|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Logitech MX5000 Bluetooth Desktop review
Pozdrav svima.... Prije nego sam kupovao ovaj komplet, tražio sam neki review tipkovnice i miša, ili nešto slično, pa nisam našao ništa posebno... E sad kada sam je dobio, pa da nekima olakšam odabir, napravit ću ovaj maleni review... Da počnemo s nekim općim karakteristikama: Logitech Cordless Desktop MX 5000 USB bluetooth bežična tipkovnica Logitech® MX™ 1000 Laser bluetooth bežični miš Podesiv kut nagiba tipkovnice Programabilne "hot" tipke Integrirani informacijski LCD media tipke osjetljive na dodir Brzo punjenje baterija miša 800 dpi miš Ready for Windows Vista USB bluetooth reciver http://img58.imageshack.us/my.php?image=dsc05450ep5.jpg E sad moji doživljaji tog kompleta: Pa dakle, već ste mogli primjetiti da se ovdje radi o bežičnoj tipkovnici i mišu... ![]() Da krenemo prvo od miša: Miš je Logitech MX1000 ali ne obični, nego dorađen te se bežićna komunikacija odvija putem bluetootha, za razliku od običnog MX1000... Miš je jednostavno fantastičan, dobro leži u ruci, ima ugrađenu punjivu bateriju, indikator istrošenosti baterije s tri zelene diode i jednom crvenom na mjestu zadnje zelene... Uz lijevu i desnu tipku te scroll ima i mogućnost pomicanja kotačića lijevo i desno u svrhu horizontalnog scrollanja, te tipke za brzi vertikalni scroll.... Također koristi lasersku tehnologiju praćenja podloge kao i obični MX1000.. S lijeve strane ima back i forward tipku, te između njih jednu tipku za Document Flip (sve tri vrlo korisne!!!)... Sve tipke na mišu se mogu vrlo jednostavno programirati po želji i mogu raditi bilo što i to pomoću Logitech Set Point softwarea.... Miš ima vrlo lijepu metalik crnu bazu za punjenje koja će se lijepo uklopiti u bilo čije okruženje (malo drugačija od obične baze MX1000 miša... s oštrijim linijama i nekako.... ne znam, ljepša....)... Mnogi mu kao manu stavljaju to što je dizajniran samo za dešnjake, no ja, sa stajališta jednog dešnjaka, smatram da je to prednost, jer samim time što je orjentiran za dešnjake ljepše izgleda i dešnjacima naravno bolje leži u ruci... Znam da se samnom ljevaci neće složiti, ali ipak, za njih su i drugi miševi.... Dakle, dešnjaci only.... http://img230.imageshack.us/my.php?i...sc05451bh4.jpg http://img485.imageshack.us/my.php?i...sc05452gm3.jpg Miš bih ocijenio sa 9.5 od 10, a 10 nisam dao zato i samo zato što mislim da ju zaslužuje MX Revolution.... Naravno, treba napomenuti da miš ne uspoređujem sa žičanim miševima, niti sa gamerskim bežičnim miševima... Dakle, najbolji negamerski bežični miš poslije MX Revolutiona.... ![]() E sad na malo zahtjevniji posao, tipkovnica... Pa dakle, o mišu već svi znate dosta i od prije, ali o tipkovnici možda i ne, pa ću se tu probati malo potruditi... http://img391.imageshack.us/my.php?i...sc05453yn6.jpg Za početak, dok pišem ovo na njoj uživam u tipkanju i ugodnom zvuku koji tipke proizvode za razliku od onih low quality tipkovnica i onom njihovom zvuku koji te tjera da svaki trenutak pomisliš da će se sve tipke rasipati pod stol... Dakle, vrlo kvalitetna izrada što se na kraju krajeva i očekuje od Logitech-a... Da zaključim kvalitetu odmah sada, 10/10... Dakle, riječ je također o tipkovnici koja za bežičnu komunikaciju koristi bluetooth... Taj bluetooth i na mišu i na tipkovnici ističem kao veliku prednost jer omogućuje kontrolu računalom i kroz nekoliko zidova. A budući da tipkovnica na svojem LCD-u prikazuje puno podataka, možete primjerice s terase mijenjati glazbu dok na tipk vidite što slušate i sve podatke vezane za isto.. No ta bežičnost može biti i na odmet, recimo u sljedećem slučaju... Tipkovnica radi tek kad se Windowsi potpuno loadaju i tada vas uljudnim tekstičem na LCD-u pozdravi ovisno o dobu dana kada ste ju upalili (Good afternoon, good morning i sl...), i svi podaci s računala se loadaju u tipkovnicu (ime korisnika, messenger i sl...) i tada je spremna za rad... No, ukoliko želite ući u BIOS tiskanjem DELETE tipke prije ulaska u windowse zaboravite.... Iako nisam siguran da se to nemože, ja to nisam do sada uspio, a ako se ne može onda je to ogromna mana, jer za snimanje windowsa trebate još jednu tipovnicu i miša... Pa dakle, tipk dok je upaljena, a nije povezana s računalom na LCD-u pokazuje vrijeme, datum i sobnu temperaturu (mjerenu ugrađenim termometrom u tipk...) Kada uđete u Windowse i kada se tipkovnica connecta s kompom... e tu priča počinje... http://img254.imageshack.us/my.php?i...sc05457uj1.jpg http://img481.imageshack.us/my.php?i...sc05458ng3.jpg Pa ovako, na dispalyu se pokazuju već navedene vrijednosti, korisničko ime, F (on/off) i meni u kojemu pak imate "smart keys", "playlists" i "radio" izbornike... U playlists možete vidjeti library i liste nekih playera kao što su (iTunes, Media Player, Winamp 5, Power DVD i još nekih) U smart keys izborniku imate "značenje" a,b,c i d smart tipki ![]() Display također očitava podatke iz bilo kojeg onda navedenih playera prilikom slušanja... Dakle, ime pjesme i izvođača, duljinu trajanja i sl... Messenger događanja nećete propustiti nikako, jer se svi podaci tj. sva događanja na Messengeru prenose na LCD... Dakle, prijave, poruke i sl... Neka recimo mana tog LCD-a je neosvjetljenost (iako bi to znatno smanjilo vijek trajanja baterija, ali opet... ![]() ![]() Mana je također i to što za dispaly i tipkovnicu nema pluginova kao za npr G15 što bi bitno povećalo funkcionalnost tipkovnice... Mislim da je taj display mogao biti i bolji, recimo poput onoga na G15, samo što je tamo beskoristan, a ovdje bi bio barem 10x korisniji.... zašto.... pa žica, ljudi, žica.... Ocjena Displaya... 9/10 Sljedeće je, ono što mi se najviše sviđa, a to je touch sensitive area na lijevom rubu tipkovnice.... To je prostor kao što sama riječ govori, osjetljiv na dodir, i omogućuje potpunu i jednostavnu kontrolu playera koja je opet popraćena informacijama s LCD zaslona (dakle, alušate muziku i bez monitora).... Tu se nalazi MEDIA (otvara vaš player), play/pause, stop, forward, backward, zoom traka, volume traka, te mute i 100% zoom... Svaka tipka na dodir zasvijetli crveno sekundu dvije i aktivira što već... (na slici je MUTE).... osim velume i zoom traka, one ne svijetle... Na ovaj dio nemam zamjerki, osim što ne primi baš uvijek tipka, ali opet, treba se naučiti koliko jako i to je sve.... Ovaj dio... 10/10 http://img391.imageshack.us/my.php?i...sc05456je1.jpg Slijedi i ostalih mali milijun tipkica koje se mogu isprogramirati u baš bilo šta uključujuči i keystroke.... (točnije, njih 20) http://img481.imageshack.us/my.php?i...sc05460bd5.jpg http://img391.imageshack.us/my.php?i...sc05461ae8.jpg Njih neću posebno opisivati, a neke imate i na slici... Tu je još zanimljivi ugrađeni kalkulator... http://img391.imageshack.us/my.php?i...sc05459to2.jpg Naime, na pritisak tipke s slikicom kalkulatora neće se prema svim očekivanjima otvoriti windows kalkulator, već tzv. smart kalkulator na zaslonu tipkovnice sa, nažalost, samo četiri osnovne računske operacije... No, fora je to, što npr. radite nešto u wordu (ili gdje već) pišete i istovremeno računate na tom kalkulatoru s kojeg sva rješenja kako redom dolaze spremaju u međuspremnik i mogu se zaljepiti bilo kamo u dokument... ![]() Kalkulator.... 8/10, nema ni zagrade ni korijene ni kvadrate pa zato.... ![]() Tipkovnica ima i neki sync button koji sinkronizira pc s NOKIA mobilnim telefonima, pa je ja nisam imao prilike isprobati, budući da nemam Nokie... ![]() Zaključak: Cijenu od skoro 1100kn opravdava u potpunosti... Prvenstveno kvalitetom, zatim bežičnim bluetooth prijenosom podataka, tu je i fenomenalan miš, display, touch sensitive area i sl. Već navedene zamjerke kvare prilično savršenu sliku o tipkovnici koju bi na kraju ocijenio sa 8/10... Dizajn nisam opisivao i razglabao o njemu jer... slika govori tisuću riječi... Meni je lijepa, jer inače je nebi kupio, a kome nije, ne mora... (možda samo da je ovaj zelenkasti dio srebrni, bolje bi mi pristajala uz ostalu preiferiju, ali dobro...) Još jedna stvar je to što je odmorište za ruke odvojivo, a možda bi bilo bolje i ljepše da nije odvojivo pa bi bila i ljepša (ko na npr. MX3200).... Ako planirate dati soma kuna za tipk i miša, a niste okorjeli gamer, uzmite je.... Ako pak imate para ko cigani starog željeza, onda bi kombinacija iz snova bila MX Revolution i diNovo Edge... (ludnica ![]() No, ipak ovo dvoje čini svotu od 2000kn pa sad, ko voli nek izvoli... Evo, nakon 2 sata tipkanja, slikanja i razmišljanja završio sam i ovo... Ispričavam se zbog nestručnosti i više ležernijeg pristupa reviewu, ali sve je bilo u najboljoj namjeri... Sve se više temelji na mojem doživljaju koji sam pak potkrijepio maksimalnom objektivnošću... Ajde ljudi, živjeli!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Svaka cast, dobar review ![]() Samo neznam zasto po tebi 10/10 zasluzuje MX Revolution ![]() MX 1000 je odlican mis, ima ga frend i mislim da je isto bolji od revolutiona. Moje misljenje... ![]()
1) P4 Prescott 3.0 on Abit IC-7 MAX3 with 2GB DDR400 ST 2) P4 Northwood 2.6 on PX865PEC Pro v2.0 with 1GB DDR400 3) HP Compaq nx6125 with 1256MB DDR333 4) AMD Athlon 950Mhz on MSI K7T Turbo2 with 768MB SDRAM 5) PIII 600E on Procomp BVC2B with 384MB PC100 Win98 6) PIII Celeron 1300 on Asus TUEP2-M with 384MB PC100 Linux |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Baš sam zato napomenuo da ne uspoređujem s žičanim miševima, niti sa bežičnim gamerskim jer je to druga klasa miševa.... Ne možeš uspoređivati neki miš koji u sebi ima bateriju a nema žicu, s onim koji nema baterije a ima žicu... Svaki ima neke prednosti i neke mane... Dakle, mobilnost i težina, ili ograničenost i lakoća pokreta... Pa sad, ko što treba... MX518 mi je definitivno najbolji žičani miš (čak tuče i G5 kojemu manjka forward tipka i neznam baš svrhu onih utega, a i cijena mu je 100+ kn veća od MX518, zato... definitivno MX518 od žičanih miševa) ![]() Isto tako, moram priznati da MX Revolution nisam imao priliku isprobati, ali po pričanjima drugih mi se čini da zaslužuje tu ocjenu... Lako je moguće da se niti meni ne bi svidio... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
![]()
1) P4 Prescott 3.0 on Abit IC-7 MAX3 with 2GB DDR400 ST 2) P4 Northwood 2.6 on PX865PEC Pro v2.0 with 1GB DDR400 3) HP Compaq nx6125 with 1256MB DDR333 4) AMD Athlon 950Mhz on MSI K7T Turbo2 with 768MB SDRAM 5) PIII 600E on Procomp BVC2B with 384MB PC100 Win98 6) PIII Celeron 1300 on Asus TUEP2-M with 384MB PC100 Linux |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Svaka čast na opisu. Ovu sam si tipkovnicu planirao uzeti još prije godinu dana, al sam odustao od nje iz istog razloga zašto odustajem od bile koje bežične tipkovnice (+ova dođe preko 1000kn ![]() Kad to počmu ugrađivati u tipkala budem razmislio da si kupim bežičnu. Ovako ne želim da se brinem dal i kad će mi krepat baterija na tipkovnici. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Trebalo bi napraviti tipkovnicu s indukcijom kroz tipkanje (trenje) koja ima punjivu bateriju i puni se dok pišete po njoj. Hmm... patent pending ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|