Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.02.2007., 22:47   #1
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Konfiguracija za CAD

Primarna namjena Autocad + Autocad Architectural Desktop:
MBO INTEL BAD AXE 2 D975XBX2KR, Intel 975X Express Chipset, DDR2, zvuk, S-ATA, G-LAN, PCI-E, s. 775 1.613,32 kn
CPU INTEL Core 2 Duo E6300 1860MHz BOX, socket 775, 2Mb c., FSB 1066MHz, 64 bit, DualCore 1.482,96 kn
Cooler ARCTIC-COOLING Freezer 7 Pro, socket 775 181,68 kn
2xRAM PC-5300, 1024MB, DDR2, KINGMAX, 667 MHz 2x 657,62 kn
HDD 250.0 GB SAMSUNG SpinPoint, Serial ATA II, 8 MB cache, 7200 okr/min 557,00 kn
DVD±RW PIONEER DVR-111D, 16x, crni, Dual layer, bulk 275,41 kn
Floppy drive 3.5'', 1,44MB, crni 39,98 kn
Kućište COOLERMASTER Centurion 5, srebrno, CAC T05, MIDI, bez PS 516,70 kn
Napajanje SEASONIC 430W, S12-430(430HB), Super Silent, 12cm vent., ATX2 ver 2.0 618,15 kn

+ Quadro FX 550 (Nitel) cca. 2000kn

cca. =8600kn
messiah je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2007., 23:03   #2
Blaž
Premium

Datum registracije: Feb 2007
Odlično, ali kaj ti ne treba grafička?

Inaće konfa za 5!
Blaž je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.02.2007., 00:20   #3
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
to Blaž: pa vidiš da je stavio Quadro FX 550

to messiah: Manje-više sve je jako fino složeno, nema što, jedino bih ja napravio malu izmjenu i umjesto tog Centuriona 5 stavio Lian Li PC-7 Plus. To je izvrsno kućište, nešto skuplje od Centuriona, ali IMHO isplativa kupovina. Ako se odlučiš za to kućište pazi da uzmeš model s dva 12CM venta (postoji i model s jednim 12cm i jendim 8cm). Ako ništa drugo, barem odi do Linksa i pogledaj ga uživo, slike nisu pravedne prema tom kućištu.

E sad, jedna puno važnija primjedba - nikako ti se ne isplati uzimati tu Quadro FX 550 karticu, bacit ćeš novac uzalud. Ako već želiš Quadro karticu puno više ti se isplati uzeti neku karticu iz 6xxx GeForce serije i soft-moddati je na Quadro - dobit ćeš puno jeftiniju, a puno bržu karticu. Ta 550 stvarno nije ništa posebno i bolje performanse ćeš dobiti s nekom gaming karticom. Ima smisla uzimati jedino puno jače Quadro kartice, a pitanje je kome se (osim jačih 3D studija) islati kupovati grafičke od 20 000kn nadalje. Stvarno ti se ne isplati utući tih 2000kn u 550, bolje te pare uloži u što bolji monitor, a uzmi npr. GeForce 6800 i soft-moddaj ju u Quadro FX 1500. Tako ćeš uštediti pare, dobiti kvalitetniji monitor i bolju grafičku karticu.

Btw. to je baš za CAD ili za arhitekturu (mislim i to je CAD, ali znaš na što mislim)?
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2007., 02:15   #4
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Bas za arhitekturu (Architectural Desktop + Autocad, s time da se i dosta 3D-a u njemu radi), a mozda bi se nekad koristio i 3Dmax. Nije to za mene, nego za firmu mojih roditelja. Zato se i raspitujem malo, jer da ja tako zaradujem za zivot vjerojatno bi vec odavno znao optimalnu konfiguraciju
Jel to softmodanje uvijek uspije, tj. jel se dobije bas ekvivalentna FX1500, ili okljastrena malo?

Za monitor sam mislio NEC 20WGX2, mislis da ima nesto bolje u tom cjenovnom rangu?
Staro 23.02.2007., 02:15   #5
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Citiraj:
Autor Blaž Pregled postova
Odlično, ali kaj ti ne treba grafička?

Inaće konfa za 5!
Quadro FX 550 je grafulja )
Staro 23.02.2007., 03:30   #6
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Ta FX 550 je najslabija Quadro FX kartica, i stvarno se ne isplati davati 2000kn za nju. Ta kartica je jednostavno preskupa za to što nudi (kao i ostatak iz Quadro linije, no razumijem da jednom high end studiju koji okreće milijune $$$ nije problem kompove nafilati s Quadro FX 4500 ili 5500, no za 95% ostalih korisnika takve kartice se jednostavno ne isplate. Moja sestra ima arhitektonski studio koji radi na velikim i ozbiljnim projektima i niti jedan komp tamo nema Quadro kartice, a svi rade bez ikakvog problema, na projektima raznih razmjera. Ako baš silom hoćeš da Quadro bude u tom kompu soft mod je stvarno bolje rješenje u ovom slučaju. Quadro i GeForce su u biti hardverski gotovo identične kartice, samo Quadro ima bolje optimizirane drivere za rad u 3D programima. Soft moddingom jednostavno otključavaš opcije koje nisu dostupne GeForce karticama. Preporučujem ti da proguglaš malo o tome, vidjet ćeš da se bez puno muke može dobiti kartica koja je gotovo identična FX 1500 po performansama.

NEC 20WGX2 je odličan 20" widescreen consumer monitor, IMHO najbolji 20" WS monitor trenutno na tržištu. E sad, budući da će namjena tog monitora biti CAD i 3D mislim da bi bolje bilo ići na monitor veće dijagonale (ne nužno WS). Naime 20" WS monitori imaju vertikalnu stranicu kao 17" modeli, što je za takvu namjenu IMHO premalo - za radu Autocadu ili Max-u iznimno je važna što veća vertikala (važna je i širina naravno, ali mislim da će 1050 pixela vertikale biti preskučeno). Mislim da ti je bolje ići na neki 20" regular monitor (1600x1200) ili nešto širi 23" ili 24" ws model (1920x1200). To će povisiti budget, no ionako bi trebao ušparati min 1200kn na kartici. Moga bi ići i na 2x 20" @ 1600x1200, tako ćeš dobiti i jako veliku širinu (3200) i finu visinu (1200). U tom slučaju preporučio bih 20" NEC 2070NX (mislim da dođe oko 4500kn). To je također jako dobar monitor koji koristi S-IPs matricu i definitivno je dobar izbor za CAD 7 3D namjenu.

Druga opcija bi bio neki 23" / 24" model. Najprihvatljiviji cijenom 24" model je trenutno Dell 2407, a to nije baš najbolji monitor. Nije on pretjerano loš, ali se ne može mjeriti s monitorim tipa NEC 2070NX. Njemu doduše dosta ide u prilog njegova cijena - trenutno ga se može dobiti za nekih 5800kn. Bolji izbor bi bio 23" Philips 23WP7, no koliko vidim trenutno ih nema nigdje za kupiti. To je također jako dobar S-IPS monitor, pa ga definitivno preporučujem ukoliko želiš widescreen monitor veće dijagonale (i 23 " i 24" modeli koriste 1920x1200 rezoluciju, tako da je radna površina jednaka, samo je razlika u dot-pitchu / pixel sizeu).

Dakle, što se tiče kvalitete NEC 20WGX2 sigurno nećeš pogriješiti, ali IMHO za takvu namjenu bilo bi poželjno uzeti monitor s 1200 vertikalnom rezolucijom.
Staro 23.02.2007., 04:59   #7
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Radim 3D u arhitekturi, pa samo da nadodam u vezi monitora ... (makina je ok)
IMHO, dva monitora su još uvijek efikasnije rješenje (računam i cijenu)... a posebno ako se rade i animacije, jer tada se paralelno radi sa više aplikacija.
Naravno, to su slatke brige (2x20" 4:3 ili 24" wide) ... tako da ni jedan izbor nije loš
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2007., 05:21   #8
val
Premium

Datum registracije: Apr 2006
Slažem se s Gorlukom. Kupnja FX 550 - bacanje novca. Bolje uzeti "gamersku" karticu, a što se tiče monitora - što veći - to ti je lakši rad. A za CAD ti baš i nije presudno da baš super vjerno prikazuje boje. Ako uzmeš 24" bilo kojeg proizvođača (1920 x 1200) - nećeš promašiti.
Staro 23.02.2007., 08:57   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Za CAD bi svakako preporučio neku nevidijinu karticu jer su se pokazale bolje u takvim aplikacijama od ATI-ja
Staro 23.02.2007., 13:05   #10
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Malo sam guglao oko modavanj 6800 i pise da na novijim serijama to vise nije moguce, pa sam mislio upinut neku radeonku (1900xt ili 1600pro) i modat u firegl 7300 odnosno 5200, jer modovi uvijek uspjevaju, za razliku od nvidie, barem sam tako procitao na forumima. Sad ne znam kakve su firegl u usporedbi sa quadro, moze mi netko malo vise rec?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.02.2007., 13:35   #11
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Fire GL su također dobre kartice za 3D i CAD (u biti najviše ovisi o aplikaciji koju koristiš - neke se bolje ponašaju s Quadro FX karticama, a neke s Fire GL).

Da, soft mod nije moguć na karticama iz 7xxx serije (posljednja na kojoj je moguć je 6800). Najbolje da detaljno proučiš upute odnosno iskustva korisnika na raznim forumima, pa sam odlučiš da li ćeš rađe ići na Quadro ili FireGL soft mod. No, uopće nije obavezno da napraviš soft mod - uzmi neku gaming kareticu koja ti odgovara cijenom, tipa 1600Pro, a ako ju uspiješ soft modati - super, no stvarno nije obavezno. Takva kartica će se skroz dobro nositi s CAD / architecture namjenom.
Staro 23.02.2007., 17:58   #12
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Da dvoumim se izmedu 1600Pro (V5200 Firegl) i 1900XT (V7300 FireGL). Uglavnom, puno hvala na pomoci i savjetima za monitore, nisam ni zapazio onaj NEC 2070NX, mislim da je rezolucija puno bolja za CAD. Puno hvala.
Staro 23.02.2007., 21:40   #13
KnezTame
Premium

KnezTame's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Kaj se tice graficke kartice, iz isukstva znam da su FireGL podosta slabije od Quadrica, vecini programa koji koriste 3D, cak se znalo desiti da je FireGL-ica slabija po performansama od high end gamerske Nvidijine kartice.

Onda jos je gorje ak neko uzme gejmersku ATI-jevu karticu za bazu za CAD, to je bacanje novca.
Svaka ATI-jeva gejmerska kartica radi losije od Nvidijine kartice iz istog razreda.

To je zato jer su sve 3D CAD aplikacije bazirane na OpenGL-u, samim time Nvidijine graficke kartice imaju prednost jer je poznato da je baza Nvidiji OpenGL, dok je baza ATI-ju DirectX.

Tak da ja bi uvijek odabro bilo Quadro karticu bilo gejmersku nvidiu, klonio bih se ATI-ija u sirokom krugu.
Staro 24.02.2007., 07:22   #14
tigman
Banned

tigman's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
ni za boga miloga ne ATI , pogotovo one koje si spomenuo...

pukni si kako ti savjetuju pa makar pronađi polovnu 6xx seriju, i flešaj

biko koja NV kartica će serije 6xx, nemoj 7xx jer ima ozbiljnih problema sa 7300,7600,7900 serijom i njihovim OGL podrškama, koje rade više manje, ali imaju i jako čudne nedostatke u prikazu 3D-a modela ponekad , a zna to jako živcirati...vjeruj mi...
uza sva zadovoljstva LCD-a, nema ti do jednega CRT-a 22 Philips
savjet je da uzmeš dva npr. samcunga 204B (1600×1200) ili jedan CRT i jedan LCD , i radiš na dva monitora jer mnogo lakše je raditi...

godinama koristim jeftilen djelove i slažem kante za 3D modeliranje (catia, sw,pro-e,nx...) , jedini uvjet je NV kartica i stariji driveri ako novi štekaju za OGL ...sve drugo više ili manje brzo odradi posao

samo renderiranje...khm...pa treba i kavicu da se popije...
tigman je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2007., 13:42   #15
KnezTame
Premium

KnezTame's Avatar

Citiraj:
Autor tigman Pregled postova
biko koja NV kartica će serije 6xx, nemoj 7xx jer ima ozbiljnih problema sa 7300,7600,7900 serijom i njihovim OGL podrškama, koje rade više manje, ali imaju i jako čudne nedostatke u prikazu 3D-a modela ponekad , a zna to jako živcirati...vjeruj mi...
Jel to fakat istina za 7xxx kartice?????? damn ja sam namjeravo ubost jednu agp 7800, il 7600.
Sad me ovo zabrinulo...

Naime cuo sam da zadnja Nvidijina kartica koju mozes naparaviti Soft Qaudro je 6800, al sam mislil da ova 7800 GT posto joj se core i memorija vrte na velkim brzinama da jede malu djecu za dorucak...

Da ovo s 2 monitora se slazem, definitivno olaksava rad!!!

PS Tigman, ak si u mogucnosti testirat 7xxx kartice s CAD benchamricma javi mi se na PM.

TIA
Staro 24.02.2007., 14:29   #16
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Kazem, ne slazem jedan kompjuter, i nije meni za rad, nego za firmu mojih staraca. Da je za mene ubio bi odmah jednu 6800, ali ovako mi je too risky, jer novije verzije 6800 se ne mogu modat, barem tako procitao. A 6800 je i ovako tesko nabavit. ATi-jeve se bez problema softmodaju na firegl-e, a nakon procitanih par reviewa, ne bih rekao da quadrice toliko deru firegl u opengl-u, dok je ati u direct3d-u car, pere quadrice za duplo i vise. Mislim da ce bit ipak atijevka.Da se ove novije nvidije mogu modat ne bi uopce razmisljao. A za monitore ne dolazi nista u obzir osim lcd-ova.
Staro 24.02.2007., 15:10   #17
KnezTame
Premium

KnezTame's Avatar

Citiraj:
Autor messiah Pregled postova
a nakon procitanih par reviewa, ne bih rekao da quadrice toliko deru firegl u opengl-u, dok je ati u direct3d-u car, pere quadrice za duplo i vise. Mislim da ce bit ipak atijevka.
ovisno o kojim programima se radi, al kao sto sam reko, oni koji koriste openGL Nvidia dominira i do 30% s Qadricama nad FireGl-icama.

Evo bas primjera pa vidi kolko je ATi losiji:

http://www.behardware.com/articles/5...hic-cards.html

Obrati pozornost da 6800GT zdere za dorucak ATI-jeve FireGL kartice!!!!

Usporedba za ostale programe:

http://www.xbitlabs.com/articles/vid...l-v7350_7.html

Usporedba za AutoCAD 2006 (khm FireGL se moze sakriti, upuzat u misju rupu i umrjet!)

http://www.xbitlabs.com/articles/vid...-v7350_10.html
Staro 24.02.2007., 15:34   #18
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Autor KnezTame Pregled postova
Jel to fakat istina za 7xxx kartice?????? damn ja sam namjeravo ubost jednu agp 7800, il 7600.
Sad me ovo zabrinulo...
Po mojuem iskustvu nije istina, meni 7900GS radi savršeno, barem u aplikacijama koje koristim (ne radim CAD, već samo 3D - Luxology Modo, ZBrush, Maya itd.)
Staro 25.02.2007., 00:00   #19
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Da citao sam bas taj clanak. Tamo kazu kako vjerojatno firegl driveri muku muce s autocadom i da ce to vjrojatno bit ispravljeno. Citao sam jos jedan review novijeg datuma (sa novijim driverima) i quadro vode u autocadu, ali neznatno, mozda 5%. Ultra i GT se zasada mogu jedino nabavit polovne, hmm...da znam da ce mi mod uspjet na 6800, uzeo bi ih odmah
Staro 25.02.2007., 01:08   #20
KnezTame
Premium

KnezTame's Avatar

Mozda ti je bolje onda ipak uzeti Entry level Quadricu, pa onda bar imas podrsku za nju.
S obzirom da AutoCAD preporuca, tj kaze da ima podrsku za te kartice, onda ak ti nest ne radi, zoves ljepo reselera nek ti oni to srede

Da s 6800 je njesra kaj ih nema za kupiti vishe nigdi, sem polovnih; i ja skicam jednu da ubodem.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno