Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.06.2007., 02:50   #1
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Problem pri prodaji hardwarea-prodao ispravno i sad kupac tvrdi suprotno

Imam prilično zanimljivu situaciju, prodao sam danas MBO s procesorom i kučištem, komp je prije rastavljanja bio sklopljen skroz, radio je i imao instalirane sve drivere. S njim nije bilo apsolutno nikakvih problema. Pošto sam imao loših iskustava, i izgubio sam neke novce tako prodajući ispravnu grafičku koju mi je čovjek vratio a s njom je radio ko zna šta, odvrtio sam neke testove ( Super PI, Everest ) i spremio si screenshootove od svega prije prodaje ploće i procesora. To sam napravio da se vidi koje su komponente u kompu i da sve radi i ne ruši se.

Našao sam se s čovjekom i sve prošlo ok, međutim nakon 5 sati me on zove da komp ne radi. Sve kao radi, pale se lampice i ventilatori, ali nema slike na monitoru. Probao je kao 2 grafičke i monitor je non stop u standbyu, uopće ne podiže sliku.

Šta bi vi napravili na mom mjestu? Ne bi htio da to ispadne da sam ga ja zamuljao, ali mi je već dosta pušenja novaca, jer se ne osjećam krivim ni pola posto. Jel ima netko ideju šta bi to moglo biti? Ja sam mu prodao samo ploću i proc s kučištem, ovo ostalo je on svoje dodavao i slagao.
dubravkol je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 03:03   #2
Facelessone
Premium
Moj komp

Facelessone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
ak je radilo prije, vjerojatno je on nešto krivo složil. imal sam kod jednog prijatelja isti problem, riješen je bio zamjenom napajanja jer je prije bilo neko šitno u njemu a onda je stavil codgena . nek proba napravit clear cmos sa jumperom na matičnoj...

AMD Ryzen 7 5700X
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
32GB (2x16GB) Fury Beast 3600MHz HX432C18FB2K2/16
MSI RX 6800XT GamingX Trio 16GB
500GB Crucial MX500
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Logitech MX Master 3
Logitech MX Keys
Logitech Z2300
Dell U2715H
Iskon 300/100 Mbps

CPU Intel i7-4810MQ
VGA nVidia GT730M 1 GB
RAM DDR3 16 GB 1600 MHz
SSD 500 GB Sandisk Ultra
Display 15.5" 3K HD IPS 2880x1620
LTE Modem
DVD-RW
9 cell battery
Napajanje 135 W
Windows 10 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

AMD Ryzen 5 7640HS
AMD RadeonT 760M
14" 2,8K, 120Hz
16GB RAM
1TB HDD
Windows 11 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

Xpenology DVA1622 @ DSM 7.1.1-42962 Update 4
H110M-DGS
Intel i3-7100
8GB RAM DDR4
WD Red 8TB
WD Purple 4TB
Seagate IronWolf 3TB
Seagate SkyHawk 6TB
Nanoxia Deep Silence 4
Seasonic X650 SS-650KM Gold

Facelessone je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.06.2007., 03:08   #3
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
pa ja bi isao sustavom eliminacije

memorija
grafa
maticna

sto se tice rabljenih stvari ak mu nisi dao garanciju to je to . posalji mu eventualno na mejl dokaze da ti je sve radilo i super

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 03:20   #4
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Nemam mu dat kakvu garanciju kad je nema. Imam samo te screenshootove na kojima se vidi da sve radi i da ima slike čak i sa mojom grafičkom koja ne radi u 3D jer izbacuje. Onoliko kolko je kod mene komp radio nikad se nije ni srušio a kamoli da nije htio raditi. Evo stavit ću i ovdje slike. On tvrdi da ne može uopće dobit sliku na monitoru.

[img=http://img221.imageshack.us/img221/8461/k8nneo2jy9.th.jpg]

Zadnje izmijenjeno od: dubravkol. 07.06.2007. u 11:05.
Staro 07.06.2007., 08:19   #5
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Najveca greska kod prodaje je to sto se ne pokaze kupcu da radi, ja kada sam god prodavao nesto dovedem covjeka upalim mu racunar da vidi da je ispravno a ako mu crkne za dva sata nije me briga.
Ovako je jako tesko ista uciniti tebi je radilo a on je mozda nestrucnim sklapanjem nesto ostetio ali to je sada jako tesko sve dokazati.
Staro 07.06.2007., 08:19   #6
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Popravi prva 2 linka!
Staro 07.06.2007., 10:45   #7
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Komp je stajao u sobi složen i ja sam napisao da se može doć pogledat i uvjerit u ispravnost, međutim dečku se iz jastrebarskog nije išlo kroz gužvu do sesveta nego smo se našli kod vemila.

Slike popravljene
Staro 07.06.2007., 11:01   #8
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Nisu, prva dva linka ne rade. No, jedino i jedino ako kupac prilikom primopredaje provjeri ispravnost istoga onda možeš reći da je sve Ok sa tvoje strane. Ovako, ti tvrdiš svoje, on svoje itd...Istina, on je odnio komp doma i proveo s njim par sati. što je radio u to vrijeme to samo on zna. Pod pretpostavkom da je sve bilo ispravno, naravno. Previše je tu ako i možda, nažalost to se vas dvoje morate dogovoriti i vidjeti što je. Ja bih na tvom mjestu prvo pokušao utvrditi u čemu je točno problem pa onda dalje.

Najbolje bi bilo da ti odeš do njega ili on do tebe s djelovima pa da se isprobau neke druge komponente na ploču i s procom pa onda bi bili pametniji oboje.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 11:10   #9
ZMAJ
Premium

Datum registracije: Jan 2003
Ja sam imao istu situaciju (prodao grafu, a lik nema sliku na monitoru), no čovjek je čak dosao kod mene, probali smo grafu na 15min i on je odnio.

Sljedeci dan me zove da grafa ne radi i oce novce natrag... ja gledam qq... pa jucer smo probali grafu i radila je...

Ugl. nakon toga slike na monitoru nije bilo niti kod njega niti kod mene.

Dogovorili smo se da cu mu ja dati 400kn (grafu sam mu prodao za 800... radilo se o starom Gainwardu GeForce 4 ti4600)...

Poceo se prijetiti da ce ovo, da ce ono... nebi mu dao ni lipe da nisam bio klinac i da nije znao di zivim...

EDIT:

Al ima stvarno svakakvih poluidiota...

Nedavno, prodajem 2x512MB DDR2 apacera...

I lik me zove sa newsa, mi razgovaramo i on mi prica kao kak on nije drubre... kak ima debilna na newsima koji spustaju cijenu nonstop, sve za đabe itd...
i što se dogodi? Upravo taj lik je opisao sam sebe, jer cijela ta prica je isla ka tome da on meni spusti memoriju za 20kn...
Ja reko ajd da vidim kak takvi opce izgledaju...

Nadem se s njim na trgu (lik radi tam negdje kod trga), on uzem memoriju i zove me za pol sata da memorija ne radi...

ja gledam opet qq kak ne radi izvadio sam je prije 20min iz kompa...
nis uzmem memoriju, vratim mu lovu, dodem doma i memorija radi kak spada...

a ko je tu izgubio? Ja... jer sam izgubio previse zivaca potpuno nepotrebno...
ZMAJ je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 11:17   #10
TomG
®

TomG's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Ubleha Pregled postova
Najveca greska kod prodaje je to sto se ne pokaze kupcu da radi, ja kada sam god prodavao nesto dovedem covjeka upalim mu racunar da vidi da je ispravno a ako mu crkne za dva sata nije me briga.
Ovako je jako tesko ista uciniti tebi je radilo a on je mozda nestrucnim sklapanjem nesto ostetio ali to je sada jako tesko sve dokazati.
e tocno to...najjpametnije...drukcije ne mozes,jer ima pun k. glupih ljudi...
TomG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.06.2007., 11:21   #11
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Meni je logično da ako mu nisi dao nikakvu garanciju, onda se on nema šta ni žaliti. Svjesno je ušao u taj rizik, a sad mu preostaje samo lupiti se u glavu.

Mislim da ti nemaš nikakvih obaveza prema njemu, ne daj mu nikakve osobne podatke da ti ne bi prijetio i to je to. Ti si sa svoje strane bio sto posto korektan, prodao si mu ispravne komponente, dakle nisi ga za*ebo. Šta je on radio nitko ne može znati, to neka sam istraži. Možda mu čak neke komponente nisu ni kompatibilne.

Apropo uzroka "kvara", meni se jednom nije tako htio paliti zbog IDE kabela. Naime, samo par kombinacija spoja CD-roma i utora na matičnoj ploči radi. Ukoliko se spoji drukčije (npr. ide kabel se ugura u drugi slot ili sl.), ne radi.

Baš iz gore navedenih razloga ja nikad ne bih kupio komponentu bez garancije, osim ako stvarno ne zagusti pa da mi hitno treba.
frANZi je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 11:25   #12
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Ubleha Pregled postova
Citiraj:
Autor Tomy no.1 Pregled postova
e tocno to...najjpametnije...drukcije ne mozes,jer ima pun k. glupih ljudi...
Je samo zaboravljate da ne zive svi u vecim gradovima. JA sam dosada sve komponente prodao preko foruma ili preko news-a (2-3 mozda). Ne sjecam se da je bilo nekih problema,osim jedne grafe koju sam kupio preko foruma i koja je crkla jako brzo. U tom slucaju kako da zovem forumasa iz recimo Šibenika ili Osijeka da dodje do Rovinja da pregleda komponentu?? Nema druge nego do dogovora,a dogovor i nije bas jednostavan jer i na ovom forumu ima ljudi koji su kao jako dobri,posteni ovo ono,a kad treba pokazat to postenje onda su manji od makovog zrna.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 11:36   #13
Ovca
KozajeZakon.
Moj komp

Ovca's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Vidio sa scrsht da se radi o MSI K8N Neo2 Platinum
; moguche da se ne voli sa njegovom memom...meni moja nije htijela ni pod razno neki value od infineona...sa kingmaxom sve ok radilo....neko je vech napisao nek cleara cmos i provjeri jel sve pozabadano kako spada.GL

Ovca je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 12:42   #14
T0mB1ll
420
Moj komp

T0mB1ll's Avatar

nisam puno kupovao preko foruma, samo par stvari i sa njima je bilo sve u redu..
al kad sam kupio mbo prek njuza (radilo se o onoj gigabytici ga-8I875 ultra) nije mi radila... isprobo s više procesora, rama, grafičkih kartica...
mbo se upali al nema slike... i nikako odgonetnut šta je sa njom.. i ode 350kn...
T0mB1ll je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 14:29   #15
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Najgore mi je to što sam 100% siguran da je sve radilo ok. Nikoga nisam do sad za***ao ni tu niti preko newsa. Bio sam prodavao ATI 9800SE imao je u HTPC-u i prodao je frendu iz škole srednje. S njim se nisam bio vidio 5 -6 godina i on mi se javio na oglas. Dao mu karticu, i da bi mi je nakon 2 dana vratio jer je kartica neispravna. Ode 250kn, ja probam karticu i ona radi ali ne završava 3d mark i izbacuje u igrama, a prije je sve bilo ok. Šta je on s njom radio nemam pojma a inaće je freak za kompove. Dal je on nju pokušavao otključat, OCat, nemam pojma.

Tak je sad i ovo. Tip ima moju adresu koju može saznat preko vipa. Uopće me nije strah jer nisam ništa kriv, ne osjećam krivnje ni pola posto. Rastavio sam komp pola sata prije nego sam mu ga nosio. U oglasu sam naveo da se može doć do mene pogledat komp u radu jer je cijelo vrijeme radio, na šta je on rekao da je velika gužva kroz grad i da se njemu to neda i da jel se možemo nać negdje.

Sad mi je poslao mail da njega uopće ne interesira, slike šta sam mu poslao da ne vrijede jer u everestu nije datum od prekjućer nego neki 2003 godine. Hoće da nek ja njemu nabavim drugu ploću sa agpom.

Doslovce više nikad ništa nebi najrađe prodavao, kad nešto izguštiram bacit i uništit ili stavit da visi na zidu, mislim da je to najbolje.

Nemam mu uopće namjeru vraćat novce, pa jel on meni prijetio ili ne. Baš me briga, pa nisam ja najveća budala na svijetu da uvijek popušim pare.
Staro 07.06.2007., 16:34   #16
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor dubravkol Pregled postova
slike šta sam mu poslao da ne vrijede jer u everestu nije datum od prekjućer nego neki 2003 godine.
Pa naravno, i to je tip u pravu ! Da izvineš ali slike iz 2003 koje nešto dokazuju nisu adekvatan dokaz da je nešto prekjučer bilo ispravno.

Citiraj:
Imam prilično zanimljivu situaciju, prodao sam danas MBO s procesorom i kučištem, komp je prije rastavljanja bio sklopljen skroz, radio je i imao instalirane sve drivere, odvrtio sam neke testove ( Super PI, Everest ) i spremio si screenshootove od svega prije prodaje ploće i procesora. To sam napravio da se vidi koje su komponente u kompu i da sve radi i ne ruši se.
Kada si napravio screenshootove ? Čitajući tvoj post nije mi ni palo na pamet da su screenshootovi nastali nekada daavnoo... jer tako si opisao situaciju kao da si to napravio dan, dva prije prodaje.

Ako nešto griješim, izvini ali imamo sljedeću situaciju:

Slike od prije 4 godine kao dokaz da je matična ispravna te tvoju riječ od prekjučer da je matična ispravna.

Tvoja riječ sada jednako vrijedi kao i njegova da matična ne radi. Kako je on nešto mogao smrdati u tih par sati tako si i ti mogao smrdati matičnu za 4 godine.

Moglo bi se reći da si čak kupca doveo u zabludu jer tko daje screenshootove stare 4 godine kao dokaz da stvar radi ?

Citiraj:
Komp je stajao u sobi složen
Ovo nemogu shvatit, zvao si ga da dođe vidjet komp a bilo ti teško napravit screenshootove ? Komp radi, upaljen,.. 5 minuta posla.

Možda je debelo griješim i unaprijed se debelo izvinjavam ali ako su screenshootovi nastali prije 4 godine, kriv si !

Riječ nije dokaz da stvar radi a pogotovo slike od prije 4 godine i ako sam ja dobro postavio ovu situaciju, vrati čovjeku pare ili piči kod njega da zajedno probate osposobit ploču.

EDIT: pomnijim proučavanjem screenshoota se vidi da nije iz 2003g nego očito nisi podesio datum i vrijeme prilikom dizanja windowsa tako da se ja kao što i rekoh ako griješim - izinjavam

E sad tom tipu moraš objasnit da je screenshoot friški jer u 1 mjesecu 2003 nije bilo tog proca, chipseta a i u uglu screenshoota se vidi Copyright 2003-2006 !

Zadnje izmijenjeno od: stuc. 07.06.2007. u 16:50.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 16:48   #17
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor stuc Pregled postova
Riječ nije dokaz da stvar radi a pogotovo slike od prije 4 godine i ako sam ja dobro postavio ovu situaciju, vrati čovjeku pare ili piči kod njega da zajedno probate osposobit ploču.
Kad si ovako odlucan, sta kazes na ovo?? Citat: "....U oglasu sam naveo da se može doć do mene pogledat komp u radu jer je cijelo vrijeme radio, na šta je on rekao da je velika gužva kroz grad i da se njemu to neda i da jel se možemo nać negdje...."

U ovoj situaciji je prodavac cist, ko ti garantira da on nije syebao nesto? Provjeru nije trazio, prema tome rizik je na racun kupca u ovom slucaju.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je online   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 16:57   #18
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor nino5 Pregled postova
Kad si ovako odlucan, sta kazes na ovo?? Citat: "....U oglasu sam naveo da se može doć do mene pogledat komp u radu jer je cijelo vrijeme radio, na šta je on rekao da je velika gužva kroz grad i da se njemu to neda
Da, samim tim što je rekao da mu se neda znači da se sam svojevoljno odrekao provjere i i prihvatio da stvar radi. To si potpuno u pravu.

Ja sam jedino zabrijao onako na prvu gledajući screenshoot da je stvarno iz 2003 što zaista nebi imalo smisla da je tako bilo.
Poradzumjeva se friška slika prije prodaje, ako već ide kao dokaz.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 22:12   #19
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

SLika je napravljena večer prije nego što smo se našli. Ja sam spremio slike jer imam 1 loše iskustvo, i sljedeći dan se on javio i odmah smo to riješili. Ja sam taj komp gnjavio 5 dana, koliko ga i imam kod sebe. Bio sam povoljno naletio na proc, i kupio ga. Stavio sam oglas na newsima da kupujem ploču i javio se čovjek i od njega sam je uzeo. Kučište je moje od mog kompa starog. Složio komp, sve radi, 5 dana ga koristio i davio sa testovima i ostalim pizdarijama u normalnom radu i prodao ga.

Ali eto na kraju da bude happy end, KOMP RADI i kupac je na kraju zadovoljan. Problem je u njegovoj memoriji. On ima 3 pločice po 512mb, 2 komada kingmaxa i jednu OCZ. U kojoj god kombinaciji bila ta OCZ, dal sama ili sa kingmaxima komp uopće neće raditi. Dok su samo kingmaxi unutra sve radi u redu.

Zahvaljujem svima na pomoći, onima koji su predlagali da pokušam to s memorijom jer su na toj ploči imali loša iskustva, i svima onima koji su napisali koji redak.

Ispričavam se što sam vas malo maltretirao sa svojim problemom
Staro 07.06.2007., 22:21   #20
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
A svaka čast tipu! Dakle prvo se ide tražiti prodavatelja
da mu nabavi neku drugu ploču jer ova ne radi a onda se ide provjeravati
dal možda nije stvar u nečem drugom, npr. 3 pločice različitog rama.
Mogu mislit kako je gadno kad ideš prodavati tako nešto nekome tko se ne razumije, pa zbog njegovog neznanja ispadneš prevarant! Ali ok, glavno da je hepi end
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 22:26   #21
Ovca
KozajeZakon.
Moj komp

Ovca's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Talking

Citiraj:
Autor Ovca Pregled postova
; moguche da se ne voli sa njegovom memom...meni moja nije htijela ni pod razno neki value od infineona...sa kingmaxom sve ok radilo...

Bash mi drago da si rijeshio to i bez vrachanja konfe i love!

Ovca je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2007., 02:14   #22
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
iskreno ja bi toga "kupca" rijesio po kratkom postupku jer se ocito vidi da je informaticki neuk... i onda prvo neka pozove nekoga tko zna a onda neka kenja dalje...

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke