Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.12.2006., 20:25   #1
tamara55
Premium

tamara55's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Energetski optimalan kompjuter

Ovako, ima moj tata nešto pdv-a za prebit sad na kraju godine i moj brat hoće novi komp. On će na njemu slušat muziku, surfat po netu i ponekad odigrat koju igru. Celeron na 766 je dosad obavljao vrlo dobar posao, ali na njemu ne možeš igrat novije igre Novac nije problem, ali želim da komp bude best buy high end-a.

MBO i procesor: ne mogu se odlučit između Intela i AMD-a. Želim matičnu
koja će biti dobar zalog za budućnost (da se da nadogradit), solidne overclockerske mogućnosti (ne ekstremne), da uz nju ide dobar bundle (po mogućnosti). Ne znam da li se isplati trenutačno uzimat dual core kad je mali broj igara i programa koji iskorištavaju svu snagu obje jezgre, a neće se radit u AutoCadu, niti neki video editing, niti puno kodiranja videa...Što troši manje struje: Core2Duo ili AM2 Athloni? Tko je bolji: Intelov Speedstep ili AMD-ov Cool'n'Quiet?
I neki efikasni tihi cooler za procesor koji može izdržati osrednji o/c.
Usput, koja je najbolja pasta za proc, ali ona bijela koja se nakon nekoga vremena stvrdne?

Ram: uzet ću 1GB DDR2 (2x512 u dual chanelu). Neću 2GB jer nije potrebno. Ako mi u budućnosti bude trebalo, lako se nadogradi. I neka se da značajno overclockat.

VGA: Sapphire 1950Pro mi se čini kao dobar izbor. Cijena je ~1500kn na više. Koja je razlika između obične Sapphirove Pro i Ultimate Pro (čini mi se da Ultimate ima nekog Zalmana na sebi i da li s tim hladnjakom grafa postaje dual slot?)? Može i neka s VIVO. Dobar bundle poželjan. 8800tke nemojte uopće spominjat (neisplativo je, a cijene će past tek kada izađe ATI-ev odgovor, a možda i S3-ev )

HDD: prije svega-dugovječnost. Zatim brzina ili tišina. Seagateov Sata od 320GB mi se čini ok zbog garancije. Kakvi su ostali 320GB hardovi?

Napajnje: sviđa mi se ono neko koje ima 85% iskoristivost. Da li je tiho i kolika mu je cijena?

Kućište: bilo bi dobro kad bi imalo barem 2 ventilatora (tiha ili nečujna) na bočnoj stranici kućišta i to neki Midi tower.

Zvučna kartica: ne znam da li ću je uzet kad mi brat sluša muziku preko gitarskog pojačala. A možda ipak neku X-FI s raznim ulazima i izlazima. Ako postoji neka alternativa Createovim zvučnim koja isto ima 5'25 rack, neka kaže

Monitor: neki widescreen 19' LCD s najkvalitetnijom matricom i što manjim odazivom.

DVD-ROM: obavezno neka bude što tiši kada vrti medije najvećom brzinom.
DVD pržilica: kvalitetna, tišina nije važna.

Za miš i tipkovnicu će se brat pobrinut.
Razlog što želim komp koji troši što manje struje je taj što će mi brat ipak 80% vremena provesti slušajući muziku i surfajući internetom i nema svrhe da komp praktički pri mirovanju troši duplo više struje od sadašnjeg Celerona.
I u kojem se dućanu može sklepat cijela konfa tako da se svaka komponenta ne knjiži posebno nego komp kao cjelina.
Većinu toga sam rekao, sad vas molim za prijedloge.
tamara55 je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2006., 00:35   #2
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Intel Core 2 Duo E6300
Gigabyte P965 DS3
X1950Pro
320GB Barracuda
Seasonic S12 380W
Ante Solo ili Cooler Master Centurion 5

Nisi rekao koji je budget, pa ne znam što da ti kažem za monitor. "Najbolja matrica i što manji odaziv" koštaju naravno.

Ovakva konfiguracija je definitivno prejaka za slušat muziku i surfat po netu, za to bi bio dovoljan 10x jeftiniji komp, tako da igre jako povećavaju cijenu. Moja preporuka ti je da si ostavite taj Celeron i kupite Nintendo Wii...košta kao gornja mid range grafička, a dobiješ Wii kontroler i Zeldu

Ako želiš best buy high enda budi spreman iskeširati preko 15000kn za komp i monitor (po meni je to još uvijek mid range inače). High end bi bio recimo komp s 8800, nekoliko diskova, barem E6600, 24" monitorom od preko 1000€ itd. Mislim da ti se nikako ne isplati davati toliko para za "Playstation + iPod + browser".
gorluk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.12.2006., 00:59   #3
Gericom
Respected User

Gericom's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
ne treba mu konzola,već novi komp

budget nije naveo jer novac nije problem,naglasio je da neće naj,naj već optimum u high endu...

istina je da i 10x slabiji komp može obavljat te funkcije,al njemu treba stabilna konfa koja bi bila sposobna i kroz sljedećih par godina pokretati najnovije igre....
ova mu se celer konfa stalno krši i svašta je proživjela(više nego prosječni Borg) pa oće momak nešto pouzdano,tiho,relativno snažno

Black beast
DFI Infinity NF4 Ultra-U,AMD Athlon 64 3200+(AC freezer 64 pro),2X512MB Kingmax PC3200,Gigabyte Radeon X1600pro 256MB,Seagate 250Gb
Pioneer DVD-RW DVR-111D,Thermatlake Mambo+Fortron350W
17" LCD Philips 170C

Gericom je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2006., 01:50   #4
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Ok, samo predlažem, iako mislim da mu ne treba high end (ovisi i što je za njega high end - za mene je to npr. 8800 SLI, Intel Quad, 3x320Gb Barracuda, Temjin 07, 24" ekran itd.). Njemu očito treba dobar mid range. Dakle, konfiguraciju koji sam prvu naveo.

Ako novac nije problem:

E6600
Asus Striker Extreme
2x1 GB Super Talent CL4 PC-6400
(2x) 8800GTX
3x320Gb Seagate Barracuda, 16MB cache, SATAII
Seasonic S-12 600W
Silverstone Temjin TJ07

Stvar je u tome da će na mu i jedna i druga konfiguracija otprilike jednako trajati što se tiče igara (pod uvjetom da podeblja grafičku u jednom trenu na slabijoj konfi), tako da mu nema smisla uzimati "high end". Platit će nepotreban premium. Bolje nek što više novaca uloži u što bolji monitor, a E6600 s 1950Pro (kasnije nadogradnja na neku DX10 karticu) će mu izvrsno služiti sljedeće dvije-tri godine.

Dakle, E6300, na Gigabyte ploči (eventualno Asus ili Abit), sa Seasonic 380W napajanjem i Antec Solo kućištem bit će "nešto pouzdano,tiho,relativno snažno" - procesor je snažan, napajanje je efikasno, pouzdano i tiho, kućište dobro prozračeno i tiho, a ploča pristojna i relativno ok OCer.

Uzmi si 20" widescreen NEC 20WGX2 za oko 4000kn (ili eventualno neki 23" / 24" display, tipa Philips ili BenQ, ako se hoćeš raspištoljiti - mislim da će ti puno više značiti dobar monitor nego eventualno E6600 i sl.).
Staro 14.12.2006., 01:55   #5
bobe
teta Mraz

Datum registracije: Apr 2006
ovo što je gorluk složio je sasvim ok i jaće ne treba, nek se novci ulože u bolji monitor tipa Samsung 970, jedino bolju ploču stavit tipa Intel bad axe (ak se ne ide na OC) ili p5b-d i zvučnu nekakvu

Edit: mislim na prvu gorlukovu konfu, ova druga je več malo pretjerana za te potrebe

OT: inaće naslov teme je odličan, jedan od najorginalnijih otkad pratim ovaj forum, jasno je dato do znanja da se preskoće upadi sa 500+kW napajanjima: goood :

bobe je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2006., 15:14   #6
tamara55
Premium

tamara55's Avatar

Citiraj:
Autor gorluk Pregled postova

Bolje nek što više novaca uloži u što bolji monitor, a E6600 s 1950Pro (kasnije nadogradnja na neku DX10 karticu) će mu izvrsno služiti sljedeće dvije-tri godine.

Dakle, E6300, na Gigabyte ploči (eventualno Asus ili Abit), sa Seasonic 380W napajanjem i Antec Solo kućištem bit će "nešto pouzdano,tiho,relativno snažno" - procesor je snažan, napajanje je efikasno, pouzdano i tiho, kućište dobro prozračeno i tiho, a ploča pristojna i relativno ok OCer.

Uzmi si 20" widescreen NEC 20WGX2 za oko 4000kn (ili eventualno neki 23" / 24" display, tipa Philips ili BenQ, ako se hoćeš raspištoljiti - mislim da će ti puno više značiti dobar monitor nego eventualno E6600 i sl.).
Tako nešto i namjeravam. E6300 i 1950Pro s gigom rama, a kasnije neki jači proc, grafa i još gigabajt rama. Zato mi je važno da MBO što dulje izdrži izazovu vremena da je mogu nadogradit modernijom tehnologijom. Uzet ću Seasnica 380W i nekog Centuriona (ostala kućišta mi se čine što su skuplja, to su ružnija, uz neke iznimke). A monitor što bolji mogući 19' ili 20' oko 4000kn.
Staro 14.12.2006., 18:17   #7
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Ok, onda ti je ona prva konfa što sam predložio taman. Eventualno možeš umjesto Gigbyte ploče uzeti Asus P5B Deluxe (samo ako nećeš overclockati ta ploča ti i ne treba previše).

Monitr - uzmi 20" NEC 20WGX2. 20" widescreen, S-IPS matrica, za oko 4000kn.

Što se tiče "izazova vremena", iako npr. Asus P5B Deluxe podržava Quad procesore, mislim da ti nema smisla upgradeati procesor na tom kompu. Bolje ti je za 3 godine (ili više, već ćeš vidjeti kako će vam služiti taj komp za 3 godine) preći na novu konfiguraciju. Nijedna ploča trenutno u prodaji ti neće podržavati procesore koji izađu za dvije-tri godine (barem je tako bilo do sada, a nema razloga da se promijeni, nije da Intel želi gubiti novac). Znači ostaje samo opcija eventualne nadogradnje na Quad procesor - to se tebi ne isplati, zato što po svemu sudeći nećeš koristiti aplikacije koje imaju puno koristi od te 4 jezgre. Prema tome, računaj na nadogradnju grafičke kartice, podebljavanje prostora s novim hard diskovima i eventualno dodavanje još rama (iako sumnjam da će ti trebati 4GB sljedećih 2-3 godine).
Staro 14.12.2006., 21:26   #8
tamara55
Premium

tamara55's Avatar

Još što me zanima je to koja je DDR2 memorija najbolja ili bolje da je best buy i da podnosi značajan o/c(ne ekstremni) jer ću nakon nekog vremena clocknut proc malo

Cooler za proc, neki 200 - 300 kn, tih, pouzdan i pasta za proc, ona koja se stvrdne.

DVD-ROM, samo da bude što tiši pri punoj brzini. Ako se još nečeg sjetim, napišem.
Staro 15.12.2006., 01:45   #9
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Ta koju sam predložio - Super Talent CL4, PC-6400, 800MHz. Košta 2200kn (u adm.hr), a bolja je i od dosta skupljih memorija. Ako ne nađeš tu, za 2000kn dobiješ CL5, ta je također dobar, ali ne kao CL4.

Cooler - Freezer 7 Pro, oko 180kn.
Staro 15.12.2006., 08:46   #10
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Ako uzimaš P5B Dlx...s njom jako dobro ide i GoodRam Pro 800...odlično se da OC-ati...u vezi paste...uzmi AS Ceramique...cooler kako je kolega gorluk rekao - Freezer 7 Pro..u vezi monitora ja bih možda bolje uzeo Della 20'' wide za 4500...u vezi meme...mislim da baš i nisi u pravu (gorluk)...zahtjevi za memorijom rastu sve više i više...tako da će za 3g vjerojatno biti poželjno imati 4gb-a meme...možda se i varam...
Razer je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.12.2006., 13:56   #11
Ph03n1x
Premium
Moj komp

Ph03n1x's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor gorluk Pregled postova
Ta koju sam predložio - Super Talent CL4, PC-6400, 800MHz. Košta 2200kn (u adm.hr), a bolja je i od dosta skupljih memorija. Ako ne nađeš tu, za 2000kn dobiješ CL5, ta je također dobar, ali ne kao CL4.
potpisujem...

inace da vas razalostim malo...jedan relativno pouzdani izvor na xs-u kaže da su doticni supertalenti poceli dolaziti sa promos cipovima (nije 100% sigurna informacija, ali vrlo lako moguce)...smrc

nadam se da su ovi kod nas jos uvijek D devetke...

Ph03n1x je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno