|
![]() |
#1 |
Spiderpig
Datum registracije: Jul 2005
|
Koja od ove dvije eksterne DVD pržilice?
SAMSUNG SE-S184M http://links.hr/index.php?naziv=DVD%...kl=052.112.133 ili LG GSA-E10N http://www.diskont24.com/products/P0/38127/20 Samsung mi je nekako ljepši ali koliko sam pročitao ima samo 12x brzinu čitanja. Mislim da ja nebi to toliko osjetio ali opet. ![]() To su jedine dvi koje sam ja našao tako da ako ima još neka slobodno predložite. Zanima me još jedna stvar kod ovih eksternih pržilica.... recimo kad idem instalirat windowse jel mogu ja uredno stavit da mi boota sa USBa nju? Ili kako to već ide. Koji su još problemi kod eksternih pržilica? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Ljepota je zadnja stvar koju trebaš gledati kod ovih stvari ![]() LG je jako dobra prža. To je eksterni pandan ove koju ja imam i super sam zadovoljan njome. Novije Samsung prže također slove za dosta dobre, tako da mislim da ne možeš puno pogriješiti. E sad, nemam iskustva osobnog s tim eksternim modelima, može ti se dogoditi da te zezaju zbog nekompatibilnosti čipseta (od vanjskog kućišta) s matičnom i slično, pa zato preporučam da odmah isprobaš snimanje i čitanje na maksimalnoj brzini (neka vanjska kućišta, obično ona koja se kupe odvojeno, znaju ograničiti brzinu na 12x-13x). Ako na matičnoj imaš firewire, stabilniji je od USB 2.0 za prijenos podataka većim brzinama. Doduše, sumnjam da ijedna od ovih prža ima firewire.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Spiderpig
|
Citiraj:
Meni se čini isto da nema firewire. Konkretno radilo bi se o 965 čipsetu pa ako znaš nešto više o tome. ![]() Vjervatno ću uzet ovu LGevu pa ćemo vidit. Imaš li mi još šta zanimljivo reć prije uzimanja? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Pa, ništa previše bitno, LG je nešto bolja u snimanju (iako je i Samsung vrlo dobra), Samsung može testirati kvalitetu snimljenih DVD medija, a LG ne može. Kupi, isprobaj odmah, pa ako ti ne radi kako treba, u roku 7 dana možeš vratiti/zamijeniti.
![]() |
#5 |
Spiderpig
|
vidim da samsung ima lightscribe a ovaj nema..... sad sam stvarno u teškoj poziciji. Daj mi reci ima li gdje usporedba koliko je potrebno DVD čitaču da sa 2,4,6,8,12,16x kopira podatke na HDD? Kad to vidim past će moj final decision. ![]() EDIT: Bit će samsung na kraju ![]() Dolazi sutra pa ću nabacit koju riječ ![]() Nego čudno mi je jer na svakoj stranici kojoj sam gleda piše read speed 16x a jedino u onoj recenziji 12x ![]() Vidit ćemo sve sutra ![]() Zadnje izmijenjeno od: Smartguy. 22.03.2007. u 19:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Na HDD? Misliš brzina čitanja? LG ti čita na 16x (DVD-ROM, DVD-R, DVD+R), 13x (DVD+RW, DVD-RW) i 12x (DVD-ROM DL, DVD+R DL, DVD-R DL, DVD-RAM). Samsung je sporiji, čita na 16x (DVD-ROM), 12x (DVD+R, DVD-R, DVD-RAM), 8x (DVD+RW, DVD-RW, DVD+R DL, DVD-R DL, DVD-ROM DL). Dakle, LG je dosta brži u čitanju, uz napomenu da LG ima riplock (ograničena brzina čitanja DVD Video diskova), koji se doduše uz jednostavnu modifikaciju firmware-a može maknuti. Ako tražiš LightScribe, traži model E10L.
![]() |
#7 |
Spiderpig
|
sad je kasno bojim se.... ali daj mi samo reci kolika je razlika između 12x i 16x u kopiranju podataka na disk. Recimo puni kapacitet jednog DVD. I ne kužim ovo 16x DVD ROM a 12x DVD-R.... Koji bi "oblik" DVDa bio dvd rom... koliko ja znam to je sam uređaj ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Razlika između 12x i 16x je nekih 2 min. za puni DVD. DVD-R je medij koji ti snimiš, a prethodno ga kupiš praznog u trgovini, a DVD-ROM bi bio tvornički tiskan medij. Mislim da bi se i DVD-R mogao preko promjene book typea pretvoriti u DVD-ROM. Neka Igorba potvrdi. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Booktype - DVD-R nikako. DVD+R da, na većini modernih snimača. DVD-R nema mogućnost mijenjanja booktype-a, jer je u startu zamišljeno da to tom formatu i ne treba (imao je dosta bolju kompatibilnost s DVD playerima nego DVD+R, recimo 90% naspram 70%). Zato je kod DVD+R formata ostavljena ova mogućnost, pa su to kasnije generacije DVD snimača počele podržavati, i time kompatibilnost dovele do recimo 99% (uvijek se nađe neki stariji player koji usprkos DVD-ROM booktype-u ne čita snimljene medije). Brzine - Sve ove navedene brzine su ti maksimalne, ako je 16x maksimalna, bez usporavanja, to je negdje 4:50 za full medij. Kod 12x, negdje oko 6 minuta. Kod Samsunga je upravo problem što sve čita sporije od LG-ja (i ne samo njega), a kod LG-ja je problem riplock za DVD Video diskove.
![]() |
#10 | |
Spiderpig
|
Citiraj:
![]() ali mislim da ću preživit.... nego nekako mi je glupo to da prži većom brzinom nego šta čita ![]() ![]() Važnije je meni da ga on što brže sprži nego očita ![]() obadvojca puno hvala(pogotovo igorba) i kao što rekoh... javim dojmove sutra ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Znaš koja je logika? Kod snimanja snimač koristi lasersku zraku određene snage koja ide po unaprijed određenom putu, po unaprijed određenoj strategiji, bez obzira na eventualne prepreke na putu. Tek povremeno (neki češće, neki rjeđe, što se odražava na vremenu snimanja) snimač provjerava može li medij podnijeti tu brzinu. A kod čitanja, svaka pa i najmanja prepreka (prašina, ogrebotina, loše snimljen medij...) otežava, usporava čitanje. Uostalom, 18x (i 20x) snimači postižu maksimalne brzine snimanja samo na nekim medijima (npr. Taiyo Yuden, Maxell, MCC...). Kad bi postojao način da se unaprijed zna koji su mediji izvrsno snimljeni pa da ih snimač čita na višoj brzini nego ostale... no to je nemoguće. A postoji i drugi aspekt priče - kod snimača je fokus na snimanju i bilo bi malo neodgovorno nabrijati neki snimač za čitanje jer mu se time skraćuje radni vijek i povećava mogućnost kvara. To je samo moje mišljenje, naravno... Kad dobiješ pržu i snimiš nešto, baci koji test kvalitete (Samsung to podržava) u temu "Popis & karakteristike medija". Sretno s novom pržom.
![]() |
#12 | |
Spiderpig
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Zašto?! ![]()
![]() |
#15 |
Moderator
|
Ma nisam tako mislio. Samsung prže su OK (novije, prije 2 godine su imali par lošijih modela). Kod ovih eksternih (svih) je važno i u kakvom su eksternom kućištu, ali ako je original ne bi smjelo biti problema i ograničavanja brzine.
![]() |
#17 |
Moderator
|
Pod original mislim da prža dolazi tvornički ugrađena u kućište koje je proizvođač odabrao vjerojatno zato jer se dobro slaže s tom i tom pržom (a možda je i napravljeno baš za tu pržu). Možeš naime uzeti običnu internu pržu i odvojeno kućište za nju, ali to je lutrija... bolje je ovako kako ti uzimaš.
![]() |
#19 |
Spiderpig
|
Evo slika: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pržilica dobro izgleda i nije teška pa je lako prenosiva. ![]() Nažalost naišao sam na problem.... ali ne s njom nego sa svojim sranjem od laptopa. USB burst na laptopu mi je maximalno 9mb/s što znači nekih 6x čitanje i prženje. A meni treba 25mb/s za 18x. To se čini katastrofa sad ali nije jer ću uzet novi komp kad tad.(5 mjesec) ![]() Hvala igorbi, ko ima kakvih pitanja oko pržilice neka slobodno priupita. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
******************** EDIT: Ne upadaj bezveze u tuđu temu... http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=65285
Je*o stroj koji odma' proradi kako treba! Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 31.03.2007. u 01:31. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|