|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
smanjivanje potrošnje kompjutera
Otkad sam uvea flat rate kompjuter mi radi 24h dnevno, pa me zanima jel se može kako smanjit potrošnja struje. Nema potrebe da neki djelovi (npr grafička) uopće rade i troše struju, a bilo bi dobro kad bi i drugi trošili manje. Jel se može to kako rješit, neki software koji bi to napravija ili sl.
![]() |
#2 |
Moderator
|
Kak misliš imat komp bez grafe ? Ako želiš uštediti na potrošnji grafe, kupi matičnu sa integriranom grafom. Drugačije nemreš. Eventualno smanjiti taktove i napone na njoj (što onak, ne preporučujem, previše posla, premalo dobiješ-ako dobriješ uopće šta). Izštekaj iz kompa sve kaj ti ne treba, proc undervoltaj, monitor ugasi (ako ti je taj komp server)... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
gle, ugasiš monitor nakon 20min(kupi LCD), ako imaš AMD uključiš CnQ, ako imaš Intel onda EIST, kupiš kvalitetnije napajanje itd. napiši konfu kao prvo jel ti se račun povećao otkad imaš FR? inače komp ti u idleu troši oko 150W max, tak da, to ti je oko 0.10kn/h što daje 72kn mjesečno ako je komp u idleu, a ako j epod opterećenjem ona ti on može povući oko 100kn |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
A kakav imaš komp?! ![]() Na socket 478 i socketu A mislim da nema throttlinga dok komp ništa ne radi, tako da po tom pitanju možeš malo napraviti. Osim downclockati i eventualno smanjiti napon u BIOS-u. Ali ako imaš 775 ili socket 939,AM2 (za socket 754 nisam siguran) možeš uključiti EIST ili C1E (za Intel) a za AMD Cool 'n' Quiet. Te điđe smanjuju frekvenciju i napon procesoru dok ovaj ne radi ništa, tj. dok mu je nisko zauzeće a kad se zauzeće poveća, dižu se frekvencija i napon neovisno o korisniku (znači ne trebaš ništa raditi, osim uključiti te stvari u BIOS-u). Također možeš koristiti CrystalCPUID program kako bi sam smanjio frekvenciju (tako da smanjiš množitelj) i napon procesoru i tako možeš smanjiti potrošnju. Kod grafičke možeš smanjiti frekvenciju u 2D modu, jer zagrijavanje raste linearno s povećanjem frekvencije, pa tako onda i pada zagrijavanje ako smanjiš frekvu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
kompjuter je socket a amd. Ja sam mislija da je to više, ali ako je 100kn misečno, preživit ću. Hvala na pomoći
![]() |
#6 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
vidis stvarno 100kn + 100 kaj dobivam...mm..nije to jefino..iako ne znam kolko moja beštija troši...trebao bi izračunati ![]() edit: ne stvarno dali bi mi netko mogao izračunati cca potrošnju kompa dok idla? proc: AMD Venice E6 3000+ 1,8ghz undervoltan na 1,25V na njemu TT big typhoon sa sharkoon sys.fan S ventom na 6V naprjed na kucistu 120 mm xilence 7V iza na kucistu 120mm xilence 7V bocno sharkoon sys.fan S 6V ploca dfi infinity nf4 (plavi zalman na chipsetu) 2x1gb kingmax (neclockano) HIS X800gto neclockana na njoj VF 700 al cu na 5V SATA II barica 160gb 7200rpm ATA 133 Maxtor 120gb 7200prm Prvi optikaner Liteon dvd rw neki sa lajtskrajbom Drugi optikaner Nec dvd rw creative labs se audigy napajanje čuftek delta 350W (stock vent) i sada fakat može li mi netko izračunati potrošnju kada mi komp idla ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Honda Prelude 2.0i driver
Datum registracije: Jul 2006
|
ovo su već gluposti. kaj vi hoćete komp koji radi na vodu? pa koliko struje može komp potrošiti u 1 mj.? mislim malo je glupo. uzmeš flat rate a pokušavaš uštedjeti 20 kn na struji
![]() |
#8 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
ja ne pokušavam uštedjeti samo pitam..da mi je do štednje bio bi ugašen ![]() i ako se nisi obračao meni možeš slobodno staviti @smrad ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|