Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.06.2007., 17:35   #1
J@nos_Herc
Premium

J@nos_Herc's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
Seminari brzog čitanja

mislio sam mozda otici sad prek ljeta na seminare brzog citanja, pa me zanima ima li tko kakvog iskustva?
jel se stvarno nauci kak oni to kazu...
i ako tko ima za preporuciti u ZG koju skolu?
ili mozda je netko isao pa nije zadovoljan...slobodno pišite
hvala unaprijed!
Staro 12.06.2007., 18:22   #2
LUKA MX
Rakija
Moj komp

LUKA MX's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
moje frend je isao,koliko sam ja skuzio to je sranje,onak moze procitat neku bajku ili pricu i to onda "kao" zapamti,ali sto se tice ovak nekih strucnijih stiva to ne.....

LUKA MX je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.06.2007., 18:31   #3
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
od 10 ljudi 9 je reklo da je to sranje.

postoji na netu program eye q pa guglaj uglavnom u tom programu ti je objasnjenjeno sve u vezi tog citanja.

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2007., 19:48   #4
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Neznam, možda ovisi kam ideš, ali meni je pomoglo. Ako se potrudiš ono, onda bude ti super. Jer sad svi misle da dok to završiš da je to to, ali nije. Trebaš najmanje 15 knjiga onda posle pročitati i nastaviti tak čitati.
Pomogne.

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2007., 19:56   #5
jonyb
Registered User
Moj komp

jonyb's Avatar

možda pomogne, ali rijetki vide neki napredak od toga ili praktičnu primjenu, pogotovo ako čitaš stručnu literaturu.

imam par frendova koji su išli na to, i na kraju zaključili da nema nekog zamjetnog napredka.
jonyb je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2007., 22:44   #6
terminator
Spermich Termich
Moj komp

terminator's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
frend je išao na to i 3. je u Hrvatskoj(ak sam dobro zapamtio)
(user Pikavac ^^)
njemu pošaljite PM valjda će vam reć nešto
Staro 12.06.2007., 22:53   #7
IceFisherman
Magister Mundi sum!
Moj komp

IceFisherman's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
meni se čini da ljudi veliju da je to šit zato kaj tam dojdeju i misliju da s tim kaj su tam došli buju automatski to mogli a stvar je u tome kaj se treba potruditi

INTEL PIV 2.6C@3.1 on ABIT IC 7
Sapphire radeon x1650PRO
2x512mb 433mhz Kingmax

WDC 10GB & Hitachi 160GB & Seagate 80GB
AOC 17", LCD, LM760
Win XP PRO SP2 & SUSE 10.1
Aopen H600B black pearl & Fortron 350W

www.crazywarriors.com
IceFisherman je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2007., 22:55   #8
terminator
Spermich Termich
Moj komp

terminator's Avatar

zapravo da, ak ti doma čitaš ko bedak ti nakon 150-te knjige već letiš :P
Staro 12.06.2007., 23:20   #9
J@nos_Herc
Premium

J@nos_Herc's Avatar

ma ja ovak bas i necitam knjige, nego mislim jel bi mi to pomoglo pri studiranju,tj. citanje strucne literature?
Staro 12.06.2007., 23:56   #10
jonyb
Registered User
Moj komp

jonyb's Avatar

Citiraj:
Autor J@nos_Herc Pregled postova
ma ja ovak bas i necitam knjige, nego mislim jel bi mi to pomoglo pri studiranju,tj. citanje strucne literature?
ma rađe tu lovu uloži u nešto drugo, neznam još nikoga kome je super čitanje pomoglo da strašno napreduje u učenju.

najviše si sam možeš pomoči, ako npr. počneš učiti dan prije ispita nema te tehnike kojem češ memorirati knjigu od 600-700 stranica, i još k tome razumijeti što si pročitao, osim ak ti je deda David Coperfild a baka dobra vila
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.06.2007., 00:00   #11
morph
*

morph's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Citiraj:
Autor jonyb Pregled postova
ma rađe tu lovu uloži u nešto drugo, neznam još nikoga kome je super čitanje pomoglo da strašno napreduje u učenju......
Ako nesto procitas 150 puta (sa razumijevanjem), nesto bi ti od toga trebalo i ostati...
morph je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2007., 00:00   #12
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
tesko da ce ti pomoci u vezi strucne literature jer se prvo trebas izvjezbati

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2007., 00:06   #13
jonyb
Registered User
Moj komp

jonyb's Avatar

Citiraj:
Autor morph Pregled postova
Ako nesto procitas 150 puta (sa razumijevanjem), nesto bi ti od toga trebalo i ostati...
sve je to relativno, ne kažem ja da to ne funkcionira, več se ravnam po temama koje su bile po drugim forumima. i jako jako mali postotak ima zamjetna poboljšanja.
istina sve je to individualno, normalno da netko tko si neče dati truda i volje da savlada tehniku ili da je održava kasnije, neče imati neke benifikacije od toga.

ali čemu baciti lovu i kasnije se razočarati, da je uspješnost 80-90% kako to vole prikazati ma nebi bilo studenta koji bi čital neki prosječan broj stranica, svi bi bili supermeni.

ima puno drugih metoda koje mogu pomoči učenju, te metode su široko dostupne svakome ko ima internet i volje proučiti ih, zašto ne početi od toga pa se kasnije zapitati mogu li više i bolje. barem te ništa ne košta.
Staro 13.06.2007., 00:07   #14
morph
*

morph's Avatar

Citiraj:
Autor Codiac Pregled postova
tesko da ce ti pomoci u vezi strucne literature jer se prvo trebas izvjezbati
Ovo stoji, prvo se uzme neka laksa literatura, a onda postupno teza. Rijec je o (da se tako izrazim) skillu odnosno vjestini koju treba brusiti. Nema carobnih stapica nigdje pa niti ovdje.
Staro 13.06.2007., 00:14   #15
jonyb
Registered User
Moj komp

jonyb's Avatar

Citiraj:
Autor morph Pregled postova
Rijec je o (da se tako izrazim) skillu odnosno vjestini koju treba brusiti. Nema carobnih stapica nigdje pa niti ovdje.
ovo može biti i kontra efekt, previše se koncentriraš na taj svoj power reeding, a ne na ono što trebaš izvuči iz knjige ili teksta.

teško je "letjeti" očima preko latinskih izraza u medicini, strojarskog riječnika, ili informatičkih tekstova. možda odlično funkcionira sa "laganim" tekstovima, ali onda to umanjuje primjenjivost i isplativost tehnike.
Staro 13.06.2007., 00:47   #16
morph
*

morph's Avatar

Citiraj:
Autor jonyb Pregled postova
ovo može biti i kontra efekt, previše se koncentriraš na taj svoj power reeding, a ne na ono što trebaš izvuči iz knjige ili teksta.

teško je "letjeti" očima preko latinskih izraza u medicini, strojarskog riječnika, ili informatičkih tekstova. možda odlično funkcionira sa "laganim" tekstovima, ali onda to umanjuje primjenjivost i isplativost tehnike.
je, pa zato se treba izbrusiti na laksim tekstovima pa kad vec ovladas vjestinom preci na teze, i tek onda na ucenje
to sto si nabrojao nije lako citati ni na normalan nacin - ali opet kazem sve je stvar vjezbe (a onda i koncentracije koja proizlazi iz toga).
treba trenirati mozak...
Staro 13.06.2007., 01:14   #17
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Najveća sreća je da upišeš i studiraš ono što te zanima i što želiš jer ćeš onda i uz minimum učenja lako pamtiti.
Na svakom faksu će biti određen broj predmeta koji te neće uopće zanimati, a u tom slučaju ponavljanje je majka znanja.

@morph - dobar broj postova
Staro 13.06.2007., 15:52   #18
terminator
Spermich Termich
Moj komp

terminator's Avatar

Citiraj:
Autor J@nos_Herc Pregled postova
trebaš prvo proči osnovni tečaj znači lektire itd, a kasnije kad se to savlada onda se nešto sitno nadoplati za "brzo učenje"
ovisno kolko se potrudiš
Staro 13.06.2007., 18:14   #19
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
ma kakvi seminari,sve je u glavi,tj.mozgu...treninga i prakse,dakle,vjezbaj i smanji pušenje trave
Staro 13.06.2007., 22:13   #20
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Meni cura bila na tom seminaru u Rijeci, ali ona ide na Pravo, pa je njoj dobro došlo...
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2007., 08:16   #21
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Postoji knjiga Brzo citanje, od Tonya Buzana cca 130kn, to si kupi i vjezbaj doma sam...knjiga je napisana kao prirucnik s lekcijama sto je odlicno, ides redom biljezis rezultate i postepeno svladavas tehniku te vidis koliki ti je napredak u brzini i razumijevanju.

Sve je stvar mentalnog treninga, treba potrositi vremena i dati si truda kako bi se dobili rezultati, pogotovo sto treba izvjezbati mozak na sasvim drukciji nacin citanja a to nije bas lako jer cijeli zivot citamo linearno rijec po rijec (uglavnom).

U principu, tehnika se zasniva u koristenju perifernog vida, i citanja vece kolicine teksta u jednoj fiksaciji...kad se tek nauci citati u osnovnoj skoli citamo slovo po slovo (klinci slovkaju), kasnije se cita rijec po rijec i tu vecina ljudi stane i dalje ne napreduju u tehnici citanja, naravno bolji citaci citaju vise rijeci istovremeno (4+), brzi citaci citaju po vise redova istovremeno, pa cak i cijele pasuse i to u oba smjera (znaci i s desna na lijevo) sve to u jednoj fiksaciji (postoji vise tehnika za brzog citanje, kad se isprobaju sve, onda se individualno izaberu one koje ti najvise odgovaraju).

Na prvi pogled to se cini nemogucim, ali jednostavno treba utrenirati mozak i tehnike dokazano djeluju i daju rezultate. Isto tako postoje tehnike memoriranja, pa jos su stari Grci koristili iste, daklem samo treba zasukati rukave, odvojiti dio slobodnog vremena i rezultati su zajamceni, bez "znoja" nema nista

Meni su tecajevi preskupi (za ono sto nude), pa sam si kupio knjigu, koja je IMHO odlicna.

EDIT: Bas citam u novom Geu kako Kim Peek cita knjige...po dvije stranice istodobno, svakim okom po jednu i za to mu treba 8s po stranici i sve sto procita zapamti od rijeci do rijeci, he, he ovo se bas ne moze uvjezbati...inace po njemu je nastao film Kisni Covjek, a tip je nesposoban za samostalan zivot i ovisi o svakodnevnoj tudjoj pomoci.

Zadnje izmijenjeno od: Nik. 14.06.2007. u 08:30.
Nik je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2007., 01:31   #22
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Ovo sam pronašao na netu. To vam je C/P kako da naučite brzo čitati.
Tko ima vremena neka proba i kaže da li to djeluje.

Savjeti za brzo čitanje

Rabite svoj biološki instinkt! (1)

1. Počnite koristiti olovku dok čitate. Uzmite zašiljen predmet (npr. olovku) i njime pratite tekst koji čitate (bez potcrtavanja po knjigama iz knjižnice, molim!). Navodno se čitanje tako može ubrzati za 20-30%, a koncentracija, razumijevanje i pamćenje sadržaja za barem 10%. Pokušajte bar na par minuta! Razlog je taj što naše oči instinktivno slijede kretnju - za to su stvorene i usavršavale se tijekom evolucije, dok su naši preci bili lovci, ratnici, gledatelji ping-ponga ili promatrači zgodnih primjeraka suprotnog spola na plaži
2. Primijenite isti princip i na računalu. Upotri***ite kursor vašeg miša. Pomičite ga slijva nadesno (osim ako čitate arapski) kroz središnji dio (otprilike trećinu) redaka. Što se događa? Budi se biološki instinkt, a koncentracija povećava.

Savjeti za brzo čitanje (2)

Nadam se da ste bar pokušali ubrzati čitanje koristeći olovku, miša ili bilo kakav drugi pokazivač koji prati te na taj način podupire kretnju oka. Kao što je pahuljica ispravno napisala, brzo čitanje ne može se „naučiti“, nego samo „uvježbati".
Dobro, idemo dalje:
3. Usredotočite svoj fokus. Tek nakon što ste više puta vježbali ubrzavanje čitanja pomicanjem pokazivača ispod retka koji čitate, razmislite o ovomu: u čemu se razlikuju slova T I l i r / h n / c č ć e / s š / z ž (primjera ima još puno, a ovise i o fontu)? Ako pažljivo pogledate, primijetit ćete da je donja polovica mnogih slova potpuno ista! Naravno da to ne vrijedi za sva slova abecede, ali za velik dio možemo reći kako su slova uglavnom definirana u gornjoj polovici znaka. Kako nam to može koristiti pri čitanju? Pokušajte ste pri brzom čitanju (=prelijetanju očima, hvala pahuljice) svjesno usredotočiti pretežito na gornju polovicu reda. Na taj način mozak mora obrađivati manje informacija, a brzina čitanja se uz jednako razumijevanje može povećati do 20%.

P.S. Možda ste primijetili kako je teže čitati TEKST KOJI JE SAV NAPISAN VELIKIM SLOVIMA (verzalom), ali možda niste znali zbog čega je to tako? Sad znate.

Savjeti za brzo čitanje (3)

Dok još niste zaboravili prvi i drugi dio, ili pak možda pomislili da je savjetima kraj, predlažem jedno učinkovito uvježbavanje (dril) čitanja u trajanju od 15ak minuta. Vježbu bi po mogućnosti trebalo provoditi jednom dnevno kroz tjedan dana, pa bi rezultati u (većoj) brzini čitanja trebali biti primjetni.
Uzmite neku vama nepoznatu stručnu knjigu, te obavezno i olovku kao vizualni podražaj kretnje oka pri čitanju.

1) Čitajte s razumijevanjem 2 minute. Označite mjesto do kojega ste došli. Zatim vlastitim riječima prepričajte sadržaj.
2) Vratite se natrag i ponovno čitajte 2 minute isti tekst! Pokušajte u istom vremenu doći malo dalje. Označite mjesto i prepričajte sadržaj vlastitim riječima.
3) I treći put čitajte isti tekst 2 minute - pokušajte doći još dalje - označite - prepričajte sadržaj.
4) Četvrti put ponovo čitajte isti tekst 2 minute - pokušajte doći još dalje - označite - prepričajte sadržaj.
5) Počevši od posljednje oznake, čitajte 2 minute nepoznat tekst. Čitajte koliko brzo možete, označite dokle ste stigli i prepričajte sadržaj.
Ispočetka možda nećete primijetiti korist ove vježbe, ali ako je učinite nekoliko puta osjetit ćete napredak.

Savjeti za brzo čitanje (4)

Budući da su ovi savjeti naišli na pozitivan odjek i vrlo kvalitetne dopune u komentarima, potrudit ću se nastaviti, da sve bude "na okupu".
Šestminutno u[dvo/tro]stručenje
Ova vježba traje točno 6 minuta. Trebalo bi ju provoditi duže vremena barem jednom dnevno - recimo dok čitate novine ili bilo koju zanimljivu knjigu.
1) Čitajte neki tekst oko 3 minute uz korištenje pokazivača koliko god brzo možete, a da ga još uvijek bar donekle razumijete.
2) Označite mjesto do kojega ste stigli i čitajte isti tekst još jednom - ali ovaj puta u 2 minute. Važno je da stignete barem do onog mjesta koje ste označili.
3) Na kraju ga pročitajte i treći put - ali sada samo u jednoj minuti! - opet barem do označenog mjesta.
Nakon nekoliko tjedana sami ćete sebe iznenaditi...

Savjeti za brzo čitanje (5)

Cilj uvježbavanja brzoga čitanja nije samo "čitanje na brzaka", nego istodobno postizanje boljega razumijevanja i memoriranja pročitanog. Možda zvuči paradoksalno, ali je tako: utvrđeno je kako ljudski mozak u jednoj sekundi može svjesno obraditi 126 bitova (neuroloških jedinica informacija). Međutim, pri normalnom čitanju koristi se samo 40 bitova. Ostatak se gubi na usputna opažanja i misli. Kažu da se na njemačkom jeziku prosječno razmišlja brzinom od 600 riječi u minuti, a prosječna brzina čitanja je oko 200 riječi u minuti. To znači da je za veću brzinu čitanja potrebno povećati moć koncentracije. I obrnuto: što brže čovjek čita, to je njegova moć koncentracije veća. A s njezinim povećanjem raste i razumijevanje i pamćenje teksta.

Jedna od metoda uvježbavanja brzoga čitanja sastoji se u uzastopnom višekratnom čitanju istoga teksta. Pročitajte tekst duljine između jedne i tri stranice najprije jednom normalno, da možete dovoljno pratiti i razumjeti sadržaj. Zatim ga pročitajte opet, ali pomičite olovku otprilike dvostruko brže preko teksta. Učinite to još nekoliko puta, svaki put brže. Koji je cilj ove vježbe? Prvo, budući da mozak već poznaje tekst, kadar je pratiti ga i pri većoj brzini. Zatim, na taj ćete način vrlo brzo primijetiti kako se brzo čita a pri tomu ipak prati tekst. Treće, tako uvježbavate ispravnu kretnju očiju a da istodobno ne morate brinuti o razumijevanju teksta. Kasnije ćete tu tehniku moći prenijeti i na nepoznate tekstove.

Savjeti za brzo čitanje (6)

Važnost podražaja pokreta oka pri čitanju
Ljudi često nakon nekog vremena odustanu od praćenja pokreta oka pri čitanju olovkom ili mišem. Nekako im to izgleda neestetski, ili previše "školski". A upravo je ta potpora kretnji oka osnova za naprednije vježbe i tehnike brzog čitanja.
Evo nekoliko dobrih razloga za korištenje pokazivača:
pri normalnomu čitanju nesvjesno jedan dio pozornosti "trošimo" na pronalaženje slijedećih riječi. Pokazivačem to možemo uštedjeti i 100% se usredotočiti na sadržaj.
ne moramo više "u sebi izgovarati" riječi, jer je vodstvo čitanja preuzeo pokazivač.
možemo odjednom uočavati čitave skupine riječi, budući da kretnja pokazivača pomaže ciljanom uočavanju teksta
prosječan čitač potroši do jedne trećine vremena tražeći početak slijedećega retka
glavni razlog zašto neki ljudi čitaju sporo je općenito nedisciplinirano kretanje očiju
gotovo svi smo iz djetinjstva zadržali snažnu naviku da "teže" riječi čitamo dvaput. To ne pridonosi boljem razumijevanju. Upravo suprotno: to smeta razumijevanju cjeline. Ta je navika nesvjesna, te je možemo uspješno zaustaviti podražajem kretnje oka.
kretanje pokazivača trebalo bi biti tečno i ravnomjerno, kako bi pospješilo ritam čitanja - to aktivira desnu polovicu mozga: čitanje postaje zabavnije ako je ritmično i emocionalno
što mislite, koja je najveća prepreka učenju brzoga čitanja? Jedino navika. Već desetljećima čitate polako i to je postala snažna navika. Stoga je potrebno unijeti neki novi element, a to može biti pokret pokazivača.
kretnja u nama stvara prirodni instinkt. Kad se nešto kreće, automatski privlači našu pozornost.
proces čitanja je aktivan. Ne možemo samo sjediti opušteno i ispred sebe držati knjigu. Mi ju "napadamo", lovimo, putujemo i trčimo preko stranica. Krećemo se i aktivni smo, a to pojačava našu koncentraciju i čini čitanje zabavnijim.
Nemojte odustati!

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2007., 02:14   #23
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Ma daaaajjj, ideš... ! Tko pročita samo ove savjete već se 50% izvježbao

Nikakve vajde od toga, onaj tko voli i često čita knjige pročitat će bilo koje štivo sa razumjevanjem i većinu toga zapamtiti.

Gledam svoju dicu.. skidaju lektire sa neta sunce im.. nemoš to natjerat da čita i kak će onda kasnije neku knjižurinu od 600 str. svarit na nekom faxu ili slično.

Tko je od malena stekao naviku da čita nema problema sa učenjem i pamćenjem onoga što se pročita, sad bi vi brzo mozak istrenirali da pamti kao memorija, e neće moći šipak malo ...
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2007., 11:44   #24
morph
*

morph's Avatar

Citiraj:
Autor stuc Pregled postova

Nikakve vajde od toga, onaj tko voli i često čita knjige pročitat će bilo koje štivo sa razumjevanjem i većinu toga zapamtiti.

Gledam svoju dicu.. skidaju lektire sa neta sunce im.. nemoš to natjerat da čita i kak će onda kasnije neku knjižurinu od 600 str. svarit na nekom faxu ili slično.

Tko je od malena stekao naviku da čita nema problema sa učenjem i pamćenjem onoga što se pročita, sad bi vi brzo mozak istrenirali da pamti kao memorija, e neće moći šipak malo ...
Ja volim i cesto citam knjige i ne mogu procitati bilo koje stivo sa razumijevanjem i vecinu toga zapamtiti. Od malena sam stekao citacke navike, ali imam problema i sa ucenjem i sa pamcenjem.
I da, mozak se moze istrenirati, ne brzo i ne da radi kao memorija, ali ipak se moze istrenirati.
Staro 18.06.2007., 11:55   #25
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Ja sam koristio staru kinesku tehniku za učenje.
Stavljao sam knjigu preko noči ispod jastuka i spavao na njoj.
Mogu vam reći da funkcionira. Nisam shvatio na kojem principu radi, ali radi.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2007., 16:09   #26
Pikavac
junior
Moj komp

Pikavac's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor terminator Pregled postova
frend je išao na to i 3. je u Hrvatskoj(ak sam dobro zapamtio)
da bar....., ali si nazalost krivo zapamtio, bio sam 9. na prvom prvenstvu hrvatske

hvala na reklami....
Pikavac je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2007., 13:01   #27
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Autor stuc Pregled postova

Djelomicno se slazim a djelomicno ne
Prvo, gdje pise da ce se nesto nabrzaka izvjezbati - tako sto ne postoji, treba odredjeno vrijeme i trud da se nesto postigne, pogotovo kada treba mijenjati duboko ukorijenjene navike u koje spada i sporo citanje. Znanstveno je dokazano da se sa brzim citanjem povecava razumijevanje, a ne kako to mnogi misle da ce upamtiti vise teksta ako ga sporije procitaju.

Na brzinu se moze poduplati brzina citanja (recimo s 200 na 400 rijeci/min.) to nije problem a skracuje vrijeme izgubljeno na citanje u pola...cilj je doci do 1000 rijeci/min i vise to je pravi posao.

Slazem se da onaj tko voli i cita vise je naravno bolji citac od onoga koga se mora tjerati na citanje i koji ne cita nista osim Spostskih novosti...treba trenirati, isto je i s fizickim aktivnostima, ako ti dijete cijeli dan sjedi pred racunalom a tudje trci za loptom sto mislis cije ce duze i brze trcati?

A ono "Nikakve vajde od toga..." - je totalna glupost jer se dodatnim tehnikama i treningom povecava i brzina i razumijevanje visetruko od uobicajenog nacina na koji se naucilo citati.

Eh da, oni gore savjeti za brzo citanje su u redu, ali to je recimo tek kao neki uvod, kasnije se to malo prosiri na tehnike matavodjenja i mentalne mape itd...

U svakom slucaju vrijedi se potruditi i ubrzati citanje jer uvelike pomaze u ucenju, skracuje vrijeme i povecava razumijevanje pa ostaje vise slobodnog vremena za ostale stvari...samo kao sto sam vec napisao bez truda i potrosenog vremena nema nista, ali kasnije se to debelo vrati.
Nik je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2007., 00:52   #28
Angelus
A mighty pirate!

Angelus's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor LUKA MX Pregled postova
moje frend je isao,koliko sam ja skuzio to je sranje,onak moze procitat neku bajku ili pricu i to onda "kao" zapamti,ali sto se tice ovak nekih strucnijih stiva to ne.....
gluposti,naučio kemijske veze pomoću toga+jedno čitanje,ispravio na 4,s tim da nisam prikazao ionsku vezu prema lewisovom modelu,to još danas(sutra)

ali moraš puno vježbat...pazi da dobiješ Nikolasa Maričića kao predavača,lik je stvarno jedna osoba koja ono osjetiš da zrači optimizmom,lik je sto postotni

Stuc-potraži (možda i jesi upućen) david belle ili parkour,jest da je to posebno vještina koja se DUUUUGO DUUUGO vježba ali kad pogledaš to vidit ćeš da su ljudi tek bjedna čahura onog čeg možemo bit....

nemoguće i nije ništa za nas jer smo mi tako rekli...i nikad nije ništa bilo u pitanju nego MI...
Angelus je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2007., 01:20   #29
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Je.. autosugestija može biti opaka stvar... nije ti palo na pamet da si nešto naučio jer si to i želio ?

Za 5 godina svi ćete biti inžinjeri u NE Krško, nema prepreka kad to toliko pomaže, ajmo knjige u ruke i brzo čitanje specifikacije nuklearnog reaktora.
Pa nema prepreka, sve su to slova koja se samo čitaju... eh, zaboravi reći brzo

Filozofi..

Citiraj:
Autor Angelus Pregled postova
vidit ćeš da su ljudi tek bjedna čahura onog čeg možemo bit..
sedma od devet ?

Motiku u ruke pa brzo kopajte, više koristi a uz naporan fizički rad mozak će biti dobro opskrbljen kisikom pa neće štekat kad nešto treba naučit.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2007., 05:45   #30
Mad_Duke
Guest

Stvar funkcionira, a jedini razlog zasto ekipa to ne prihvaca je iz par razloga.

1. Nemaju para da si plate tecaj pa su mrvicu ljubomorni na nekog tko ima
2. nemaju vremena isprobat
3. Zele biti pametni...

Sve su to osnove komunikacije...

1. Počnite koristiti olovku dok čitate. Uzmite zašiljen predmet (npr. olovku) i njime pratite tekst koji čitate

Sa tom metodom je zajamceno to sto pise. Zasto?, zato jer se mozak koncentrira na tu lokaciju, a zanemaruje sve sto se nalazi ispod te linije ili iznad ako se olovka drzi odozgo.
Zato je jedno od prvih pravila prilikom drzanja prezentacija da se moras kretati jer tako drzis tudju koncentraciju na sebi, a odvratis ekipu da samo bulji u ppt

evo ovo je jedan primjer kako to dokazati. Komunikacija je strasna stvar kad ju prokuzis.
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno