|
![]() |
#2 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
MIslim da u windowsima ,ako nemas hardwareski kalibrator, kaj većina nas nema jedini izbor je "ADOBE GAMA", sastavni dio photoshopa.
__________________ |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Za neke osnovnije stvari (dovoljno velikoj većini ljudi) imas Nokia Monitor test, samo onda moraš "odoka" korigirati postavke, ali dobro ispadne.
![]() |
#5 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Nema ti smisla kalibracija na "suho" - za pravu kalibraciju ti treba kolorimetar, a ostalo je prčkanje. Ako se profesionalno baviš grafikom za tisak vjerojatno ćeš već nekako nabaviti kolorimetar (kupiti ili posuditi), ako ne, onda ti kalibracija ionako ne treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
KO se god imalo bavi fotografijom, kalibracija sa adobe gama je u najmanju ruku nuznost. naravno da je bolje sa kolorimetrom, tj hardware-ski, al to nemam i nisam probal, Nokia monitor test je bez veze. Jer monitor mora bit kalibriran u working space-u , danas skoro po defaultu gama 2.2.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Nokia je dobra za kalibraciju "običnih" monitora, pogotovo za brightness i contrast. Druga stvar su boje. (koje bi u velikoj večini slučajeva trebalo ostaviti na defaultu). Bavio sam se s par program za korigiranje, ali slika gotovo uvijek ostane "spaljena" nakon što poštelam one slidere koji bi kao trebali pomoći.
![]() |
#8 |
Čovjek
|
Naravno, ali bez kolorimetra se svodi na prčkanje. Ako se netko ozbiljno bavi fotografijom, onda mu neće biti problem kupiti kolirmetar (danas ima jako dobrih, a pristupačnih), jer će mu ionako često trebati, a ako ne to, može barem platiti nekome da mu kalibrira monitor (iako to ne bih baš preporučivao - naime kod nas je takva usluga još uvijek dosta skupa, a monitor se mora kalibrirati dosta često, tako da je na kraju isplativije kupiti kolorimetar.). |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Junior Member
|
bavim se ja amaterski , al nemam love za hardware-ski kalibrator, kalibrirano sa adobe gama koji je po meni loš je ipak upotrebljivo za razliku od opće ne kalibriranog. GORLUK, imas kakve linkove ili cijene hardwareskih kalibratora kod nas? Citiraj:
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Čovjek
|
Ne znam baš kakva je ponuda kod nas (nije bajna u svakom slučaju). Znam da HSM Informatika drži Eye One Display. To je jako dobar kalibrator, jedan od najboljih i što se toga tiče ne trebaš se brinuti. Vjerojatno ćeš odmah primjetiti i Pantone Huey, i vjerojatno će ti svojom cijenom biti primamljiv (pogotovo zato što se fotografijom baviš amaterski), ali ti ga nikako ne bih preporučio - nećeš s njime postići ništa više od prčkanja (i lako moguće samo pogoršati stvar). Jeftin je i primamljiv, ali u konačnici bacanje novca. Ovdje su ti linkovi: http://www.hsm.hr/ HSM Informatika - kalibratori i skale boja Računaj da će te koštati preko 2k kuna, pa sam vidi da li ti se isplati kupovati takav kalibrator (a i pitanje je koji monitor imaš i koliko dobru deltu ćeš izvući iz njega). Ne znam, ja bih ti prije preporučio da takvu stvarčicu ubodeš vani. Npr. ColorEyes bundle - kolorimetar i software (odličan bundle, dosta korišten među pro fotografima) dobiješ za 300 i kusur dolara, tako da ti ga se u konačnici isplati i naručiti, pa platiti carinu+PDV (iako bi naravno bilo idealno prešvercati ga). ColorEyes Display Pro DTP-94 Bundle Ili pak Spider kolorimetar (manje od 200$): ColorVision Spyder2 Također odličan kolorimetar. Mislim da su to primamljive opcije, pogotovo ako imaš nekog tko živi vani, ili namjeravaš uskoro ići na put (iako ni opcija s naručivanjem nije tako strašna). Zadnje izmijenjeno od: gorluk. 31.01.2007. u 02:35. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|