|
![]() |
#2 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Re: časopisi
Citiraj:
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#3 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Ne bi baš rekel da pišu laži. Članak/recenzija, te ocjena ovisi o autoru teksta i o tome kakva iskustava je dotični imal s određenim komadom hardware-a/software-a tokom testiranja. Istinabog neki recnezenti preferiraju određene proizvođače (možda zbog toga jer su imali ugodna/pozitivna iskustava s njihovim proroizvodima ili nekog drugog razloga). Ali to ne znači da su oni za neki prozvod napisali/sugerirali da nije baš najbolji, tj. da su ga ''popljuvali'' samo zato jer oni ne ''vole'' proizvođača tog proizvoda ili zato jer misle da nema boljeg proizvođača od njihovog omiljenog. Ovo da navijaju za onoga ko više plati to možda funkcionira s nekim web-recenzentima koji dobivaju testirani hardware/software ''na poklon'', pa i ubuduće piše samo naj, naj o tom proizvođaču. Istinabog takvog načina testiranja/recenziranja možda ima u hrvatskim IT časopisima, ali je ne bi ulazil u to, jer za to nemam dokaze, a bome niti znam kak funcioniraju te stvari. Kolko znam IT časopisi (a i ostali mediji) naplaćuju prostor za oglašavanje i ako neki proizvođač/firma želi da se njegov proizvod reklamira u određenom IT časopisu, e onda je bome spreman i platiti zahtjevanu svotu novaca........kolko kog da ona bila. Mislim da bi ti svi ti članci i recenzije koje pročitaš (bilo na netu, bilo u hrvatskim ili stranim IT časopisima) trebali biti samo neka vrsta orijentira prije nego se odlučiš za finalnu kupnju. Mislim da ti bude Beren odgovoril nešto konkretnije/detaljnije, pošto čovjek i sam piše/testira za jedan hrvatski IT časopis. Toliko... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
ako netko podmaze odredjeni casopis onda su i oni prema njemu blago naklonjeni ak me kuzis ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Oct 2004
|
tako primjerice neki ne imenovani portali testiraju opremu samo od onih koji ce platit reklamu.
![]() |
#8 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
... teško pitanje na koje ne znaju odgovor valjda niti oni koji pišu... hmhm... iako se ni u teoriji ovima koji pišu bash i ne može vjerovati kada nešto kažu o tome (jer neće sebi srat u usta), mislim da možemo biti prilično sigurni da se kod testiranja takve stvari ne događaju. ja to shvaćam kao... takvi časopisi će biti neutralni u svakom pogledu, znači neće totalno ispljuvat neki proizvod koji to zaslužuje jer si to ne mogu priuštiti, ali neće niti napisati da je nešto najbolje na svijetu (jer si niti to ne mogu priuštiti zbog konkurencije). niti na PCE (ako se to smatra pod "nekim neimenovanim portalima") se neće reći da je nešto totalno smeće, jer svaki proizvod ima ciljanu publiku i nešto što je meni smeće je nekoj klinkici u osnovnjaku odličan ROI. No, postoji bitna razlika u nivou pljuvanja. npr. ako BUG (imenujem jer nisam pička) izgubi suradnju s nekim velikim poput autronica ili nedajbože msana, za to mora postojati daaaaaleko važniji razlog nego kada se to desi (ponovo imenujem) na PCE. zašto? jer je linija između ideala i para na različitom mjestu. to ne znači da su članci u BUGu plaćeni, niti da su oni na PCE uvijek najhardcore koliko mogu biti. ali linija između ideala i para determinira i nivo objektivnosti. na taj način je mišljenje koje autor želi prenijeti čitateljima nekako definiranije i manje razvodnjeno u, npr. PCE. to je to. a da u BUGu lažu, ne lažu. barem mislim da ne lažu. postoji gro slučajeva iz prošlosti kada je BUG srao i sjebavao svoje autore, ali do sada se ekipa poprilično uhodala u cijelu spiku s manipuliranjem linije između ideala i para, tak da se u članci vidi sasvim prihvatljiva poanta. ovo je moje mišljenje o bugu. ne o ostalim stručnim časopisima poput VIDI-a ![]() no to je sve, naravno, samo moje neko shvaćanje stvari. vjerojatno nije u potpunosti točno, ali nekako mi odgovara.
![]() |
#9 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Laži... laži... teška je to riječ i neće ni jedan iole ozbiljniji časopis otvoreno pisati laži. Radi se tu o drugim kombinacijama , sistem ocjenjivanja nekog hardwarea je puno profinjeniji i u većini slučajeva firme , proizvodžači pod "krovom" nekog časopisa imaju nazovimo to popusta pri ocjeni njihovih proizvoda. Dobre stvari se obavezno istaknu "debelim slovima" a loše se prešute koliko je to moguće. Uzmimo na primjer @Rak-ov test kulera , svirep, temeljit , ekipa je imala favorita zbog kojeg je i pravljen test ali su bez imalo prikrivanja istakli sve dobre i loše osobine dotičnog. Takvih recenzija skoro da i nećete nać u našim inf. časopisima. Općenito gledajući recenzije nekog časopisa ne mogu biti relavantne zbog same činjenice da oni taj komad hardwarea ne koriste svakodnevno za razliku od nas korisnika koji nakon par mjeseci znaju kako im "diše" bilo koji dio računala. Časopisi više služe da pokažu šta je novoga , kako izgleda , šta sve ima , mogućnosti itd... Ako ću nešto kupit , časopis mi može više služit kao kolektor recimo grafičkih ali koju ću uzet najviše ovisi o "masi" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
ma ovo da ne znaju kak im diše računalo totalno ne stoji. svi imaju testnu konfu. ne zato što im tak paše, nego upravo zato da točno znaju kak diše. ne samo teoretski nego i onak... po šmeku. i ne samo da znaju kak im ta konfa diše, nego kak diše više njih. i zato uvijek znaju kak kaj radi. ovo se, naravno, odnosi na autore koji pišu malo veće recenzije, ne sitnice, prvi pogled, itd.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Banned
|
Citiraj:
E ovi drugi su mi zanimljivi i što ih više ovdje ima - dobrodošli. Časopisi , novine od pamtivjeka su u službi vijesti i Reklame.... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
![]() Možeš si samo nacrtati da će ti netko dati ploču na testiranje pola godine. Osim toga-bolje ti je potražiti po forumima proizvođača ploča i doznati sve relevantne informacije. A rijetki si tu mogu dozvoliti da testiraju hardware onako kako bi mi to htjeli, pa da nasviraju ploču, proc i memu koliko ide i još malo gore ![]() Ako nekom skuriš testni hardware-velika je vjerovatnost da nećeš od te firme više išta dobiti... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Otvoris jedno, drugo, tretje, i u svemu nadjes isto. Hrpe neukih recenzenata koji odvrte 3 testa nezanimljivog hardvera i prepisu dio manuala ili press reporta u kojem pisu najzanimljiviji marketniski buzzwordovi. Ocajno. S druge strane, Bug od prije 8-10 godina je _neusporediv_ s ovim danasnjim ispljuvkom i prosto ga je blastfemicno usporedjivati s danasnjim smetjem. Otvori PcWorld, Byte, PcMagazine od prije 10ak godina pa pogledaj kako bi trebala izgledati IT publikacija. I to pazi, PC IT publikacija. Bug nije bio dalekog od toga. Nekada je Bug testirao SGI i Sun masine. Danas 95% hrvatskih IT recenzenata ne zna za nista drugo osim Wintela. 3D Labs Permedija je bila svaki drugi broj izmrcvarena kako treba. Danas Theophil "bash-sam-si-cool" Povalich testira VP chip u 3D Marku i kaze kako je ATI napravio dobar posao postigavsi 5 puta veci score. Strucni tekstovi svode se na prijevode nestrucnih laickih piskaranja pa tako imamo nestabilne naboje, imamo medjuspremnike sa sklopkama i slicno. Onomad je trziste PC OSeva bilo homogeno, open source se tek probijao. Strucne ekspertize na temelju toga i usporedbe s operativnim sustavima koje danasnji autori jedino mogu naci u rjecniku zastarjelih rijeci i tesko ih izgovoriti bile su na dijametralno suprotnom nivou na kojem, recimo, stanoviti D. G., inace jedan od glavonja u Bugu, danas pise, koristeci krajnje profesionalne i strucne izraze ala "debili", "sharlatani" i slicno. Ouvrklouk, DFI, "voltaza", latencija??? Nekad je PcMagazine imao 400 stranica. Od toga je 150 bilo reklama, 250 _strucnog_ i _profesionalnog_ teksta. Bug danas ima ~300 stranica kataloga. Sarenog!
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
Citiraj:
Čuj, istina je da bi neki proizvodi dobili drugačije ocjene da ih recenzent koristi na dnevnoj bazi par mjeseci, ali to je jednostavno neizvedivo. Toliko se novog hardvera pojavljuje na tržištu svaki mjesec da jednostavno ne stigneš pokriti niti sve novo, a kamoli se baviti par mjeseci jednom te istom stvari. Osobno mi se jako sviđa koncept naknadne ocjene, ali u praksi znam da je ponovo testiranje i općenito korištenje nekog komada hardvera duže vrijeme skoro uvijek nemoguće izvesti. S druge strane, viđao sam takve članke...čak i u toliko pljuvanom BUG-u gdje su u rubrici "Drugi pogled" popljuvani neki uređaji. Konkretno, riječ je o Thrustmasterovom Topgun Afterburner Joysticku i još nećemu...ne mogu se sad točno sjetiti. @Bubba: Mislim da živiš u prošlosti. Današnje IT tržište je beskonačno drugačije nego IT tržište od prije 10 ili više godina. Barem što se tiče nekakvog hardvera široke potrošnje. Časopisi su jednostavno prilagodili tome. Većina rulje koja čita BUG (i ostale časopise) ionako ne razumije pola i više tekstova koji su tamo napisani, premda su namjerno pisani za "lako" čitanje. Meni se mnogo puta dogodilo da mi je tekst poslan na doradu kako bi ga pojednostavio. IMHO, nitko više ne piše uber stručne IT publikacije budući da imaju vrlo upitnu tržišnu isplativost. Ljudi su jednostavno prilagodili tržištu, jer da nisu, propali bi. Ista stvar bi se dogodila i bilo kojem drugom biznisu koji se ne bi prilagodio tržištu. Ako se ne varam, vrlo lijep primjer za to je DEC. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |||||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ne vrti se Zemlja oko Wintela. Naprotiv. Citiraj:
Umjesto onog sto sam mislio napisati, jednostavno cu si staviti mental note. Zapravo, koliko god ja pokusavao ispraviti krivu Drinu, ispada da si upravu. Jedna dubokoumna: "Jer jednom Bugu apsolutno nije vazno tko ga kupuje, dok god su to balava djecica." Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||||||
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
S tim da opet zaboravljaš da BUG prije 10-15 godina nije imao nikakva dodatna izdanja. Konkretno mislim na Mrežu koja je stvorena zato da bi se ljudima koje ne zanimaju igre i grafičke kartice pružio adekvatan časopis. Citiraj:
Bit onog što ti želim reći je da su danas računala, posebice Wintel računala koja ti tako mrziš, mnogo više raširena među ljudima nego prije. Shodno tome, više se ljudi za njih interesira pa onda nije ni čudno da su časopisi morali ohladiti od profesionalnog hardvera zanimljivog uskom spektru korisnika. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||||
E Pluribus UNIX
|
. broj Citiraj:
Predamnom je 29. broj Buga. Travanj 1995. Ostao je u sobi kao rezultat predbozicnog ciscenja i pospremanja. Od zanimljivijih recenzija, samo cu ti izdvojiti: miromagic 20/40 twin Warp 3 SGI Indy 4600SC Parallel Virtual Machine Ogroman test laptopa, u koje su ukljuceni i Macovi ... I pazi, u tom broju, od 100 stranica, ja sam nasao 40 koje su me eksplicitno interesirale. To je skoro polovina tesktova (ne racunamo li reklame) u cijelom casopisu. A kad smo kod reklamiranja, ovdje mozes naci jedan Linotronic, Eizo, Autodesk, Corel i ostale kako se reklamiraju. Danas nekakav We-Mil ima 20 stranica reklame i jos toliko hardvera koji je dao na recenziranje. S tim da opet zaboravljaš da BUG prije 10-15 godina nije imao nikakva dodatna izdanja. Konkretno mislim na Mrežu koja je stvorena zato da bi se ljudima koje ne zanimaju igre i grafičke kartice pružio adekvatan časopis. Ne znam koliko pises za Bug, no ako se ne varam, u to vrijeme je izlazio Master, casopis vezan za igre, pod okriljem Buga. I sto je zapravo my point? Da u novom Bugu (PcChipu, Vidiju... nevazno) ne mogu naci test PCI Parhelije, FreeBSD-a 6, SGI Tezra, Clusteringa for dummies i slicno. Kazem, opet, mozda si u pravu, i zaista zivim u proslosti, ali jednostavno ne mogu pojmiti da si je jedan renomirani casopis kao sto je Bug dozvolio pasti na ovako niske grane. Prijatelj mi donosi iz Engleske neke njihove novije casopise. Trenutacno listam jedan broj Pc Proa, i casopis mozda nije na razini nekakvog Pc Magazina od prije 10 godina, no uredno ima izvrsnih tema. Obima isto kao i Bug, jako lijepo je podijeljen na Enterprise i Consumers testove te uz to ima i ogroman dio onoga sto oni zovu "Real world computing", odnosno dijela koji se bavi prakticnom primjenom IT-a. Nesto sto me se najvise dojmilo je bio tekst o najuser friendly PDA-ovima, odnosno onima koji se najvise daju pretvoriti u desktop PC. Osobno niti nemam PDA, niti me interesira, no s ovim tekstom sam saznao da ta cuda mogu biti puno vise nego sto sam ocekivao. Citiraj:
Ne znam od kuda ti to da mrzim Wintelase. Mozda kada bih imao $ koristi od toga, ovako, nema smisla ukljucivati emocije u to. Ovo sto ti ja pricam su cinjenice, a ne osobna ostrascenja. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Apropo DEC-a, tu je vise posrijedi od cistog "sokol ga nije volio". I danas je VMS neusporedivo bolji od bilo kojeg Linux ispljuvka, no zakulisne igre su kostale DEC odnosno Alphu.
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
samo da se ubacim da sam i ja prestao kupovati bug iz cistoga razloga sto nema u njemu nista sto bi mogao nauciti... ono imaju recenzije hardveraja uf bed to nadjem na googlu za 0.111sec uglavnom samo nastavite sa raspravom gust mi je citati ![]()
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
i ja isto prestao BUG citati zato sa nema vise nis pametnoga i nis za nauciti u njemu vecinom se u BUG-u sada sve vrti oko gamera,,,,, (bezveze) sto se tice recenzija software-a i hardware-a ma tu su svi isti od BUG-a do VIDI-a svi isto pisu........ i svi nasi casopisi su vrlo slicni VIDI je u plusu zato sa ima na kraju svakog broja male skolice offica, PHP-a, VS-a Diret-X obavezno u svakom broju ide LINUX i MAC kutak,,,, to je nesto sto BUG nema, za pc-chip neznam, kakvo je stanje dugo ga nisam citao BUG DVD sadrzi nesto programa pa idu hitovi igara pa bezvezne male igrice pa filmovi iz igara pa smijesni filmovi i reklame i DVD je popunjen sa 60% gluposti VIDI umjesto toga ima LINUX software, i software za Pocket PC-e i smartphone uredaje,,,,, definitivno bolje iskoristen prostor na DVD-u i opet kada izade neka nova grafa ili CPU svi ce to casopisi imati isti mjesec recenziju,,,,,,, i sve ce isto pisati,,,,,, i rezlutati ce manje vise biti isti,,,,,,, kada kupujem casopis prvo na net-u pogledam sa koji "ovaj" mjesec ima u sadrzaju i onda odlucim koji i hocu li uopce kupiti,,,,,,,, inace niti jedan od tih casopisa ne tvrdi i ne garantira da su njihovi testovi 100% tocni, i lijepo navode da se njihove ocijene uzimaju u obzir samo kao smijernice pri kupnji hardware-a softwarea a ne da je to as tako kako oni kazu i nemoze drugacije,,,,,, bubba u ovomjesecnoj mrezi ti je clustering na veliko i siroko opisan a on izlazi kao BUG ekstenzija ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
|
Originally posted by Beren Hmmm, većina korisnika se ne igra, ali isto tako u BUG-u (ne znam za druge časopise, ne čitam ih) ne dominiraju recenzije grafičkih kartica i igara. Više je riječ o nekakvom generičkom hardveru, softveru i novitetima. Da, kad izađe nova generacija grafičkih kartica, odvali se dvije strane o istoj, ali to je svejedno kap u moru. Daj molim te...:confused: Evo gledam Bug od 11-tog i od 156-176 su igrice i nešto oglasa !? 20 str za igrice svaki broj nije dominacija ? Tako je u svim časopisima. Još nisam vidio neki broj da NIJE bilo ni jedne grafičke na recenziji. Većina korisnika se ne igra ? E sad neznam kako ovo reći da ne dobijem ban ali evo probat ću pa nek moderator korigira ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
PC Ekspert šerif
|
Većina korisnika se ne igra kad se uzme u obzir sva populacija, ne samo oni do 30 god. Ali ova je konstatacija ionako bila namijenjena Bubbi, odnosno izrečena je u u kontekstu naše rasprave. Ono što je bitno u cijeloj shemi je to da BUG vrlo dobro posluje. Vlasnike lista ne zanimaju litanije ljudi kao što je Bubba budući da su oni samo kap u moru. Isto bi se moglo reći za generalnu populaciju ovog foruma...riječ je o naprednijim korisnicima kojima su članci iz BUG-a obično "voda" budući da znaju da sve informacije koje ih zanimaju mogu naći na Internetu. Ono što ostaje je sredina...generalna populacija kakve ima najviše, a ova populacija donosi i najviše love. Ne znam...ako ti Bubba misliš da je hrvatsko tržište "žedno" jedne prave "IT publikacije", možda bi trebao skupiti neku ekipu i stvoriti jednu takvu publikaciju. S obzirom na moja iskustva u branši, jedino što mogu je zaželjeti ti mnogo sreće. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
[SW]'V^idO
Datum registracije: Dec 2006
|
Što se tiće laži i favoriziranja i ostali stvari u hrvatskim IT (i sličnim) časopisima: VIDI: Ne lažu, ali su prije par godina lagano favorizirali Ati i AMD da bi se sada stanje popravilo. Pošto nisu kao BUG podjeljeni na tri tržišna segmenta (djeca-Enter, napredna djeca i odrasli-BUG, napredni korisnici kompova i sl.-Mreža) znaju ponekad biti pomalo pre stručni za običnog čovjeka. Minus im ide i zbog toga što su pretvrdoglavi da trajno uvedu DVD nego još uvijek drže CD (osim onih par "super" brojeva). Također im papir smrdi tako da je potrebno čitati sa gasmaskom i previše sjaji što smeta kod čitanja (svjetlo blješti u oči) Ocjena: 7/10 BUG: Ne lažu. Ne favoriziraju (barem ja nisam ništa primjetio). Za ljude koji žele naučiti nešto o IT. Pohvaljujem ih zbog stalnog DVD-a (svaka čast novom broju sa DL DVD-om) na kojem se ne nađu samo hrpa programa koji nikome ne trebaju nego ima i smiješnog sadržaja (filmovi) i sl. Za količinu sadržaja ima najpovoljniju cijenu od svih. Po meni najbolji časopis takve vrste u hrvatskoj. Ocjena: 9/10 Mreža: Nisam nikad čitao tako da ne znam. Ocjena ?/10 Enter: Časopis za djecu i početnike. Svaka čast. Možda bi pomoglo malo više stranica. Ocjena: 8/10 PC Play: VIDI-jev časopis za igre. Malo stranica, smrdljivi, sjajni "kvalitetan" papir. (pre)Malo sadržaja u odnosu na cijenu. Nekad je bio puno bolji. Samo za gamere. Ocjena: 4/10 PC Chip: Časopis za one koji imaju puno love. Favoriziraju skupe high-end proizvode. Dosta informacija u odnosu na cijenu, ali stravično loš grafički dizajn i papir (neki malo tvrđi bi bio bolji). Ocjena: 6/10 Ne znam da li ima još neki domaći IT časopis, ali ovo je većina. Izrazio sam svoja mišljenja o svakome od njih i stojim iza toga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
E Pluribus UNIX
|
![]() |
![]() |
#25 |
Guest
|
Prije sam kupovao Hacker i BUG. BUG od prvog broja s CD-om, Hacker (klinci se obozavaju igrati) od 6. broja. Mrežu od prvog broja, ali samo 2 broja tada jer je to bilo prenapredno za mene (čitaj, nisam imao priliku koristiti pola tih stvari o kojima su pisali) Zasto sam prestao kupovati BUG. Postali su nezanimljivi, generični. Dal favoriziraju, ne citam ga dost dugo, ali dok sam ga čitao da. Dal su imali "PRODANE" recenzije. DA, jesu. Ali ljudi moji recenzije se ne prodaju tako da ce recimo nvidia dobiti 10, a ATi 6. Ne, Ati ce dobiti 9, ako je netko odvažan, cak i 8 (ovdje govorim ako uzmemo da su iz obe firme izasla skoro pa ekvivalentna dva proizvoda). A kako su dosli do te prednosti, tako da su kod ATija u tekstu nabrajali samo dobre stvari za svaku sitnicu, a kod nvidije samo za one ocite stvari koje se ne mogu presutiti. Cisti marketing. Zasto meni svi govore da su LCD monitori bolji od CRTa, kad nisu. Jer ih bombardiraju sa svih strana upravo takvi casopisi koji te natjeraju da zaboravis kako je glavna svrha monitora prikaz slike. Je plus kaj je LCD portabilan, je plus kaj manje trosi tralalala, ali dal na samom kraju ima kvalitetniji prikaz boja, nema, prilagodljivost po rezama nema. BUG necu nikad kupiti vise u zivotu. Prerasao sam to, a imam samo slijedeci ponedjeljak 20 godina i jaaaako puno toga za nauciti. A di cu naucit. Najvjerojatnije sam na temelju probaj, fulaj postupka. A nekad sam iz casopisa naucio sto je to proizvodni postupak i pipeline kod procesora i mogao odgovoriti zasto je netburst bila smece tehnologija! |
![]() |
![]() |
#26 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Mislim da je "problem" čisto tržišne prirode. Danas se na netu može naći bilo što i neki "power user" (koliko god ovo glupo zvučalo) jednostavno neće kupovati taj časopis da pročita mjesec dana stare vijesti (kad se promjene događaju svaki čas). Zato su se časopisi preorijentirali na klijentelu koja se neće zamarati mahnitim traženjem recenzija/savjeta... nego će kupiti magazin i vidjeti taj i taj komad hw/sw-a koji ga zainteresira (koliko je to moguće iz površne recenzije od 1/3-1 stranice) te se odlučiti na kupnju istog. Današnji časopisi nisu ništa više od dodatka consumer relationship mašinerije koja je tu da proda bilo što i u što većim primjercima, i to se ne ograničava na IT časopise nego na skoro sve publikacije. Zašto bi se oni mučili pridobiti 0.1% dodatnih kupaca/pretplatnika kad postoji internet gdje isti već nalaze sve potrebne podatke i to besplatno. Naravno, tu dolazimo do WC komfora koji je ipak na strani Bug-a one way or the other ![]()
![]() |
#27 |
Guest
|
Mislim da si fulao jer se gubi taj dio o nekakvom power user djelu. A on je jako vazan, ne is konteksta da ce tebe netko ici nauciti brda i planine. Za to ipak postoje drugi putevi, nego bar do nekog stupnja te educirati i nauciti sto je sto i kako nekaj napravit. Netko tko se misli baviti sa IT-om sigurno nije unutra samo zbog tog djela. Sigurno nece preskociti interesantan clanak u kojem moze barem nesto vise nauciti o nekim novostima iz drugih polja. Nekad su casopisi bili prepuni svaki broj s kuharicama. Ja bi recimo jako htio sto se domace tiskovine pohvaliti VIDI kad su krenili s Debian linuxom, na 3 CD,a u tri mjeseca s objasnjenim stvarima. Zasto netko nebi objasnio nekome kako pokrenuti recimo vmware s linuxom, podici svoj FTP server doma i dodijeliti permissione ili bar nauciti kako ja mogu sebi doma otici na net, napraviti to i kad budem kod frenda doma spojit se na svoj komp i prebaciti neki fajl, pjesmu, dokument dok sam kod njega. Sto to nebi zanimalo nekoga tko se izricito bavi muzikom i obradom iste na kompu. Vraga nebi. Suma sumarum, znanje je jako skupo. A ako bi ga neki takav casopis djelio svaki mjesec malo po malo, nista preopsirno dobio bi hrpu citatelja. Mislim da bi jako puno vrijedilo za casopis ako mene netko pita kaj je ovo i ovo, a ja mu mogu reci, pogledaj si taj broj BUGa recimo, a ne poslati ga na net, gdje ce naci sigurno i previsetoga, te odustati. |
![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
|
Ja osobno kupujem BUG jer ipak vidim nekaj novoga. Npr. ovaj mjesec sam videl da se delaju CD plejeri za auto sa Bluetooth tehnologijom...***iga, ostalo u svijetu hardvera tako i tako pokupim već negdje drugdje, ali ima nekih stvari koje su mi ipak nove. 35kn mi i nije neki novac, 2 kutije pljugi ili 5 kava mjesečno, 2 sokića i tako...
![]() |
#29 |
Guest
|
Evo kad je BUG bio dobar izmedju ostalog, a isto tako je isporucio meni jos uvijek najjaci CD ikad od nekog casopisa (ovo je vec nostalgija, naj zamjerit) http://img135.imageshack.us/img135/6861/bugax4.jpg |
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
A morao si i svoju njušku stavit na sliku, a ? ![]() ![]() Ne zamjeram ništa, samo kažem da ipak u BUG-u nađem nešto zanimljivo što sigurno ne bi na netu tražio, a niti imao pojma da postoji ![]() EDIT: Ja ošo van teme topica, moj bed... ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|