|
![]() |
#1 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
RAID-0: prekrasno!
Uzeo sam dva ista WD diska: 20GB, 7200rpm, 2MB cache. prvo sam uzeo samo jednoga i usporedio sa mojim WDom 120GB Spec. Edition JB 8MB cache. Nice. 120GB je imao read 56MB/s i write 41MB/s na početku diska, a 20GB je imao read 31MB/s i write 23MB/s. OK. Idemo sad to spojiti u RAID-0 (stripping).... 2x20GB = 40GB. RAID polje ima read 55MB/s!! strašno! dva mala diska stara dvije i pol godine brza kao ovaj moj optimizirani najnoviji....! OK. čak i write je u RAID polju 36-38MB/s. Idemo dalje... Seek time, kao i općenito pretraživanje fileova po disku ide (mnogo) brže u RAID polju... seek-time od 3-7ms... nice! I tako se ja zamislio i kao navijen otišao po drugi 120GB WD JB i spojio ja to u RAID-0. i uživam! (read 83MB/s, write 65-69MB/s) RAID-0 is beautifull! Life is beautifull! :clap: |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Good for you! ![]() Šteta što porast performansi nije linearan... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
I feel devilish today ...
Datum registracije: Oct 2001
|
Ne kuzim kako je seek time manji u raidu... vrijeme potrebno da podaci poteku je u NAJBOLJEM slucaju seek time diska na kojem je prvi strip. Kako se moze dobiti brze vrijeme od normalnog vremena pristupa samog diska..
Athlon 64 X2 4400+; Gigabyte GA-M57SLI-S4 nForce 570 SLI MBO; 2x1 GB DDR800 AData; Gigabyte 8600GTS Silent; Antec P180; Tagan 380W SuperSilent; 3x120mm FAN; 3x320 GB Seagate 7200.10; Samsung 226BW 22" LCD |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
ja bi dva raptora u raidu, no dobro je i sa jednim ![]() jedino sta mi nevalja je zujanje diskova.. naime onaj zvuk kad prebacuju podatke mi je ok, ali zvuk dok se disk samo vrti mi ide na zivce.
![]() |
#6 |
#erase startup-config
|
Fala dečki! eto da podijelim svoja iskustva sa vama ovdje, da vidite svi da je RAID stvarno genijalna stvar. Dva mala diska rade brzo kao ili još brže od jednog najbržeg IDE diska kojeg trenutno možete kupiti. Da bar svi mi imali brzi RAID-0.... Seek time je manji, iako ne znam zašto, ali je. Access time se prepolovio. Random write se poduplao (nije 8MB/s, već 15MB/s)! Moram priznati da ne znam koji je pravi i kvalitetan software za mjerenje brzine diska. Ali jedno sam zaključio - ATA100/133 RAID kontroleri nisu u stanju izdržati brzinu dva diska u RAID-0 polju da ih se maksimalno iskoristi. Brzina diska je gotovo ista od početka, pa do ruba (read je nekih 80ak MB/s). Možda će to biti S-ATA RAID kada više diskova bude dostupno... ![]() I ja bi Pajo volio dva Raptora u RAID-0, ali ne za po doma, hehe! Više volim ova dva JBa koji se jedva čuju. Primjetio sam da ako diskovi duže vremena (par mjeseci) rade na visokoj temperaturi da će prije postati glasni.... :confused: I prilažem Vam screenshot iz Sandre... znam, nije pravi benchmark, ali savršeno služi za usporedbu sa ostalim sistemima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Koristi za benčmark HDtach, puno je bolji od sandre! -- Trenutacno pegla: Goran Bare i Placenici - Prolaznost Te Spoznala Marijuana is nature's way of saying "high". |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Sandra/drolja/ se često zna lagano prevariti,pogotovo kaj se tiče seek time-a,tak da... A i duuuuuugooooo traje test... A 3ms si možeš samo nacrtati... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
#erase startup-config
|
outside... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ovo ispod nisam ja! :)
Datum registracije: Sep 2002
|
Ma Sandra je skroz OK mačka. Vidio sam i gorih.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
#erase startup-config
|
ovako to izgleda u device manageru |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
#erase startup-config
|
... a ovako u kanti.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2003
|
dovraga, wd me odere ![]() da mi disk nije 96% pun....
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Nov 2002
|
Sve je to lijepo i krasno dok jedan od diskova ne rikne. To se meni desilo. Dva IBM disk od 80 GB u RAID 0 polju i popunjeno 130 GB diskova sa MP3-cama i filmovima. Onda je jedan riknu i svi podaci ošli kvragu. Možete mislit kako sam bio sretan ![]() ![]() ![]() Uzeo sam disk koji je riknu i razbio ga čekičem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
uz stripping bilo bi zgodno i spiglec pa udri brigu na veselje.:clap: ![]()
![]() |
#16 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2003
|
sandra u biti totalno ne valja za ove testove sad sam imao 63mbps, a vrijeme pristupa 5ms
![]() |
#18 |
#erase startup-config
|
naravno da može biseru, wejn koji kontroler imaš? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
***2CROwded***
Datum registracije: Mar 2002
|
Ajde dečki malo o tom RAIDU, znam da piše sve u Windowsima no ... Koji je najbolji, zašto !? Šta je 0 ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
![]() Hvala, mora da je to ono što sam ja načuo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
pogledaj malo po netu, ok ti je 0, 1, 0+1 (10). evo ti jedan primjer iz linksa, cca 220kn. ima zanimljivih uredjaja u rangu 600-1000kn. RAID function support : RAID level 0 (Striping): increase performance of sustained data transfer rates. As A/V editing, Graphics, Imaging and CAD. RAID level 1 (Mirroring): an identical image of your data is placed on another drive or set of drives. RAID 0+1 (Striping + Mirroring): for the best performance and fault tolerance data redundancy. Two independent IDE/ATA channels with 40-pin/80-wire connectors : Support up to four IDE/ATA devices 256 Bytes FIFO buffer DMA timing mode : Support Ultra and Multi Word Interface : 32-bit 33 MHZ PCI interface Interface : Support bus master DMA at 133MB/sec PCI burst rate Transfer rate : Support maximum IDE/ATA data transfer rate of 133 Mbps BIOS : Support external BIOS CRC : CRC (Cyclical Redundancy Check) OS support: Windows 98SE/ME, Windows NT4.0 Windows 2000/XP Voltage : 3.3V operation voltage with 5 V tolerant I/Os Regulatory approval(s): FCC Class B (DoC) & CE Version: V1.0 Compatibility: Conforms to Ultra ATA-133 specification and PCI v2.1/v2.2 plug-N-play Conforms to ATA133 RAID, Ultra ATA-133 and backward supports Ultra ATA-100, Ultra ATA-66, Ultra ATA-33 EIDE-Fast ATA-2, IDE and ATAPI devices Data Transfer: Up to 133Mbps burst data transfer rates with Ultra ATA-133drives Bus mastering reduces I/O processing load on CPU to increase the system performance CRC error-checking provides data verification and achieves flawless data transfer Devices Support: All hard disks and ATAPI CD-ROM, DVD-ROM, CD-R, CD-RW, LS-120, MO, Tape and ZIP devices Supports up to 4 ATA/ATAPI devices i jos jedan iz ve-mila Šifra: 5422 Highpoint ATA133 RAID Tehničke karakteristike Sabirnica 32bit, 33MHz/66MHz PCI Standard ATA133 (IDE) Broj kanala 2 Broj diskova 4 Podržana RAID polja RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, JBOD Kontrola BIOS cijena:648,58 kn
![]() |
#24 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
RAID 0: (stripping) je polje u kojem dva diska istovremeno zapisuju različite podatke na njih, pa se brzina čitanja i pisanja teoretski podupla, dok se u praksi poveća oko 70% u odnosu na samo jedan disk. služi za ubrzanje rada diska. RAID 1: (mirroring) je polje u kojem se isti podaci zapisuju i na jedan i drugi disk. oba diska imaju jednake podatke za sebi. služi kao backup disk, za slučaj da jedan rikne, drugi radi. RAID 0+1: (stripping + mirroring) je kombinacija 0 i 1 i potrebna su minimalno 4 diska. prva dva diska su u strippingu, dok se na drugog i trećeg podaci mirroriraju. služi za ubrzanje rada diska i backup istovremeno. RAID 5: (češalj) napredan RAID kojeg mi se ne da objašnjavati, koristi se u serverima RAID 1.5: (?) to je 0+1 verzija koja radi na dva hard diska i koliko znam podržava ga jedan jedini kontroler i to HighPointov jedan. JBOD: spajanje dva diska nadoštiklavanjem. ne nudi nikakva poboljšanja, već samo povećanje kapaciteta. ---------- naravno, RAID-0 se ne mora raditi samo sa 2 diska, može i više, pa radi još brže, ovisno o toem koliko kontroler podržava i kako su međusobno diskovi unutra spojeni. također, diskovi ne moraju biti isti kak većina misli. ukoliko nisu isti, polje će biti dvostruko veće od najmanjeg diska u polju (ili trostruko ako su tri diska itd, itd...) clear enough? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
***2CROwded***
Datum registracije: Mar 2002
|
HVALA PUNO ! Ma razmišljam ako ubodem još jedan disk od 120 GB, neznam.. Backup mi svakako treba, no to radim i sam, uvijek kada napravim nešto ok snimim na CD ili vanjski. A opet da mi backup totalno radi 2 indentična diska, hm, to mi netreba, dakle stripping ! Hvala Medo i Slavos, pomogli mi (uvelike) !! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|