraju ljudi iz susjednih zgrada, pa obitelji sa 2 auta i slicno. Parkirni kolaps. I sad dodju Lolek i Bolek dijeliti "pravdu" .. kfs

Staro 05.06.2006., 13:46   #7
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Joj zond bolje da si durona kupio nego da tu placas kazne
Staro 05.06.2006., 13:48   #8
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
ma piši molbu i bok. ima još jedna trik koji šljaka sa zetom al neznam dal dela s rijom.
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2006., 13:51   #9
Zond
Rabotnik
Moj komp

Ma bum se ja zalil , nema mi druge . Ugh kolko zivaca mi sad pojelo.

Staro 05.06.2006., 14:08   #10
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Zond
Sad gledam zakon i taj clanak po kojem me terete navodi:
Članak 82.

(1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo: 4) na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika.

Tu niti nema raskrizja a od ceste do ulaza ima kakvih 3 - 3,5 metra. Kako onda recimo selidbe posluju, oni se vjerojatno parkiraju na parkingu pa onda nosis ormar preko parkinga u zgradu?
Mozda su ti ga metnuli zbog toga sto nisi ostavio dovoljan razmak izmedju automobila i prve crvste prepreke (metar i kusur), za prolaz pjesaka. Jednostavno napisi molbu i reci kako si jadan student koji bi radje imao SMP masinu nego punio drzavni proracun, trebalo bi proci...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2006., 14:18   #11
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
zond, ak se vidlo da ti nekaj nabrzinu istovarujes, glupo je i blesavo da ti tak naplate, makar stajao tamo gdje netreba. i ti si u pravu. ali si mogao tih 5min nepropisnog parkiranja signalizirat 4 zmigavca...

ja kao biciklist popi3dim kad se sparkiraju da nemogu proc po plocniku. nije tolko zbog mene, nego zato kaj nemogu ni majke s kolicima ni invalidi proci. i to treba najstroze kaznjavati. : finger :

i svugdje je parking koma. npr. moja zgrada ima 55 stanova i 17 parkiralisnih mjesta(!!!). a neki stanari imaju i dva-tri-cetri auta... i sad je svada oko parkinga:moj djed se sparkira na travu i "dobri susjed" zove pauka i ovaj mu odveze aut i taj "dobri susjed" se onda tam sparkira "#$"#$&#$%!"##%$

Zadnje izmijenjeno od: Matesonik. 05.06.2006. u 14:33.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2006., 14:25   #12
Zond
Rabotnik
Moj komp

Citiraj:
Autor Bubba
Mozda su ti ga metnuli zbog toga sto nisi ostavio dovoljan razmak izmedju automobila i prve crvste prepreke (metar i kusur), za prolaz pjesaka. Jednostavno napisi molbu i reci kako si jadan student koji bi radje imao SMP masinu nego punio drzavni proracun, trebalo bi proci...
Ma dovoljno je sirok prostor za proci, uostalom ta glavna cesta je izmedju zgrada i preko nje se ne ne odvija nikakav promet. Ima dovoljno mjesta da mogu proci 2 invalida, broj 1 u kolicima i cijela Alan Ford druzina.

--

Mislim da otvoreni gepek dovoljno signalizira da se radi ukrcaj stvari, jer zasigurno nisam stavio natpis na auto "Sve po 0,00 kuna"

Staro 05.06.2006., 14:33   #13
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
e gepek je bio otvoren : bonker :...onda si 100% u pravu. jer ti si tu samo nakratko. i nitko ti nema zasto zamjeriti...
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2006., 15:23   #14
Delta S4
She`s back...
Moj komp

Datum registracije: Jan 2006
Slažem se, samo je pitanje kako ćeš to dokazati. Jer, kako sam ja shvatio, riječ štrumfa je glavna. Kad sam ja dobio kaznu za krivo parkiranje i nisam ju platio, dobio sam od suca za prekršaje rješenje(platio kaznu+troškove postupka)... Anyways...tamo je pisalo nešto u smislu "...dovoljno je utvrđeno...da ste počinili prekršaj, jada-jada-jada...". A jedini konkretni dokaz koji su protiv mene imali su iskazi štrumfova. Šta ja znam, probaj ovo sa molbom, možda upali. Ili nemoj platiti i traži da ideš u zatvor Dok dođeš na red, ovo padne u zastaru.

BTW, jesu li bili "politically correct" policajci? Trebao si im reći F-word, prokleti B-word drotovi...
Delta S4 je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2006., 16:06   #15
slink
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Koliko se sjecam, ovo sto si naveo zakon definira kao zaustavljanje (15 minuta max), a ne parkiranje (zaustavljanje vozila na duze od 15min). Za zaustavljanje se ne moze kazna napisati, jer si bio u blizini automobila, sto dodatno kazuje da si zaustavio vozilo, a ne ga parkirao...

Nije bitno kako ti tumacis "prekrsaj" nego kako ga slovo zakona vidi.

I, da uvijek se prije vjeruje strumfu, ako ti nemas svjedoka... Savjetujem ti da nabavis dva svjedoka koji ce potvrditi tvoju pricu ako budes isao na sud za prekrsaje. Ja sam se jednom opekao, i vise NIKAD...

Zakon ima par rupa i rupica, pa se to da lijepo iskoristit... Raspitaj se negdje oko ovog, jer nisam 100% siguran.
slink je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2006., 17:56   #16
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Moj savjet ti je da kaznu jednostavno NE PLATIŠ. Sudovi su pretrpani tim kaznama i naplati ih se oko 30%, pa imaš dobre šanse da ode u zastaru.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2006., 18:19   #17
ćiber_manija
CyberSky

ćiber_manija's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
U SLO policajci nesmiju dirati privatno vlasništvo aka. auto(sad neznam kak je ovdje kod nas) pa bi se mogao na tu foru izvuč!
Staro 05.06.2006., 19:31   #18
slink
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Mi u Pozegi to rjesavamo ovako...

http://www.pozezani.com/pz/index.php...=463&Itemid=48

Stao sa strane, cekam da baka dodje do auta i da krenemo kuci. Dolaze strumfovi (parkiraju takodjer nepropisno, samo su upalili sva 4) dakle NISU parkirali, nego su se ZAUSTAVILI (obozavam ove igre rijecima), i lik mi onako, otresito kaze: Jel' 'ko ti je dozvolio da tu parkiras? Ja lijepo uljudno objasnim da cekam baku, da dolazi za 5 minuta i da ja ne izlazim iz auta ako bude smetao prometu. NE, kaze on, Brisi odavde da te vise nisam vidio! Drugi put ti pisem kaznu, pa ces vidjet kako je to! OK, upalim auto, odem malo niz ulicu, mob u ruke, kamera na max rezoluciju i prolazim polako kraj njih i uslikam ih kako pisu kazne drugim vozacima koji su takodjer "zaustavljeni"...

Inace, pozeski portal posjecuje i gradonacelnik (sadasnji zupan) i vec je bilo ovakvih stvari (oni sto stavljaju lisice na tockove automobila koji nisu propisno parkirani)... Da vidis kako se komunalni redari i policija smiruju...

Direktno ih treba tuc u glavu, bez popustanja i tek ce onda biti neki efekt... Doduse, ovo pali samo u malim gradovima kao sto je Pozega, pa se svi poznaju...
slink je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2006., 01:31   #19
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor slink
Koliko se sjecam, ovo sto si naveo zakon definira kao zaustavljanje (15 minuta max), a ne parkiranje (zaustavljanje vozila na duze od 15min). Za zaustavljanje se ne moze kazna napisati, jer si bio u blizini automobila, sto dodatno kazuje da si zaustavio vozilo, a ne ga parkirao...
Do 3 min ti je zaustavljanje, a preko toga parkiranje
vga killer je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2006., 02:05   #20
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
12. ZAUSTAVLJANJE I PARKIRANJE

Članak 78.

(1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.
(2) Na cesti, na mjestu, odnosno na prostoru namijenjenom za zaustavljanje i parkiranje vozila, te na posebno uređenoj prometnoj površini namijenjenoj za kretanje pješaka, ne smiju se ostavljati vozila koja se ne upotrebljavaju u prometu zbog dotrajalosti (neregistrirana i sl.) ili priključna vozila koja se u prometu koriste samo povremeno (lake i kamp-prikolice i sl.), a ni drugi predmeti kojima se ometa tok prometa ili ugrožava okoliš.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ili druga osoba koja postupi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka.

Članak 79.

(1) U slučaju zaustavljanja ili parkiranja na javnoj cesti izvan naselja vozač je dužan uvijek kad za to postoji mogućnost, zaustaviti ili parkirati vozilo izvan kolnika.
(2) Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili drugoga opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na kolniku dužan je poduzeti sve mjere da zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila i da ga odmah ukloni s kolnika.
(3) Ako je vozač zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili iz drugoga opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na tračnicama, dužan ga je s tračnica odmah ukloniti, a ako to nije moguće, odmah poduzeti potrebne mjere da osobe koje upravljaju vozilima koja se kreću po tračnicama na vrijeme budu upozorene na opasnost.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Članak 80.

(1) Vozač koji zaustavlja ili parkira vozilo na cesti dužan je zaustaviti ga, odnosno parkirati neposredno uz desni rub kolnika, a na cesti na kojoj se promet odvija samo u jednom smjeru - može ga zaustaviti ili parkirati uz desni ili lijevi rub kolnika.
(2) Ako se uz desni rub kolnika nalaze tramvajske ili druge tračnice, vozač može zaustaviti ili parkirati vozilo uz lijevi rub kolnika.
(3) Vozač može zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestima koja se nalaze na sredini kolnika samo ako su ta mjesta obilježena odgovarajućim prometnim znakom ili oznakom na kolniku kao mjesta za parkiranje vozila.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Članak 81.

(1) Prije započinjanja vožnje, vozač je dužan zatvoriti i učvrstiti sve pokretne dijelove nadogradnje vozila kao i vrata na kabini vozila te utvrditi je li priključno vozilo propisno priključeno za vučno vozilo.
(2) Na zaustavljenom ili parkiranom vozilu ne smiju se otvarati vrata, ako se time ometa kretanje drugih sudionika u prometu ili ako se ugrožava sigurnost prometa.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 400,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji prije započinjanja vožnje ne zatvori i ne učvrsti sve pokretne dijelove nadogradnje vozila ili ne zatvori vrata na kabini vozila ili ne utvrdi da je priključno vozilo propisno priključeno za vučno vozilo (stavak 1.).
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ili druga osoba koja na zaustavljenom ili parkiranom vozilu otvara vrata i time ometa kretanje drugih sudionika u prometu ili ugrožava sigurnost prometa (stavak 2.).

Članak 82.

(1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo:
1) na obilježenome pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza i na prijelazu biciklističke staze preko kolnika,
2) na prijelazu ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istoj razini,
3) na željezničkim ili tramvajskim prugama i u blizini tih pruga ako se time sprječava promet vozila koja se kreću po tračnicama,
4) na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika,
5) u tunelima, na mostovima, u podvožnjacima i na nadvožnjacima te na udaljenosti manjoj od 15 metara od mosta, tunela, podvožnjaka i nadvožnjaka,
6) na dijelu ceste u blizini vrha prijevoja i u zavoju gdje je preglednost ceste nedovoljna i gdje se vozila ne bi mogla obići bez opasnosti,
7) na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenoga ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti, bila manja od 3 m, odnosno do suprotnog ruba kolnika – manja od 4 metra,
8) na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni prometni znak ili uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima,
9) na biciklističkoj stazi, odnosno traci,
10) na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili prometnim znakom,
11) na nogostupu,
12) ispred kolnoga ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu komunalnu mrežu te na mjestima rezerviranim za vozila opskrbe ili na mjestima namijenjenim i obilježenim kao mjesta za odlaganje kućnog otpada, ispred i na vatrogasnim i drugim komunalnim i javnim prolazima i prilazima,
13) na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.
(2) Iznimno, od stavka 1. ovoga članka, na mjestima iz točke 11. ovoga članka, zaustavljanje je dopušteno ako je za kretanje pješaka ostavljeno najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim da ta površina ne može biti uz rub kolnika. Pod istim uvjetima može se i parkirati ako je to dopušteno prometnim znakom.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako zaustavi ili parkira vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, na mostu, ispod podvožnjaka, na nadvožnjaku, na prijelazu ceste preko željezničke ili tramvajske pruge, na obilježenom pješačkom prijelazu, na raskrižju, na dijelu ceste blizu prijevoja i u zavoju, na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni prometni znak ili uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 400,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako zaustavi ili parkira vozilo na udaljenosti manjoj od 5 metara od pješačkog prijelaza, na udaljenosti manjoj od 5 metara od najbližeg ruba poprečnog kolnika, u blizini željezničke ili tramvajske pruge ako se time sprječava promet tih vozila na tračnicama, na biciklističkoj stazi, odnosno traci, na nogostupu, odnosno pješačkoj stazi i na stajalištu za vozila javnog prijevoza.
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako zaustavi ili parkira vozilo ispred kolnog ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, iznad priključka na vodovodnu mrežu, i ulaza u kanalizaciju ili drugu komunalnu mrežu te na mjestima rezerviranim za vozila opskrbe ili na mjestima namijenjenim i obilježenim za odlaganje kućnog otpada, ispred i na vatrogasnim i drugim komunalnim i javnim prolazima i prilazima, na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenoga ili parkiranoga vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti bila manja od 3 metra, odnosno do suprotnog ruba kolnika manja od 4 metra, na udaljenosti manjoj od 15 metara od mosta, tunela, podvožnjaka i nadvožnjaka ili suprotno odredbama stavka 2. ovoga članka.

Članak 83.

(1) Osim u slučajevima iz članka 82. ovoga Zakona, vozač ne smije parkirati vozilo ni:
1) na dijelu ceste ispred prijelaza ceste preko željezničke i tramvajske pruge u istoj razini, i to na udaljenosti manjoj od 15 m od tih prijelaza,
2) na udaljenosti manjoj od 15 m ispred i iza znaka kojim je obilježeno stajalište za vozila javnog prijevoza putnika,
3) na mjestu na kojem bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Članak 84.

(1) Policijski službenik ili službenik nadležnoga upravnog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odredit će da se vozilo premjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano na cesti na kojoj ugrožava sigurnost prometa ili ometa normalan tok prometa, a uvijek:
1) na mjestu rezerviranom za zaustavljanje i parkiranje vozila osoba s invaliditetom,
2) na obilježenom pješačkom prijelazu, pješačkom otoku i pješačkoj zoni,
3) na nogostupu ako pješak prilikom kretanja mora zbog vozila silaziti na kolnik ili drugu površinu (slobodan prolaz između parkiranog vozila i zgrade manji od 100 cm),
4) na prijelazu ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istoj razini ili u blizini tih pruga ako se time sprječava promet vozila koja se kreću po tračnicama,
5) na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika, ako smanjuje preglednost prometa,
6) u tunelu, na mostu, u podvožnjaku, na nadvožnjaku te na dijelu ceste ispod mosta i nadvožnjaka,
7) na dijelu ceste u blizini vrha prijevoja i u zavoju gdje je preglednost ceste nedovoljna i gdje se vozila ne bi mogla obići bez opasnosti,
8) na mjestu na kojem bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu i ispred kolnog ulaza u zgradu,
9) na biciklističkoj stazi ili traci ili na prijelazu biciklističke staze, odnosno trake preko kolnika,
10) na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili postavljenim prometnim znakom,
11) na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni prometni znak ili uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima.
(2) Vozilo koje je nepropisno zaustavljeno ili parkirano na mjestima iz stavka 1. ovoga članka ne može se blokirati na tome mjestu u smislu odredaba članka 5. stavka 1. točke 8. ovoga Zakona.
(3) Prije izdavanja naloga za premještanje vozila po stavku 1. ovoga članka, položaj nepropisno zaustavljenog ili parkiranog vozila utvrđuje se fotografijom ili skicom.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2006., 02:07   #21
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Članak 85.

(1) Izvršavanje naloga za premještanje vozila iz članka 84., članka 285. stavka 6. i članka 291. stavka 7. ovoga Zakona obavlja ministarstvo nadležno za unutarnje poslove ili tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.
(2) Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za obavljanje poslova iz stavka 1. ovoga članka mogu osnovati pravnu osobu ili obavljanje tih poslova mogu povjeriti pravnoj ili fizičkoj osobi koja ispunjava propisane uvjete.
(3) Ministar nadležan za unutarnje poslove, uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove prometa, propisat će uvjete i način obavljanja poslova nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te uvjete za obavljanje poslova premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, kao i obavljanje drugih poslova iz članka 5. stavka 3. ovoga Zakona, kada te poslove obavljaju tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Članak 86.
(1) Troškove premještanja vozila u slučajevima iz članka 84., 285. i 291. ovoga Zakona snosi vlasnik, odnosno korisnik vozila.
(2) Radi osiguranja plaćanja troškova premještanja vozila, od vlasnika vozila koji nije državljanin Republike Hrvatske, pravna ili fizička osoba koja je premjestila vozilo može zatražiti jamčevinu, a ako vlasnik neće ili ne može položiti jamčevinu, može zadržati vozilo.
(3) Visinu troškova premještanja vozila propisuje ministar nadležan za unutarnje poslove na prijedlog predstavničkog tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Članak 87.

(1) Vozač je dužan motorno vozilo ili priključno vozilo, osim mopeda, motocikla bez bočne prikolice, lakih četverocikla i četverocikla koje je zaustavljeno na kolniku, obilježiti posebnim znakom kojim se označava zaustavljeno vozilo na kolniku (sigurnosni trokut) i to:
1) kad je bio prisiljen svoje vozilo zaustaviti na mjestu ili dijelu ceste iz članka 82. ovoga Zakona,
2) kad je vozilo zaustavljeno na kolniku na takvu mjestu ili u takvim vremenskim prilikama da ga vozači vozila koja nailaze istim smjerom ne mogu ili teško mogu pravovremeno uočiti,
3) na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila.
(2) Znak iz stavka 1. ovoga članka postavlja se na kolnik iza zaustavljenog vozila, u okomitom položaju i na dovoljnoj udaljenosti koja na cesti izvan naselja ne može biti manja od 100 m, tako da vozači vozila koja nailaze iz smjera na kojem je znak postavljen mogu pravovremeno uočiti i po potrebi zaustaviti svoja vozila, odnosno sigurno obići zaustavljeno vozilo. Na isti način taj se znak postavlja i kad je na cesti zaustavljena kolona vozila, s tim što se umjesto jednoga na kolnik postavljaju dva znaka, jedan pokraj drugoga. Ako je u motorno vozilo ugrađen uređaj za istovremeno uključivanje svih pokazivača smjera, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka, taj uređaj mora biti uključen.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Članak 88.

(1) Prije nego što napusti vozilo, vozač koji ostavlja vozilo na cesti dužan je poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i sl.).
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka.

Asus N750JK (Upgrade)

Staro 08.06.2006., 05:19   #22
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor slink

Nije bitno kako ti tumacis "prekrsaj" nego kako ga slovo zakona vidi.

I, da uvijek se prije vjeruje strumfu, ako ti nemas svjedoka... Savjetujem ti da nabavis dva svjedoka koji ce potvrditi tvoju pricu ako budes isao na sud za prekrsaje. Ja sam se jednom opekao, i vise NIKAD...

Zakon ima par rupa i rupica, pa se to da lijepo iskoristit... Raspitaj se negdje oko ovog, jer nisam 100% siguran.
Pa bas to, auto nije bio parkiran i tu je kraj price. A to za svjedoka ja ti isto preporucam.
  Reply With Quote
Staro 08.06.2006., 09:18   #23
Broken Arrow
The Man
Moj komp

Broken Arrow's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
gledaj, kaznu nemoj platiti, nego kada (i ako) dođeš na sud traži društveno korisni rad...
fora je u tome, što hrvatski zakon ima tu opciju, ali nije definirano što se pod tim smatra, a i postoji već hrpetina njih koji čeka takav oblik izvršenja kazne, i nitko nije pozvan...

Citiraj:
Autor ćiber_manija
U SLO policajci nesmiju dirati privatno vlasništvo aka. auto(sad neznam kak je ovdje kod nas) pa bi se mogao na tu foru izvuč!
Ne spominji mi slovence... išo ja u sloveniju, i jedna cura sjedi na suvozačkom sjedalu, svi zavezani, i murjak nas zaustavi i naplati kaznu da je cura krivo zavezana, ajde mi to objasni, kak možeš biti pojasom krivo zavezan...
Staro 08.06.2006., 13:03   #24
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Stvarno sam se ovdje načitao svega i svačega.

Zakon jer jasan.
Do 3 minute je zaustavljanje, a više od 3 minute je parkiranje.

Znači na nogostupu je zabranjeno i parkiranje i zaustavljanje, a vozač je također dužan vozilo zaključati.

Članak 88.

(1) Prije nego što napusti vozilo, vozač koji ostavlja vozilo na cesti dužan je poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i sl.).

Na onu kaznu se žali.

Napiši bilo šta.

Dovoljno je samo napisati da tražiš redovni sudski postupak i da to ode na prakršajni sud.
Pošto si ti okrivljenik na sudu ti je po zakonu dozvoljeno lagati.
Možeš reči da su se spustili svemirci koji su te htjeli oteti ili da su te dvojica napadala i da si otrčao u stan na 5 kat da zoveš policiju i da si u strahu ostavio otključan auto ispred ulaza. Mama ti je svjedok. Došao si u stan uzeo telefon i pogledao kroz prozor i vidio policiju. Nisi zvao već si se spustio dole. Kad si došao dole policije više nije bilo kao niti napadača, a kad si vidio kaznu više nisi htio zvat jer si izgubio povjerenje u policiju.

Možeš napisati da te je zvao susjed da curi voda iz tvog stana i za svjedoka uzmeš nekog susjeda iz zgrade. Tko će na sudu provjeravati tko je na kojem katu. Vjerovat će svjedoku na riječ.

Znači Tvoja izjava, izjava tvoje mame, izjava nekog od susjeda i na sudu možeš ispričati scenarij nekog Spelbergovog filma.

Ono gore sam postao greškom stari zakon, ovo je novi što se tiče ove teme.

Članak 82.

(1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo:

1) na obilježenome pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza i na prijelazu biciklističke staze preko kolnika,

2) na prijelazu ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istoj razini,

3) na željezničkim ili tramvajskim prugama i u blizini tih pruga ako se time sprječava promet vozila koja se kreću po tračnicama,

4) na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika,

5) u tunelima, na mostovima, u podvožnjacima i na nadvožnjacima te na udaljenosti manjoj od 15 metara od mosta, tunela, podvožnjaka i nadvožnjaka,

6) na dijelu ceste u blizini vrha prijevoja i u zavoju gdje je preglednost ceste nedovoljna i gdje se vozila ne bi mogla obići bez opasnosti,

7) na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenoga ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti, bila manja od 3 m, odnosno do suprotnog ruba kolnika – manja od 4 metra,

8) na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni prometni znak ili uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima,

9) na biciklističkoj stazi, odnosno traci,

10) na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili prometnim znakom,

11) na nogostupu,

12) ispred kolnoga ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu komunalnu mrežu te na mjestima rezerviranim za vozila opskrbe ili na mjestima namijenjenim i obilježenim kao mjesta za odlaganje kućnog otpada, ispred i na vatrogasnim i drugim komunalnim i javnim prolazima i prilazima,

13) na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

(2) Iznimno, od stavka 1. ovoga članka, na mjestima iz točke 11. ovoga članka, zaustavljanje je dopušteno ako je za kretanje pješaka ostavljeno najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim da ta površina ne može biti uz rub kolnika. Pod istim uvjetima može se i parkirati ako je to dopušteno prometnim znakom.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako zaustavi ili parkira vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, na mostu, ispod podvožnjaka, na nadvožnjaku, na prijelazu ceste preko željezničke ili tramvajske pruge, na obilježenom pješačkom prijelazu, na raskrižju, na dijelu ceste blizu prijevoja i u zavoju, na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni prometni znak ili uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 400,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako zaustavi ili parkira vozilo na udaljenosti manjoj od 5 metara od pješačkog prijelaza, na udaljenosti manjoj od 5 metara od najbližeg ruba poprečnog kolnika, u blizini željezničke ili tramvajske pruge ako se time sprječava promet tih vozila na tračnicama, na biciklističkoj stazi, odnosno traci, na nogostupu, odnosno pješačkoj stazi i na stajalištu za vozila javnog prijevoza.

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako zaustavi ili parkira vozilo ispred kolnog ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, iznad priključka na vodovodnu mrežu, i ulaza u kanalizaciju ili drugu komunalnu mrežu te na mjestima rezerviranim za vozila opskrbe ili na mjestima namijenjenim i obilježenim za odlaganje kućnog otpada, ispred i na vatrogasnim i drugim komunalnim i javnim prolazima i prilazima, na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenoga ili parkiranoga vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti bila manja od 3 metra, odnosno do suprotnog ruba kolnika manja od 4 metra, na udaljenosti manjoj od 15 metara od mosta, tunela, podvožnjaka i nadvožnjaka ili suprotno odredbama stavka 2. ovoga članka.

Asus N750JK (Upgrade)

Staro 05.10.2008., 10:58   #25
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Kazne za parkiranje

Imam "nekoliko" (10-15 uplatnica ) neplaćenih kazni za parkiranje na označenom parking mjestu. Mislim na kazne koje "Bjesni kontrolor" kaći za brisače; koje ako neplatiš u roku zamjenjuje kazna od 100 kn koja dolazi poštom.
Njih sam nakupio u intervalu od nekih 5-6 godina, mislim, nije sad da nikada neplaćam parkiranje, ali posto zivim u zgradi, a "gradski oci" su uzurpirali i iznajmili zadnji pedalj nogostupa ispred zgrade, cijela ulica koja je u strogom sredistu grada ostala je bez slobodnih parking mjesta.
Zanima me kakav je zakonski mehanizam naplate kazni, nakon koliko nastupa zastara (ako je uopće ima) i kakva su vasa iskustva sa doticnim problemom.

Pravni akt koji regulira problematiku je:
- Pravilnika o načinu i naplati parkiranja na javnim parkiralištima,
- Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i naplati parkiranja na javnim parkiralištima
Koliko sam skuzio nepostoji jedinstveni pravilnik (ili ga ja nemogu naci) vec ih donose gradovi, zasebno, svaki za sebe.

EDIT: Nakaci topic na temu iz 2006 ... aj dobro.
Dakle mislim na kazne od kontrolora, ne na kaznu od policije na koju se ova tema odnosi.

CPU: Intel™ i5@3,0GHz & CM Hyper EVO 212+
MBO: MSI Mortal
RAM: Crucial DDR4 8gb
GPU: Gigabyte GF GTX 1050 ti
HDD: SSD 128gb + WD blue 1TB
RW: LG
MON: Acer 24"
CASE: Antec Fusion Remote Max
PS: Fortron 550w modular
KB+MICE: Logitech™ K800 illuminated & G500
NAS: Synology 210j WDred4TB
HEADPHONES:Bluedio t3 plus BT

TV: Philips 55pus7805
REC: DENON x1600H
ZVUČNICI: Q Acoustics = QA3050i, QA3010i, QA3090i
SUB: SVS PB1000
MEDIAPLAYER: CoreELEC @ BeeLink GT King

Ziiky`s HTPC (some kind of it) ... LINK na topic

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom

Zadnje izmijenjeno od: Ziiky. 05.10.2008. u 11:15.
Ziiky je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno