Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.06.2007., 17:49   #1
dUG1
Premium
Moj komp

dUG1's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Pitanje oko formatiranja diska...hitno

Ovak, imam 1 pitanje za iskusnije od mene
Poslali su mi kumovi komp (znate kak to vec ide - kad nesto rikne, daj njemu, on sve zna ) na kojem se nalaze 2 instalacije Win XP-a, jedna za klince a druga za "rad". Naravno, ova koja je na C:, od klinaca, je postala neupotrebljiva te je potrebno preformatirat. Zasto su isli na ovakav sistem sa samo 2 primarne particije, bez logickih za igre, podatke itd - ne znam.

I tu dolazi moje pitanje (napokon) - ako napravim novu particiju, E:, od postojeceg mjesta na hardu, koja bi sluzila za spremanje podataka, igre i sve vec navedeno, a C: formatiram, da li moze doci do nekakvog problema u radu kasnije? (tipa da se vise ne pokaze izbor boot particije kod dizanja Winsa)
Jer su mi posebno naglasili da ova D: mora ostati netaknuta i radit normalno a da s ovom prvom radim kaj ocu

Eto, nadam se da nisam previse zakomplicirao stvari al posto mi je hitno, nisam znao kak da drukcije napisem. Nisam to nikad radio na ovaj nacin pa ne zelim nes usrat

Hvala!
dUG1 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2007., 00:20   #2
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pa čuj sruši c:\ particiju, ovu na d:\ ostavi, putem partition magic programa za uređivanja particija napravi novu particiju od ovog windowsa na d disku, ovaj što služi djeci za igre itd... zatim kasnije na nju stavi backup potrebnih stvari sa windowsa koji ne smiješ pokvariti, jel ona koja ne smije biti taknuta.
Kako bi srušio onu particiju koja je bila za klince, pobrišeš je, tj. uzmeš cd od windows xp i odeš u diskpart.
Zatim ako bude bilo problema sa podizanjem, ali ne znam zašto bi, tu se opet da putem recovery console popraviti boot i mbr.
Opet ne znam kakvi se podaci nalaze na toj particiji koju ne smiješ pokvariti, ali prije nekog upuštanja u sve to, backup je na prvom mjestu.
Mislim
vita je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.06.2007., 00:44   #3
dDario
Premium
Moj komp

dDario's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Ja nebi ništa dirao sa PartitionMagic-om i sličnim programima ako particija mora ostat netaknuta.
Ako možeš podjelit ovu particiju koju i tak formatiraš, makar da napraviš particiju od par GB za spremanje, to bi bilo ok .. imo

Particije i format diska za vrijeme instalacije XPa.

Dual boot se bez problema složi kasnije kroz Win (system properties / Advanced / Startup & Recovery).

IBM T43 > Centrino M750 > 2GB DDR2 > 60GB > DVD-RW > 14" XGA
Atom 230 > D945GCLF > 1GB Buffalo > 120GB > DVD-RW > HP L1940
Atom 330 > D945GCLF2 > 2GB G.SKILL > 160GB > DVD & DVD-RW > SM720N

E1400 > G31-M7 TE > GB DDR2 > 80GB > DVD & DVD-RW > SM720N
E1400 > G31-M7 TE > 2GB DDR2 > X1600Pro > 250GB > DVD & DVD-RW > SM932B

X4 9950 > AM2NF3-VSTA > 2x2GB G.SKILL > Parhelia 256 > 2x 640GB > DVD-RW > 2x SM205BW
E6300 > ASUS P5B > 2xGB kingmax > X1900AIW > 2x320GB > DVD-RW & DVD-RW > LG 194WT

dDario je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2007., 14:06   #4
dUG1
Premium
Moj komp

dUG1's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Hvala na savjetima, bacam se na posao
dUG1 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas