|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Razlika u cache-u kod hard diskova
Konkretno me zanima Seagate Baracuda 250GB od 8MB i 16MB cachea. Koliko se primjeti razlika u brzini i u kojim radnjama jer razlika u cijeni je oko 65 kuna? Hvala...
![]() |
#2 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
ne primjećuje se. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Sad buš pak dobil odgovore kako se ne primjećuje, ali da 65kn opet nije puno. I opet si na istome ![]() Ruku na srce, ja razliku nisam vidio, kada sam imao kod sebe od frenda HDD sa 16MB. Imal sam ga na tjedan dana, ali u normalnom, prosječnom radu, ja nisam primjetio razliku.
![]() |
#4 | |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guest
|
Samo uzmi od 16. |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
__________________ |
![]() |
#10 |
Rakija
Datum registracije: Jun 2006
|
AJ imam westernov ata disk od 2MB Cachea,i prije toga sam imao Segatea ist ata 2mb cachea,e sada problem je u tom esto mi se vec dvije godine windowsi dizu neki malo vise od 40 sek.Jel ti problem u tih 2mb cachea.Inace imam gigu rama,Amd 64 3200+,Asus K8vSE Deluxe,Ati 9600XT...... Help....Pozz |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
interferometar
Datum registracije: Sep 2006
|
Nije. "Nešto" incijalizira tako dugo. Kod mene je to znalo bit vezano uz ADSL modem, ali otkad sam na LAN modemu - sve je OK. Kažem, nešto se zbiva, i na nešto on čeka... nabavi besplatan program Bootvis, i pokreni dijagnostiku pa ćeš vidjet što i koliko kod boota traje. Jer ovako napamet ti ne može nitko sa sigurnošću reći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
lepi
Datum registracije: Nov 2005
|
to je onda samo jos jedan markentinski trik .. jerbo izmedu 2 i 16 bi fakat trebalo bit razlike , ipak je to povecanje za fakin 700% ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
a neke razlike ima ali sada da je neznam sta nije ja bi uvijek kupio onaj "jaci" jer razlika u cjeni je nikakva.
![]() |
#14 |
interferometar
Datum registracije: Sep 2006
|
Postoji razlika između teorije i prakse. To što hard ima veći cache, ne znači da je on sad toliko puta brži. Dakle, krenimo od logičnog pitanja: Što će njemu taj cache? Pa vrlo jednostavno, cache je najlakše objašnjiv kao jedna posuda u koju bacamo stvari i sad...one stvari koje su unutra su lakše dobavljive obrađivaču. Dakle, cache bi disku omogućio da brže pristupi stvarima koje češće koristi. U prijevodu - taj mali cache od 16 MB mu služi baš za to - za fajlove ukupne veličine do 16 MB. U praksi - to bi značilo da može više malih fajlova utrpat u memoriju i brže im pristupit nego disk s cacheom od 2 MB. To naravno donosi jako malen dobitak, te bi se prava stvar osjetila kad bi cache bio veličine 512MB i veći. Takav cache (i veći) +magnetski (običan) disk=hibridni disk. E takav disk bi već mogao pohranjivat i unaprijed učitavat cijele foldere, a ne samo male fajlove. Tu bi bilo dobitka u performansama i to većih, ali kod ovako malih cacheova, dobitak je velim - svega nekoliko %. Radije gledajte na naprednije tehnologije poput NCQa i sl. nego na cache. Dobitak je itekako veći kod takvih naprednijih diskova. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
I što onda na kraju uzeti a da je brzo, tiho i hladno? HDD 250.0 GB SEAGATE, 7200.9, Serial ATA II, NCQ, 8MB cache, 7200 okr/min, 577kn ili HDD 250.0 GB SEAGATE, 7200.10, Serial ATA II, NCQ, 16MB cache, 7200 okr/min, 644kn ili HDD 250.0 GB SAMSUNG SpinPoint HD2504C, Serial ATA II, 8 MB cache, 7200 okr/min, 573kn |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Svi kažu da je samsung najtiši, a sad koliko je zapravo taj sagate brži? Ne volim baš kad mi nešto ronda po kućištu...ako me kužite... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
ako ti je važna tišina uzmi Samsunga i ja sam bio u dvojbi Seagate ili Samsung i uzeo sam Samsung jer kako su rekli Seagate bi mi bio glasan ![]() BTW evo razlika u brzini Seagate 250GB 7200.10 SATA2 http://img.techpowerup.org/060826/hdtach1b.jpg Samsung 250GB SATA2 http://img401.imageshack.us/my.php?i...ung16mbux2.jpg
![]() |
#19 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() |
#21 | |
lepi
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
: cheers2 lijepo objasnjenje , hvala. mislim da sam ja imo neku cd przu sa 8 mb cachea (samsung neka) i na kraju je bial sporija od frendove socjalne lite on-ice .. ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|