Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.05.2007., 22:23   #1
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
AMD Athlon 3000+ VS E 4300

Nakon pročitanih najmanje 100 postova, više ni sam ne znam šta napraviti i dal bi tu bilo napretka. Ako sam pogriješio mjesto ispričavam se.

Sad trenutno imam Athlona 3000+ i ploćuGigabyte GA-K8NF9, ne da se overclockati zbog ploće, tj da se ali vrlo malo.

Dal mi je bolje kupiti samo jaći proc AMD, npr. 3800+, pošto na 939 socketu nema više ništa jače novoga za kupiti, ili kupiti Gigabyte DS3 i Pentiuma E 4300?

Jel će bit razlike između AMD 3000+ i E 4300 koji bi naravno bio naklokan? Jel je ta razlika vidljiva i isplativa?
dubravkol je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2007., 22:29   #2
JVC MX-GT88
Premium
Moj komp

JVC MX-GT88's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Pa sigurno je da je razlika vidljiva i isplativa...Ipak je E4300 dual core procesor i puno je napredniji od ovog 3000+...to bi po meni bilo isplativije nego ić na 3800+ ak imaš love za to, naravno...
JVC MX-GT88 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.05.2007., 22:51   #3
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

JAsno mi je da je noviji, al kad bi gledao u nekom postotku koliko je bolji, brži? Imam namjeru zamjeniti i grafičku kroz par mjeseci.

Dal je bolje kupiti taj 4300 ili malko pričekati i ušparati koju kn i kupiti E 6600? Skuplji je oko 700kn.
Staro 02.05.2007., 23:00   #4
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor dubravkol Pregled postova
JAsno mi je da je noviji, al kad bi gledao u nekom postotku koliko je bolji, brži? Imam namjeru zamjeniti i grafičku kroz par mjeseci.

Dal je bolje kupiti taj 4300 ili malko pričekati i ušparati koju kn i kupiti E 6600? Skuplji je oko 700kn.
Kupuj E4300,puno je jači procesor od 3000+,ili bilo kojeg drugog AMD ukoliklo ga malo digneš...ali i na serijskim taktovi tuče puno skuplje AMD modele.
Staro 02.05.2007., 23:17   #5
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Thoroughbred B Pregled postova
Kupuj E4300,puno je jači procesor od 3000+,ili bilo kojeg drugog AMD ukoliklo ga malo digneš...ali i na serijskim taktovi tuče puno skuplje AMD modele.
Na defaultu je otprilike kao 4400+, sad sta je tu toliko fenomenalno? Jedino ako se overclockira.
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2007., 23:26   #6
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Uzmimo u obzir da ako uzmem E 4300 naravno da ću ga overclockati. Neću mu dizati napone nego samo ovako koliko ide.
Staro 02.05.2007., 23:32   #7
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor dubravkol Pregled postova
Uzmimo u obzir da ako uzmem E 4300 naravno da ću ga overclockati. Neću mu dizati napone nego samo ovako koliko ide.
Time je još jači. Kupuj
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2007., 23:33   #8
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Na defaultu je otprilike kao 4400+, sad sta je tu toliko fenomenalno? Jedino ako se overclockira.
Staro 02.05.2007., 23:36   #9
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Ma nemaš ga šta ni ocati da bi vidio napredak, nebo i zemlja... pogotovo kad koristiš 2-3 aplikacije odjednom.

C2D su filozofija za sebe i jedino ih možeš mjeriti sa X2 4400+ pa nadalje...
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2007., 23:55   #10
joolka
music freak

joolka's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
..joj ovih komentara,dajte ljudi malo stvarnosti,kad smo prelazili sa socketa a na 64 bitne 939 athlone koliko je vas zinulo i reklo u je*bate koje razlika,ja sam osobno bio razocaran odnosno toliko pupmanja u reviewima za ku*ac...ista stvar je i s ovim...za sad je to neisplativo s obzirom da ces za ovog 939 dobiti 250kn..
Oglas

Oglas
Staro 02.05.2007., 23:57   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
A čuj, sve ovisi šta će s njime raditi. Već mi je dosta govoriti, ako ti nije potrebno, nemoj...Kupil bu tak i onak - onda mu je bolje reći što je bolje i koliko.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2007., 00:23   #12
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Puno vam svima hvala na pomoći i odgovorima. Mene je samo zanimalo kolika je razlika između ovog što imam i što bi dobio. Dal je bolje sad kupiti ili čekati još koji mjesec pa onda, to me zanimalo. Za athlona 3000 se ja ne brinem jer će on zajedno s MBO u HTPC-u završiti. Znam da mi ga je bezveze prodati.

Isto što me zanima dal je naklokani E 4300 jaći od E 6600 koji nije klokan? Onoliko kolko sam čitao je da se E 4300 najbolje kloka i da mu nije potrebna neka bijesna ploća, a ja bi uzeo Gigabyte DS 3.
Staro 03.05.2007., 00:23   #13
stuc
Banned

stuc's Avatar

Citiraj:
Autor joolka Pregled postova
..joj ovih komentara,dajte ljudi malo stvarnosti,kad smo prelazili sa socketa a na 64 bitne 939 athlone koliko je vas zinulo i reklo u je*bate koje razlika,ja sam osobno bio razocaran odnosno toliko pupmanja u reviewima za ku*ac...ista stvar je i s ovim...za sad je to neisplativo s obzirom da ces za ovog 939 dobiti 250kn..
Tko je rekao ? Ja tvrdim iz osobnog iskustva, sad puknem divx za sat vremena i to je stvarnost.
Za venice se davalo 800kn a sad je za c2d neisplativo ??
A koji je to venice razvalio nekog bartona 3200+ ili starog northwooda 3.0 sa Ht-om ? Spram northwooda je čak i slabiji u kodiranju i korištenjem više aplikacija odjednom a northwood je išao za 500kn na tržnici, ne svi juriš na venice... isplativo ?

Danas sam čovjeku sklopio bartona mobilca na nf2 ultra i stavio ga na 200x11. Razvalio je u svim testovima od susjeda A 64 3200+ sa smješnom temperaturom od 45c u loadu. Doduše na 32-bit windozama no koliko ljudi koristi 64-bit windowse ?

Običan barton 3200+ nije ništa ( puno ) lošiji od A64 3200+ i tu se ne može govoriti o nekom razvaljivanju no preći sa običnog A64 3200+ na bilo koji c2d je u pravom smislu riječi razvaljotka pa nek se ljuti tko god hoće...
Staro 03.05.2007., 02:15   #14
joolka
music freak

joolka's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
...ma ja prelazim na c2d sigurno da se razumijemo ali samo zato sto ce me nadoplata doci malo (sitno) ,samo zelim reci da onima koji posjeduju 939 konfe kad zamjenu maticnu,uzmu ddr2 te proc,a za postojece nedobiju ni pola vrijednosti nove konfe nece biti tolko ocarani performansama koliko ce para nadoplatiti jer po meni clockani A64 3000+ vrti SVE igre bez problema..onda se postavlja pitanje cemu ga mjenjati JOS ??? kad vrijedi tupavih 250kn

Zadnje izmijenjeno od: joolka. 03.05.2007. u 03:19.
joolka je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2007., 02:41   #15
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor joolka Pregled postova
...ma ja prelazim na c2d sigurno da se razumijemo ali samo zato sto ce me nadoplata doci malo (sitno) ,samo zelim reci da onima koji posjeduju 939 konfe kad zamjenu maticnu,uzmu ddr2 te proc,a za postojece nedobiju ni pola vrijednosti nove konfe nece biti tolko ocaracni performansama koliko ce para nadoplatiti jer po meni clockani A64 3000+ vrti SVE igre bez problema..onda se postavlja pitanje cemu ga mjenjati JOS ??? kad vrijedi tupavih 250kn

Svi ti prelasci su super kad te lovi entuzijazam, pa makar davao i 2-3 puta veću cifru od vrijednosti trenutne kombinacije ploča+procesor+memorija.
Osobno sam izmjenjao dosta platformi, svaki pomak je bio malen, dok sam ga subjektivno doživljavao velikim pomakom. U zadnjih godinu i pol dana sam stao, trenutna konfa mi je A64/1GB/6800GT. Za one igre koje igram i koliko igram, i više nego dobra konfiguracija, ali da me prelazak ne neku jaču platformu tipa C2D sad košta 100Kn, mislim da ne bih ništa mijenjao. Jednostavno više nemam volje i živaca davati novce u performanse računala koje mi nisu potrebne, i još opravdaniji razlog: nemam nikakvu unutarnju satisfakciju radi toga.

Stoga objektivno, ako ti računalo solidno radi i ništa te ne živcira, nemaš nijedan razlog da kupuješ ono što ti ne treba. Bolje te novce iskoristi za izlazak s djevojkom, nekakav dar, putovanje, počasti se nekim drugim komadom tehnike.
Naravno, razmišljanje cijelog topica nemoj ni uzimati za ozbiljno ukoliko ti stvarno čini zadovoljstvo što više nemaš superpi od 35 sec nego 28, ili što ti neka igra radi brže prema mjerenjima, premda to i ne osjetiš u praksi...čini štogod te uveseljava, premda i nema neki veći smisao
Kad se samo sjetim da sam za svoju grafičku dao prije 2-3 godine preko 3000Kn malo mi je smiješno, jer za te novce mogu uzeti 4 vrhunske 16 colne felge, ili otputovat s curom nekud na par dana...no tada me to činilo zadovoljnim, premda je ta ista kartica sada obična mainstream, možda čak i ispod. U svakom slučaju, nije mi žao premda takav potez ne bih ponovio
Juan je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2007., 09:44   #16
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Evo jedno moje iskustvo i mišljenje o promjeni konfe.

Prije sam se bavio nadogradnjama konfe, dio po dio, $ do $, i nakon puno uložene love, živaca i ostalog shvatio sam da sam praktički na istom na čem sam bio prije, istina ne na doslovno istom ali sa obzirom na brzinu kojom je ta konfa vrtila i novije programe, igre i slično došao sam do jednog zaključka koji od sad primjenjujem kod sebe pa nadalje, mišljenje o malim prelascima npr sa dotičnog proca na drugi dotični uz istu količinu meme i istu grafu pa namjerom da će se kasnije dio po dio nadograđivat je obično sranje, zašto?
Razike u brzini će bit, osjetit će se, ali ne da bude nebo i zemlja kako bi svi željeli da nam bude kad uzimamo novi komp.
Moja preporuka je ako se mjenja prvo pitanje je zašto se mjenja, dal zbog potrebe ili više luksuza..
Nakon kad to riiješimo i odlučimo se za sve novo onda neka se ide na sve novo, ajmo reć gl stvari kod toga su MBO, CPU, RAM, VGA, dakle stvari o kojima nam ovisi brzina računala, e sad uzimat dio po dio toga se vračamo na početak i stalno ulažemo a nemam ono što bi htijeli, a to je nebo i zemlja.
Ukoliko smo gameri neki c2d proc ili x2 sa 2GB rama, solidnom pločom i solidnom grafom (min 7900gt, x1900XT) je neki minimum koji bi bio isplativ kod promjene kompa..
Takva investicija i košta, ali ako se već odlučujemo za sve novo onda je bolje malo se rastegnut, uštedit pa onda uzet, a ne opet dio po dio.
Jer kad se uzme tako skuplje osim što će se vidjet, osjetit, znat da je novi komp puno jači od starog i da je dosta $ potrošeno u to trebat će vam duže da počnete razmišljat i zamjeni nekog dijela, iz razloga što $ što shvačanja da nema smisla svako malo mjenjat to što imate.
Ja sam se jaaako rastegnuo kad sam uzimao komp iz siga, nisam imao love pa sam uzimao na rate (nismo svi bogati jel ) ali sad debelo osjetio razliku (prije sam imao 2500+ Barac, 1GB rama, 6800LE).
Sljedeće što ću napravit je čekat da ovo zastari i onda opet sve promjenit (ili velik dio) tako da opet osjetim razliku koja je bila nakon prelaska sa Socketa A na Socket 775.
E sad moj savjet to se prelaska tiče, uzimaj ako ćeš uzimat min koji sam gore naveo, ako ćeš iči dio po dio nemoj, nije taj proc još za bacit, ako nemaš love štedi pa promjeni kak spada, nakraju ćeš bit zadovoljniji iako će ti džep bit prazan.
IMHO jelte..

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2007., 10:04   #17
stuc
Banned

stuc's Avatar

Pa da, tako nekako to i ima smisla... bio sam na P4 3.0 HT, P4C800 1GB rama i 6600GT. Sasvim solidna konfa za svašta po malo s naglaskom na video obradu jer slabo se igram a ako se i igram pravo da vam kažem ja ne vidim nikakve razlike u igrici sa i bez onih Af Aa ili čega li već... Obično bježim kud koji mili moji i ne vidim ja tu nikakve rubove itd...

To sve sam uspio prodati za 1600kn a novi proc, ploča, mema i grafa su me izašli 3700kn tako da 2100kn i nije nešto strašno što se nebi moglo navuć iako nije ni malo love u pitanju.
Pošto se slabo igram opet sam uzeo grafu koliko toliko nešto pristojno no perfomanse što sam dobio u video obradi mislim da vrijede tih novaca.
Prije 3 sata i neki kusur za 1 DVD a sad to složim za 1 sat i koji minut

Drastična ušteda vremena a bez obzira što nemam neku bijesnu grafu i igrice puno bolje idu. Fućka mi se za testove, nema više da moram preko noći ostavit komp da kodira nego mogu kad god hoću s time da sad mogu i sve ostalo normalno raditi dok on kodira. Eto, nisam se probao igrati dok kodira ali to bi bila perverzija
Gledam film ili slušam muziku, surfam a on ljepo u pozadini kodira, prava milina... Ni kune mi nije žao
Staro 03.05.2007., 17:56   #18
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
evo covjek ti prodaje dual core opterona

http://forum.pcekspert.com/showthrea...010#post714010

uzmi si to i biti ces miran

to si uzmes za 1k kn
grafu jos za 1k kn

to ti je 2k kn ukupno

prijelaz na intel:

cpu cca 850
mbo cca 800
rami cca 800
grafa cca 1000

pa ti gledaj kaj ti je jeftinije
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2007., 18:08   #19
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Nije mi baš zanimljiv opteron i amd. Ak sad kupim intel ploču, za godinu dana kad padnu cijene mogu staviti onog s 4 jezgre. Nadam se da ne budu promjenili socket. Ili barem jaći proc, npr. 6600 ili 6700 ili neki novi još jaći.

Jedino šta mi igra je Intel. Sad se samo dvoumim jel da ga uzmem odmah, kroz tjedan dana, ali E 4300 ili za mjesec dva E 6600.
Staro 03.05.2007., 18:44   #20
Gen1us
Premium
Moj komp

Gen1us's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Koje su to isto lovacke pa sta mislis da sad uzmes socket 775 i da bus kad dode quad core mogo uzet taj proc?Bit ce ti situacija identicno ista kao i meni na socketu 939 kad trazim 3800+ x2...Postoji on ali imaju ga rijetki i za njega traže 2milijuna kuna...

Moraš bit jaaako bogat da bi pratio trendove ovih dana...
Gen1us je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno