Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.01.2007., 09:52   #1
Pantera-N
Premium
Moj komp

Pantera-N's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
koje komponente za 8, 8.5k kn?

ovako uzeo bi proc, mbo, cooler za cpu, grafu, 2gb ddr2, case, PSU, ostalo imam.
E sada, ne tražim kod kompa dobar OC, nego savršenu stabilnost, eventualno bi grafu malo oc-ao.
proc mora biti intel C2D 6400/6300, za grafu sam razmišljao ili 7900GS ili pak možda bi bilo bolje pročekati DX10, možda bi nvidia izbacila nekakvu GS seriju 8. za matičnu, nikavi Gigabyti, Asrockovi ne dolaze u obzir, a opet ne treba mi matična brutalnog OC-a jer ga neču iskoristiti.
Nešto tipa Abit AB9 pro. Pošto jako patim na tišinu, neki uber cooler koji i može fino ohladiti ako zatreba i koji je bešuman u win. naravno isto tako vrijedi i za PSU koje treba biti min 480-500W, i case kvalittetnihi. pa se raspišite.
uvijek kada sam kupovao komponente sam više manje kupovao Best Buy i nikad se nisam razočarao, pa neka komponente budu u tom rangu

Hvala
Pantera-N je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2007., 13:18   #2
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Pa manje-više si sam dao odgovor. Ovako nešto:

Procesor: E6400 ~1700kn
Hladnjak: Artic Freezer 7 Pro ~180kn
Matična ploča: Intel Bad Axe 2 ~1500kn
Memorija: 2x1GB Super Talent CL5 800MHz ~2000kn
Grafička kartica: 7900Gs ~1600kn / X1950Pro ~1500kn
Napajanje:Seasonic S12 380W ~450kn / Silverstone Element 500W ~600kn
Kućište: Lian Li PC7 Plus ~750kn / Antec Solo ~500kn / Cooler Master Centurion ~500kn
----------------------
~7800-8000kn

To ti je otprilike 8k kuna, a ako se hoćeš rastegnuti do 8.5-9k, mogao bi uzeti E6600 ili npr. 320GB Barracudu (znam da si rekao da imaš disk, ali prostora nikad dosta, a i Barice su jako brzi diskovi), ako baš hoćeš nafilati taj budget do kraja.

Što se tiče samih komponenti, ukratko - Bad Axe 2 je jako dobra ploča, među najboljima za C2D, a i može se super clockati s njom. Stabilna je sigurno, to se uopće ne trebaš brinuti. Mislim da je to bolji izbor od one Abitice (eventualno bi mogao uzeti i Asus P5B Deluxe ili Asus P5W DH Deluxe, ali te ploče su dosta skupe...uzmi ih ako ti se sviđa njihov bundle i onboard features). Super Talent memorija je odlična, ja imam 2x1GB CL5 i super sam zadovoljan. Može se i fino overclockati, s dosta niskim latencijama. Eventualno bi mogao uzeti ~200kn skuplju CL4, ali to samo ako planiraš žešći OC. Freezer 7 Pro je super hladnjak, i definitivno je best buy (i jako je tih - ja ga držim na 1700rpm i gotovo je nečujan, jedino postane glasan na 2200rpm-2500rpm, ali razlika između 2500rpm i 1700rpm je samo 1-2C).

Što se napajanje tiče, za navedenu konfiguraciju Seasonic S12 380W je sasvim dovoljan, ali ako planiraš upgrade konfiguracije u budućnosti (recimo na Q6600 i 8800GTX) onda ipak uzmi Silverstone Element 500W ili Sesonic S12 500W (~600kn naspram 850kn). Sva tri napajanja su izvrsna - stabilna, efikasna, snažna i tiha (Seasonic je tiši od Silverstonea - ja imam S12 500W i gotovo je nečujan).

Ja bih na tvojem mjestu uzeo Lian Li PC7 Plus (srebrni ili crni, koji ti je draži). Case je malo skuplji, ali je IMHO izvrstan - izgleda predobro, a ima jako dobre osobine (protok zraka, razina buke itd.). Meni jedino smeta što ima prostora za samo 3 diska u 3.5" bayu, ali ako trebaš više diskova u kompu uvijek ih možeš staviti u 5.25" i floppy prostor. Ako ne to kućište, onda je Antec Solo jako dobar izbor - također ima dobar protok zraka, i jako je tiho (ima i dodatni sistem za pričvršćivanje diskova gumenim trakama).

7900GS i X1950Pro su jako dobre kartice, i manje-više imaju podjednako dobre performanse. Nećeš pogriješiti s nijednom (doduše 7900GS se da bolje naclockati, manje se grije i ima bolje drivere), tako da sam izaberi što ti je draže. U vezi čekanja jeftinije DX10 kartice - ne znam koliko ti se žuri s kupovinom, ali uskoro bi trebala doći 8600, samo ne znam kakva će joj biti cijena. S druge strane, s 7900GS ćeš moći igrati većinu najnovijih igara na pristojnim rezolucijama s visokim detaljima, tako da možeš sada uzeti 79000GS, a za godinu dana razmisliti o nekoj od kartica na tržištu. Ne znam, sam izračunaj što ti se najviše isplati.

Manje-više sve komponente možeš naći u Linksu, samoi je Super Talent CL5 / CL4 iz acquisitum Magnum (www.adm.hr), i Silverstone Element iz Intro računala (www.intro.com.hr).
gorluk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.01.2007., 14:41   #3
Pantera-N
Premium
Moj komp

Pantera-N's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
ok tnx..inače nikamo mi se ne žuri s kupovinom,mislim da ču ipak pričekati DX10 jer neču svako malo mjenjat komponente. Što se tiše napajanja, gledao sam isto Fortron Blue storm 500W, makar mi se čini da je Seasonic kvalitetniji. Ovo Lian-li kučište mi se sviđa, ne volim neka tinki-winki kučišta-ravne linije i bok. Više manje sam i ja nešto slično složio, evo umjesto coolera sam tsavio Scythe Katanu, makar nisam gledao baš performanse na netu, to jo imam vreman za proučiti
Pantera-N je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno