Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.03.2009., 15:51   #1
ree
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
Linux kao Router

usb wireless [server] mrezna kartica utp kabel dalje u switch

Sad bi trebao nekako routat pakete sa interface wlan0 (usb wireless) na eth0 (mrezna kartica).

Trazio sam malo po netu al nisam naso neka konkretna rijesenja, a nemam bas vremena proucavat iptables jer moram ovo sredit u sljedecih par sati.
-->
Pozdrav, sredio sam jedan stariji komp kao server na koji ce se skidat i koji ce ujedno biti file sistem i instalirao gore linux distribuciju slackware (vec sam od prije korisnik linuxa al nisam nikad radio na mrezama).

Situacija koju imam je:

wireless acess point/router <---> usb wireless [server] mrezna kartica utp kabel dalje u switch

Sad bi trebao nekako routat pakete sa interface wlan0 (usb wireless) na eth0 (mrezna kartica).

Trazio sam malo po netu al nisam naso neka konkretna rijesenja, a nemam bas vremena proucavat iptables jer moram ovo sredit u sljedecih par sati.
ree je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2009., 16:22   #2
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor ree Pregled postova
Trazio sam malo po netu al nisam naso neka konkretna rijesenja
Jesi ti cuo kad onu od Alke - Lazi lazi? Nisi? Nema veze...

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102944

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.03.2009., 12:15   #3
Jerry Drake
Premium

Datum registracije: Sep 2005
Baš sam nedavno gledao ovaj tvoj post i opet se pitam što je bolje.

Da li je bolje rješenje neka samogradnja poput te tvoje, il kupiti nekaj elegantnije poput LINKSYS WRT54GL...

Pod bolje mislim na ukupni omjer cijene, kvalitete, trajnosti, sigurnosti.

Kvalitetan router je u startu skuplji, ali vjerojatno troši manje struje od nekog starog PC-a pa se dugoročno isplati, manji je, estetski se bolje uklapa i ima manje zafrkancije oko podešavanja. S druge strane, ovakav routiing PC sastavim od smeća koje imam na tavanu.

Jedino nisam siguran što je bolje u vidu samog routanja, traffic shapinga, sigurnosti, enkripcije...

Dugo sam mislio da mi tako nešto nije potrebno, mada po internetu jašem na Thomsonu, i nedavno sam se uvjerio da moj provider samo tako zna moju šifru na routeru, wirelessu i ima pristup routeru.

U prvi tren mi to nije bilo prezabrinjavajuće, mada koristim torrent trackere i dosta skidam (mada nisam ko neki freakovi ovdje).

Ali s druge strane si razmišljam zašto bi netko trebao znati što, kako i koliko ja surfam, što radim na kompu i slično.

Već dugo si mislim pribaviti neku bolju zaštitu ali sam neodlučan što i kako napraviti po tom pitanju. Net je pun kvalitetnih ideja i rješenja, a ja nikako da se odlučim za jednu

No dobro, vjerojatno ću ja također nekaj ovakvo doma sam skemijati (prvenstveno zbog niske cijene), jedino bih radije složio nešto s windowsima ili osx-om, nisam nešto u zadnje vrijeme presretan s linuxom
Staro 19.03.2009., 11:05   #4
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Jerry Drake Pregled postova
Da li je bolje rješenje neka samogradnja poput te tvoje, il kupiti nekaj elegantnije poput LINKSYS WRT54GL...
Ta dva rijesenja su neusporediva. Doslovce.

Citiraj:
Kvalitetan router je u startu skuplji, ali vjerojatno troši manje struje od nekog starog PC-a pa se dugoročno isplati, manji je, estetski se bolje uklapa i ima manje zafrkancije oko podešavanja. S druge strane, ovakav routiing PC sastavim od smeća koje imam na tavanu.
P3 masina u full loadu bi ti potrosila ~150kn struje godisnje; P3 masina u svrsi routera i p0rn donwload masine bi potrosila duplo manje. Ako i toliko.

Citiraj:
Jedino nisam siguran što je bolje u vidu samog routanja, traffic shapinga, sigurnosti, enkripcije...
Odgovor na to prilicno je jasan.

Citiraj:
Dugo sam mislio da mi tako nešto nije potrebno, mada po internetu jašem na Thomsonu, i nedavno sam se uvjerio da moj provider samo tako zna moju šifru na routeru, wirelessu i ima pristup routeru.
Naravno. Meni Iskon uopce u prvi mah nije ni poslao korisnicke podatke, jer je Tonson dosao u router modu i valjda su se isti dobivali preko centrale. Tek su na eksplicitan zahtijev i stavljanje u bridge mod te "konstrukcijom" ovog tipa servera (pogledaj detalje ovdje) dobiveni podatci a la username i password. Divota...

Citiraj:
No dobro, vjerojatno ću ja također nekaj ovakvo doma sam skemijati (prvenstveno zbog niske cijene), jedino bih radije složio nešto s windowsima ili osx-om, nisam nešto u zadnje vrijeme presretan s linuxom
Windowsi (pogotovo ako si student ili clan akademsko edukativne zajednice) su OK rijesenje (obzirom da imas razne Server verzije Windowsa dostupne preko MSDN AA, DreamSpark i slicnih projekata), no MacOS mi se definitivno cini kao promasena prica u ovakvom radu.

A sto je to tocno "nesretno" s Linuxom za ovu namjenu?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno