|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2007
|
Digital Notepad-iliti olovka?
Zanima me da li se isplati kupiti digitalna olovka za komp? sto se sve moze raditi sa njom gdje da kupim - ja bi prvenstveno crtao iliti radio animacije pa ako mi netko moze pomoci...unaprijed hvala i ako znate koj program za 2D ili 3D crtanje osim flasha |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Misliš na grafički tablet? Pretrži ovaj forum, pred koji mjesec sam u jednom threadu opširnije objasnio situaciju s tabletima. Ukratko - ne isplati ti se uzimati ništa drugo osim Wacom tableta. Tableti (ako ih se uopće tako može nazvati) drugih proizvođača su škart (npr. Aiptek, Genius, Trust itd.) i na kraju čisto bacanje love. Budući da si očito početnik s tabletima dosta ti je i Wacom Graphire (druga opcija bi bio Wacom Intuos 3, ali to su ful pro tableti, dosta viskoe ciejne - najjeftiniji je preko 2500kn). Dosta ti je i A6 tablet, i uopće ne trebaš gledati tablete veće od A5. Uzmi ili A6 ili A5, ali kao što sam rekao, i A6 je sasvim ok (iako ti se to sad čini užasno malo). Ja godinama koristim Wacom tablete, i radio sam i s A6 i A5 modelom i A6 je sasvim pristojan (osim ako nemaš 30" monitor s 2560x1600 rezolucijom). Potraži taj stariji thread (mislim da su čak dva, jedan od prije koji tjedan, te jedan od prije koji mjesec, no ovaj stariji je detaljniji), pa ako onda imaš još pitanja - pucaj. Što se tiče programa, za 2D crtanje / ilustraciju možeš koristiti: Adobe Photoshop CS2 Corel Painter X (10) Manga Studio 3 EX Adobe Illustrator (vektorski program, dosta drugačiji od prethodna 3) Art Rage Alias Sketchbook ...itd. Za rad s tabletom bih ti preporučio prve tri aplikacije. Sve tri imaju svoje prednosti i mane, no zajedno se super upotpunjuju. Ja sam ilustrator i koristim sva tri kada radim na 2D digitalnoj ilustraciji (nekad samo jedan od njih za cijelu ilustraciju, nekad kombinaciju 2 ili sva 3, ovisno o konkretno poslu, stilu, vrsti tiska itd.). Dosta često za određene stvari koristim i Adobe Illustrator (koristim ga svakodnevno za grafički dizajn, no za ilustraciju samo za neke stvari). Za 3D postoji hrpa programa (btw. ne bih to nazvao crtanje, to se zove modeliranje), pa ću ti preporučiti samo neke od najpopularnijih / najboljih: Luxology Modo Maya ZBrush (ovo je tzv. 2.5D program, koristi kombinaciju 2D i 3D..nije baš jednostavno za objansiti, najbolje da pogledaš na sajtu) XSI Lightwave 3D Studio Max Kao što sam rekao, postoji još gomila 3D aplikacija, ali ove spadaju u sam vrh. 3D je dosta kopleksna disciplina, i trebat će ti dosta uloženog truda i vremena da ovladaš raznim aspektima (modeliranje, teksturiranje, rendering, osvjetljenje, animacija, postavljanje sistema kostiju itd.). Ja bih ti prvenstveno preporučio Luxology Modo - izvrsna "next gen" aplikacija, IMHO jako dobra za početnika. Ima i vlastiti renderer, pa u toj aplikaciji možeš producirati cijelog lika, od osnovnog modela, do tekstura i završne renderirane slike. Na žalost još nema animacijski modul, ali u jednoj od sljedećih verzija imat će i to. Modo ima i dobre popratne materijale, hrpu video tutoriala itd. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2007
|
Hvala ti puno pogledao sam malo za - Wacom Graphire ali nema ga nigdje ni u Ve-milu ni u Hg spotu? Gdje si ti kupio svoj narucivao preko interneta ili.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
JA sam svoje Wacome uzimao izvan Hrvatske, budući da sam ih tako puno manje platio. Čak i ako uzmeš u Njemačkoj već dosta uštediš. Ve-Mil i HG-Spot ti ne drže Wacom teblete. PŠogledaj Mel-Comp i Finder (imali su ih i u Algoritmu jedno vrijeme, no oni su ih uzimali preko Findera čini mi se): |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|