|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2005
|
Abit AN7 - smrzne se na POST Code 50
Kao što naziv topica kaže. Imam Abit AN7 MBO i stane pri paljenju na logo screenu. POST Code na matičnoj u trenutku "smrzavanja" je 50 što, prema manualu, znači "Initialize USB". PC je radio već 2 godine bez ikakvih problema sa matičnom, osim klasične promjene coolera. I problem se pojavio skoro niotkud, no.... jedan problem je prethodio ovome. Ovaj vikend sam odlučio fino očistiti sve i ponovo stavit čiste Windowse (Tiny XP sa Demenoida), i tijekom setupa, nakon prvog restarta kada počinje loading Windowsa, jedno 2-3 sekunde nakon početka loadinga dobio bih blue screen sa slijedećim errorom: STOP: 0x0000007B (0xF789E528, 0xC0000034, 0, 0) Nakon malo Googlanja zaključak je bio da su vjerojatno setup fileovi corrupted, pa sam pokušao ponoviti formatiranje i instalaciju nekoliko puta, no svaki put je sve završavalo istim blue screenom. Čak sam pokušao sve to ponoviti sa 3 različie verzije SII drivera, no nula bodova. E sad, kako u kući imam 2 potpuno iste konfiguracije, odlučio sam uzeti HDD is drugog PC-a i stavit ga u RAID sa ovim HDD-om (riječ je o Maxtoru, SATA). Razlog ovome je to što sam htio napraviti CHKDSK /F na HDD-u koji je stvarao probleme, no uz manjak floppya i sa svježe formatiranim HDD-om to je bio malo poveći problem. Pa reko, ako ih spojim i ovog pročistim u Windowsima, stvar bi trebala proraditi. I tako, problematični HDD na prvi SATA port, normalni HDD s drugog PC-a na drugi SATA port, upalim PC i gle iznenađenja. Stoji na logo screenu i ne reagira na ništa, a POST Code ispisuje broj 50. No, na trenutak sam ignorirao taj problem i odlucio sam prvi HDD spojit na drugi PC i rješit se prvo blue screena, rekoh, vjerojatno neki minor problem i vjerojatno se ne želi bootat jer mu RAID stvara neke probleme... uglavnom, taj booting problem sam zanemario. Nakon spajanja prvog HDD-a na drugi PC, blue screen se vratio i skužio sam da ako ne pokrenem CHKDSK /F da se problema vjerojatno neću ni rješiti. No, divnog li iznenađenja, kada sam sve spojio i vratio u početno stanje, prvi PC se i dalje nije želio pomaknuti sa Logo screena. Stvari koje sam probao: 1. Čišćenje CMOS-a, prvo kao što piše u manualu, no i dalje sam stajao na Logo screenu sa istim POST codeom. Zatim sam probao "hardcore" CMOS reset tako što sam matičnu lišio bilo kakvog mogućeg izvora napajanja, maknuo bateriju i ostavio cijelu stvar da odleži par sati (baš je bio Terminator 2 na TV-u). Vratim sve nazad.... 0 bodova, i dalje smo na Post Code 50. 2. Pokušao sam ga paliti sa različitim dijelovima iz drugog PC-a, redom od RAM-a, HDD-a, grafulje... jedino što nisam probao je zamjena procesora i nisam pokušao koristit drugo napajanje. (radi na Taganu 380). 3. Pokušao sam razne kombinacije sa USB deviceovima iza, ukljućujući i testiranje bug-a na koji sam naletio googlanjem da su kao AN7 matične imale taj freeze error na logo screenu ako si koristio USB miš, a nisu mogle detektirati PS2 miš, pa tek kada bi obadva uštekao i kasnije promjenio verziju USB-a u BIOSU, stvar bi normalno radila. Naravno, ni to nije pomoglo. Evo, buljim u njega i ponestalo mi je ideja. Najveći problem je što ne znam u čemu je točno problem ![]() Pa, ako ne postoji rješenje za moj problem trenutno, zanima me na koji način 100% diganosticirati o čemu se radi prije ikakvih pothvata izmjene hardwarea ili matične. Dakle, još jednom, Abit AN7 matična se kod paljenja zaustavi na Logo Screenu sa POST code 50 - Initializing USB i ne reagira na ništa. ![]() Za svaki slučaj ću staviti isti post na Softverske probleme.
![]() |
#2 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
E nećeš... Bit će premještena tamo ukoliko bude potrebno, ali ne vjerujem... Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|