Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.02.2007., 15:03   #1
frane65
Registered User

frane65's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Brand name

Jasno, nije za mene...........,
Ako je neko u štosu s time šta bi se moglo uzet i po mogućnosti i gdje neka solidna gotova konfiguracija za(sitno poslovno+ internet+ multimedia bez igrica) iz kategorija IBM, Dell......... ?
frane65 je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2007., 01:17   #2
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
A cuj, bilo sta zadovoljava te kriterije jer sve moze pokrenuti winamp i bsplayer (ili bilo koje druge playere). Znaci najjeftiniji, nek ima 512 ili vise MB memorije i to je to, za posao internet i gledanje filmova dusu dalo...
antrax je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.02.2007., 05:03   #3
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Mislim da je ovo sasvim dovoljno:
Dell OptiPlex 320 MT C346
• Intel Celeron procesor 346
• 3.06GHz, 256KB L2 533MHz FSB
• ATI Radeon Xpress 1100 Pro
• 512MB 533MHz DDR2 memorije
• 80GB Serial-ATA II 7200 rpm
• 16x DVD / 48x CD-RW, floppy
• ATI Radeon 1100 max 256MB
• Mrežni adapter (10/100)
• Dell tipkovnica i miš
• Free DOS
UK= 2690 Kn + PDV

Po potrebi dokupnja:
• 16x DVD±RW.......250,00 kn

Monitor:
Dell E177FP TFT ... 1.200,00 kn + PDV

Skuplje alternative:
1. OptiPlex 320 MT P531
• Intel Pentium procesor 531
• 3.0GHz, 1MB L2 ,800MHz FSB
• 16x DVD±RW Dual-Layer, floppy
• Dell tipkovnica i miš
• Microsoft Windows XP Professional
UK=3800 Kn + PDV

2. DELL OptiPlex 745 SF - Pentium D 925
• Intel Pentium D procesor 925
• 3.0GHz, 2x2MB L2, 800MHz FSB
• 16x DVD±RW Dual-Layer, floppy
• Dell tipkovnica i miš
• Microsoft Windows XP Professional
UK= 4100 Kn + PDV

- jamstvo na sve Dell proizvode je 36 mjeseci

Alternativa bi takoder mogla biti nesto iz Lenovove/IBM serije Think Centre E ili A...
Sasvim prihvatljiv je i nesto kao HP COMPAQ DX2200 MT C356 ili jos bolje:
HP COMPAQ DX2200 MT P4-651-160G
- Pentium-4 - 651
- 512MB PC2-4200 (DDR2-533)
- 160 GB SATA 3.0Gb/s
- DVDRW 16x (LS)
- Free DOS
- PS/2 2-Button Scroll Mouse, 2004 Standard Keyboard PS/2,
- Media Card Reader
- VGA Chipset Integrated
- jamstvo 24 mjeseca
UK= 2881 Kn + PDV
Staro 15.02.2007., 08:07   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ta brand name računala ne vrijede tih para jer plaćaš i ime. Odi u bilo koju solidniju prodavaonicu kompova i uzmi neku njihovu gotovu konfu. Frend je nekidan uzeo u ve-mulju neku Astro konfu - Sempron 3500, 512Mb, mb nForce 6100, prža, XPH, 17" LCD sa zvučnicima, tastatura, miš i sav potreban softver za rad (sistem 'ubodi u struju i radi') - 4.400kn.
Staro 15.02.2007., 14:43   #5
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
IMHO ne isplati se uzimati te Ve-Mil / HG Spot / Links gotove konfiguracije. Bolje ćeš proći ako sam izabereš komponente (možeš ovdje pitati za preporuku) i tražiš ih da ti to slože. Općenito geldajući dobijaš "istu" stvar, samo sam izabereš sve komponente (pa složiš točnmo ono što ti je potrebno), a uglavnom prođeš i jeftinije. Ja bih takvu soluciju stavio i ispred brand name gotovih konfi (stoji sve što i za konfe od dućana - sam izabireš komponente i možeš proći jeftinije, a dobiti bolje komponente), ali očito taj čovjek za kojeg Frane pita savjet želi brand računalo jer misli kako je to kvalitetnije odnosno da će mu bolje raditi i slično. Frane, ja bih ti preporučio da ga nekako razuvjeriš i preporučiš mu da si napravi složenac (kao što sam rekao, možeš ovdje pitaqti za savjet, ljudi će ti sigrno preporučiti nešto ok - samo moraš reći koliki je max. budget).
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2007., 15:17   #6
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Samo sam mu naveo primjer. Za noobove je to idealno jer dobiju sve gotovo i instalirano. Slažem se da se za isto ili manje para da složiti bolja konfa od gotovih koje nude razne informatičke firme. Brand name konfa je razbacivanje lovom. Sjećam se da sam davno imao IBM konfu koja nije imala ama baš nijednu IBM komponentu iako su IBM hardovi tada bili vrlo kvalitetni ('96-'97).
Staro 15.02.2007., 15:47   #7
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Nije ovo išlo na tvoj savjet, govorim općenito. IMHO stvarno je bolje složiti konfiguraciju s točno onim komponentama koje želiš (čak i ako ne znaš ništa o komponentama i slaganju računala - npr. možeš se na forumu pitati za savjet što se tiče komponenti, a komp će ti složiti u dućanu u kojem si kupio većinu komponenti). Ta brand računala, osim što su skuplja, znaju imati više problema nego neke custom konfiguracije, a komponente koje su u njih ugrađene su često lošije kvalitete nego one koje bi sam izabrao. Jasno mi je da puno ljudi koji se ne razumiju u računala misle da će dobiti "bolju stvar" ako kupe npr. Dell računalo, ali to uglavnom nije slučaj.

Slična je situacija s tim gotovim konfiguracijama od raznih dućana - par pta sam probao složiti custom konfiguaciju s kvalitetnijim komponentama i u pravlu bi ispalo jeftinije, ili u najgorem slučaju iste cijene. Ako netko već dođe do toga da na forumu pita za savjeto, onda je dobra prilika da mu se predloži cijela konfiguracija, pa lako može to isprintati i otići u Links (ili koji već dućan) i tražiti da mu se složi konfiguracija s tim komponentama. Dobit će istu stvar kao da je kupio njihovu gotovu konfiguraciju, samo s boljim komponentama. Za krajnjeg korisnika stvarno nema razlike - u oba slučaja dobit će na ruke kućište u kojem su komponente i samo ga treba uštekati u struju.
Staro 15.02.2007., 17:06   #8
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Zaboravljate na to da sa Brand računalima dobijete kompletnu podršku kako servisa tako i helpdesk (barem u EU i USA, za nas neznam).
Tako će neki kompletni n00b rađe uzeti to gotovo složeno računalo (koje je optimalno složeno, a ne samo nabacano jedno na drugo kao u naših trgovaca), nego ići okolo po dućanima i zezati se s tim.
Pogotovo se to odnosi za nekog tko radi i zarađuje, a njegovo vrijeme mu znači više od nekih 10-20% uštede na komponetnama koju bi ostvario da se par sati zeza oko webshopova i trgovina.
Staro 15.02.2007., 17:51   #9
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Ne zaboravljam to - jednostavno to je jako relativna stavka. Može se naići na problem koji će npr. Links servis srediti isti dan, dok se može naići na problem kod npr. Della s kojim će se danima odnsono tjednima gubiti vrijeme za supportom. Što se tiče "optimalno složenih" brand name računala, to stvarno nije pravilo, i u takvim konfiguracijama često su (ispod)prosječne matične ploče, loša napajanja itd. Susreo sam se s nekoliko brand name konfiguracija i vjeruj mi, kod njih puno toga nije bilo "optimalno". Da se razumijemo, ja ne preporučujem ni gotove konfiguracije naših dućana, jerbo se za iste pare može složiti bolja custom konfiguracija s kvalitetnijim komponentama.
Staro 15.02.2007., 20:56   #10
frane65
Registered User

frane65's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Hvala svima, nisam si mislio da ce se razvit takva diskusija oko tog nazovi ga "brandname" no u ovom slučaju se ide za time da cijena ne igra, jasno ne treba se ni razbacivati,nego je cilj posto se komp nece kupovati tj. mjenjati barem par godina da se uzme nesto sto ce bez pardona i stabilno podrzavat i "buduce" aplikacije prvenstveno mislim na vistu iako sam prijatelja odvratio od nje bar za neko vrijeme, mozda i grjesim jer on je u biti pocetnik pa bi mozda bilo najbolje da i starta s njom, i na koncu nije greda ni ako se nesto sastavi osim sto to ceka mene ......
Osobno mi je prihvatljiva jedino E.T.-eva varijanta
DELL OptiPlex 745 SF - Pentium D 925
ali sam sve vise i ja uvjeren da treba slozit nesto stabilnog na bazi intelovog E6300 ili 6600,..... pa probajmo/te.
Dakle laganica office+internet+multimedia.
Nema clockanja nema igrica,"pure stability" !
Po mogucnosti sve HG-spot ili sve Ve-mil (Pu)
frane65 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.02.2007., 21:05   #11
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Koliko $$$ ?
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2007., 21:59   #12
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Ako je samo ona namjena koju si naveo - filmovi / office / net - bez igrica, ili nekih drugih zahtjevnijih aplikacija (tipa video editing, glazbena produckija, 3D itd.) onda je C2D čisto bacanje para, a pogotovo E6600 opcija. Sve i ako se komp ne misli mijenjati godinama. Naime te aplikacije i to istovremeno može vrtiti i PIII s 512MB rama star preko 7 godina, prema tome dovoljno je složiti neku jeftiniju AMD konfu, te staviti 1GB rama (u budućnosti se lako doda još rama, ukoliko će postojati potreba). Glavno da se složi konfiguracija koja može glatko vrtiti Vistu i onda je miran min. sljedećih 5 godina (znam da je nezahvalno davati tako dalkee progonoze vezano uz IT, ali sumnjam da će browseri, mp3 playeri i Office aplikacije odjednom početi zahtijevati 4GB rama i procesorsku snagu E6600).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno