|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2007
|
Abit NF7-s Sata WinXP Boot Problem (poduze)
Pozdrav forumu.. Imam jedan problem kojeg nadam se netko od vas moze rijesiti. Naime, kupio sam novi disk Hitachi od 320Gb te ga zelim koristiti kao primarni disk, odnosno na njega instalirati nove svjeze WinXP. Disk je SATA, preciznije SATA2. Maticna ploca je malo starija Abit NF7-S ver. 2.0 sa SATA podrskom. Kod bootanja namjestim da mi se boota sa CD-a te da se pokrene instalacija WinXp. Stisnem F6, ubacim drivere za Sata kontroler (Silicon Image SiI 3112 SATARaid Controller), instalacija pronalazi novi disk, napravim particiju, podaci se kopiraju, sustav se restarta. E sad tu nastaje problem. Poslije restarta, ponovo zapocinje proces instalacije Windowsa, umjesto da se podigne ona prava instalacija windowsa (ona koja na lijevoj strani odbrojava koliko se jos minuta instaliraju) sa diska. U BIOSU sam isprobavao sve kombinacije Boot redoslijeda..svaki puta zapocinje nova instalacija sa win cd-a. sto se tice opcija za satu u biosu, postoje samo dvije..da se ukljuci sata podrska te sata raid podrska (na netu citam da se moraju ukljuciti obje opcije da bi sata disk bio bootabilan).. no kad ukljucim samo sata podrsku javlja se greska - "Disk boot failure, insert system disk and press enter", a kad ukljucim i raid podrsku javlja se ova greska - "Windows could not start because of a computer disk hardware configuration problem. Could not read from the selected boot disk. Check boot path and disk hardware. Please chek your hardware reference manuals for additional information." te greske se javljaju kad ne postoji drugi uredjaj s kojeg se moze bootat. stari PATA disk sam iskljucio u procesu instalacije..a cdromove sam maknuo sa popisa boot uredjaja... kada postavim pod prvi boot device - sata disk, pod drugi boot device cdrom, sustav uredno prijedje preko sata diska te zapocinje win instalaciju nanovo.. probao sam namjestit da se i boota kao scsi disk..nista.. u windowsima koje trenutno imam na starom disku, novi disk je uredno prepoznat i mogu ga koristiti bez problema. probao sam promijeniti jos da disk radi u sata1 modu umjesto u sata2. bez uspjeha. takodjer sam stavio najnoviji bios za maticnu..nista.. probao sam instalaciju obaviti sa originalnim win sa SP2 kao i sa verzijom bez SP, takodjer originalnim.. zaista vise ne znam sto da napravim..ako itko ima kakvu ideju, neka je slobodno napise.. nakraju zahvaljujem svima kojima se dalo ovo procitat ![]() -- Pozdrav Jopa |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
AFAIK na toj ploči moraš iskonfigurirati RAID polje bez obzira kaj imaš samo jedan disk dakle kad si sve ovo selektirao trebao bi dignuti RAID bios u kojem definiraš kaj treba i onda bi trebalo radit... Sad se ne sjećam koja je tipka tj kombinacija za pozivanje ali bi ti trebalo i pisato kod posta...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
nemrem napravit raid kad imam samo jedan disk..bar tako javi kad probam napravit raid polje.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
ulaskom u raid bios dostupne su mi ove opcije 1) CREATE RAID SET 2) DELETE RAID SET 3) REBUILD MIRRORED SET 4) RESOLVE CONFLICTS 5) LOW LEVEL FORMAT klikanjem na svaku od tih opcija dobivam slijedece poruke.. 1) NOT ENOUGH SINGLE DRIVES TO CREATE RAID SET 2) NO RAID SET EXIST! 3) NO MIRRORED SET. PRESS ANY KEY TO RETURN. 4) NO CONFLICTS EXIST! 5) to mogu odabrat..al ne vidim koristi od toga... kakav je to spanning mode? Mislim da ja mogu napraviti Raid 0 i 1 polje.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Registered User
|
Citiraj:
a s ovog trenutnog pata diska kojeg imam moram skinut elektroniku i prebacit na drugog kojemu je riknula elektronika..dakle ostao bi mi samo sata disk kojeg onda nemrem koristit kao boot, sto u prijevodu znaci da nemam komp.. poslao sam i opis problema abitovom supportu..mozda odgovore.. poslao sam takodjer i deckima u linksu gdje sam i kupio disk i maticnu..mozda su imali takav neki slucaj... hvala ti ipak na ideji i pokusaju.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
A gle savjeti su ti bili da se upali sata a ugasi raid, da se upale oba (to što si ti sad radio), da se upali ovo ili ono u obcijama biosa (SCSI) to si kolko vidim sve već probao prema tome ako sve to ne radi onda je problem u suradnji tvoh hitachia i matične a kako u ono vrijeme nije bilo tako velikih diskova (te serije) možebitni bug nije niti mogao biti otkriven... Inače ja sam svojevremeno slao na support oko svoje ploče pitanje i nikad mi nisu odgovorili... Jasi razmišljao da ulošiš 100ak kn u SATA PCI karticu?
![]() |
#9 |
Banned
Datum registracije: Feb 2005
|
Ja sam imao SATA seagate na toj ploči,nikakvih problema nije bilo.Onaj raid bios ni jednom nisam upalio dok sam imao ploču,tako da ne vjerujem da bi išta postigao s njim.Probaj skroz počistit setup s jumperom,pa onda naštelaj ponovno. Jedino je objašnjenje što yedwy kaže da nema podrške za tako veliki kapacitet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Registered User
|
Citiraj:
Citiraj:
jesam..bila je jedna u linksu za ~90 kn..pa sam nju mislio piknut, ali opet ne znam kako bi se ponasala ta kartica s diskom..hocu rec da li bi mogao nekak namjestit da se boota s nje..po opcijama koje imam ne znam kak da to izvedem..jedino ona opcija Boot other devices bi mogla znacit to.. |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Citiraj:
a za ovaj raid bios, procitao sam na netu da to mora bit ukljuceno da bi se osigurao boot sa sata diska..e sad nemam pojma..znam da mi ne radi ni s tim ukljucenim ni sa iskljucenim.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
afaik problem je u samsung diskovima lol - ne znam zasto sam si umislio da imas problem sa samsung diskom..... - prije dosta vremena sam imao identican problem sa 160Gb samsung diskom - novi firmware za samsung disk sam nasao na nekom njemackom forumu i onda je proradilo normalno sa posebnim driverom za sil3112.... kontaktiraj samsung i trazi firmware za disk, obavezno napomeni tocnu reviziju kontrolera na ploci i reviziju diska..., ako hoces driver koji je meni proradio u kombinaciju sa firmwareom salji pm sa mailom pa ti posaljem.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |