|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2008
|
IBM Thinkpad R40e ne boota s USB-a
Pozdrav svima, Imam problem sa Thinkpadom R40e, naime ne mogu nikako mogu upogoniti da mi putem USB-a pokrene instalaciju uBuntua ili XP-a(na drugim racunalima instalacija radi normalno). Preko DVD-roma isto nece(ali moguce da ROM ne radi). Znam da IBM inace u Biosu disablea mogucnost instalacije, odnosno pokretanja setupa pa sam probao iskljuciti USB Bios support u system setupa ali bez rezultata. Hvala unaprijed svima, i isprika ako sam fulao podforum! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kad se pojavi POST screen, stišći F12 nakon čega bi se trebao pojaviti boot izbornik. Tu odaberi USB uređaj i to bi trebalo biti to.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
Inace problem kod windowsa je identican kao ovaj na videu http://www.youtube.com/watch?v=Ikqk1ylcs-I |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Zelis instalirat OS nanovo, i neide boot sa USB-a nego nastavi normalno? Da dignes neku live distribuciju, pa da iscitas dump fajl ili stogod da znas o cemu se radi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Registered User
|
Citiraj:
Ne mogu ostvariti boot ni s CD-a, ali moguce je da ne radi DVD-ROM...Ne znam da li je moguce da mu je u BIOSU blokirano nesto.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa provjeri CD ROM (kako čita medije, štapićem vate očisti leću), provjeri postavke u BIOS - u, napiši ovdje koji error javlja pri boot - u (nevidi se na filmiću). |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() Mislim da je memory dump, ili unbootable volume, nisam siguran, nije mi lap tu, sutra cu pogledati.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Još jedan detalj ako je unutra hdd sa origigi sadržajem tj. da nije netko pregazio recovery particiju i boot loader preko kojeg se do nje dolazilo, procedura je opisana ovdje. Time ćeš vratit lap na tvorničko i operativno stanje sa OS - om s kojim je isporućen uključujući i sve drajvere i software. Ako se radi o "unbootable volume" erroru probaj slijedeću proceduru: 1. Restart your computer with the Windows XP Setup disk in the CDROM drive. If you are prompted to press a key to start the computer from CDROM, do so quickly. Otherwise it may try to boot from the hard drive. 2. After a few minutes, you'll see a prompt to press the R key to start the Recovery Console. 3. When Recovery Console starts, it will prompt you to enter a number corresponding to the Windows XP installation that you need to repair. In most cases, you'll enter "1" (which will be the only choice). If you press ENTER without typing a number, Recovery Console will quit and restart your computer. 4. Enter your Administrator password. If you don't enter the correct password, you cannot continue. 5. At the Recovery Console command prompt: a - type chkdsk /r , and then press ENTER, ostavi da odradi a po završetku type exit, and then press ENTER to restart your computer. b - isto kao gore samo odradiš fixmbr i/ili fixboot komande, nezgodan detalj je šta će ovo (možda) popravit stvar ali će sigurno "ubit" mogućnost pokretanja gore spomenute recovery procedure jer će winsi stavit defaultni boot sektor. Ako treba spašavati podatke (prije bilo kakve akcije) onda na raspolaganju imaš: - izvadit hdd iz lapa i preko 2.5" > 3.5" adaptera spojit na neki komp i prebacit podatke - boot sa nekom Live distribucijom (Linux ili win baziranom) i preko mreže prebacit podatke na drugi komp |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
- bootati Mini Windows XP koji bude na Hiren's Boot CD-u - to u zadnje vrijeme stalno koristim jer radi na svakakvim kantama i SATA/IDE kontrolerima
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Registered User
|
Citiraj:
Napravio bi ja recovery xp-a, ali uopce ne boota CD od winsa (probao sa puno primjeraka i org.) tako ne boota ni Live distribuciju, pa sumnjam da bi s Hirenom bilo nesto bolje ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Evo probao sad restoranje na factory, i dode do mounting BIOS drive 80h (ATA drive 0) i jos pise PSA Index, PSA ID, Starting sector, count, driver letter zatim pise Write fault error writing drive C Abort, Retry, Fail? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() ![]() Nikky majstoree tnx ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Hm, nije mi "draga" ova gore greška "Write fault error", izgleda da nije sve ok sa hdd. Ja bih napravio backup cijelog hdd preko mreže na drugi komp, hdd treba prekontrolirat alatima proizvođača. Ako je greška u području sadašnjeg sistemskog diska nije blem samo treba alatima označit oštećene sektore da ih se ne koristi. Ako nisi "dirao" boot sektor i recovery particiju onda samo pokreneš recovery (gore si ga već koristio), a u suprotnom vrati backup pa onda tek recovery. Također prekontroliraj jeli hdd dobro uštekan, (ugasiš, isključiš punjač, skineš bateriju), otvoriš poklopac hdd, sami hdd oslobodiš / ištekaš / izvadiš vani, pa onda sve ovo obrnutim postupkom nazad. Inaće isporućeni XP se nalazi osim na recovery particiji i na sistemskoj particiji u I386 folderu, imaš na forumu info kako od toga napraviti install cd. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|