|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
Entry level Hi-Fi sistem
Dakle, kao što naslov kaže, zanima me koliko bi me došao nekakav entry-level Hi-Fi sistem. Već neko vrijeme slušam glazbu po 2h+ na dan i dosta mi je jeftinih slušalica/MS Industrial zvučnika i sličnoga. |
![]() |
![]() |
#2 |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
Postavi pitanje ovdje: http://www.audiofil.net/forum/ |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
Ovisi šta je za tebe entry level hi-fi... S obzirom da sada muziku slušaš na nekim super jeftinim kinezima velik sonični napredak možeš dobit i za 1500kn. Za pravi entry level hi-fi ti trebaju zvučnici (1xxx-2000kn), pojačalo (2000-3000kn), izvoz zvuka (cca 2000kn) i još kojih 200-500kn za solidnu interkonekciju i zvučničke kabele
#4 |
Dark side Moderator
Datum registracije: Feb 2005
|
Pojačalo 3500 -+ CD Player 2500 -+ Zvučnici 2000 > Kablovi za zvučnike 800 > (metar VDH kabla je cca 100 - 120 kn) interkonekcija < 800 (od 300 pa na gore se kreću ali ipak nemoj najjeftiniju) ovo su otprilike cjene za nove komponente, i manje više svi entry modeli se kreču tu negdje. e sad samo ovisi što ti želiš, za kakvu vrstu glazbe, u koliko velikoj prostoriji itd...
#6 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
koliko sam primjetio vecina bi za zvucnike izdvojili najmanje para krivo zvucnici su u tim enty sustavima najkriticnija karika odnosno oni najvise utjecu na kvalitetu zvuka svi ti playeri nizeg cjenovnog razreda vise manje zvuce isto, pojacal ce isto tako odraditi svoj posao sasvim o.k. dok ono sto ce ti najvise utjecati na konacni rezultat su zvucnici. - recimo da imas CD player od 10000Kn a onda ti na kraju zvucnici zamuljaju sve, jednostavno ne mogu isporuciti kolicinu informacija koju si doveo do njih ( uzalud ti taj vrhunski player ) - recimo da imas i vrhunski CD player i pojacalo i opet ti na kraju zvucnici sve to upropaste - i sad jos treca varijanta kad imas podjednako dobrar izvor i pojacalo ( slicnog cjenovnog razreda ondnosno ''kvalitete'' ) te skuplje/kvalitetnije zvucnike, onda si bar siguran da ce ti zvucnici biti u stanju dobro odsvirati ono sto si doveo do njih :-)...normalno sve to treba dobro izbalansirati i poslusati :-) tako da bi ja, recimo da imam 8000Kn na raspolaganju to raspodjelio na slijedeci nacin 2000Kn CDplayer 2000Kn Pojacala 3000-4000Kn Zvucnici za kablove bi koristio one dvi telefonske zice dok ne kapne opet koja kuna...ili bi potosio nesto ako je ostalo nakon ove tri komponente :-) a uvjek mozes koristiti PC kao izvor te tako dodatno ustediti koju kunu/odgoditi kupovinu izvora ;-) . |
![]() |
![]() |
#7 |
Dark side Moderator
|
zaboravljaš da će i "pre dobri" zvučnici pokazati i sve negativnosti sustava. Treba sklopiti dobro umjeren sustav, a nekda će i jeftiniji zvučnici puno bolje posao odraditi od skupljih. Vrlo dobar primjer takvih marki su Cambridge audio i Cellestion. Za početak si treba složiti nekakvu kombinaciju do cca 8000 kn pa će onda vidjeti što će dalje i kakav zvuk želi.
#8 |
Premium
|
hmmm...''pre dobri'' u ''entry'' cjenovnom razredu ;-) bolje i da ti pokaze nedostatke, nego da ulupas lovu na krivo mjesto...jer ako ti ne ukazuje na nedostatke onda ne pokazuje ni vrline, a onda ti netreba ni kvalitetan front end... uvijek mozes odabrati komponetu koja ti ima vise basa, vise visokih a to je najlakse kroz zvucnike...mozda i nije ;-) ne cujemo svi isto i ne svidjaju se svima iste stvari ali vjerujem da zvucnici, najvise od svih ostalih komponeti, utjecu na kvalitetu cjeloukupnog sustava kazem malo mi je blesavo davati lovu na kvalitetan CD player, pojacalo a onda ne uzeti kvalitetne/kvalitetnije zvucnike samo iz straha da ti nebi pokazali nedostatke susutava...ali ima smisla :-) ako te toga strah onda je bolje ici na 2000Kn za Cdplayer,2000Kn Pojacalo, 2000Kn Zvucnici, a 2000Kn utuci na muziku ( CDeove ), nego tu razliku potrositi na skuplje pojacalo odnosno CD player jer neces puno dobiti... Ali istina je da je sinergija najvaznija, da sve te komponete dobro sviraju zajedno :-) pa sad ... ja bi ipak radije uzeo skuplje zvucnike pa eventualnu sinergiju trazio kroz sumu jeftinih CDplayera i pojacala nego kupio skupo pojacalo pa trazio jeftine zvucnike s kojima ce ono dobro svirati :-~ jer to pojacalo ce tek s skupljim zvucnicima pokazati sto moze ;-) . |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
ali ako je ovo nekom prvi sustav i nema hrpu love onda je moj savjet; - pogledati nekakve polovne zvucnike ( npr. Audio Epilog, vrhunski zvucnici, hrvatski proizvod, ali nazalost odbojan hrvatskim ''audiofilima'' jer je ''made in croatia'' te se kao polovni mogu kupiti za malu paru, jer se u hrvatskoj dosta tesko prodaju ) - modeli koji su bili 7000-10000Kn se mogu naci za smjesnih 1500-2500Kn...vani prodaja ide puno bolje :-)...cudan smo mi neki narod - ili kupiti male zvucnike ala B&W 303 ( ja sam za studentskih dana imao 301, bio prezadovoljan / bili 1300Kn ) - napraviti kakvo diy pojacalo ala GC s LM3875 http://www.chipamp.com/, staviti pot na ulaz, za regulaciju glasnoce, spojiti na PC i gustati u vrhunskom zvuku normalno ako iti malo znas rukovati s lemilicom :-) mojih 50centi ;-) . Zadnje izmijenjeno od: yoke. 11.04.2007. u 19:42. |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
apsolutno... nešto se nauči, a i uvijek si zadovoljniji sa svojim radom makar on i loše zvučao ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
ako kupuješ "entry level" hi-fi, razmisli o recimo zvučnoj kartici tipa e-mu 0404 koja dođe 740 kuna a sigurno nije ništa manje kvalitetna od cd playera do nekih 2000 kuna, a za ostalih recimo 6500-7000 kuna da se kupiti solidne zvučnike(npr athena florstandere ili neki mission) i pojačalo (npr Marantz PM 7001) i kablove s kojima ne treba pretjerivati u cijeni,eac-om prebaciti mjuzu na hard pa prebaciti u flac, podesiti foobar... |
![]() |
![]() |
#12 |
Dark side Moderator
|
ma kakva zvučna kartica i puštanje mjuze s kompa, pa to nije vidilo HI-FI, barem ne za te novce. CD i CD player, interkonekcija kvalitetna i doviđenja, kakvo puštanje s kompova pa naće davati te novce za Hi FI da sluša drlog....
#13 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
danas još uvijek imaš ljudi koji slušaju isključivo ploče i ne žele čuti za cd, imaš ljudi koji isključivo slušaju lampe i ne žele čuti za tranzistore isto tako ima ljudi koji ne žele čuti za zvučne kartice, hard discove i lossless formate glazbenih datoteka, isto tako ima ljudi koji govore da je budućnost hifi-a hard disc, bežični prijenos podataka itd...uglavnom, tvoj je novac i za takvu investiciju guglaj i surfaj pa kupi što god hoćeš ali nemoj odbaciti nečiji prijedlog tek tako... |
![]() |
![]() |
#15 |
*
Datum registracije: Oct 2005
|
Zasto? Koji su nedostatci takve reprodukcije muzike? |
![]() |
![]() |
#16 |
Dark side Moderator
|
slušam i ja ploče , sve to iam svoje, retro nostalgija itd.... naravno da sve što nabavljam nabavljam u ape, ili flac formatu dakkle bez gubitaka, pržim isključivo s cd pržilicom na niskim brzinama.... Što se tiče ovoga s račnalom, stvar je vrlo jednostavna, kao da očekješ da ti dvd player pušta audio cd-e HI-FI sustavu. Da se razumijemo ima sistema s računalom ali to je ipak profi oprema a ne usb kartice od creativa. skuplje bi izašao takav komp nego normalan stereo. pogledaj posrednike - sa harda preko sate ili pate na matičnu pa na usb pa na zvučnu pa na pojačalo pa na zvučnike = previše toga što bi shebalo zvuk, smetnje, itd, jednostavno te komponente barem za sada nisu pogodne za HI-Fi u potpunosti. ovdje treba samo 2 stvari razlučiti a to su dali netko želi baš HI-FI sustav ili ono nešto kao kvazi HI-FI sa resiverom dva bolja zvučnika sve spojeno na komp i telku u sobi pa ono kao neka multimedija.
#17 |
*
Datum registracije: Oct 2005
|
Kuzim, svejedno misljenja sam da se razlika osjeti tek na puno skupljim sistemima. Malo sam citao o tome (izmedju ostaloga i na ova dva linka) i stekao takav dojam http://www.audiofil.net/forum/forum_...?TID=2869&PN=1 http://www.hydrogenaudio.org/forums/...pic=50912&st=0 |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
![]() Zamislio sam si ovako. Imam AV 5.1 reciver Sony, on mi je odlican za filmove, digitalni ulaz ovo ono, ti svi dekoderi vamo tamo. Nemam "kucno kino" pa mi je on potreban. Zato me sve vise vuku ovakve egzibicije, zavarit jedno dvokanalno pojacalo za slusanje mjuze ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
A cuj, slusam vecinom mp3, sto dovoljno govori o mojim zahtjevima. Ali proslih nekoliko dana slusam neke DTS albume sripane sa SACD-a i vrlo sam impresioniran razlikom. zivim u stanu i nemam bas srca oderat jako glasno. OK, ponekad ![]() ![]() BTW. Negdje tu na forumu je netko stavio link gdje sam nasao malo pocket diy pojacalo ![]() ![]() EDIT: evo link: http://tangentsoft.net/audio/cmoy-tutorial/ Zadnje izmijenjeno od: SPLiFF. 13.04.2007. u 10:55. |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
dalje,ako dečko želi potrošiti recimo 1000 eura, pa bolje da proba sa fenomenalnom zvučnom karticom od 100 eura i da za 900 eura kupi bolje zvučnike i pojačalo nego da kupi skromni cd player za 300 eura koji nije ništa bolji izvor zvuka od navedene zvučne i da uzme ipak slabije pojačalo i zvučnike za 600 eura i na kraju ako mu uši budu "patile" za mjesec, dva tri, proda zvučnu sakupi još tih 200-250 eura i neka uživa u cd playeru... |
|
![]() |
![]() |
#22 | |
Dark side Moderator
|
Citiraj:
![]() |
#23 | |
Premium
|
Citiraj:
Modern equipment Modern hi-fi equipment usually includes signal sources such as CD players and Digital Audio Broadcasting (DAB) or HD Radio tuners, an amplifier, and loudspeakers. Some modern hi-fi equipment can be digitally connected using fiber optic TOSLINK cables, universal serial bus (USB) ports, or WiFi support. One modern component that is making fast gains in acceptance is the music server consisting of one or more computer hard drives that hold music in the form of computer files. When the music is stored in an audio file format that is lossless (such as FLAC or Monkey Audio), unlike lossy file formats such as MP3s, the computer playback of recorded audio can indeed serve as an audiophile-quality source for a hi-fi system. If the hi-fi system includes components such as a projector, television, satellite decoder, DVD player, surround sound amplification and multi-channel loudspeakers, then it is often called home cinema or a home theatre system. |
|
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
momak koji je otvorio temu ime 15god. Nemojte sad misliti da podcjenjujem danasnju mladez, da nisu u stanju pribaviti/zaraditi hrpu love ali ipak vecini mladje populacije 8000Kn je hrpa love. ( pa i meni koji ima 30;-) ) S tim pristupom sam prisao PC nije bogom dan za slusanje glazbe ali opet u nekakvom pocetnickom sustavu moze puno znaciti Mislim da je tu najveci problem buka koji PC proizvodi, ukoliko to uspijes dovesti na razumni nivo, odnosno smanjiti na minimum onda si vec na konju Ja doma imam zvucnu audiotrek Prodigy 7.1LT koja sasvim solidno odradi posao. Ovo solidno znaci da bi vecini ekipa to sviralo jako dobro i nebi htjeli nista vise problem je sto kad se covjek jednom navuce na dobar zvuk onda uvijek tezi boljem ;-) ... nikad kraja ... Zato sam smatrao da nebi sad ''pocetniku'' trebalo pumpati glavu s ''super'' zvucnicima od 5000-6000Kn ( vjerujem da ima puno bolji izbor od missiona i athene za tu lovu ;-) ), vec sam pokusao predloziti nesto sta bi djepu bilo povoljno a sviralo bi bolje od CD playera od kojih tisuca/par kuna. Na kraju muzika je najvaznija ;-) Znaci covjek vec ima izvor, jos mu fali predpojacalo/pojacalo i zvucnici. Zvucnici - polovni; Svi vise/manje volimo nove stvari ali u audio cijene dosta padnu, prilikom prodaje bar 50% a nekima i vise. Vecina tih ''audiofila'' ( ukljucujuci i mene ) dobro pazi na uredjaje, tako da se te polovne stvari mogu pronaci u super ocuvanom stanju. Mada izgled moze varati ;-) ali vecinom su to jos uvijek jako dobri i ocuvani uredjaju po povoljnoj cijeni. samo treba malo visiti po oglasnicima ( kazem audioepilog je jako povoljan ) ( govorim iz iskustva jer sam imao jedan par Peyote koji je bio 8700Kn a nisam ga uspio prodati za 4500Kn vec sam ga mjenjao za CD player ( Nad s500 )... ( vidio sam po oglasnicima da stariju seriju zvucnika od 7000Kn prodaju po 1500Kn - taj polovni zvucnik sam vidio uzivo i bio je u vrhunskom stanju, samo eto nije mi trebao jos jedan par zvucnika ) Diy pojacalo; Ovaj GC Clone je klon pojacala koje se komercijano prodaje za nekih 1000-1500$/Eura ... pa sad ... valjda vrijedi nesto ;-) ... normalno ima tu cijela filozofija oko tog malog pojacala, oko konstrukcije, upotrebljenih dijelova itd... ali ovo pojacalo stvarno ljepo svira i u bilo kojoj varijanti izrade/upotrebljenih dijelova ( a ima ih oko10:-) ) nadsvirat ce sva sony i sl. pojacala u nekom entry sustavu...sto vjerujem da je i cilj... Doduse nece ovo biti pojacalo za tulume, ali ljepo svira i ima snage da ispuni svaku prostoriju. Za studentskih dana u sobi sam imao pojacalo s LM3876 i male Celestion 12i/poslije B&W 301 ( 1200-1400) i najjeftiniji cd player Techniks PG380 ( 500-600Kn ) i poslije predpojacalo od Pass-a ( bride of zen ) )... zvuk je bio super...sve sto je jednom studentu trebalo ;-)...ovo je ono sta ja zovem entry sustav :-) E ove male B&W kad sam ih prodavao sam prodao po istoj cijeni po kojoj sam ih kupio, jer se ekipa umalo potukla oko kupovine kad je cula kako to ljepo zvuci...( ne pretjerujem ) E ovi mali celestioni i B&W nisu bili zvucnici koji ce vas otpuhati basom ali su isporucivali kvalitetan/uravnotezen zvuk... Skoro svi danasnji PC 2.1 zvucnici imaju vise basa od njih...doduse u vecini slucajeva je taj sub/bas razmuljan i ocajan ali eto...netko ce reci, uff kolko bassa imaju moji MS a ovi B&W nista...ali nije sve u bassu ;-) Ali istina, o ovakvoj temi i prepucavanju oko iste je najbolje odraditi na audiofil.net, samo treba imati strpljenja jer je vecini ekipe vec dosta pitanja tipa sto kupiti ;-) osim ako se ne govori o 10000-20000Kn ;-) |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
Kupovina zvucnika kao i ostatka audio opreme je malo zafrkan proces koji iziskuje dosta vremena i gnjavaze nazalost, za razliku od grafickih kartica,procesora, harddiskova kod audioopreme se kvaliteta ne moze odrediti brojcano, odnosno nikakvim 3DMarkovima i slicno. Dozivljaj bilo koje komponente je dosta subjektivan i nitko osim tebe samog ne moze ti reci sta ti zvuci najbolje. zato je najbolje prije/prilikom kupovine poslusati sto vise komponenti i po mogucnosti u vlastitom domu jer zvuk sustava doslovno najvise ovisi o prostoriju u kojoj ga slusas. Zato ako nesto kupujes, pogledaj sto se nudi, uzmi koji casopis s hifi tematikom, prelistaj recenzije i ako si u mogucnosti poslusaj... u biti slusanje ti je najvaznije. Cak i ako ti netko tko ima dugogodisnje iskustvo kaze da je neki zvucnik super, uvjek se mozes zapitati dali vi cujete isto...s godinama ljudi sve slabije cuju visoke frekvencije...pa mozda bas ljudi koji imaju vise iskustva, ujedno imaju i vise godina te im je s tim sluh slabiji, postaju neosjetljivi na visoke frekvencije pa im vise pasu zvucnici koji ''vriste'' u visokima :-)))))))) ili ne ;-) kazem za nekakav bolji i kvalitetniji savjet treba otici na audiofil.net...ali i tamo treba paziti ima ona slusaj savjete drugih ljudi ali pazi ciji savjet ces poslusati ;-) I uvjek je bitno navesti do koje sume love trazis odredjenu komponentu, vrstu muzike koju slusas ( mada je to meni blesavo jer trazim od sustava da sa svakom vrstom svira dobro ), te velicinu prostorije u kojoj ces slusati i tako nakon deset recenica nisam napisao nista pametno, ali tako je to s audiom ;-) . |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
|
![]() |
|
|
Oglas
|