Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.05.2007., 09:15   #1
C128
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2007
LOBOX LCD TV 19" - iskustvo

Kupio sam gore navedeni televizor koji se reklamira:

"dijagonala 50 cm, PC priključak, HDTV ready, rezolucija 1440x900, kontrast 500:1, 8ms, Nicam stereo, teletext, 16:9"

I sve to izgleda jako dobro, barem na papiru, sada u praksi:

- uredno pakiranje, upute i na hrvatskom, ali bolje čitati engleske...
- uključim, i hoću gledati TV, pa nakon dosta podešavanja shvatim da je tuner dosta slabiji nego na starom običnom TV i ne hvata slabije stanice, nego plavi ekran

teletext je dobar 10-ak stranica memorira.

- slika na njemu je definitivno lošija nego na običnom TV-u (boje, kut gledanja) a posebno ukoliko ga se gleda iz ravnine ispod razine televizora kao kod mene gdje TV stoji na peći (cca 1,5 metar iznad poda). Po noći se jako vidi gornji rub ekrana koji je svjetliji. Što se tiće 16:9, već iz same rezolucije vidljivo je da se radi o 16:10. Na ekranu ili dobivam pravokutnik s crnim rubom kojeg ne mogu rastegnuti na cijeli ekran nego samo horizontalno, pa uvijek ostaje rub gore i dolje. 4:3 format radi OK uz crne crte sa strane.

- priključci su OK, Scart, Cinch, 15pin VGA i antenski, te se lijepo šaltaju bilo daljinskim bilo osnovnim komandama koje su na TV-u, što je pohvalno

- na uređaju je i fizička sklopka, tako da ga se može skroz isključiti, iako je potrošnja (izmjerena) u stand-by <1 W, dok u radu troši cca 30-40 W, što je upola manje od deklariranih 70 W, a to je i glavna prednost LCD-a u odnosu na Plazmu i katodnu cijev.

- a sada drugi dio spajanje na PC.... VGA kabel ne dolazi s TV-om, ali to nije neki problem. Nakon što je to riješeno uključim, prebacim na VGA, rezolucija 800x600 i radi. Gledam podržane modove i dizem rezolucije 1024x768 radi slika OK, 1280x1024 radi slika nesto losija, 1600x 1200 radi (nekako interpolira), ali je slika loša. Ajd sad da pokusam native rezoluciju... nema je u popisu podržanih modova (detekcija monitora), čudno... Nema veze moj novi laptop (1920 x 1200) tu nižu rezoluciju (1440 x 900) podržava, pa idemo na silu. Rezultat - plavi ekran i poruka "Unsupported Input". Znaci nista od koristenja istog kao monitor jer LCD ima dobru sliku samo u prirodnoj rezoluciji.

Sazetak:
Dizajn: 5 (stvarno dobro izgleda i malo prostora uzima)
Priključci: 4 (nedostaje DVI)
TV: 3 (problemi s 16:9 formatom, loš tuner i slika)
Monitor: -2 (samo u krajnjoj nuždi jer nije moguć rad u normalnoj rezoluciji)
Cijena: oko 2000 kn - korektna, kada bi radio u deklariranoj rezoluciji

Zaključak: Za TV bolje uzeti obični TV s katodnom cijevi, a za komp monitor uz istu cijenu (zbrojeno).
C128 je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno