Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.10.2003., 21:07   #1
elvis
...
Moj komp

elvis's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Angry Struja

Imam napajanje frontier 300W. Konfiguracija je amd2000+, msi kt3 u2, gf4 ti, hdd maxtor 60 Gb, Toshiba dvd, lg cd-rw.

Sumnjam na probleme sa naponom u cijelu kući (trenutno mjerim), ali recimo kad je sve složeno gasi se hdd ili nešto od dvd,cd-rw. Kad nešto od toga maknem, sve radi super. Mislim da je napajanje u pitanju. Još jedna stvar, jedno vrijeme dok sam imao proview 19" na refresh rate od 85hz slika je bila kao na 60hz. Kad maknem printer, skener, ext.modem, cd-rw, dvd, onda radi ok.

Zabrinjava me to, jer mislim da mi je zbog toga otišla stara mb (sa JNC 300).

tnx
elvis je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2003., 21:13   #2
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Re: Struja

Citiraj:
Originally posted by elvis385
Imam napajanje frontier 300W. Konfiguracija je amd2000+, msi kt3 u2, gf4 ti, hdd maxtor 60 Gb, Toshiba dvd, lg cd-rw.

Sumnjam na probleme sa naponom u cijelu kući (trenutno mjerim), ali recimo kad je sve složeno gasi se hdd ili nešto od dvd,cd-rw. Kad nešto od toga maknem, sve radi super. Mislim da je napajanje u pitanju. Još jedna stvar, jedno vrijeme dok sam imao proview 19" na refresh rate od 85hz slika je bila kao na 60hz. Kad maknem printer, skener, ext.modem, cd-rw, dvd, onda radi ok.

Zabrinjava me to, jer mislim da mi je zbog toga otišla stara mb (sa JNC 300).

tnx
a sta mislis zasto toliko napajanja krepava, kod nas naponi nisi izmedju 200-230V kolko bi trebali biti vec padaju ponekad i ispod 140V
pitaj HEP sta kazu na to, cut ces zanimljive odgovore
greg SE je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 05.10.2003., 21:22   #3
elvis
...
Moj komp

elvis's Avatar

Re: Re: Struja

Citiraj:
Originally posted by greg SE
a sta mislis zasto toliko napajanja krepava, kod nas naponi nisi izmedju 200-230V kolko bi trebali biti vec padaju ponekad i ispod 140V
pitaj HEP sta kazu na to, cut ces zanimljive odgovore
Ja zvao 685 puta hepovce, pa na kraju donijeli Voltage Recorder koji će kod mene biti par dana i napraviti krivulju napona.

zbog toga mi izgleda i ups ne radi!!!
Staro 05.10.2003., 22:20   #4
msvrtan
..

Re: Re: Re: Struja

Citiraj:
Ja zvao 685 puta hepovce, pa na kraju donijeli Voltage Recorder koji će kod mene biti par dana i napraviti krivulju napona.

zbog toga mi izgleda i ups ne radi!!!
a ja ti bas htio reci da uzmes ups i rjesis se problema...

inace svako napajanje gubi snagu radom...znaci i 300w napajanje za godinu dvije nije vise 300w...koliko je neznam ...

ako vec imas toliko puno toga razmisli o nekom jacem napajanju..mislim kvalitetnijem..imas foltron 350w za 500-injak kuna..enermax isto...a chiftec 420w za niti 600kn...
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2003., 23:03   #5
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Re: Re: Re: Re: Struja

Citiraj:
Originally posted by msvrtan
a ja ti bas htio reci da uzmes ups i rjesis se problema...

inace svako napajanje gubi snagu radom...znaci i 300w napajanje za godinu dvije nije vise 300w...koliko je neznam ...

ako vec imas toliko puno toga razmisli o nekom jacem napajanju..mislim kvalitetnijem..imas foltron 350w za 500-injak kuna..enermax isto...a chiftec 420w za niti 600kn...
kak ne volim takve priče za malu djecu. baš zbog ovakvog razmišljanja proizvođači napajanja toliko zarađuju... dignu nazivnu snagu za 50W i sad ekipa brije da im to nekaj znači... IZMEĐU 300W, 350W i 400W nema razlike u nijednom računalu koje si bilo tko od nas ovdje može priuštiti za kućnu upotrebu bez obzira na to utrpamo li mu 6 uređaja i OCamo li ga. bez obzira koji brand, niti je li to stvarna razlika, ili samo natpis na etiketi. 300W prave snage je dovoljno za bilo koje računalo. i još malo da proserem... zašto nitko ne koristi 2 napajanja? jedno samo za ploču, a drugo za uređaje? mislim ono... tu ljudi pišu o trošenju brda love na neki enlight i enermax koji su istinabog odlični, ali zašto se obazirete na te smiješne natpise i još gluplje cijene? zar nije bolje kupiti 2 solidna napajanja za po 250 kn svako? garantiram da će biti bolje od jednoga bez obzira kakvo to jedno bilo. (i nećemo sad o tome da compaq ormari imaju cijelu ladicu punu trafo-a i još jednu punu baterija)

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2003., 23:58   #6
msvrtan
..

Re: Re: Re: Re: Re: Struja

Citiraj:
Originally posted by Horza
kak ne volim takve priče za malu djecu. baš zbog ovakvog razmišljanja proizvođači napajanja toliko zarađuju... dignu nazivnu snagu za 50W i sad ekipa brije da im to nekaj znači... IZMEĐU 300W, 350W i 400W nema razlike u nijednom računalu koje si bilo tko od nas ovdje može priuštiti za kućnu upotrebu bez obzira na to utrpamo li mu 6 uređaja i OCamo li ga. bez obzira koji brand, niti je li to stvarna razlika, ili samo natpis na etiketi. 300W prave snage je dovoljno za bilo koje računalo. i još malo da proserem... zašto nitko ne koristi 2 napajanja? jedno samo za ploču, a drugo za uređaje? mislim ono... tu ljudi pišu o trošenju brda love na neki enlight i enermax koji su istinabog odlični, ali zašto se obazirete na te smiješne natpise i još gluplje cijene? zar nije bolje kupiti 2 solidna napajanja za po 250 kn svako? garantiram da će biti bolje od jednoga bez obzira kakvo to jedno bilo. (i nećemo sad o tome da compaq ormari imaju cijelu ladicu punu trafo-a i još jednu punu baterija)
gle i ja sam se grozio od caltanja 600kn za napajanje ali su me premec i ozren uvjerili da ak uzmem neko dobro napajanje nemrem pogrijesiti..i nisam...
Staro 06.10.2003., 00:14   #7
Veky
...
Moj komp

Veky's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Znaci kod nas je slaba struja ponekad?

Meni telka barem jednom tjedno pocne kenjat, samo prikaze zelenu sliku pa se zgasi, ko da nema dovoljno struje da ju pokrene.

hmm
Veky je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2003., 01:00   #8
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Originally posted by Veky

Meni telka barem jednom tjedno pocne kenjat, samo prikaze zelenu sliku pa se zgasi, ko da nema dovoljno struje da ju pokrene.

hmm
Pa spoji ju na UPS , bit ćeš si zahvalan kad nestane struje za vrijeme izvođenja jedanaesteraca na SP
Staro 06.10.2003., 01:30   #9
msvrtan
..

Citiraj:

hmm
zapravo ti je napon nizak ali dobro...ucio sam energetiku sada pa me jos lagano drzi..

gdje zivis? dalmacija ima navodno dosta problema s skakanjem napona gore dole...ovdje su se i neki slavonci bunili...

ja u zg nemam tih problema...mozda i imam ali ih nisam primjetio
Staro 06.10.2003., 02:57   #10
SlavoS
Premium

Datum registracije: May 2003
Re: Re: Re: Re: Re: Struja

Citiraj:
Originally posted by Horza
mozda u idealnim uvjetima gdje je napon u okviru 5% (dakle u Hrvatskoj gotovo nigdje).

Oglas
Oglasni prostor

Staro 06.10.2003., 08:00   #11
marac
Premium

marac's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
zapravo ti je napon nizak ali dobro...ucio sam energetiku sada pa me jos lagano drzi..

gdje zivis? dalmacija ima navodno dosta problema s skakanjem napona gore dole...ovdje su se i neki slavonci bunili...

Veky živi u vrapču, e sad gornje ili donje nemam pojma
marac je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2003., 09:16   #12
Rivi
Ovo ispod nisam ja! :)
Moj komp

Rivi's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
UPS je zakon. Uzeh APC-a nekidan (1000VA), spojih na njega sve moguće, od TV-a, monitora, kompa, videa, linije i nikako da dođe na 75%. Čak i kad sve radi. A, čim je kiša i lagano nevrijeme, stalno kucka baterija-mreža-baterija-mreža. Gdje sam dosad bio?

Usput, ne mora toliko niski napon uništiti uređaje, koliko njegovi skokovi, odnosno vršne vrijednosti, a da ne spominjem interferencije. Meni je, recimo, napon redovito 220-230V, ali mi je TV (Panasonic 100HZ) već tri puta otišao iz razloga naglih padova-skokova napona, mada ima odličan naponski sklop u sebi. Sad više nema poskakivanja slike, kao da je divlji poni.
Staro 06.10.2003., 11:37   #13
SlavoS
Premium

Datum registracije: May 2003
Citiraj:
Originally posted by Rivi-[Seti.hr]
UPS je zakon. Uzeh APC-a nekidan (1000VA), spojih na njega sve moguće, od TV-a, monitora, kompa, videa, linije i nikako da dođe na 75%. Čak i kad sve radi. A, čim je kiša i lagano nevrijeme, stalno kucka baterija-mreža-baterija-mreža. Gdje sam dosad bio?

Usput, ne mora toliko niski napon uništiti uređaje, koliko njegovi skokovi, odnosno vršne vrijednosti, a da ne spominjem interferencije. Meni je, recimo, napon redovito 220-230V, ali mi je TV (Panasonic 100HZ) već tri puta otišao iz razloga naglih padova-skokova napona, mada ima odličan naponski sklop u sebi. Sad više nema poskakivanja slike, kao da je divlji poni.
e o tome ja pricam, Rivi-[Seti.hr] evo odmak
Staro 06.10.2003., 12:28   #14
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Originally posted by Rivi-[Seti.hr]

Jeee i meni je moj kramp od Samsunga osjetljiv na promjene napona, malo-malo mu skvikne mreža.

Koliko si prčezosa morao izdvojiti za taj UPS???
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2003., 12:39   #15
Veky
...
Moj komp

Veky's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Citiraj:

zagreb i to se tu i tamo desava ali telka nije neispravna sto posto

Citiraj:
Originally posted by marac
Veky živi u vrapču, e sad gornje ili donje nemam pojma
nijedno... ja sam u ludari
Staro 06.10.2003., 18:23   #16
msvrtan
..

Citiraj:
zagreb i to se tu i tamo desava ali telka nije neispravna sto posto

nijedno... ja sam u ludari
pa znam ljude iz vrapca i nisam cuo da imaju problema...tebi je mozda problem u kucnim instalacijama...i onima u ulici...

evo ti dve zanimljive price...

1)zgrada blizu trga bana ima problema s instalacijama...kavomat cesto zarosta...svjetla blinkaju...

2)frend na volvcici...mi lan party kod njega i neko spoji tri kompa na jednu uticnicu i izbaci osigurac od cijele zgrade od 6-7 katova..ah instalacije

moras znati da kod nas prije 10godina ljudi nisu pazili na jacinu instalacija (kvalitetu)...jer nisu se ocekivali frizider,frizer,KLIMA,mozda pec na struju i sl sto jako zdere ...a kad ti susjed upali klimu tebi lako napon padne ako su instalacije bas ne najbolje (ne znam jesi li u zgradam uz drvored ili u kucam prema stenjevcu)
Staro 06.10.2003., 20:06   #17
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

jebiga, ja sam u kuci staroj nekih 35 godina gdje su struju radili neki pijani fuseri i sve funkcionira na skoro jednoj uticnici vise manje (od kad su mi se starci odselili prakticno zivim u jednoj sobi)
u toj novoj kuci od staraca stvarno se pazilo na struju, uticnica ima pun kurac (kod TVa u dnevnoj ih ima "samo" 7 recimo ) i mislim da nema vise od 2 koje su na istom osiguracu (podrum ima svoju kutiju, prizemlje svoju, kat svoju) a opet je struje nestabilna jer su otisli u jebeni dio grada....
tako ti to ide
Staro 06.10.2003., 20:23   #18
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Izgleda da sam ja sretan čovjek.
Ovo proljeće su zamjenili staru trafo stanicu sa novom.
Napon kad god sam ga mjerio 235-241V (Možda mi unimer ne valja). A padova napona i sličnih sr.... više nema.

Ali do kad j... ...
DOLE HEP.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 08.10.2003., 16:27   #19
elvis
...
Moj komp

elvis's Avatar

hepovci malo popravili napon (~238V), i uglavnom sada ups radi, hard se ne gasi, ali moram isključit cd-rw da bi dvd radio i obratno.
imam jedno staro 250w at napajanje, je li mogu nešto s tim, spojit samo za diskove?
Staro 08.10.2003., 17:10   #20
msvrtan
..

Citiraj:
hepovci malo popravili napon (~238V), i uglavnom sada ups radi, hard se ne gasi, ali moram isključit cd-rw da bi dvd radio i obratno.
imam jedno staro 250w at napajanje, je li mogu nešto s tim, spojit samo za diskove?
ak ti je bed dati za neko brand name napajanje daj onda kupi neko 400w za 200kn...jer ovo tvoje nema smisla nastaviti a igrati se sa strane s at-om je malo neprakticno...

ako su ti bed pare imaju neke sheme na netu kak spojiti at...cak ga nemoras spajati sa strane nego ga upalis pa onda tek palis ostatak kompa...nemoj obrnuto jer ne znam kako bi bios i windowsi prezivjeli novi hardware odjednom
Staro 08.10.2003., 18:44   #21
elvis
...
Moj komp

elvis's Avatar

Citiraj:
ak ti je bed dati za neko brand name napajanje daj onda kupi neko 400w za 200kn...jer ovo tvoje nema smisla nastaviti a igrati se sa strane s at-om je malo neprakticno...

ako su ti bed pare imaju neke sheme na netu kak spojiti at...cak ga nemoras spajati sa strane nego ga upalis pa onda tek palis ostatak kompa...nemoj obrnuto jer ne znam kako bi bios i windowsi prezivjeli novi hardware odjednom
a što da uzmem, enermax, aopen ili...?
bilo bi dobro kad bi imalo on/off switch
Staro 08.10.2003., 20:43   #22
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Citiraj:

ma najbolje mu je stvarno uzeti jos jedno jeftinjaka i na njega spojiti diskove i driveove.....a samo prave zie spoji na prekidac za plajenje kompa i palit ce se oba istovremno....AT nije najbolje rijesenje jer bi sigurno u barem 60% slucajeva ga zaboravio upaliti pa gasi komp, pali ovo, pali komp....gnjavaza
Staro 08.10.2003., 20:57   #23
msvrtan
..

Citiraj:
a što da uzmem, enermax, aopen ili...?
bilo bi dobro kad bi imalo on/off switch
ako ides na brand name trenutno najbolja kupnja je chiftec 420w za ni 600kn...ili za 550 foltron il enermax ali 350w...www.links.hr / www.hgspot.hr

svi imaju on/off switch..zapravo chiftec 360w ima i moj 350w enermax ima..foltron neznam a da 420w chiftec nema bi bilo malo glupo

da ja kupujem sad napajanje uzeo bi ovog chifteca 420w...

antec je isto dobro napajanje samo trenutno neznam gdje ga imaju i za koje pare...pa ako neko zna nek uskoci
Staro 08.10.2003., 22:32   #24
marac
Premium

marac's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
ANTEC - Technorajh i mislim da ga imaju i LAB2000

Adrese su www.technorajh.hr i www.lab-2k.com
marac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas