|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2007
|
Kako "naučiti" napraviti web stranicu?!
Naime, zanima me kako najlakše i najjednostavnije naučiti napraviti web stranicu (malo zahtjevniju). Inaće sam freek oduvijek za računala i poznajem vektorsku i bitmap obradu, ali o www ne znam ništa. Ne znam uopće odakle početi, za početak sam nabavio Makromedia paket i instalirao ali nisam se baš snašao ćak ni s helpom, prije toga sam malo dr..l po frontpageu al banana, pa posle sam skinul yoomlu i pokušal dignut sve skupa na neke free server al sve skupa ku..c!!! Ne znam što od aplikacija izabrati, mislim da je Dreamweaver od svega najbolji a vjerojatno i najzanimljiviji i najzahtjevniji što se znanja tiće?! Gledao sam neke tečajeve od raznih firmi ali mi se nisu činili baš nešto, a i skupo ko vrag! Imam firmu i treba mi stranica i želio bih je sam napraviti i uređivat, dal sam jednoj firmi prije dvije godine 4 soma kuna plus 7 glavi im dam svake godine za hosting i održavanje za stranicu kaj su mi napravili, mislim smijurija, katastrofa od stranice još k tome opće ne vode brigu i ak oću bilo kaj promenit il nadodat otmu mi pare po satu, sve skupa jad i čemer. Imam volju, ogromnu, čak sam si kupil novo računalo, imam .hr domenu, samo ne znam od kuda da počnem. Vidim da ovdje na forumu ima odlične ekipe koji pomažu jedni drugima sa mnogo korisnih informacija i savjetima, pa isto tako sve vas molim za pomoć da mi preporućite od kuda i kako da krenem, neku literaturu, online edukaciju ili online literaturu, članke, tečajeve ili se možda i neko nudi i za individualni tečaj?! ![]() : hello2 : : hello2 : : hello2 : |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
www.w3schools.com ući sljedeći tutoriale nakon toga uzmi Frontpage pa tamo dizajniraj i paralelno radi u kodu. to ti je dosta za osnove, dalje ces vec pronac put sam ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Znam da bez engleskog ništa no dali ima negdje nekakav tutorial na hrvatskom ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
herr Flick
Datum registracije: Oct 2005
|
Ako ti moze pomoci obzirom da je na engleskom evo ti link za skinuti knjigu http://anonymz.com/?http://rapidshar....Web.Pages.rar ako je skines javi mi na PM da ti posaljem pass za otvaranje
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
E sad sam lud! Ne znam od kud da počnem, html i css ili dreamweaver i kak da počnem?! Najbolje bi bilo da se dogovorim s nekim od vas forumaša za instrukcije, laptop imam, ak je neko iz Jaske il okolice raspoložen...?! Preporučam se.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
|
Citiraj:
e pa to speedy, konačno konkretno, hvala stari, upravo sam isprintal 10 stranica tutoriala HTML i krećem u akciju! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Ovdje imaš naramak linkova koji ti mogu pomoći oko raznih aspekata web designa / we developementa: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=50581 Posebno obrati pažnju na ovaj link, tu ćeš naći pregršt informacija: http://www.alvit.de/handbook/ Kod učenja HTML-a / CSS-a bilo bi poželjno da od početka počneš učiti odvajati formu i sadržaj, te korištenje adkevatnih i smislenih tagova (dakle izbjegavaj slaganje sajtova s tablicama, već tablice odnosno tables koristi za tablične podatke / za liste koristi list tag odnsono "ul" tag / sam layout rješavaj pomoću CSS-a itd.). IMHO trebao bi izbjegavati Dreamweaver i slične aplikacije, ako ništa drugo onda barem dok učiš osnove. To ne znači da moraš sve pisati u Notepadu - ja bih ti preporučio HTML Kit (aplikacija je besplatna, a jako dobra). Za CSS je najbolje da ga u početku piše "pješke", dakle u Notepadu ili nekom drugom tekt editoru (možeš koristiti neki s code highlightingom radi lakšeg snalaženja), a poslije možeš prijeći na Top Style (također odlična aplikacija). Nadalje, pokušaj od početka pisati što čišći i pregledniji markup napisan po standardima. Preporučio bih ti da pprvo pregledaš, a zatim počneš i pratiti ovaj odličan site: http://alistapart.com/ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Hvala svima na pomoći! Već rasturam po notepadu! Kad će se vidit prvi rezulatati, javim, he, heee. Ak ima još ko kakav koristan savjet, unaprijed zahvaljujem! |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
Nikad nije kasno, ja imam 27 kljuki i tek sad sam luuuud! |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Prvo i osnovno: HTML Drugo i osnovno: CSS Ovo ostalo sve dolazi s vremenom. Da bi se naučio PHP treba duplo više vremena koliko treba da se nauči HTML i CSS, a isto tako i MySQL. Kad se sve to savlada, eventualno se može krenuti na Flash, iako, ne postoji osoba koja zna perfektno sve od toga. Ako se misliš profesionalno baviti s tim, moraš se specijalizirati u nekom segmentu web developmenta. Ja sam već 4 godine u web dizajnu, a još učim PHP. Tako je to otprilike. Ukoliko zapnete s nekim pitanjima, preporučio bih ovaj forum: http://forum.webmajstori.net (ne znam smijem li stavljati ovaj link?) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
herr Flick
Datum registracije: Oct 2005
|
![]() |
#18 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
SLICHUHAR imam ti ja onu BUG-ovu knjigu "Izrada WEB-a". Za pocetnike dusu dalo. S njom ide i CD sa svim potrebnim programima, ko nova, cak i racun imam ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Oprosti, ali to nije tako... Čak ni otprilike. Pa što si ti radio te 4 godine? Za savladati sintaksu PHP-a su dovoljna dva popodneva. (Ako znaš nešto c-a, još je lakše, ako znaš nešto pearla na konju si ![]() Što se samoga učenja tiče, najbolja literatura je php manual kojeg sam spomenuo. ( http://www.php.net/docs.php ) Za sami početak je jako zgodno posjetiti i www.w3schools.com što je mat spomenuo. PHP zaista nije kompliciran jezik i potrebno je samo malo volje i vremena za početi pisati prve skripte. Greške koje rade neki ljudi su da se drže tutoriala ko pijan plota. Odmah kada naučiš nešto novo probaj to primjeniti na nečem praktičnom. Tutorijali su samo izvori informacija, no samo ih čitajući ćeš postići jako malo. Vidim da imaš volju, ali bi bilo zgodno imati i neki cilj prema kojem ćeš iči primjenjući naučeno. Osobno nisam nikada učio jezike samo da ih učim. Vjerujem da nikada ne bih ni naučio dosta stvari koje znam da mi nisu trebale. Ovisno o situacijama, učio sam nove stvari kada sam vidio da bi mi olakšale posao koji sam namjeravao napraviti. Naravno to je individualno... Ljudi uče stvari iz različitih razloga. Meni je ovako kako sam opisao bilo najlakše. Što se samoga početka tiče, HTML i CSS su stvari koje se uče prve. Bez njih nema web stranica. Kasnije ćeš vidjeti kako i što ti treba. Javascript je jako zgodna stvar i omogućuje puno lijepih stvari koje uvelike olakšavaju život. ![]() Web developerski jezici su zadnje stvari koje se uče. Ovisno o potrebama naravno. Što se aplikacija tiče, dreamweaver je jako zgodan i definitivno pomaže i ubrzava proces pisanja koda. Zgodan programčić kojim se ja služim, a ujedno je freeware je context ( http://www.context.cx/ ). Ima highlatere za sve jezike pa isto dosta pomaže. Možda će ti se u početku činiti glupavo i nepotrebno, ali kada počinješ učiti nauči pisati kod pravilno i po standardima. Uz context ili dreamweaver koji će ti "bojati" sintaksu preglednost je važna stvar. Bilo za tebe samoga (koji ćeš u budućnosti možda ponovo pregledavati što si pisao), ili za druge koji će moguće pregledavati što si i kako si pisao. Znam da brljam i nepišem stvari redom kojim bi trebale ići, no umoran sam i ovim su mi redom padale na pamet. Ako negdje zapneš, slobodno se obrati na icq-u ili na PM pa ću pomoći koliko mogu. PS. Ne podcijenjuj moć googla. ![]() ![]()
![]() |
#20 | |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Za sami početak bi najbolje bilo koristiti neki tekst editor s bojanjem koda, ili HTML Kit, te sav HTML i CSS raditi "pješke". Također bih prije svakog prljanja ruku kodom preporučio da se prvgo pozabavi teorijskim dijelom (ne mislim tu na tagove, pravila itd., već sami koncept web stranica, standarda, odvajanja forme i sadržaja itd.), pregleda dosta stranica koje su napisane po standardima i koje koriste tableless layout (jedna od najvećih pogreški koje se mogu raditi je korištenje tablica za layout, odnosno za bilo što drugo osim tabličnih podataka). Sam goli HTML je u biti pljuga, treba zapamtiti svega nekoliko tagova i fora, tako da bi početniku IMHO najvažnije bilo da nauči osnove HTML-a i pisanja čistog i smislenog koda, a zatim da fokus prebaci na CSS. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Dr. Gonzo
|
Citiraj:
![]() Svi se slažemo u jednom, a to je da su HTML i CSS osnovni, primarni elementi web dizajna koji se moraju temeljito savladati. Što se tiče Dreamweavera, slažem se gorlukom. Ja ga najviše koristim u "code" načinu rada, tu i tamo zavirim pod "design", koji uvelike može pogriješiti u prikazu. Također, sadrži puno automatskih funkcija koje nekad znaju zasmetati, čak i zbuniti dizajnera. Dakle, kao što je gorluk naveo, ispočetka bi bilo dobro koristiti HTML Kit ili bilo koji program slične namjene - bojanje koda. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Brum brum...
|
ma najbolje ti je nparviti ako nemas volje ( a izgleda da imas) slijedece: Uzmes par stotina templatesa i samo copy paste html cod od jednog na drugi template i dobijes super stranicu u minimalnom vremenu. A ako hoces odlicnu stranicu onda moras bas kuziti taj html kod i kreniti pisati stranice sam.... Ja najvise volim filmove gledati .. gdje ti to fino objasni i sve vidis .... knjige bas ne volim: evo kao jedan kristan film: http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=148 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Malo sam kopao i evo meni jedne odlične i prije svega razumljive stranice. http://www.tutorijali.net/ Znam da se baš nebi smjelo linkat no ako radi ove stranice dobijem opomenu, neće mi žao biti... Webmaster te stranice ima samo 18 godina a ostatak ekipe je i mlađi ! Pogledajte svakako tutorijale o izradi weba, ljepo su poslagani redom od uvoda pa nadalje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Spermich Termich
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
evo počeo sam radit, došo sam čak do "html>
![]() Zadnje izmijenjeno od: terminator. 11.02.2007. u 16:59. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Registered User
|
Ja neznam zašto iz buhe pravite slona . Imate odličnih knjiga na hrvatskom koje obrađuju HTML i Dreamwever. Oba dvije knjige se daju proći za mjesec dana. S tim kad prođete te dvije knjige više niste početnici. Što se tiče koda ne treba ga telebat i naučit , već samo s njime radit kad dream weaver nije poslušan. Ja sam tjedan dana samo učio HTML i to mije bilo dosta da nema nikakvih problema u Dream weaveru _______________________ poker igra ili igraš |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
www.comp-portal.com
|
ma ja kažem najbolje je joomla imaš na www.crojoomla.com joomlu na hr a moš je na hosting stavit prek ftp-a pa onda pratiš upute za instalaciju ma ovako pogledaj www.comp-portal.com <- to ti je primjer ako ti se sviđa javi mogu ti ja objasnit kako ovo napravit u jednom danu a dreamwaver je glupost
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|